Masyarakat

Kekebalan

Orang dibahagikan kepada introvert dan ekstrovert, rasional dan lebih impulsif... Anda boleh membahagikannya kepada dua kumpulan lagi: tersebar dan dikumpulkan. Kenapa tidak? Mengapa sebilangan orang mengingati semua perkara dengan terperinci, sementara yang lain sukar untuk mengingat ciri-ciri biasa??

Menurut ahli psikologi Laiya Jimenez, kesadaran kita selalu dikondisikan oleh keadaan tertentu, tetapi khayalan kita mempengaruhi hal itu. “Orang pelik atau kreatif cenderung berada di awan. Dan semasa mereka melayang di sana, mereka kehilangan sentuhan dengan kenyataan. Fikiran dan badan mereka berada di tempat yang berbeza, ”kata seorang psikologi profesional yang dikenali di Sepanyol..

Perhatikan semua perkara yang mengelilingi kita

Ahli psikologi Andres Cordoba percaya bahawa "semakin banyak perhatian yang kita berikan kepada dunia di sekitar kita, semakin tinggi kemampuan intelektual kita." Dia menyatakan bahawa tugas utama otak adalah menilai realiti, dan oleh itu "kita dapat menganggap bahawa orang yang lebih fokus pada dunia nyata di sekitar mereka kurang berpikiran kurang daripada mereka yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di rangkaian saraf." Dengan cara yang sama, ahli psikologi menyatakan bahawa ketidakhadiran lebih suka berbicara kepada kita bukan mengenai "beberapa jenis keperibadian tertentu", tetapi mengenai ciri-ciri ciri seseorang, misalnya, impulsif. “Pada masa yang sama, perhatian orang seperti itu akan selalu beralih dari satu rangsangan minatnya kepada yang lain. Orang seperti itu dapat dipastikan pada beberapa perkara penting dan penting baginya, mengabaikan rangsangan lain yang tidak begitu menarik baginya, tetapi penting bagi mereka di sekitarnya, "katanya..

Konteks

Bagaimana otak manusia membuat sebab

Otak anda menjadikan anda siapa anda

Sasapost: yang otaknya berumur lebih awal - wanita atau lelaki?

Saintis Amerika: Otak kecil yang melakukan perkara besar

Selalunya dikatakan bahawa orang yang tersebar lebih pintar. Laya Jimenez menjelaskan bahawa, sebagai peraturan, kecerdasan tinggi dikaitkan dengan orang yang tidak berpikiran, kerana ketidakhadiran merangsang pertumbuhan neuron di hippocampus (hippocampus adalah bahagian dari struktur otak, ed.). "Mungkin otak orang yang tidak berpikiran melupakan butir-butir spesifik peristiwa masa lalu, tetapi pada masa yang sama dia mengingat gambaran besar, yang kemudian memungkinkannya untuk menggeneralisasi pengalaman masa lalu dengan lebih baik," kata pakar itu, dengan memperhatikan, bahawa ketiadaan ketidakhadiran tidak bererti kurangnya kecerdasan. "Ada orang yang sama sekali tidak tersebar dan pada masa yang sama sangat pintar," katanya. Andres Cordoba menambah bahawa "orang yang paling tidak berfikiran menyaring maklumat yang paling relevan dengan mereka, jadi mereka harus mengeluarkan maklumat yang kurang berguna dari ingatan mereka, yang memungkinkan mereka membuat keputusan yang paling tepat.".

Selingan selektif

Ketidakhadiran tidak semestinya terserlah dalam semua bidang kehidupan kita. Seperti yang dijelaskan oleh kedua-dua profesional, ia bergantung pada maklumat apa yang disaring di setiap kawasan. "Sebagai contoh, di satu kawasan mereka mungkin harus mengumpulkan sejumlah besar informasi dengan hati-hati, sementara di daerah lain mereka harus menyingkirkan lebih banyak dan menyimpan lebih sedikit," kata Andres Cordoba. Laya Jimenez menambah bahawa "anda boleh terganggu dalam satu bidang kehidupan anda (contohnya, dalam kehidupan peribadi anda), tetapi pada masa yang sama anda sangat memperhatikan yang lain (misalnya, di tempat kerja)." "Otak menyebarkan maklumat, membelahnya, sehingga di satu kawasan Anda dapat tersebar, dan di kawasan lain tidak," katanya..

Akhirnya, harus diperhatikan bahawa gangguan bukan tanda ingatan yang lemah. "Ada orang yang sangat tidak berpikiran dan mempunyai kenangan yang luar biasa; gangguan pada kawasan tertentu mungkin disebabkan oleh fakta bahawa otak anda tidak menganggap kawasan ini penting. Oleh itu, memori juga dapat disegmentasikan, ”jelas Laia Jimenez. “Orang yang tidak berfikiran sepertinya mengoptimumkan ingatan mereka, hanya mengingat maklumat yang paling relevan. Oleh itu, mereka akan ingat lebih sedikit butiran, tetapi mereka akan menyimpan yang paling penting, ”kata Andres Cordova.

Bahan InoSMI mengandungi penilaian eksklusif dari media asing dan tidak menggambarkan kedudukan lembaga editorial Inosmi.

 • masalah psikologi
 • kepintaran
 • otak
 • maklumat
 • psikologi
 • Sepanyol

Yang terbaik

Semua komen

kirov43
Dmitry S
Donproper
cerggo
Naga84
Lelaki roti halia
Timmur
sebagai balasan (Tunjukkan komen Sembunyikan komen)

Popular

 • Popular
 • Dibincangkan

Die Welt: bencana alam sekitar dan salah satu kerugian terbesar dalam sejarah Tentera Laut AS

Forbes: AS mahu memulakan pengeluaran senjata Rusia

Hujah opasopis: Rusia tidak berunding dengan Republik Czech? Mengapa dia?

Forbes: Rusia sedang mengembangkan senjata tenaga yang diarahkan

Die Presse: emas untuk pertama kalinya membawa Rusia lebih banyak wang daripada gas

TAZ: tunjuk perasaan di Khabarovsk adalah tindak balas terhadap tindakan "penjajah" Moscow

LA Times: Bagaimana untuk mengelakkan Rusia daripada "memerangkap" orang Amerika sebelum pilihan raya

Die Welt: bencana alam sekitar dan salah satu kerugian terbesar dalam sejarah Tentera Laut AS

BN: Lukashenka memilih untuk tidak mengambil risiko

Putin berkata "Hagia Sophia adalah urusan berdaulat Turki" (Sabah)

Sekiranya penggunaan bahan sepenuhnya atau sebahagian, pautan ke InoSMI.Ru diperlukan (di Internet - pautan hiperpautan).

