Sekiranya anda berhenti merokok pada awal kehamilan, apakah bahaya nikotin pada janin dan adakah ia dapat diminimumkan: akibat merokok

Selesema

Sebilangan besar bayi yang dilahirkan oleh wanita yang merokok dilahirkan sebelum waktunya. Berat badan mereka jauh lebih rendah daripada anak yang dilahirkan oleh ibu tanpa tabiat buruk. Bayi perokok berkembang berkali-kali lebih perlahan, mereka mengalami kebuluran oksigen sepanjang tempoh kehamilan.

 1. Bagaimana merokok mempengaruhi janin
 2. Ketagihan nikotin semasa mengandung: risiko utama bagi janin dan ibu
 3. Adakah berbahaya untuk berhenti merokok pada waktu yang berbeza
 4. Pada trimester pertama, bolehkah anda berhenti
 5. Cara berhenti pada trimester kedua
 6. Bagaimana tidak merokok pada trimester ketiga dan semasa menyusui
 7. Kesan nikotin pada janin dan plasenta
 8. Bagaimana rokok mempengaruhi pemakanan janin
 9. Sekiranya anda menghisap rokok yang lemah
 10. Komplikasi kelahiran anak
 11. Adakah mungkin untuk berhenti merokok dengan segera tanpa bahaya
 12. Penyakit yang disebabkan oleh merokok
 13. Video berguna

Bagaimana merokok mempengaruhi janin

Merokok berbahaya bagi mana-mana wanita, terutamanya jika kehamilan disahkan.

Penyelesaian yang betul adalah dengan menghentikan ketagihan nikotin. Perlu difahami bahawa anak yang belum lahir sering menderita kebiasaan negatif ini..

Ketagihan nikotin semasa mengandung: risiko utama bagi janin dan ibu

Seorang gadis merokok mempunyai sejumlah gangguan pada badan:

 • peredaran darah yang tidak betul;
 • penyempitan saluran darah;
 • perubahan dalam kerja jantung, organ pernafasan, dll..

Ia juga berlaku pada janin. Dia kekurangan oksigen dan nutrien lain yang diperlukan untuk pengembangan.

Pertama sekali, organ-organ berikut bayi yang berkembang di dalam rahim menderita merokok ibu:

 • paru-paru;
 • organ pembiakan;
 • otak;
 • kekebalan.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok kurang berat badan dan mempunyai kelainan kongenital, seperti kaki kuda atau bibir sumbing.

Bahan-bahan yang terkandung dalam rokok memberi kesan negatif kepada tubuh ibu, dia mudah terserang jangkitan, yang memprovokasi kelahiran prematur dan pelbagai patologi janin.

Adakah berbahaya untuk berhenti merokok pada waktu yang berbeza

Hari ini terdapat dua pendapat mengenai sama ada berbahaya untuk berhenti merokok secara tiba-tiba semasa mengandung atau tidak. Sebilangan pakar percaya bahawa perlu berhenti merokok secara beransur-ansur, sementara yang lain berpegang teguh pada penyingkiran ketagihan nikotin. Dalam kes pertama, bahaya terletak pada kenyataan bahawa gadis itu, mengetahui tentang kedudukannya yang menarik, terus menyedut asap beracun. Pada yang kedua, ketiadaan nikotin dalam darah memprovokasi seorang wanita mengalami gangguan saraf. Kedua-duanya boleh menyebabkan keguguran..

Seorang wanita harus berhenti merokok tepat pada waktunya agar tidak memberi kesan negatif kepada anaknya.

Pada trimester pertama, bolehkah anda berhenti

Semasa merancang kehamilan, seorang wanita, pada dasarnya, tidak boleh mempunyai tabiat buruk. Sekiranya mereka masih berlaku, wanita itu masih tidak curiga mengenai konsepsi yang telah berlaku dan terus merokok. Anda tidak perlu memikirkan pengguguran kerana ini..

Tidak ada perkara yang tidak dapat diperbaiki dalam tempoh ini. Segala keperluan wanita, sebaik sahaja mengetahui keadaannya, segera berhenti merokok. Apabila zigot ditanam ke dalam endometrium rahim, janin dan badan ibu menjadi satu. Selepas tempoh ini, semua perubahan yang berlaku pada ibu, satu atau lain cara, menyangkut bayi..

Cara berhenti pada trimester kedua

Merokok adalah kebiasaan yang paling berbahaya. Sekiranya tidak dapat menolaknya pada awal kehamilan, anda harus bersedia untuk fakta bahawa anak itu akan mengalami sedikit gangguan. Oleh kerana berisiko tinggi, semua langkah mesti diambil untuk menghilangkan ketagihan nikotin. Penting untuk diingat risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Doktor mengatakan bahawa anda harus berhenti merokok secara beransur-ansur dan lebih baik di bawah pengawasan pakar, dia akan mengembangkan kaedah yang sesuai untuk menghilangkan ketagihan.

Bagaimana tidak merokok pada trimester ketiga dan semasa menyusui

Anda perlu menghentikan ketagihan nikotin secepat mungkin. Sekiranya terdapat ketagihan, perkara utama adalah mengajar diri anda mengawal diri dan tidak mencari sebungkus rokok pada waktu menghadapi kesukaran, mood buruk atau masalah yang timbul, dan tidak kira berapa lama perkara ini berlaku.

Sangat sesuai untuk berhenti merokok sebelum minggu ke-12. Tidak mudah bagi seorang wanita yang merokok sekitar sepuluh batang rokok sehari untuk jangka waktu tertentu, tidak mudah berhenti nikotin, dan oleh itu, jika idea untuk berhenti merokok muncul hanya pada trimester ketiga, lebih baik melakukannya secara beransur-ansur..

Agar tidak merokok pada trimester ketiga kehamilan, perlu menyedari bahawa ini berbahaya bagi anak yang belum lahir. Anda tidak boleh mempertaruhkan kesihatan bayi anda untuk beberapa masalah.

Mengenai masalah penyusuan, perlu diperhatikan bahawa merokok mempengaruhi kualiti susu dan isinya. Akibat merokok, tubuh bayi tidak akan mendapat cukup vitamin yang diperlukan untuk pengembangan zat, mereka akan diserap oleh nikotin.

Sekiranya nikotin memasuki tubuh anak setiap hari, akibat berikut dapat diperhatikan:

 • hilang selera makan;
 • gangguan tidur;
 • pembangunan tertangguh;
 • kesukaran dengan usus;
 • alahan;
 • kecenderungan untuk tumor malignan.

Kesan nikotin pada janin dan plasenta

Pada minggu-minggu pertama kehamilan, semua organ utama bayi diletakkan. Oleh itu, adalah penting bahawa bayi yang belum lahir menerima semua nutrien yang diperlukan, khususnya oksigen sepenuhnya. Nikotin adalah racun yang semasa kehamilan memberi kesan negatif kepada tubuh ibu dan juga badan anak. Lebih-lebih lagi, jika tubuh wanita "melindungi" sistem imun, maka janin melindungi plasenta. Tahap komplikasi dan masalah kesihatan secara langsung bergantung kepada jumlah rokok yang dihisap oleh seorang wanita. Ancaman gangguan plasenta adalah berbahaya; kebarangkaliannya meningkat sebanyak 25% jika seorang wanita menghisap 10 batang rokok sehari. Sekiranya dia seorang perokok dengan pengalaman yang panjang, maka kebarangkalian meningkat kepada 65%.