Edisi rangkaian - projek Internet InoSMI.RU telah didaftarkan dengan Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan Komunikasi, Teknologi Maklumat dan Media Massa (Roskomnadzor) pada 8 April 2014. Perakuan pendaftaran EL No. FS 77 - 57642
Pengasas: Syarikat Kesatuan Negara Persekutuan "Agensi Maklumat Antarabangsa" Russia Today "(MIA" Russia Today ").
Ketua Pengarang: Dubossarskiy A.I.
E-mel pejabat editorial: [email protected]
Telefon pejabat editorial: +7 495 645 66 01
Sumber ini mengandungi 18 bahan+

Kesalahan

Ralat telah berlaku. Sila cuba sebentar lagi.

Helo, !

Helo, !

Fakta pendaftaran pengguna di laman web RIA Novosti menunjukkan persetujuannya dengan peraturan ini.

Pengguna berjanji untuk tidak melanggar undang-undang Persekutuan Rusia semasa dengan tindakannya.

Pengguna berjanji untuk berbicara dengan hormat kepada peserta perbincangan, pembaca dan orang lain yang muncul dalam bahan.

Komen diterbitkan hanya dalam bahasa Rusia.

Komen pengguna disiarkan tanpa penyuntingan sebelumnya.

Komen pengguna boleh diedit atau disekat semasa proses pengeposan jika dia:

 • mempromosikan kebencian, diskriminasi atas dasar perkauman, etnik, seks, agama, sosial, mengandungi penghinaan, ancaman terhadap pengguna lain, individu atau organisasi tertentu, melanggar hak minoriti, melanggar hak bawah umur, mencederakan mereka dalam bentuk apa pun;
 • menyeru perubahan ganas dalam perintah perlembagaan Persekutuan Rusia
 • mencabul kehormatan dan harga diri orang lain atau merosakkan reputasi perniagaan mereka;
 • mengedarkan data peribadi pihak ketiga tanpa persetujuan mereka;
 • mengejar tujuan komersial, mengandungi spam, maklumat iklan atau pautan ke sumber rangkaian lain yang mengandungi maklumat tersebut;
 • mempunyai kandungan cabul, mengandungi bahasa cabul dan turunannya;
 • adalah sebahagian daripada kempen di mana sebilangan besar komen dengan kandungan yang serupa atau serupa diterima ("flash mob");
 • penulis menyalahgunakan penulisan sebilangan besar pesanan dengan kandungan rendah ("banjir");
 • maksud teks itu sukar atau mustahil untuk dipahami;
 • teks ditulis dalam bahasa Rusia menggunakan abjad Latin;
 • teksnya sepenuhnya atau terutamanya ditaip dengan huruf besar;
 • teksnya tidak terbahagi kepada ayat.

Sekiranya terdapat tiga kali pelanggaran peraturan memberi komen, pengguna akan dipindahkan ke kumpulan penyuntingan awal selama satu minggu.

Sekiranya berlaku pelanggaran berulang terhadap peraturan memberi komen, kemampuan pengguna untuk memberikan komen mungkin tersekat.

Sila tulis dengan cekap - komen yang menunjukkan tidak menghormati bahasa Rusia, sengaja mengabaikan peraturan dan undang-undangnya, mungkin disekat tanpa mengira kandungannya.

10 perkara yang lebih baik di Rusia daripada di Amerika Syarikat

Coklat

Rusia mempunyai banyak pilihan coklat untuk setiap selera. Pada masa yang sama, semasa makan coklat "Babaevsky", anda tidak mendapat kesan bahawa anda telah memakan serbuk basuh.

Baru-baru ini, pelbagai jenama coklat "organik" mula muncul di AS. Mereka boleh dimakan, tetapi harganya 2-3 kali lebih tinggi daripada di Rusia..

VHI dan pemeriksaan awal

Selama sehari di klinik "Pusat Kesihatan Alfa" saya dapat menjalani pemeriksaan lengkap saluran gastrointestinal sebanyak 5800 rubel di bawah program khas.

Pemeriksaan utama di Rusia dilakukan dengan cepat oleh VHI, dengan harga yang berpatutan. Anda boleh membuat janji temu dengan pakar sempit walaupun pada keesokan harinya.

Di North Carolina, saya cuba membuat janji temu dengan doktor am. Antrian sebulan lagi. Sudah tentu, ada klinik yang mengatakan "Walkins welcome" - ini bermaksud bahawa anda akan dapat berjumpa dengan ahli terapi pada hari lawatan anda. Kepada pakar yang sempit - hampir tidak.

Ubat penting

Selsema, hidung berair, batuk - di Rusia terdapat cara yang berbeza untuk pulih tanpa penggunaan antibiotik. Tingtur kayu putih, karbon aktif, chamomile dalam beg penapis, balsem "Zvezdochka" akan membolehkan anda cepat sembuh dan tidak pecah.

Di Amerika Syarikat, kebanyakan ubat hanya tersedia dengan preskripsi. Dan doktor tempatan mempunyai kebiasaan menetapkan antibiotik untuk semuanya.

Scrub Badan

Setelah menggunakan scrub yang dijual di Amerika Syarikat, saya merasakan bahawa saya telah diurapi dengan minyak..

Buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim panas

Di Rusia, sayur-sayuran dari siri ini tersedia sepanjang tahun: wortel, bawang, kentang, bit. Dan pada musim panas - sayur-sayuran segar murah dari nenek dari pasar. Ramai yang pergi ke dacha dan menanam sayur-sayuran sendiri - mereka boleh didapati sepanjang tahun dari bilik bawah tanah.

Di Amerika Syarikat, bit berharga 217 rubel sekilogram (kadar pertukaran - 70 rubel setiap dolar). Dan bawang kuning biasa - 183 rubel sekilogram.

Buah yang dibeli di sebuah kedai di Amerika Syarikat boleh duduk lama di dalam peti sejuk dan tidak merosakkan dengan cara yang pelik. Ini membuatkan saya sedikit takut memakannya.

Selular dan internet yang berpatutan di rumah

Di Rusia saya menggunakan Yota - 500 rubel sebulan cukup untuk saya (internet tanpa had dan 100 minit panggilan). Dan jumlah pakej yang berbeza dari operator sangat besar.

Di AS, saya membayar $ 50 (1,500 rubel) untuk 1 GB lalu lintas dan panggilan tanpa had. Setiap gigabait tambahan berharga 700 rubel. Pengendali biasanya hanya mempunyai tiga pakej untuk pelanggan prabayar.

Internet di Amerika Syarikat berharga dari 1,500 rubel (50 dolar).

Produk tenusu (kecuali keju)

Kefir, krim masam, susu dari pengeluar tempatan adalah berpatutan dan sangat lazat. Ini juga meyakinkan saya bahawa krim masam Rusia masih mulai berjamur. Iaitu, ia adalah produk hidup.

Krim masam yang saya beli di AS tidak merosakkan, ia akan dibiarkan dengan air. Dan bukan rasa yang paling menyenangkan.

Bar curd tidak dijumpai di sini. Dan kefir di kedai Whole Foods di New York boleh menelan belanja 384 rubel.

Seluar dalam wanita

Di USA sangat buruk dengan pakaian dalam. Bra diperbuat daripada busa tebal untuk menyembunyikan puting. Puting susu tidak betul secara politik. Mencari pakaian dalam yang cantik sukar di sini.

Terdapat banyak pengeluar pakaian dalam yang baik di Rusia dan negara-negara CIS: Milavitsa, Palmetta dan lain-lain. Seluar dalam itu feminin, ringan dan tidak mengingatkan saya tentang baju besi.

Tetapi jangan lupa bahawa jangka hayat di Amerika Syarikat, walaupun terdapat krim masam tanpa rasa, lebih lama daripada di Rusia, jadi jaga saraf anda dan periksa lebih kerap.

Suka? Ingin mengikuti perkembangan terkini? Langgan Twitter, laman Facebook atau saluran Telegram kami.

12 perkara yang lebih baik di USSR daripada di Rusia moden

Dalam artikel terakhir mengenai USSR, kami membincangkan mengenai "kelebihan" kehidupan, yang ternyata sebahagian atau sepenuhnya tidak benar. Tujuan artikel ini bukan untuk menunjukkan betapa buruknya Kesatuan Soviet dibandingkan dengan Rusia moden, tetapi untuk memberitahu bahawa di negara yang sudah jauh itu semuanya tidak sempurna dan terdapat cukup banyak kekurangannya, yang tidak boleh anda tutup mata. Lagipun, seperti yang mereka katakan, seorang patriot bukanlah orang yang hanya memuji negaranya, tetapi orang yang memerhatikan kekurangannya dan dengan tulus ingin memperbaikinya untuk menjadikan negara ini lebih baik..

Dan hari ini, berbeza dengan artikel mengenai kekurangan USSR, kita akan membicarakan kelebihan Tanah Soviet dan mengenai apa yang lebih unggul daripada Rusia moden..

1. Kualiti perkakas rumah

Sehingga kini, peti sejuk "Saratov", "ZIL", "Minsk", "Yuryuzan", "Orsk", "Biryusa" dan unit kuat lain bersenandung di dapur banyak orang di ruang pasca-Soviet. Nampaknya raksasa ini dapat bertahan dalam perang nuklear.

Perkara yang sama berlaku untuk banyak perkara lain, seperti kamera. Kamera "Zenith" dan "Horizon" dihargai bahkan di luar negara, dan pada zaman Soviet, pelancong asing yang gemar fotografi, dengan senang hati malah mengambil "Kiev" ("Kiev-15", omong-omong, adalah kamera pertama di dunia dengan mod keutamaan rana) dan anggaran "Anjakan".

Industri Soviet menghasilkan pelbagai peralatan, dan spesimen zaman Stalinis dan Khrushchev, apabila standard kualiti pengeluaran tertinggi diperhatikan, sangat dihargai.

Menjelang akhir tahun 80-an, dengan penstrukturan semula peralatan rumah tangga, walaupun mereka menjadi berkualiti rendah, namun, barang dari masa sukar ini untuk negara tetap berkualiti tinggi dan dapat dipercayai daripada sekarang.

2. Keselamatan sosial

Untuk mengatakan bahawa pesara dari Rusia moden bertahan adalah untuk meremehkan tragedi keadaan, terutama setelah reformasi pencen. Apa yang berlaku di USSR? Undang-undang Uni Soviet "Mengenai Faedah dan Pencen kepada Anggota Ladang Kolektif" bertarikh 15 Julai 1964 menyatakan bahawa:

Pencen usia tua minimum pada masa itu ditetapkan pada 12 rubel untuk pekerja ladang kolektif dan 30 rubel untuk warganegara lain di USSR. Pencen maksimum pada tahun 1964 adalah 102 rubel. Pada masa yang sama, gaji purata untuk tahun 1964 adalah 87.60 rubel. Pencen purata adalah kira-kira 70 rubel.

Sebagai tambahan kepada pencen, pemerintah Soviet menjaga orang kurang upaya dan keluarga yang kehilangan pencari nafkah. Sejak tahun 1973, pembayaran telah dibuat sama dengan rata-rata pencen usia tua, sehingga orang kurang upaya atau keluarga tanpa penghasilan utama dapat bergantung pada taraf hidup yang layak.

Ngomong-ngomong, pada zaman Soviet, perubatan percuma, termasuk operasi yang kompleks. Tidak ada yang mengumpulkan wang untuk rawatan kanak-kanak menggunakan SMS (kami bermaksud kaedah yang ada pada masa itu), sementara negara akan membelanjakan kewangan orang untuk pemotongan dan sogokan, seperti pada masa kita.

3. Tenaga kerja terjamin

Untuk diusir dari pekerjaan anda, anda harus berusaha sangat keras: sentiasa membuat perkahwinan, membuat sabotaj, mabuk, dan sebagainya..

Mana-mana warganegara boleh mendapatkan pekerjaan dan memastikan dirinya hidup lebih kurang baik. Maksudnya, seseorang tidak akan ditinggalkan tanpa mata pencaharian, seperti di Rusia moden semasa wabah, ketika, untuk memelihara perniagaan, banyak pengusaha memberhentikan sebahagian besar pekerjanya, hanya membuang mereka ke jalan..

4. Menjaga masa kanak-kanak yang bahagia

Sesiapa yang tinggal di USSR tahu tentang banyak kalangan dan bahagian di mana seseorang boleh belajar secara percuma. Dan di antara mereka tidak hanya tinju atau bermain ski, tetapi juga lingkaran pemodelan, kejuruteraan elektrik dan bahkan robotik. Di beberapa bandar, bahkan terdapat kelab pelayaran, di mana, bersama pasukan pengembara muda yang sama, adalah mungkin untuk pergi ke regatta pelayaran di sepanjang Neva atau Laut Hitam..

Di samping itu, pemerintah Soviet memberikan baucar percuma ke kem anak-anak, yang dibayar sebahagiannya oleh negara, sebahagiannya oleh kesatuan sekerja, dan sebahagian kecil dari jumlah tersebut disumbangkan oleh ibu bapa anak itu. Pada masa Brezhnev, tiket kesatuan sekerja ke kem perintis selama 21 hari berharga kira-kira 12 rubel dengan gaji purata 120 rubel.

5. Ketiadaan polis sewenang-wenangnya

Profesion polis dihormati, dan setiap warganegara tahu bahawa dia dapat mendekati penjaga dan meminta alamat atau memberitahu tentang kesalahan tanpa rasa takut bahawa dadah akan ditanam kepadanya atau "capercaillie" akan digantung kepadanya. Fakta penting ialah polis berasal dari orang biasa (polis adalah milisi) dan memahami bahawa jika mereka bertindak tidak adil, mereka akan menjadi orang buangan di kawasan mereka dan pergi ke dewan malu, yang memberi amaran kepada pegawai penguatkuasa ketika itu agar tidak melebihi kuasa mereka.