Bagaimana rokok mempengaruhi pemakanan janin

Cara makan bayi bergantung pada aliran darah. Merokok menyekat aliran oksigen dan menyekat saluran darah. Akibatnya, kebuluran oksigen berlaku, yang penuh dengan akibat yang serius bagi anak yang belum lahir. Kanak-kanak itu tidak mempunyai cukup nutrien yang dia perlukan untuk berkembang dengan betul dan lengkap.

Sekiranya anda menghisap rokok yang lemah

Rokok ringan tidak berbeza dengan yang kuat. Satu-satunya perbezaan adalah dari segi kuantiti. Sekiranya anda menghisap dua batang rokok yang lebih ringan, hampir sama dengan merokok satu yang kuat. Sebarang pengambilan nikotin ke dalam tubuh membahayakan ibu dan bayi yang hamil, dan oleh itu tidak menjadi masalah sama sekali jenis rokok yang dihisap oleh seorang wanita.

Komplikasi kelahiran anak

Seorang ibu yang merokok meningkatkan risiko keguguran rata-rata 30%. Komplikasi kelahiran selepas merokok semasa mengandung adalah kelahiran bayi yang kurang berat badan. Akibat terburuk dari merokok adalah kelahiran anak yang lahir..

Adakah mungkin untuk berhenti merokok dengan segera tanpa bahaya

Pakar yakin bahawa meninggalkan kebiasaan buruk dengan segera, seorang wanita meningkatkan kemungkinan memiliki keturunan yang sihat. Doktor berkeras untuk mengawal ketagihan terkawal jika seorang wanita memutuskan untuk berhenti merokok selama lebih dari 4 bulan.

Penyakit yang disebabkan oleh merokok

Pergantungan tembakau memberi kesan negatif kepada ibu. Perlu diperhatikan warna kulit yang tidak sihat, suara serak, gigi buruk. Terdapat banyak penyakit serius, contohnya:

 • osteochondrosis;
 • insomnia;
 • urat varikos;
 • gangguan peredaran darah;
 • osteoporosis;
 • gangguan dalam kerja jantung;
 • insomnia, dll..

Ramai perokok membenarkan kebiasaan mereka dengan mengatakan bahawa berhenti merokok akan menyebabkan tekanan dan membahayakan anak. Ya, ini sebahagiannya benar. Walau bagaimanapun, ingat bahawa bahaya yang disebabkan oleh nikotin jauh lebih serius daripada tekanan penolakan. Adalah menjadi kesalahan untuk mempercayai bahawa rokok mahal berkualiti tinggi, dan oleh itu kurang berbahaya. Anda tidak perlu berfikir bahawa jika anda mengurangkan bilangan rokok yang dihisap atau tahap kekuatannya menurun, maka anak akan lebih mudah bernafas.

Sekiranya seorang gadis merancang untuk mengandung, atau melihat dua helai ujian, perkara pertama yang harus dilakukannya adalah berhenti merokok. Seorang ibu harus melindungi bayinya yang belum lahir dari hari-hari pertama dan melakukan segala-galanya untuk melindunginya dari kesan berbahaya dari asap beracun.

Bagaimana merokok mempengaruhi janin semasa mengandung

Salah satu faktor yang paling berbahaya bagi kesihatan anak yang belum lahir adalah merokok pada awal kehamilan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam tempoh membawa anak, bersama dengan nikotin, gadis itu menerima banyak tar, karbon monoksida, dan bahan lain yang sama berbahaya..

Setelah beberapa lama, mereka mencapai organisma yang tumbuh, menyebabkan akibat strukturnya yang tidak dapat dipulihkan. Tahap kesan negatif ditentukan oleh jumlah rokok yang dihisap oleh ibu hamil.

 1. Merokok semasa mengandung tidak memberi kesan terbaik pada berat badan bayi, boleh menyebabkan kematian bayi yang baru lahir, kelahiran pramatang, kecacatan fizikal, pengguguran yang tidak dijangka.
 2. Menurut doktor yang menjalankan kajian, merokok semasa kehamilan menyebabkan penurunan jisim plasenta. Ia menjadi sangat nipis, mempunyai bentuk bulat.
 3. Merokok semasa mengandung boleh menyebabkan pengguguran yang tidak dijangka, kekerapannya ditentukan oleh jumlah rokok yang dihisap. Kemungkinan pengguguran spontan di kalangan kanak-kanak perempuan yang ketagihan rokok adalah 40-70% lebih tinggi daripada di kalangan bukan perokok. Keburukan merokok semasa kehamilan ditunjukkan dalam sebilangan besar keguguran, tetapi angka ini lebih rendah daripada wanita yang minum alkohol.
 4. Merokok semasa mengandung memberi kesan negatif kepada peredaran ibu hamil dan menyebabkan penurunan pergerakan pernafasan embrio.
 5. Karbon monoksida dan nikotin, yang terkandung dalam asap tembakau, memberi kesan negatif terhadap perkembangan embrio kerana penurunan kemampuan hemoglobin untuk menyampaikan oksigen atau disebabkan oleh kekejangan arteri rahim.
 6. Salah satu akibat merokok semasa kehamilan adalah hipoksia janin yang jelas, yang disebabkan oleh adanya karbon monoksida dalam asap tembakau. Ia dengan mudah menembusi plasenta ibu hamil ke dalam darah bayi, mengikat hemoglobin dan mencipta karboksimemoglobin.
 7. Harus diingat bahawa tidak hanya merokok semasa kehamilan, tetapi juga sebelum itu, mempunyai kesan negatif terhadap berat badan bayi yang baru lahir. Apabila intensiti menghisap rokok meningkat, berat badan bayi yang belum lahir akan menurun. Menurut statistik, kanak-kanak perempuan yang merokok hampir 2.5 kali lebih mungkin mempunyai anak dengan berat kurang dari 2.500 g. Sebagai peraturan, berat anak yang dilahirkan dari ibu yang merokok adalah 300 g kurang daripada anak wanita yang tidak merokok.
 8. Merokok pada peringkat awal kehamilan melambatkan perkembangan emosi dan fizikal anak dan fizikal: kanak-kanak ini kemudian mula menulis, mengira, berjalan.
 9. Merokok lebih awal boleh membawa akibat yang menyedihkan seperti kematian anak. Telah diketahui bahawa kadar kematian bayi semasa melahirkan di kalangan ibu yang merokok adalah 30% lebih tinggi daripada di kalangan bukan perokok.
 10. Merokok semasa membawa janin meningkatkan kemungkinan mempunyai anak dengan cacat jantung atau penyimpangan dalam perkembangan nasofaring, hernia inguinal, strabismus.
 11. Bahaya merokok semasa mengandung boleh memberi kesan buruk kepada bayi selama 5 tahun pertama. Sebagai peraturan, kanak-kanak yang orang tuanya kecanduan rokok mempunyai penyimpangan yang ketara dalam kemampuan membaca, orientasi sosial dan parameter fisiologi lain..

Merokok memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin di dalam rahim

Pendapat pakar

Lebih daripada 300 kajian telah dilakukan mengenai kesan merokok pada janin semasa kehamilan, yang telah mengesahkan kesan negatif tembakau terhadap berat bayi yang baru lahir..

Kematian yang tinggi di kalangan bayi yang baru lahir, keterbelakangan fizikal sejak lahir dan pada masa akan datang, serta kehadiran gangguan mental dan perkembangan intelektual kanak-kanak:

 • kebarangkalian pengguguran yang tidak dijangka adalah 60% lebih tinggi di kalangan mereka yang merokok pada awal kehamilan, berbeza dengan gadis yang tidak merokok;
 • kadar kematian bayi baru lahir semasa melahirkan adalah 40%, dan kebarangkalian penamatan kehamilan adalah 20% lebih tinggi pada wanita yang ketagih dengan produk tembakau;
 • 15% kelahiran pramatang secara langsung bergantung kepada merokok semasa mengandung ibu hamil;
 • merokok semasa mengandung membawa kepada kematian embrio intrauterin 7 kali lebih kerap;
 • berat kira-kira 310 g, dan tinggi 1.3 cm lebih rendah pada anak yang ibunya merokok semasa mengandung;
 • seorang anak yang dilahirkan oleh ibu yang merokok lebih terdedah kepada penyakit jantung, kecacatan perkembangan, keterbelakangan mental.

Mengapa berbahaya untuk merokok lebih awal?

Sebilangan besar wanita yang ketagih dengan produk tembakau segera menghentikan ketagihan sebaik sahaja mengetahui keadaan mereka. Tetapi di sini terdapat bahagian risiko, kerana hampir mustahil untuk mengetahui tentang "situasi menarik" dengan segera.

Sementara itu, kesan negatif tembakau pada janin sudah diaktifkan dan menimbulkan bahaya tinggi. Menurut para pakar, merokok pada minggu-minggu pertama kehamilan adalah sebab utama perkembangan penyakit seperti itu pada kanak-kanak seperti kelainan tisu tulang, kerja otot jantung. Ini disebabkan oleh fakta bahawa embrio sejurus selepas kelahiran belum dilindungi oleh plasenta, oleh karena itu secara maksimum dapat terdedah kepada kesan bahan toksik..

Kaedah pertempuran yang popular

Menurut ulasan, penggunaan sebilangan besar produk susu fermentasi akan membantu menghilangkan merokok semasa mengandung: kefir, susu panggang yang diperam, yogurt, krim masam dan lain-lain. Juga tidak berlebihan untuk memakan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, semua jenis yogurt..

Penggunaan produk susu yang diperam terhadap merokok

Merebus herba berkesan. Ia perlu:

 • ambil millet - 100 g, rai - 100 g, barli - 100 g, oat - 100 g;
 • tuangkan campuran herba dengan satu liter air;
 • rebus selama kira-kira 10 minit;
 • letakkan kuah dalam termos selama sehari;
 • ketegangan.
 1. Minum 100 ml 3-5 kali / hari sebelum makan.
 2. Ambil kuahnya sehingga tidak ada penghindaran terhadap tembakau.

Horseradish dan pisang boleh digunakan. Penyediaan:

 • ambil 1 sudu besar. satu sudu daun lobak, 1 sudu besar. sesudu daun pisang;
 • cincang herba;
 • untuk mencampurkan.
 1. Kunyah daun mentah 2 kali / hari.
 2. Tempoh mengunyah - 5 minit.
 3. Jus yang dilepaskan boleh ditelan.
 4. Rumput yang diperah - ludahkan.

Kaedah berkesan untuk mengawal tembakau

Mencari kaedah untuk melawan

Sekiranya semuanya tidak berjalan seperti yang dirancang, dan anda sudah mengetahui tentang fakta kehamilan, maka perhatikan petua di bawah ini yang akan membantu anda mengatasi tabiat buruk:

 • beritahu doktor anda tentang keinginan tembakau, dia akan memberitahu anda bagaimana merokok mempengaruhi janin semasa kehamilan, dan juga memberi nasihat praktikal untuk mengelakkan kesan patogen;
 • cari sokongan di kalangan rakan, saudara terdekat dan kenalan yang akan membantu anda menghentikan tabiat buruk secepat mungkin;
 • patuhi motivasi utama untuk diri sendiri - kesihatan bayi masa depan, tulis ini di sehelai kertas dan berusaha dengan sekuat tenaga untuk mencapai hasil yang diinginkan;
 • tetapkan sendiri nombor yang tepat pada kalendar apabila rokok akan hilang sepenuhnya dari hidup anda;
 • buang dari rumah apa sahaja yang mungkin mengingatkan anda tentang tembakau;
 • elakkan aktiviti di mana orang merokok, dan jangan bergaul dengan mereka yang mungkin menggoda anda untuk merokok lagi;
 • cari literatur yang tepat tentang bagaimana merokok mempengaruhi kehamilan dan bagaimana menangani keinginan anda selama-lamanya;
 • buat kesimpulan dari kesilapan anda, jika setelah beberapa saat anda mula merokok lagi, segera analisa keadaan dan fikirkan apa yang menyebabkan anda melakukannya, elakkan situasi seperti itu di masa hadapan.

Dengan mengelakkan situasi yang mungkin membuat anda ketagihan dengan tembakau, anda mengurangkan kemungkinan mengambil rokok itu lagi, tetapi anda tidak menghapuskannya sepenuhnya. Sensasi ini tidak bertahan lama dan berlalunya waktu, anda hanya perlu menunggu.

Untuk mengelakkan gangguan, patuhi rancangan berikut:

 • terganggu: basuh pinggan mangkuk, menonton TV, pergi mandi atau berbual dengan rakan, tidak kira apa yang harus dilakukan, perkara utama adalah mengalihkan perhatian anda dari fikiran yang tidak diingini pada waktunya;
 • ingatkan diri anda secara teratur mengenai sebab mengapa anda berhenti merokok, fikirkan faedah yang akan anda perolehi dengan menghentikan ketagihan ini: faedah kesihatan, peningkatan penampilan, menjimatkan wang, meningkatkan harga diri anda;
 • tahan godaan untuk mengambil rokok lagi: tidak kira di mana anda berada dan apa yang anda lakukan, pemikiran mengenai rokok mungkin muncul lagi, maka anda perlu segera mengubah keadaan;
 • jangan menyesali pujian untuk diri sendiri: untuk memotivasikan diri anda lebih banyak lagi, berikan penghargaan kepada diri anda atas setiap kemenangan atas keinginan berbahaya untuk mengambil rokok lagi;
 • selalu, apabila keinginan untuk merokok menjadi tidak tertahankan, simpan sesuatu yang boleh dimakan, misalnya lolipop, wortel, pudina atau permen karet: pada masa yang tepat ini akan menjadi alternatif yang sangat baik untuk rokok;
 • membaca surat khabar, majalah, buku, mendengar muzik kegemaran anda, menyelesaikan teka-teki silang atau bermain permainan dalam talian, lakukan segala-galanya supaya pemikiran yang tidak perlu tidak dapat dikunjungi;
 • pensel, bola, klip kertas akan menjadi penyelesaian terbaik untuk memuaskan rangsangan taktik;
 • kesegaran mulut yang berterusan setelah menggosok gigi dengan sempurna mengurangkan keinginan untuk rokok;
 • sebaik sahaja anda menghisap rokok, ambil segelas besar air sejuk dan minum dengan perlahan: ini bukan sahaja dapat membantu menghilangkan keinginan, tetapi juga mengurangkan kemungkinan gejala pengeluaran tembakau;
 • menyalakan lilin atau batang aroma dan bukannya sebatang rokok;
 • bersiar-siar setiap hari, lakukan yoga untuk wanita hamil atau gimnastik khas;
 • lakukan apa yang membolehkan anda bertenang - mandi, bermeditasi, membaca buku, atau melakukan senaman pernafasan;
 • sebaik sahaja ada keinginan untuk merokok, perhatikan jam dan katakan secara mental kepada diri sendiri bahawa anda harus bertahan selama beberapa minit, selepas itu keinginan ini akan melemah dan berlalu;
 • pakai gelang di pergelangan tangan anda: apabila keinginan untuk merokok muncul, tekanlah dengan kuat dan katakan pada diri sendiri "Tahan!", anda boleh menambah bahawa anda bangga dengan kehendak dan kelahiran semula anda ke kehidupan baru.
Apa yang difikirkan oleh perokok?