Ya, ada saat-saat yang menyedihkan dalam sejarah Kementerian Dalam Negeri Uni Soviet, seperti penembakan Novocherkassk, tetapi di luar keadaan memaksa, polis Soviet adalah Paman Styopas dari kartun.

6. Perbelanjaan yang rendah untuk keperluan isi rumah

Tanya ibu bapa atau ibu bapa mereka jika mereka ingat berapa banyak yang mereka bayar untuk utiliti mereka. Kemungkinan besar tidak, kerana jumlahnya kecil, dan dibayar “dalam perjalanan membeli roti ke kedai” tanpa memikirkan terlalu banyak. Jadi, sebagai contoh, pembayaran untuk pangsapuri dua bilik biasa adalah sekitar 12 rubel sebulan, untuk pangsapuri tiga bilik - kira-kira 16 rubel. Ini termasuk air, pemanasan dan penyelenggaraan rumah. Purata bil elektrik adalah sekitar 5 rubel. Pada masa yang sama, kita ingat bahawa untuk sebahagian besar kewujudan USSR tidak ada meter elektrik. Anda perlu membayar 2.5 rubel untuk telefon.

Secara keseluruhan - keluarga Soviet biasa yang terdiri daripada tiga orang, yang tinggal di sebuah apartmen dua bilik, membayar sekitar 20 rubel sebulan. Pendapatan keluarga rata-rata sekitar 300 rubel pada tahun 1980 (155,12 rubel setiap orang). Maksudnya, sewa tidak melebihi 6-8% dari pendapatan sebulan.

7. Perumahan percuma

Ya, ia tidak percuma dan disewa. Walaupun begitu, itu benar-benar diberikan kepada semua orang, walaupun mereka harus mengantri. Sesiapa sahaja boleh mengandalkan sekurang-kurangnya sebuah bilik di sebuah pangsapuri komunal, di mana mereka tidak perlu membayar setengah gaji tuan tanah setiap bulan.

8. Budaya

Ramai yang mengeluh tentang penapisan di USSR, yang tidak membiarkan warga berfikir bebas bernafas. Tapi itu bertindak sebagai semacam penyaring, dan ketika "dimatikan", "karya" bioskop membanjiri layar TV semasa perestroika. Dan keadaan nampaknya semakin teruk dan teruk.

Filem Soviet memberi kita banyak ungkapan menarik yang masih digunakan hari ini, komposisi tanpa kesat dan penghinaan, kartun dan filem yang senang ditonton walaupun setengah abad selepas penerbitannya, dan banyak lagi..

9. Kekurangan stratifikasi sosial yang terang

Terdapat elit parti, yang pada pertengahan 70-an telah berkembang menjadi apa yang disebut nomenklatur. Dia selalu bernasib lebih baik daripada rakyat biasa, tetapi tidak banyak. Tidak ada pesawat peribadi, kapal layar dan istana di mana-mana tasik Itali yang terkenal.

Hampir seluruh negara tinggal dalam keadaan yang hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pangkat yang lebih tinggi mempunyai Volga hitam, dan anda mempunyai Zhiguli-2101 berwarna krem. Jika tidak, keadaannya hampir sama.

10. Budaya pengeluaran dan pemprosesan

Tidak lama dahulu, seorang ahli politik yang sangat terkenal mengatakan bahawa adalah kesalahan USSR bahawa ia tidak membina pusat kitar semula. Tetapi pertama, terdapat pusat kitar semula, selama 20 tahun "kestabilan" mereka terbang ke Valhalla, dan kedua, pada hari-hari itu mereka tidak begitu peduli dengan alam sekitar di seluruh dunia dan membuang sebahagian besar sampah dengan cara lama dalam timbunan.

Mana-mana perintis atau anggota Komsomol mengambil bahagian dalam pengumpulan sisa kertas dan besi buruk. Ngomong-ngomong, bahkan pertandingan diadakan untuk mengumpulkan kertas sampah, dan pasukan perintis yang menang mendapat hadiah berharga, termasuk baucar ke kem perintis.

Sebilangan besar warganegara menyumbangkan bekas kaca setelah susu atau minuman lain dan menerima wang untuknya. Dan pada zaman USSR, menyerahkan botol bukanlah banyak yang dipinggirkan, tetapi menjadi kewajiban setiap warganegara, dan juga cara untuk menjimatkan wang.

11. Kualiti makanan

Dan sekarang kita tidak membincangkan tentang nostalgia untuk soda dan kek yang "sama", tetapi mengenai GOST sebenar. Ambil, sebagai contoh, resipi sosej doktor (GOST 23670-79). 100 kilogram sosej harus mengandungi 25 kilogram daging lembu premium, 70 kilogram daging babi tebal, 3 kilogram telur atau melange dan 2 kilogram susu (keseluruhan, skim atau kering), serta garam, gula, pala tanah atau kapulaga. Daging cincang dibuat dari daging segar (iaitu dari bangkai yang baru dicincang).

Garam nitrit, asid askorbik atau bahan semula jadi lain ditambahkan sebagai pengawet. Sebarang komposisi dikurangkan menjadi beberapa ramuan tanpa banyak E, minyak sawit dan benda-benda meragukan yang lain.

Adakah mungkin hari ini untuk makan sosej tanpa membahayakan kesihatan adalah persoalan besar.

12. Program ruang angkasa

Sayangnya, kosmonautik Rusia moden hanya menggunakan amalan terbaik jurutera Soviet. Semua "Soyuz", "Progress" dan "Proton" yang sama terbang ke angkasa dengan pengubahsuaian separa..

Kerajaan Soviet mendorong pengejaran bintang dan mengembangkan astronautik (kebanyakannya untuk mempertahankan kedudukan terdahulu dalam perlumbaan angkasa, tetapi masih), berkat yang Uni Soviet mengirim satelit pertama ke angkasa, orang pertama, menjelajah Venus dan membuat banyak penemuan saintifik.

Lebih baik atau lebih baik?

Walaupun kebanyakan dari kita terbiasa tidak mempercayai bunyi kata-kata melalui telinga, masih ada kata-kata dalam surat-menyurat yang dieja dengan tidak benar: cara mereka didengar. Kata-kata ini merangkumi kata keterangan yang lebih baik, yang sering ditulis melalui T. Hari ini kita akan mengetahui cara mengeja perkataan - lebih baik atau lebih baik.

Mengeja perkataan

Sekiranya kita mengalami kesukaran dalam ejaan, kita sering menggunakan peraturan yang biasa - untuk mencari kata akar tunggal, di mana huruf yang diinginkan akan berada dalam keadaan tertekan, jika huruf vokal (misalnya, "beda - bedy"), atau akan terdengar secara jelas, jika itu adalah konsonan (misalnya, "sol - cerah ").