Kaedah popular untuk memerangi merokok

Hari ini, banyak wanita menderita merokok semasa mengandung, seperti yang dibuktikan oleh banyak tinjauan. Banyak yang berjaya mengatasi penyakit ini, yang lain mencari cara yang berkesan untuk bertarung di rangkaian.

Pertimbangkan ulasan perokok yang dapat mengatasi keinginan merokok semasa mengandung.

Saya sudah merokok sejak berusia 14 tahun, saya rasa. Saya cuba berhenti berkali-kali - semuanya sia-sia. Semasa saya mengetahui bahawa saya hamil, saya segera memikirkan bagaimana untuk menghilangkan ketagihan tersebut. Saya berjaya bertahan selama beberapa hari, tetapi fikiran dan keinginan berlaku - saya menyalakan sebatang rokok lagi. Bimbang dengan bayi saya, saya berjumpa dengan pakar sakit puan dan membincangkan masalahnya. Seorang wanita yang berpengalaman, dengan tenang mendengarkan saya, memberitahu saya tentang kemungkinan akibatnya, mengenai kesan negatif tembakau pada janin. Selepas kuliah seperti itu, saya langsung merasa tidak selesa. Saya membeli sekilo gula-gula dan pulang ke rumah. Pek pertama habis dijual dalam 2 hari - saya makan gula-gula setiap kali saya mahu merokok. Seiring waktu, semakin sedikit gula-gula diperlukan, dan pada 4-5 bulan mereka sama sekali tidak diperlukan. Saya memerhatikan pertumbuhan perut saya, memilih pakaian untuk bayi masa depan dan gembira!

Saya pergi ke doktor dua kali dengan harapan berhenti merokok, kerana saya merokok selama yang saya ingat. Semua percubaan saya tidak berjaya, jadi dengan ketakutan saya menunggu masa ketika saya akan hamil, kerana saya banyak merokok dan mendengar tentang kesan berbahaya pada janin. Sebaik sahaja saya melihat dua jalur yang dihargai, panik bermula. Cara berhenti merokok semasa mengandung - Saya tidak tahu. Saya membaca pelbagai petua di internet, membeli buku tentang cara memerangi tembakau, mula mengikuti kursus untuk wanita hamil dan - lihatlah! Saya mula kurang merokok. Menjelang awal bulan ke-4, saya berhenti melihat rokok. Apa yang menolong saya sukar untuk dinyatakan. Mungkin semua yang ada di kompleks itu. Benar, pada mulanya anak itu berkembang dengan perlahan, menurut doktor - kerana merokok. Oleh itu, saya menasihatkan semua orang untuk hanya memikirkan bayi dan jangan sekali-kali mula merokok..

Mengenai pengarang: Borovikova Olga

Bagaimana merokok semasa mengandung mempengaruhi perkembangan janin dan apa yang akan berlaku pada bayi selepas kelahiran sekiranya ibu merokok?

Menurut statistik Kementerian Kesihatan, 20% ibu hamil merokok dan hanya seperlima dari mereka berhenti dari tabiat buruk ini setelah mengetahui keadaan mereka. Memandangkan statistik yang menyedihkan, para saintis secara aktif mengkaji kesan merokok terhadap kehamilan dan perkembangan janin..

Telah diperhatikan bahawa bagi seorang wanita yang merokok, membawa anak menjadi cabaran, kerana mereka mengalami beban yang besar pada sistem kardiovaskular. Peningkatan toksikosis, kelemahan, sesak nafas dan pening adalah akibat ketagihan nikotin semasa kehamilan. Setiap rokok yang dihisap memberi kesan negatif kepada ibu dan anaknya yang belum lahir..

Dari artikel yang anda akan pelajari

Bagaimana tabiat buruk ibu mempengaruhi perkembangan janin??

Kerana pergantungan tembakau, keseimbangan prolaktin dan progesteron dalam tubuh ibu terganggu, yang mempengaruhi tisu plasenta. Ia menjadi lebih nipis, jisim menurun, perubahan ultrastruktur berlaku di dalamnya. Toksin merosakkan penghalangnya, membatasi pengambilan nutrien.

Anak mengalami hipovitaminosis, kekurangan asid folik. Embrio paling rentan pada kehamilan awal, jadi pakar sakit puan mengesyorkan berhenti merokok sebelum pembuahan.

Merokok pada trimester kedua dan ketiga melambatkan pembentukan sistem badan yang penting. Otak, hati, ginjal adalah organ, perkembangan yang perlahan yang dicatatkan oleh doktor pada anak. Terdapat kekurangan zat makanan apabila ciri-ciri perkembangan janin tidak sepenuhnya sesuai dengan fasa kehamilan.

Gambar-gambar ini diambil dengan pengimbas ultrasound. Bahagian atas adalah gambar anak wanita merokok. Anda dapat melihat seberapa kerap dia menyentuh wajahnya, berbeza dengan anak yang tidak merokok. Kajian menunjukkan bahawa semakin tua kanak-kanak itu, semakin sedikit dia menyentuh wajah, ini menunjukkan kejayaan pembentukan sistem saraf pusat dan perkembangan secara umum..

Kesan berbahaya rokok pada kehamilan pada trimester terakhir meningkatkan risiko toksikosis lewat (gestosis). Komplikasi ini boleh menyebabkan kematian wanita itu sendiri dan anaknya..

Adakah plasenta melindungi janin dari kesan nikotin jika wanita hamil merokok??

Perkembangan janin berlaku berkat plasenta, yang merupakan tempat pembiakannya. Plasenta wanita yang merokok tidak menghalang penembusan bahan toksik dari asap tembakau, nikotin, tar karsinogenik, karbon monoksida, unsur radioaktif memasuki darah bayi.

Kepekatan nikotin dalam tisu embrio adalah 1.5 kali lebih tinggi daripada wanita yang membawanya. Merokok ibu bagi tubuh manusia yang berkembang di dalam dirinya adalah keracunan yang berterusan.

Adakah degupan jantung janin mempengaruhi jika seorang wanita merokok semasa mengandung??

Di bawah pengaruh asap tembakau, kelenjar adrenal menghasilkan katekolamin, yang mempunyai kesan vasokonstriktor. Oleh itu, aliran darah ke plasenta menurun dengan mendadak, dan risiko trombosis meningkat. Peredaran terganggu kerana karbon monoksida bertindak balas dengan hemoglobin untuk membentuk karboksimemoglobin.

Sebatian tersebut tidak bertolak ansur dengan oksigen, akibatnya hipoksia intrauterin terbentuk, yang mana otak, ginjal dan jantung sangat sensitif. Gangguan aliran darah uteroplacental berlangsung 30 minit setelah menghisap rokok.

Keadaan serupa menyebabkan kekejangan yang menyakitkan: bayi berkelakuan gelisah, mendorong. Sebagai mekanisme kompensasi kekurangan oksigen, jantungnya mula berdegup lebih laju. Sekiranya ibu merokok secara berkala, takikardia patologi berkembang.

Perlu juga diketahui bahawa merokok sebelum mengandung juga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan bayi anda. Dan jika anda tidak boleh berhenti dan menyalahgunakan alkohol, maka risikonya meningkat lebih banyak (baca lebih lanjut).

Kesan merokok terhadap kematian bayi

Hanya 5 batang rokok setiap hari boleh menyebabkan kematian seorang kanak-kanak akibat pecah atau kerosakan plasenta. Tanpa campur tangan perubatan tepat pada masanya, keguguran atau kematian janin intrauterin kemungkinan kehamilan hingga 28 minggu. Selain keguguran, kelahiran mati mengancam ibu yang merokok. Kelaziman kelahiran pramatang di kalangan ibu yang merokok melebihi 20%, dan bayi pramatang mengalami masalah kesihatan yang serius.

Pada peringkat kemudian, penyebabnya adalah plasenta previa, apabila membran janin tidak dapat menahan bayi dengan sendirinya. Permulaan buruh awal secara langsung berkorelasi dengan jumlah rokok yang seorang wanita merokok setiap hari..

Anak lelaki atau anak perempuan kecil wanita yang merokok semasa mengandung mempunyai risiko 3 kali lebih tinggi mendapat sindrom kematian secara tiba-tiba. Ini ditunjukkan oleh kematian spontan bayi yang baru lahir dalam mimpi, dan setelah bedah siasat, pakar merasa sukar untuk mencari penyebab kematiannya.

Anak-anak ibu bapa yang bergantung kepada tembakau dilahirkan lemah, sakit-sakitan, dengan tanda-tanda kelaparan nikotin (insomnia, menangis, gugup, kegagalan pernafasan) Akibatnya, mereka sering mati sebelum mencapai usia 1 tahun.

Apa yang akan berlaku kepada anak sekiranya ibu tidak pergi? Potensi akibat masa depan

Merokok tembakau pada setiap trimester kehamilan mengancam anak masa depan dengan komplikasi.

Pada bayi, penyakit kongenital diperhatikan:

 • sistem kardiovaskular (kecacatan injap, dinding jantung, atresia paru);
 • sistem pernafasan (asma, kekurangan paru-paru, penyempitan bronkus);
 • saluran gastrousus (jangkitan esofagus, rektum);
 • alat kelamin (atresia vagina pada kanak-kanak perempuan, penurunan ukuran testis berbanding dengan norma pada kanak-kanak lelaki);
 • sistem muskuloskeletal (ketiadaan atau ukuran anggota badan yang tidak normal, kaki kelabu);
 • strabismus;
 • alahan.

Ketagihan nikotin mempengaruhi penampilan bayi baru lahir. Mereka berbeza dalam ciri wajah tertentu:

 • bibir nipis;
 • "Mulut ikan";
 • jambatan hidung yang luas;
 • sejenis sempadan pertumbuhan rambut;
 • telinga displastik.

Ibu yang merokok 6-8 minggu mengandung membawa kepada kelainan kraniofasial seperti celah langit-langit (tisu sumbing) dan bibir sumbing (lelangit tengah pecah). Pada masa akan datang, kanak-kanak ini sering menderita sakit tekak, selesema dan penyakit berjangkit lain kerana penurunan imuniti..

Anak seorang ibu yang merokok mempunyai IQ yang lebih rendah daripada rakan sebayanya. Belajar lebih sukar baginya, dia sukar menumpukan perhatian, meluahkan pemikirannya. Tidak mudah bagi anak seperti itu untuk menghadapi penyesuaian sosial dan persiapan ke sekolah, kerana keagresifannya meningkat, dan kemampuan kognitifnya berkurang..

Gangguan perkembangan mental, tingkah laku antisosial sering diperhatikan. Akhirnya, kategori orang ini lebih terdedah kepada ketagihan nikotin pada masa dewasa, seperti ibu bapa mereka.

Bagaimana tabiat ini mempengaruhi sindrom tembakau janin dan apa adanya?

Kumpulan gejala pada bayi baru lahir yang ibunya mempunyai ketagihan nikotin disebut sindrom tembakau janin oleh doktor. Kanak-kanak kekurangan zat makanan dan oksigen, karboksimemoglobin dan nikotin berlebihan.

Kanak-kanak dilahirkan dengan pertumbuhan dan berat badan kurang dari 2.5 kg, mereka perlahan-lahan memperoleh parameter ini, mereka menderita patologi paru, keterbelakangan mental. Doktor menetapkan terapi intensif untuk mereka sehingga mereka menerima bahan yang diperlukan dengan ubat-ubatan, yang kekurangannya dalam rahim.

Betapa merokok pasif membahayakan ibu mengandung?

Kami bercakap secara terperinci mengenai merokok pasif untuk wanita hamil lebih awal. Mari kita ingat secara ringkas bahawa ia berbahaya bagi ibu dan keturunan, kerana meningkatkan risiko terkena anomali dan kelainan kongenital janin. Kerosakannya meningkat sebanding dengan masa ketika ibu hamil menghirup asap tembakau terpakai di bilik yang tidak berventilasi.

Selama 1 jam asap rokok, jumlah bahan toksik yang sama memasuki aliran darah seperti ketika merokok beberapa batang rokok. Ibu berpantang dinasihatkan agar tidak menemani perokok dan bilik berasap. Sekiranya bapa kanak-kanak itu adalah perokok, dia harus benar-benar meninggalkan ketagihan atau sekurang-kurangnya tidak merokok di hadapan yang lain.

Baca maklumat yang lebih berguna mengenai bahaya merokok di bahagian kami.

Video berguna

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kesan merokok pada perkembangan janin, lihat di bawah:

Kesimpulannya

Oleh itu, pergantungan nikotin ibu membawa kepada hipoksia, hipovitaminosis, takikardia patologi pada anak yang belum lahir. Merokok secara mendadak meningkatkan risiko keguguran, pendarahan rahim, kematian janin dan kelahiran mati. Kanak-kanak dilahirkan kecil dan mengalami gangguan kerja sebilangan organ.

Semasa merancang untuk hamil, seorang wanita yang merokok harus mengucapkan selamat tinggal pada ketagihannya terlebih dahulu, kerana bahan toksik dapat dikeluarkan dari badan dalam setahun. Namun, berhenti merokok aktif dan pasif pada setiap tahap kehamilan mempunyai kesan positif pada perkembangan janin..

Bagaimana merokok mempengaruhi janin

Pengarang artikel: Lapushanskaya V.V., ahli terapi

Merokok semasa ibu mengandung bayinya memberi kesan buruk kepada kesihatan kedua-duanya. Tetapi merokok semasa kehamilan, pertama sekali, mempengaruhi perkembangan janin, kerana bahan berbahaya yang masuk bersama dengan asap rokok lebih berbahaya bagi organisma yang sedang berkembang dan berkembang pesat. Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan apakah kesan merokok terhadap perkembangan janin..

Kesan merokok terhadap berat badan bayi yang belum lahir

Perkembangan mana-mana organisma melibatkan pertumbuhannya dan menambah berat badan tertentu. Para saintis telah menjalankan kajian yang meyakinkan bahawa jika seorang ibu merokok rata-rata satu bungkus rokok semasa mengandung semasa kehamilan, ini dapat mengurangkan berat janin sebanyak 250 gram. Merokok lebih banyak boleh menyebabkan penurunan berat badan yang lebih besar. Maksudnya, kita dapat membicarakan pergantungan langsung dari jumlah rokok yang dimakan oleh ibu terhadap berat badan anak. Memandangkan merokok menyumbang kepada kelahiran pramatang, bayi pramatang dengan berat lahir rendah cenderung untuk bertahan hidup.

Apa Yang Berlaku Semasa Merokok?

Kesan merokok terhadap perkembangan janin berlaku melalui penembusan bahan berbahaya melalui plasenta. Dengan setiap sebatang rokok, vasospasme berlaku, termasuk uteroplacental, yang berlangsung selama 30 minit. Secara beransur-ansur, struktur plasenta pada ibu yang merokok berubah, penurunan bentuk dan isipadu, dan aliran darah menurun kerana vasokonstriksi yang stabil. Ini menyebabkan kekurangan zat makanan pada bayi yang belum lahir dan hipoksia (kebuluran oksigen).