Namun, dalam hal ini, peraturan ini tidak akan membantu kita, kerana dalam bahasa Rusia tidak ada kata akar tunggal untuk kata keterangan yang lebih baik. Pepatah ini sendiri adalah bentuk perbandingan dari kata keterangan "baik". Perlu juga diperhatikan bahawa kata keterangan "baik" berasal dari kata sifat "baik", di mana bentuk perbandingan dan yang sangat baik dibentuk dengan baik: baik - lebih baik - terbaik.

Oleh itu, lebih baik dalam kes ini merujuk kepada kamus ejaan. Ada kemungkinan juga bahawa mengetahui asal usul perkataan itu akan membantu anda. Oleh itu, kamus etimologi Max Vasmer mengatakan bahawa kata keterangan ini berasal dari Old Slavonic "louchi", "louchsha" dan "louche", yang bermaksud "lebih sesuai." Walau bagaimanapun, sumber lain mendakwa bahawa apabila perkataan ini ditulis sebagai "busur", yaitu "dimaksudkan", tetapi lama-kelamaan terdapat penggantian huruf K dan H, dan kita mendapat dialek moden. Pilih versi yang paling anda ingat.

Anda juga perlu ingat bahawa anda tidak boleh menggunakan frasa "lebih baik" - ini adalah kesalahan besar. yang terbaik - dengan sendirinya mempunyai pengukuhan makna semantik kata dan pengukuhan tambahan tidak diperlukan di sini. Kata keterangan "lebih" hanya dapat digunakan dalam kombinasi dengan kata sifat biasa, menaikkannya ke tahap perbandingan kompaun: "lebih baik = lebih baik".

Contoh ayat

 1. Lebih baik tit di tangan daripada pai di langit. (peribahasa)
 2. Lebih baik tinggal di rumah semasa musim sejuk, daripada pergi ke pawagam, muzium, restoran dan pelbagai pusat hiburan..
 3. Semua jiran terus mengulangi saya: "Lebih baik lewat daripada tidak pernah!"
 4. "Lebih baik turun dari yang berlebihan," ibu saya memberi jaminan.
 5. Kerja Galina tidak jauh lebih baik daripada rakan sekelasnya, itulah sebabnya dia merasa kecewa untuk minggu kedua.
 6. "Saya tidak tahu bila kita akan kembali, tetapi lebih cepat lebih baik," kata bapa keluarga itu.
 7. Selepas tindakan sedemikian, anda menjadi tidak lebih baik daripada Fyodor Ivanovich.

Salah ejaan

Adalah menjadi kesalahan untuk menulis kata keterangan ini sebagai "ludshe", "lutshe", "better" atau "lutshe".

Sinonim

Lebih disukai, lebih indah, sangat baik.

Kesimpulannya

Oleh itu, kami tidak dapat menerapkan peraturan untuk memeriksa ejaan kata keterangan dengan lebih baik, tetapi kami dapat menggunakan kamus atau hanya mengingat ejaan yang betul.

Telefon pintar Realme lebih baik daripada Xiaomi. Tetapi syarikat itu perlu mengusahakan imejnya

Pada tahun 2020, sukar untuk melihat kemunculan jenama baru di pasaran telefon pintar. Terutama jika ini adalah syarikat dari China - mereka berkembang terlalu pesat, serupa antara satu sama lain, dan di AliExpress anda boleh menemui beratus-ratus nama jenama tanpa nama.

Letakkan Huawei P40 Pro, HONOR 30 Pro + dan OPPO Reno3 Pro bersebelahan menghadap ke atas. Mereka sama, kecuali logo korporat. Dan tidak ada yang akan menjadi asli dengan reka bentuknya - inilah yang dilakukan OPPO pada tahun 2019, tetapi kini telefon pintarnya mengikuti trend dan tidak menonjol.

Kiri ke kanan: Samsung Galaxy S20 +, OPPO Find X2 Pro, Huawei P40 Pro. Lebih kurang sama.

Walaupun begitu, anda boleh menonjol walaupun di antara peranti monoton, tanpa menjadi orang yang tidak konformis, seperti Meizu, mengabaikan potongan kamera (dan kerugian kewangan yang besar). Realme berjaya.

Syarikat ini menghasilkan telefon pintar peringkat permulaan dan pertengahan. Dan lebih berjaya - ia adalah jenama mudah alih yang paling cepat berkembang di dunia pada tahun 2020: penjualannya meningkat sebanyak 157% secara keseluruhan, dan di Asia Tenggara - sebanyak 173%.

Pencapaian itu dicapai semasa krisis yang teruk - disebabkan oleh coronavirus, pasaran telefon pintar menurun sebanyak 11%. Dan beberapa tahun yang lalu, realme adalah anak syarikat OPPO dan menjual telefon pintar di India..

Realme mempunyai spesifikasi lebih tinggi daripada pesaing

Perkara terbaik yang telah dibuat oleh syarikat adalah peranti jarak jauh realme X2 Pro. Ini adalah salah satu telefon pintar pertama dengan skrin 90Hz pada masa pelepasan (musim gugur 2019), serta ciri-ciri mengerikan.

Peranti ini dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 855+ yang paling maju, cip memori UFS 3.0 yang sangat pantas dan pembesar suara stereo. Untuk 30-40 ribu rubel. dia tidak mempunyai persamaan.

realme X2 Pro. Binatang mengikut ciri.

Sebagai perbandingan, Samsung Galaxy A70 berharga sama. Ia menawarkan cip Snapdragon 675 (170.979 mata di Antutu, bukan skor unggulan sama sekali, X2 Pro memiliki 503.085 mata dalam penanda aras), layar 60Hz dan satu pembesar suara. realme X2 Pro mengatasinya dalam semua aspek.

Tetapi walaupun anda melihat peranti dengan cara yang lebih sederhana, anda akan melihat bahawa ia secara konsisten mengungguli pesaing dari segi prestasi..

Pada peringkat kemasukan pada akhir 2019, realme 5 Pro mula dijual. Ia berjalan pada pemproses Snapdragon 712 pra-unggulan (221,482 mata di Antutu), dan berjalan menuntut permainan pada tetapan grafik tinggi. Skrin HD + penuh, bateri 4000 mAh, USB-C - dan semua ini ditawarkan dengan harga 12 ribu rubel. Pemurah walaupun berlatarbelakangkan Honor dan Xiaomi.

realme menguasai teknologi baru

realme 6 adalah telefon pintar paling berpatutan dengan skrin 90 Hz (20 ribu rubel). Dan ini adalah trend tahun 2020 - gambar kelihatan lebih lancar dengan peningkatan kadar penyegaran..