Sekiranya ibu merokok terus menerus, maka proses ini juga menjadi kekal, yang tidak dapat mengakibatkan akibat dalam bentuk gangguan perkembangan atau kematian anak. Kadang-kadang plasenta previa terganggu, dan sering terjadi gangguan peredaran darah lengkap, yang disebut infark plasenta, dan berakhir dengan kematian atau keguguran janin intrauterin.

Selari dengan ini, nikotin, alkaloid, yang merupakan racun yang mempengaruhi sistem saraf, benzidin, yang dapat terkumpul di buah pinggang, amandel, jantung, dan karbon monoksida, menembusi ke dalam darah janin, yang selanjutnya meningkatkan hipoksia.

Pengambilan nikotin secara berterusan di dalam badan ibu juga menyebabkan penurunan penyerapan vitamin penting seperti asid folik dan askorbat, serta vitamin kumpulan B. Penyertaan mereka dalam pembentukan sistem saraf, jantung, hati, saluran gastrointestinal, organ endokrin janin tidak dapat disangkal, dan kekurangan unsur-unsur ini, dengan itu, menyebabkan gangguan yang tidak dapat dipulihkan dalam pertumbuhan dan perkembangan organ-organ ini.

Sering kali, bayi ketika dilahirkan, jika ibunya merokok semasa mengandung, menunjukkan kekurangan organ. Bagaimana merokok mempengaruhi janin dan perkembangan organ individu?

 • Paru-paru. Selalunya, setelah melahirkan, bayi tidak dapat bernafas sendiri. Ini disebabkan oleh fakta bahawa paru-parunya tidak mempunyai masa untuk terbentuk tepat pada waktunya. Bantuan dari doktor adalah untuk menghubungkan bayi seperti itu ke alat pernafasan buatan khas. Tetapi walaupun dengan kemampuan bernafas yang normal, pada masa akan datang, dia mungkin menghidap asma atau penyakit paru-paru lain..
 • Hati. Kesan merokok terhadap perkembangan janin pada bahagian sistem kardiovaskular dinyatakan dalam kenyataan bahawa risiko pelbagai patologi jantung dalam kes ini meningkat, menurut pelbagai sumber, dari 20 hingga 70%. Perkara ini berlaku terutamanya ketika merokok pada tiga bulan pertama kehamilan. Pertama adalah perubahan patologi yang membawa kepada gangguan aliran darah yang teruk dari bahagian kanan ke paru-paru dan cacat septum atrium.
 • Sistem saraf pusat dan periferal. Penyelidikan perubatan memberikan jawapan langsung kepada persoalan bagaimana merokok mempengaruhi janin semasa pembentukan dan perkembangan otak intrauterin dan saraf tunjang. Semasa kelahiran, bayi seperti itu sering berubah-ubah, menangis, refleks yang diperlukan - menghisap, mencengkam - terganggu atau lemah. Dia tidak tidur lena. Pada masa akan datang, ini membawa kepada kelemahan perkembangan mental anak berbanding dengan rakan sebayanya, kesukaran belajar, gangguan ingatan, ketidakhadiran, masalah penyesuaian sosial. Kanak-kanak ini terdedah kepada penarikan diri, serangan yang tidak bermotivasi. Pada bahagian saraf tunjang, seringkali terdapat perubahan pada serat saraf dengan gangguan pada pengaliran impuls yang normal. Risiko penyakit seperti sciatica, osteochondrosis meningkat berkali-kali.
 • Tengkorak dan muka. Wanita yang merokok semasa mengandung, menurut statistik, cenderung mempunyai anak yang mengalami gangguan struktur tengkorak dan wajah dalam bentuk "bibir sumbing" atau "sumbing langit-langit". Oleh kerana proses peleburan bibir dan lelangit berlaku di bawah pengaruh pelbagai sistem neurohumoral dan peraturan lain, dapat diasumsikan bahawa kesan teratogenik tembakau dinyatakan dengan tepat dalam hal mengganggu peraturan normal proses ini, kerana kesan langsungnya terhadap kerja kelenjar endokrin dan sistem saraf telah terbukti. Tidak diragukan lagi, pelbagai penyimpangan disebabkan oleh kecenderungan keturunan, tetapi para saintis, setelah meneliti bagaimana merokok mempengaruhi janin, sampai pada kesimpulan bahawa tanpa terdedah kepada asap tembakau, manifestasi anomali semacam itu berkurang berkali-kali.
 • Organ kemaluan. Sel pembiakan janin pada ibu yang merokok juga boleh mengalami perubahan. Pada masa yang sama, kanak-kanak perempuan di masa depan mungkin mengalami fungsi pembiakan, dan kanak-kanak lelaki mempunyai pelanggaran terhadap struktur dan daya tahan sperma.

Reaksi janin terhadap ibu yang merokok - video

Perlu juga diperhatikan bahawa kesan merokok pada perkembangan janin berlaku di kompleks. Dan ini berlaku bukan hanya untuk kesan langsung bahan toksik pada anak yang belum lahir, tetapi juga kemerosotan kesejahteraan ibu sendiri, yang merokok. Semasa mengandung, dia lebih kerap daripada wanita lain menderita toksikosis, anemia, lebih sukar untuk bertoleransi dengan penstrukturan semula badan, dan makan lebih teruk. Ini juga memberi kesan buruk terhadap kesejahteraan bayi, yang selama ini berhubungan sepenuhnya dengan ibunya..

Kesan nikotin semasa kehamilan

Menurut statistik, kira-kira 30% wanita menghisap rokok ketika hamil. Nikotin semasa mengandung tidak hanya membahayakan wanita yang merokok, tetapi juga bayinya. Keburukan dari rokok telah terbukti sejak sekian lama. Rokok itu mengandungi nikotin, yang menyebabkan vasokonstriksi dan mempunyai kesan buruk pada plasenta. Karbon monoksida untuk wanita hamil berbahaya kerana tidak membawa oksigen ke setiap sel janin..

 • Apakah bahaya nikotin pada kehamilan?
 • Kesan nikotin pada badan wanita hamil
 • Sekiranya anda berhenti merokok semasa mengandung??
 • Pencegahan

Nikotin semasa mengandung

Sebatang rokok mempunyai kesan sedemikian pada tubuh sehingga resin karsinogenik dapat menyebabkan mutasi. Sekiranya anda mempunyai pergantungan kronik pada rokok, maka perlu menggunakan semua kaedah yang ada untuk menghentikan ketagihan nikotin. Lagipun, pertama sekali, anda membahayakan bukan sahaja diri anda, tetapi juga anak anda. Nikotin yang memasuki paru-paru segera diserap ke dalam aliran darah dan mengganggu fungsi sistem seluruh tubuh.

Pada wanita hamil, badan harus berfungsi seperti jam supaya impak terhadap perkembangan rahim bayi anda berterusan tanpa komplikasi. Kehamilan, kelahiran anak dan nikotin adalah konsep yang sama sekali tidak sesuai. Malah rokok elektronik boleh membahayakan tubuh yang rentan selama kehamilan, kerana rokok elektronik mengandungi campuran merokok, perisa berbahaya, resin dan bahan lain. Wanita yang menyalahgunakan merokok semasa mengandung lebih cenderung mengalami komplikasi.

Apakah bahaya nikotin pada kehamilan?

 • Rokok mempunyai kesan pada peredaran umum dan, dengan demikian, pada perkembangan janin. Bayi dalam kandungan bergantung kepada oksigen dan pemakanan ibu. Sekiranya ibu merokok, anak akan menerima dos keracunan nikotin yang sama dengan ibunya..
 • Plasenta adalah penghubung antara ibu dan janin. Apabila dos nikotin memasuki tubuh ibu, oksigen dalam darahnya diubah menjadi karbon monoksida, yang menghilangkan semua organ dan otot oksigen. Apabila seorang wanita hamil menghisap sebatang rokok, janin mula mengalami hipoksia dan bayi melambatkan pergerakannya selama 30 minit. Sekiranya anda menghisap sebungkus rokok sehari, bayi akan selalu mengalami bahaya..
 • Plasenta memberikan bayi dan vitamin vasokonstriksi pada plasenta membatasi bekalan nutrien kepada janin.
 • Dengan merokok yang berterusan, ada risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya..
 • Keguguran boleh berlaku pada awal kehamilan dan kelahiran pramatang pada peringkat kemudian..

Kesan nikotin pada badan wanita hamil

Kesan berbahaya dari rokok melalui darah memasuki otak, dan kemudian ke semua organ. Nikotin terbahagi kepada kotinin, yang boleh mengecutkan rahim. Bahan kimia dalam rokok terus ke janin. Apabila bayi dilahirkan dan berhenti menerima dos bahan kimia setiap hari, bayi mungkin mengalami gejala ketagihan nikotin. Setelah menghisap rokok, seorang wanita hamil mengubah tekanan darah dan metabolisme. Sekiranya anda merokok sekurang-kurangnya beberapa batang rokok sehari, pengeluaran prostacyclin, yang bertanggungjawab untuk vasodilasi, ditangguhkan pada wanita hamil.

Perhatikan bahawa banyak kajian mendapati bahawa nikotin meningkatkan daya tahan vaskular rahim dan menurunkan aliran darah rahim.

Oleh itu, merokok semasa dan sebelum kehamilan adalah ancaman bagi kesihatan bayi. Merokok secara berkala boleh menyebabkan rahim anda berada dalam keadaan sehingga keguguran boleh berlaku. Menghisap rokok pada wanita hamil menyebabkan pelbagai gangguan dalam badan, apabila vitamin yang kita terima dari makanan tidak diserap sepenuhnya. Oleh itu, anak anda hanya mendapat sebilangan kecil vitamin yang dia perlukan, yang sangat diperlukan untuk membina semua sistem badan. Kesan buruk dari asap rokok juga memberi kesan buruk terhadap kesejahteraan wanita hamil dan janinnya. Sangat tidak digalakkan untuk menghirup asap tembakau, kerana perokok terpakai lebih berbahaya daripada mereka yang merokok berhampiran anda.

Sekiranya anda berhenti merokok semasa mengandung??

Anda boleh berhenti merokok semasa hamil atau sebelum hamil. Ini tidak mempengaruhi keadaan wanita dengan ketara. Perkara utama adalah untuk menghilangkan ketagihan nikotin sekali dan untuk semua. Para saintis mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan dalam keluarga perokok lebih cenderung daripada yang lain untuk mengalami ketagihan yang sama. Hampir 75% wanita yang merokok ingin menyingkirkan ketagihan nikotin dan memahami kesan berbahaya, tetapi pelbagai faktor menghalangnya.

Seorang wanita hamil tidak boleh berhenti merokok sepanjang masa kerana ketergantungan psikologi dan fizikal. Seorang wanita tidak dapat membayangkan dirinya tanpa rokok. Dalam kes ini, anda perlu memikirkan anak masa depan dan mengutamakan minatnya, kerana bayi tidak boleh disalahkan kerana anda merokok. Perkara utama adalah keinginan anda, maka anda boleh berhenti merokok dengan mudah dan tanpa rasa sakit..

Pencegahan

Sekiranya anda tidak boleh berhenti merokok dan merokok lebih dari 5 batang sehari, maka anda perlu mendekati masalah kehamilan dengan bertanggungjawab. Sekiranya anda baru merancang kehamilan, maka sebelum kehamilan disarankan untuk berhenti merokok dan membersihkan badan dari toksin terkumpul. Ia boleh mengambil masa beberapa tahun untuk membersihkan badan. Oleh itu, sebelum anda menghisap rokok lain, fikirkanlah diri anda dan anak masa depan anda. Sebelum mengandung, nikotin dapat dihilangkan melalui gaya hidup sihat, diet dan senaman yang betul..

Merokok semasa mengandung: mitos, akibat, kaedah penolakan

Merokok adalah tabiat yang sangat buruk dan sangat kuat. Malangnya, sebilangan wanita tidak bersedia untuk berhenti merokok walaupun semasa mengandung, tetapi merokok semasa mengandung merupakan bahaya terbesar bagi kehidupan janin dan kesejahteraan ibu hamil..

Malangnya, wanita hamil tidak melihat rokok sebagai ancaman langsung kepada kehidupan dan kesihatan anak yang berkembang di rahim, dan larangan doktor dianggap sebagai langkah pencegahan yang tidak perlu. Sehingga anda dapat menilai sejauh mana masalah sebenarnya, dalam artikel ini kita akan membincangkan bagaimana merokok semasa kehamilan mempengaruhi janin, bagaimana merokok berbahaya semasa hamil dan bagaimana berhenti merokok dengan cepat semasa kehamilan..

Mengapa Berhenti Merokok Semasa Kehamilan

Terdapat kesalahpahaman bahawa menukar rokok ringan semasa kehamilan dapat meminimumkan kesan berbahaya merokok pada janin. Sebenarnya, dos nikotin pada rokok ringan tidak jauh lebih rendah daripada rokok konvensional, dan kandungan tar beracun dan sebatian toksik dalam asap tembakau hampir sama.

Walaupun anda hanya menghisap 2-3 batang rokok sehari, nikotin yang diterima akan mencukupi untuk membahayakan nyawa dan kesihatan bayi. Oleh itu, semasa mengandung, penting untuk tidak mengurangkan dos harian nikotin yang dimakan, tetapi untuk berhenti merokok sepenuhnya.

Bagi banyak wanita, untuk memahami mengapa patut berhenti merokok semasa mengandung, adalah penting untuk memahami dengan tepat bagaimana merokok ibu mempengaruhi janin. Seorang anak kecil di dalam wanita tidak terbela - nasibnya bergantung sepenuhnya pada keadaan dan gaya hidup ibunya.

Bahaya merokok pada minggu-minggu pertama kehamilan adalah maksimum - plasenta belum terbentuk dan belum bersedia melindungi janin dari kemasukan racun dari darah ibu. Apabila pembentukan plasenta selesai, ia menjadi satu-satunya arteri makan dan pelindung utama bayi. Tetapi jangan berfikir bahawa merokok pada trimester kedua dan ketiga kehamilan adalah selamat..

Plasenta menghubungkan aliran darah ibu dengan aliran darah janin, memindahkan nutrien dari tubuh wanita ke bayi dan pada masa yang sama menghalang kemasukan sebilangan besar sebatian toksik yang boleh membahayakan janin. Namun, ketika merokok, minum alkohol atau bahan berbahaya lain, plasenta tidak dapat mengatasi begitu banyak toksin - akibatnya, janin dan plasenta itu sendiri menderita..