Xiaomi menjual Redmi Note 9 Pro dengan wang yang sama, dan ia menawarkan paparan dengan standard 60Hz. Untuk parameter yang selebihnya, ia juga menawarkan nilai yang optimum, dan tidak memajukan industri ini..

Xiaomi Redmi Note 9 Pro.

Peranti sebegini jelas bertaruh pada keseimbangan ciri. Dan ini dibenarkan - peranti sedemikian lebih besar. Tetapi masalahnya adalah bahawa dengan pelbagai jenis (sekurang-kurangnya satu model di setiap tingkat harga), syarikat itu tidak menawarkan peranti dengan kemampuan eksperimen. Dan di kalangan penonton telefon pintar kelas menengah Cina, terdapat cukup banyak pakar yang mengikuti industri ini dan meneliti ciri-ciri peranti..

Sungguh aneh bahawa Xiaomi bahkan tidak berusaha menjadi saluran untuk teknologi baru di peringkat harga masuk dan pertengahan. Skrin 90Hz ditawarkan oleh realme, pengimbas cap jari di bawah skrin di segmen yang sama adalah yang pertama menawarkan Samsung Galaxy A50 dan langsung menjadi hit, menghapus semua kenangan dari garis Galaxy J yang mengerikan. Nampaknya dia menunjukkan jalan yang menjanjikan untuk pembangunan, dan realme mengambil kesempatan.

Realme mempunyai cengkerang yang lebih stabil. Tetapi ada juga tolak

MIUI, shell berjenama Xiaomi.

MIUI boleh dikatakan kulit Android yang paling kontroversial. Ia dikenali, mudah, ia mempunyai ciri eksklusif yang cukup, seperti mengklon semua ikon, dan penyelesaian reka bentuk yang mudah, seperti slider kelantangan. Pada masa yang sama, ia tidak stabil.

Pembangun dapat menyelesaikan versi baru di mana sahaja. Oleh kerana itu, kesalahan bodoh muncul di dalamnya, seperti hieroglif dan bukannya kata-kata dalam bahasa Rusia. Aplikasi juga tidak stabil - misalnya, Kamera mogok atau tidak menyimpan foto.

ColorOS dari bidang. Selesa, tetapi luar biasa.

ColorOS dioptimumkan dengan lebih teliti. Jika tidak, ia tidak kalah dengan MIUI - dalam versi terbaru, para pembangun telah meluangkan masa untuk merancang, dan sekarang lebih sesuai dengan zaman. Satu-satunya perkara ialah tidak semua orang akan menyukai warna antara muka putih-hijau. Jika tidak, ia tidak lebih buruk daripada pesaingnya dan lebih stabil daripada MIUI, walaupun lebih rendah dari segi set ciri..

Apa bidang yang tiada?

Namun, kata-kata mengenai jenama yang paling cepat berkembang adalah manipulasi nombor. Syarikat ini membuat kemajuan, tetapi masih terlalu awal untuk bersaing dengan Xiaomi, Honor dan Samsung. Dari segi penguasaan pasaran, ia hanya menduduki tempat ke-7, mendahului (Lenovo dan LG), jenama yang benar-benar tidak kelihatan pada tahun 2020. Untuk mengambil langkah seterusnya, anda perlu melakukan tindakan lain..

realme tidak mempunyai pangkalan peminat khusus dan promosi iklan. Yang pertama muncul dari masa ke masa, sementara yang kedua memerlukan pelaburan kewangan yang besar..

Dan sangat berbaloi, keberkesanan pengiklanan telah dibuktikan oleh HONOR di pasaran Rusia. Pada suku pertama 2019, ia menjadi jenama telefon pintar paling popular di Rusia. Telefon pintarnya bagus, tetapi bukan itu masalahnya. Adalah penting bahawa sepanduk yang terdapat di mana-mana dari subway dan pusat membeli-belah ke laman web dengan iklan yang disasarkan. Anda jelas pernah melihat iklan dengannya - alat kecerdasan buatan..

Ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan khalayak pertama, dan prestasi tinggi adalah cara untuk mengekalkannya. realme belum melakukannya.

Dari segi bekerja dengan penonton, itu bukan pesaing Xiaomi. Syarikat ini mempunyai komuniti "peminat Mi", pembangun MIUI mendengar komen pengguna dan menambah inovasi atau memperbaiki kesilapan, mengambil gambar dalam barisan untuk telefon pintar baru. Pengguna merasakan sebahagian daripada jenama, sehingga mereka terpikat dengannya.

OnePlus melakukan perkara yang sama. Apple juga memperoleh komuniti yang berdedikasi pada akhir tahun 2000-an. Formula untuk memenangkan penonton telah dinyatakan. realme untuk beberapa sebab yang tidak diketahui tidak mengikutinya, sekurang-kurangnya di pasaran Rusia.

Dan ada segalanya untuk pembentukan komuniti di luar Asia. Selebihnya adalah untuk membuat orang tahu mengenai jenama. Maka realme akan menjadi pesaing utama Xiaomi.

10 perkara yang lebih baik di Rusia daripada di Amerika Syarikat

Coklat

Rusia mempunyai banyak pilihan coklat untuk setiap selera. Pada masa yang sama, semasa makan coklat "Babaevsky", anda tidak mendapat kesan bahawa anda telah memakan serbuk basuh.

Baru-baru ini, pelbagai jenama coklat "organik" mula muncul di AS. Mereka boleh dimakan, tetapi harganya 2-3 kali lebih tinggi daripada di Rusia..

VHI dan pemeriksaan awal

Selama sehari di klinik "Pusat Kesihatan Alfa" saya dapat menjalani pemeriksaan lengkap saluran gastrointestinal sebanyak 5800 rubel di bawah program khas.

Pemeriksaan utama di Rusia dilakukan dengan cepat oleh VHI, dengan harga yang berpatutan. Anda boleh membuat janji temu dengan pakar sempit walaupun pada keesokan harinya.

Di North Carolina, saya cuba membuat janji temu dengan doktor am. Antrian sebulan lagi. Sudah tentu, ada klinik yang mengatakan "Walkins welcome" - ini bermaksud bahawa anda akan dapat berjumpa dengan ahli terapi pada hari lawatan anda. Kepada pakar yang sempit - hampir tidak.

Ubat penting

Selsema, hidung berair, batuk - di Rusia terdapat cara yang berbeza untuk pulih tanpa penggunaan antibiotik. Tingtur kayu putih, karbon aktif, chamomile dalam beg penapis, balsem "Zvezdochka" akan membolehkan anda cepat sembuh dan tidak pecah.

Di Amerika Syarikat, kebanyakan ubat hanya tersedia dengan preskripsi. Dan doktor tempatan mempunyai kebiasaan menetapkan antibiotik untuk semuanya.

Scrub Badan

Setelah menggunakan scrub yang dijual di Amerika Syarikat, saya merasakan bahawa saya telah diurapi dengan minyak..

Buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim panas

Di Rusia, sayur-sayuran dari siri ini tersedia sepanjang tahun: wortel, bawang, kentang, bit. Dan pada musim panas - sayur-sayuran segar murah dari nenek dari pasar. Ramai yang pergi ke dacha dan menanam sayur-sayuran sendiri - mereka boleh didapati sepanjang tahun dari bilik bawah tanah.

Di Amerika Syarikat, bit berharga 217 rubel sekilogram (kadar pertukaran - 70 rubel setiap dolar). Dan bawang kuning biasa - 183 rubel sekilogram.

Buah yang dibeli di sebuah kedai di Amerika Syarikat boleh duduk lama di dalam peti sejuk dan tidak merosakkan dengan cara yang pelik. Ini membuatkan saya sedikit takut memakannya.

Selular dan internet yang berpatutan di rumah

Di Rusia saya menggunakan Yota - 500 rubel sebulan cukup untuk saya (internet tanpa had dan 100 minit panggilan). Dan jumlah pakej yang berbeza dari operator sangat besar.

Di AS, saya membayar $ 50 (1,500 rubel) untuk 1 GB lalu lintas dan panggilan tanpa had. Setiap gigabait tambahan berharga 700 rubel. Pengendali biasanya hanya mempunyai tiga pakej untuk pelanggan prabayar.

Internet di Amerika Syarikat berharga dari 1,500 rubel (50 dolar).

Produk tenusu (kecuali keju)

Kefir, krim masam, susu dari pengeluar tempatan adalah berpatutan dan sangat lazat. Ini juga meyakinkan saya bahawa krim masam Rusia masih mulai berjamur. Iaitu, ia adalah produk hidup.

Krim masam yang saya beli di AS tidak merosakkan, ia akan dibiarkan dengan air. Dan bukan rasa yang paling menyenangkan.

Bar curd tidak dijumpai di sini. Dan kefir di kedai Whole Foods di New York boleh menelan belanja 384 rubel.

Seluar dalam wanita

Di USA sangat buruk dengan pakaian dalam. Bra diperbuat daripada busa tebal untuk menyembunyikan puting. Puting susu tidak betul secara politik. Mencari pakaian dalam yang cantik sukar di sini.

Terdapat banyak pengeluar pakaian dalam yang baik di Rusia dan negara-negara CIS: Milavitsa, Palmetta dan lain-lain. Seluar dalam itu feminin, ringan dan tidak mengingatkan saya tentang baju besi.

Tetapi jangan lupa bahawa jangka hayat di Amerika Syarikat, walaupun terdapat krim masam tanpa rasa, lebih lama daripada di Rusia, jadi jaga saraf anda dan periksa lebih kerap.

Suka? Ingin mengikuti perkembangan terkini? Langgan Twitter, laman Facebook atau saluran Telegram kami.

Filem dan Rancangan TV

Lebih baik daripada orang. Siri 1 dan 2

Benamkan kod video

Tetapan

Pemain akan dimulakan secara automatik (jika mungkin secara teknikal) jika ia dapat dilihat di halaman

Pemain akan diubah saiznya secara automatik agar sesuai dengan blok di halaman. Nisbah aspek - 16 × 9

Pemain akan memainkan video dalam senarai main setelah memainkan video yang dipilih

1 siri. Kargo yang tidak biasa dihantar ke syarikat Kronos: di dalam bagasi almari pakaian terdapat robot antropomorfik Aris yang unik. Arisa melarikan diri dari Kronos dan secara tidak sengaja memberi kebenaran kepada Sonya Safronova yang berusia lima tahun. Ayah Sonya, ahli patologi Georgy Safronov, segera dipanggil untuk bekerja: atas permintaan rakan, seorang doktor ambulans, Safronov mesti mendaftarkan kematian penjaga Kronos sebagai kemalangan. Safronov memahami bahawa mereka berusaha menyembunyikan kejahatan itu dengan bantuannya, tetapi dia benar-benar memerlukan wang - Georgy menuntut bekas isterinya Alla, yang berusaha membawa anak-anak mereka ke Australia. Pada waktu petang, Arisa muncul di ambang bilik Sonya. Tidak ada seorang pun, kecuali pemilik "Kronos" Viktor Toropov dan pembantunya Maslovsky, yang mengetahui bahawa satu-satunya bot pembunuh di dunia dibawa secara haram ke negara ini..

2 siri. Alla menipu Safronov, berpura-pura bahawa dia bersetuju untuk meninggalkan anak-anaknya. Sebenarnya, dia sedang menunggu masa untuk melucutkan hak ibu bapa dari George melalui mahkamah. Penyiasat jabatan untuk memerangi jenayah siber Varlamov berminat dengan badan pengawal "Kronos". Anak sulung Safronov, Yegor membenci ayahnya kerana terpaksa kembali ke sekolah kerana dia. Yegor lari dari sekolah dan bertemu dengan Jeanne. Zhanna dan abangnya Bars adalah sebahagian daripada kumpulan pemuda pelikuidasi, menganjurkan pemusnahan bot. Pelikuidasi sedang menyiapkan tindakan besar-besaran. Arisa memberi kebenaran kepada Yegor dan Georgy Safronov: mereka sekarang adalah keluarganya. Maslovsky memberitahu Viktor bahawa dia tahu bagaimana mencari Arisa.

12 perkara yang lebih baik di USSR daripada di Rusia moden

Dalam artikel terakhir mengenai USSR, kami membincangkan mengenai "kelebihan" kehidupan, yang ternyata sebahagian atau sepenuhnya tidak benar. Tujuan artikel ini bukan untuk menunjukkan betapa buruknya Kesatuan Soviet dibandingkan dengan Rusia moden, tetapi untuk memberitahu bahawa di negara yang sudah jauh itu semuanya tidak sempurna dan terdapat cukup banyak kekurangannya, yang tidak boleh anda tutup mata. Lagipun, seperti yang mereka katakan, seorang patriot bukanlah orang yang hanya memuji negaranya, tetapi orang yang memerhatikan kekurangannya dan dengan tulus ingin memperbaikinya untuk menjadikan negara ini lebih baik..

Dan hari ini, berbeza dengan artikel mengenai kekurangan USSR, kita akan membicarakan kelebihan Tanah Soviet dan mengenai apa yang lebih unggul daripada Rusia moden..

1. Kualiti perkakas rumah

Sehingga kini, peti sejuk "Saratov", "ZIL", "Minsk", "Yuryuzan", "Orsk", "Biryusa" dan unit kuat lain bersenandung di dapur banyak orang di ruang pasca-Soviet. Nampaknya raksasa ini dapat bertahan dalam perang nuklear.