Kesan merokok ibu terhadap kehamilan dan janin

Amalan menunjukkan bahawa merokok semasa kehamilan membawa kepada beberapa akibat negatif:

 • Plasenta previa. Pada wanita yang merokok, plasenta sering terletak terlalu dekat dengan faring rahim (dan kadang-kadang tumpang tindih sebahagian atau sepenuhnya), yang mengancam detasmennya, kelahiran pramatang, kecuali untuk pilihan kelahiran semula jadi, dan pendarahan buruh yang teruk. Sekiranya plasenta previa pada wanita yang merokok tidak didiagnosis tepat pada masanya atau dikesan hanya semasa melahirkan, ia boleh menyebabkan kematian ibu dan janin.
 • Pelanggaran bentuk dan fungsi plasenta. Pada wanita yang merokok, plasenta berubah - menjadi kurang anjal dan lebih bulat. Aliran darah semula jadi terganggu, yang merosakkan pemakanan janin dan penyediaan oksigen kepadanya. Hipoksia janin pada wanita merokok dilihat lebih kerap daripada wanita hamil yang tidak merokok.
 • Penuaan pra-matang plasenta dan serangan jantungnya yang berlarutan atau panjang. Merokok semasa kehamilan secara signifikan meningkatkan risiko penuaan plasenta pramatang. Selain itu, infark plasenta pada wanita yang merokok adalah kejadian yang agak biasa, sementara pada wanita hamil yang tidak merokok masalah ini sangat jarang berlaku..
 • Keguguran spontan, kelahiran pramatang, kematian janin intrauterin. Merokok semasa kehamilan adalah yang paling kerap menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. Kesan toksin pada kanak-kanak tanpa pertahanan dan pelanggaran serius metabolisme plasenta akibat merokok semasa kehamilan membawa kepada kematian janin intrauterin.
 • Anak-anak kecil. Sekiranya ibu hamil tidak dapat berhenti merokok semasa hamil, bayinya lebih mungkin dilahirkan dengan berat badan yang rendah, tetapi berat badan bayi ketika lahir sering menentukan daya maju dan keadaan kesihatannya.
 • Kecacatan intrauterin. Merokok semasa mengandung meningkatkan risiko mengembangkan patologi janin yang serius. Antara patologi ini, yang paling biasa adalah: masalah jantung, gangguan dalam pembentukan radas tulang, penyakit hati dan organ lain.
 • Perencatan perkembangan intelektual, kelainan psikologi, kecenderungan ketagihan nikotin pada kanak-kanak - semua ini adalah akibat merokok semasa kehamilan. Di samping itu, anak-anak yang dilahirkan oleh ibu yang merokok lebih kerap daripada yang lain mempunyai masalah pembelajaran - mereka melihat maklumat lebih teruk, tidak bertindak balas dengan baik terhadap disiplin, menunjukkan gangguan dan kurang fokus. Di samping itu, kanak-kanak seperti ini cenderung mengalami kegembiraan saraf, mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dengan rakan sebaya dan orang tua..

Adakah benar bahawa wanita yang telah lama merokok tidak boleh berhenti merokok semasa mengandung??

Ramai wanita yang merokok meyakinkan diri bahawa mereka tidak boleh berhenti merokok kerana ketagihan nikotin yang terlalu kuat. Anehnya, banyak doktor berpendapat begitu. Diduga, berhenti merokok dalam kes ini menjadi penyebab tekanan yang teruk dan ancaman kehamilan.

Walau bagaimanapun, kesan negatif tekanan pada janin boleh diabaikan berbanding bahaya yang ditimbulkan kepada bayi yang belum lahir dengan penggunaan nikotin secara berkala, jadi berhenti merokok semasa kehamilan adalah wajib - tidak kira berapa lama anda merokok.

Mitos yang menyatakan bahawa seorang wanita yang sudah lama merokok selama kehamilan tidak boleh berhenti merokok diciptakan oleh wanita yang lemah lembut yang tidak mementingkan kesihatan anak-anak mereka yang akan datang. Seorang wanita yang tidak peduli dengan kehidupan dan kesihatan bayinya akan selalu mendapat keberanian untuk melepaskan tabiat berbahaya sekurang-kurangnya untuk sementara waktu.

Cara berhenti merokok semasa mengandung

Terdapat banyak cara bagi rata-rata orang untuk berhenti merokok - kebanyakannya berdasarkan penurunan secara beransur-ansur dalam dos harian nikotin. Namun, apabila seorang wanita yang merokok mengetahui bahawa dia berada dalam keadaan baik, dia harus benar-benar melepaskan rokok secepat mungkin..

Semakin cepat ibu hamil berhenti merokok, semakin tinggi peluangnya untuk kehamilan jangka panjang dan kelahiran bayi yang sihat secara fizikal dan mental. Jelas sekali, kaedah penghapusan kehamilan boleh digunakan..

Anda perlu berjumpa pakar sakit puan atau pakar psikiatri-narkologi, kerana cadangan yang berbeza akan diberikan bergantung pada tempoh kehamilan dan jangka masa ketagihan nikotin..

Jadi, sebagai contoh, semasa kehamilan gusi dan tompok nikotin dikecualikan sepenuhnya. Juga tidak dianjurkan untuk berhenti merokok selama kehamilan dengan menggunakan rokok elektronik - cecair merokok mengandungi dosis tinggi nikotin. Di samping itu, teknologi pengeluaran rokok elektronik dan cecair untuknya masih kurang difahami dan tidak diperakui, jadi penggunaan karsinogen mungkin..

Ternyata selama kehamilan hanya ada satu cara untuk berhenti merokok - membuang semua rokok dan bersabar. Sukar untuk membayangkan bahawa ibu hamil yang bahagia mungkin tidak mempunyai kemahuan yang cukup untuk berhenti merokok demi memiliki bayi yang sihat..

Kebosanan biasanya mendorong mereka yang berhenti merokok untuk kembali merokok, dan wanita hamil mempunyai kelebihan besar dalam hal ini - tempoh kehamilan (terutama yang pertama) selalu penuh dengan perasaan positif, pengalaman, membeli-belah yang menyenangkan, komunikasi, bertemu dengan orang baru yang menarik.

Dan jika anda merokok sedikit semasa mengandung?

Banyak perokok hamil cuba berpegang pada "min keemasan" - untuk mengurangkan bilangan rokok yang dihisap minimum, tetapi pada masa yang sama terus merokok sehingga kelahirannya. Tetapi adakah langkah itu cukup?

Sudah tentu, jika anda merokok sangat sedikit semasa mengandung, anak akan mendapat lebih sedikit nikotin, tetapi... Pertama, jumlah nikotin ini cukup untuk menyebabkan gangguan pada plasenta, menyebabkan hipoksia janin atau pelbagai kecacatan. Kedua, terdapat kemungkinan besar bahawa bayi yang baru lahir akan mewarisi ketagihan nikotin dari ibu yang merokok. Ketiga, ibu dan janin yang hamil akan terdedah kepada tekanan yang teruk setiap hari - seorang wanita akan gugup berjam-jam kerana menjangkakan rehat asap "sah".

Oleh itu, jangan tanya pakar sakit puan anda jika anda boleh merokok sedikit semasa mengandung. Apa pun jawapannya, ia tidak akan membalikkan kesan berbahaya walaupun dos kecil nikotin pada bayi anda..

Kesimpulannya

Merokok semasa mengandung adalah ancaman besar bagi kehidupan anak yang belum lahir dan kesihatannya, baik fizikal dan mental. Telah terbukti bahawa kehamilan yang berlanjutan dengan latar belakang ketagihan nikotin yang kuat boleh berakhir dengan keguguran, kelahiran pramatang, kelahiran anak kecil atau rendah diri. Dalam kes yang paling sukar, ibu dan bayi berisiko mati ketika melahirkan.

Untuk melahirkan dan melahirkan bayi yang sihat, disarankan untuk berhenti merokok sekurang-kurangnya 6-12 bulan sebelum kehamilan yang dirancang. Sekiranya anda tidak boleh berhenti merokok sebelum hamil, atau kehamilan menjadi kejutan yang menyenangkan bagi anda, penting untuk berhenti merokok secepat mungkin..