Perkara yang sama berlaku untuk banyak perkara lain, seperti kamera. Kamera "Zenith" dan "Horizon" dihargai bahkan di luar negara, dan pada zaman Soviet, pelancong asing yang gemar fotografi, dengan senang hati malah mengambil "Kiev" ("Kiev-15", omong-omong, adalah kamera pertama di dunia dengan mod keutamaan rana) dan anggaran "Anjakan".

Industri Soviet menghasilkan pelbagai peralatan, dan spesimen zaman Stalinis dan Khrushchev, apabila standard kualiti pengeluaran tertinggi diperhatikan, sangat dihargai.

Menjelang akhir tahun 80-an, dengan penstrukturan semula peralatan rumah tangga, walaupun mereka menjadi berkualiti rendah, namun, barang dari masa sukar ini untuk negara tetap berkualiti tinggi dan dapat dipercayai daripada sekarang.

2. Keselamatan sosial

Untuk mengatakan bahawa pesara dari Rusia moden bertahan adalah untuk meremehkan tragedi keadaan, terutama setelah reformasi pencen. Apa yang berlaku di USSR? Undang-undang Uni Soviet "Mengenai Faedah dan Pencen kepada Anggota Ladang Kolektif" bertarikh 15 Julai 1964 menyatakan bahawa:

Pencen usia tua minimum pada masa itu ditetapkan pada 12 rubel untuk pekerja ladang kolektif dan 30 rubel untuk warganegara lain di USSR. Pencen maksimum pada tahun 1964 adalah 102 rubel. Pada masa yang sama, gaji purata untuk tahun 1964 adalah 87.60 rubel. Pencen purata adalah kira-kira 70 rubel.

Sebagai tambahan kepada pencen, pemerintah Soviet menjaga orang kurang upaya dan keluarga yang kehilangan pencari nafkah. Sejak tahun 1973, pembayaran telah dibuat sama dengan rata-rata pencen usia tua, sehingga orang kurang upaya atau keluarga tanpa penghasilan utama dapat bergantung pada taraf hidup yang layak.

Ngomong-ngomong, pada zaman Soviet, perubatan percuma, termasuk operasi yang kompleks. Tidak ada yang mengumpulkan wang untuk rawatan kanak-kanak menggunakan SMS (kami bermaksud kaedah yang ada pada masa itu), sementara negara akan membelanjakan kewangan orang untuk pemotongan dan sogokan, seperti pada masa kita.

3. Tenaga kerja terjamin

Untuk diusir dari pekerjaan anda, anda harus berusaha sangat keras: sentiasa membuat perkahwinan, membuat sabotaj, mabuk, dan sebagainya..

Mana-mana warganegara boleh mendapatkan pekerjaan dan memastikan dirinya hidup lebih kurang baik. Maksudnya, seseorang tidak akan ditinggalkan tanpa mata pencaharian, seperti di Rusia moden semasa wabah, ketika, untuk memelihara perniagaan, banyak pengusaha memberhentikan sebahagian besar pekerjanya, hanya membuang mereka ke jalan..

4. Menjaga masa kanak-kanak yang bahagia

Sesiapa yang tinggal di USSR tahu tentang banyak kalangan dan bahagian di mana seseorang boleh belajar secara percuma. Dan di antara mereka tidak hanya tinju atau bermain ski, tetapi juga lingkaran pemodelan, kejuruteraan elektrik dan bahkan robotik. Di beberapa bandar, bahkan terdapat kelab pelayaran, di mana, bersama pasukan pengembara muda yang sama, adalah mungkin untuk pergi ke regatta pelayaran di sepanjang Neva atau Laut Hitam..

Di samping itu, pemerintah Soviet memberikan baucar percuma ke kem anak-anak, yang dibayar sebahagiannya oleh negara, sebahagiannya oleh kesatuan sekerja, dan sebahagian kecil dari jumlah tersebut disumbangkan oleh ibu bapa anak itu. Pada masa Brezhnev, tiket kesatuan sekerja ke kem perintis selama 21 hari berharga kira-kira 12 rubel dengan gaji purata 120 rubel.

5. Ketiadaan polis sewenang-wenangnya

Profesion polis dihormati, dan setiap warganegara tahu bahawa dia dapat mendekati penjaga dan meminta alamat atau memberitahu tentang kesalahan tanpa rasa takut bahawa dadah akan ditanam kepadanya atau "capercaillie" akan digantung kepadanya. Fakta penting ialah polis berasal dari orang biasa (polis adalah milisi) dan memahami bahawa jika mereka bertindak tidak adil, mereka akan menjadi orang buangan di kawasan mereka dan pergi ke dewan malu, yang memberi amaran kepada pegawai penguatkuasa ketika itu agar tidak melebihi kuasa mereka.

Ya, ada saat-saat yang menyedihkan dalam sejarah Kementerian Dalam Negeri Uni Soviet, seperti penembakan Novocherkassk, tetapi di luar keadaan memaksa, polis Soviet adalah Paman Styopas dari kartun.

6. Perbelanjaan yang rendah untuk keperluan isi rumah

Tanya ibu bapa atau ibu bapa mereka jika mereka ingat berapa banyak yang mereka bayar untuk utiliti mereka. Kemungkinan besar tidak, kerana jumlahnya kecil, dan dibayar “dalam perjalanan membeli roti ke kedai” tanpa memikirkan terlalu banyak. Jadi, sebagai contoh, pembayaran untuk pangsapuri dua bilik biasa adalah sekitar 12 rubel sebulan, untuk pangsapuri tiga bilik - kira-kira 16 rubel. Ini termasuk air, pemanasan dan penyelenggaraan rumah. Purata bil elektrik adalah sekitar 5 rubel. Pada masa yang sama, kita ingat bahawa untuk sebahagian besar kewujudan USSR tidak ada meter elektrik. Anda perlu membayar 2.5 rubel untuk telefon.

Secara keseluruhan - keluarga Soviet biasa yang terdiri daripada tiga orang, yang tinggal di sebuah apartmen dua bilik, membayar sekitar 20 rubel sebulan. Pendapatan keluarga rata-rata sekitar 300 rubel pada tahun 1980 (155,12 rubel setiap orang). Maksudnya, sewa tidak melebihi 6-8% dari pendapatan sebulan.

7. Perumahan percuma

Ya, ia tidak percuma dan disewa. Walaupun begitu, itu benar-benar diberikan kepada semua orang, walaupun mereka harus mengantri. Sesiapa sahaja boleh mengandalkan sekurang-kurangnya sebuah bilik di sebuah pangsapuri komunal, di mana mereka tidak perlu membayar setengah gaji tuan tanah setiap bulan.

8. Budaya

Ramai yang mengeluh tentang penapisan di USSR, yang tidak membiarkan warga berfikir bebas bernafas. Tapi itu bertindak sebagai semacam penyaring, dan ketika "dimatikan", "karya" bioskop membanjiri layar TV semasa perestroika. Dan keadaan nampaknya semakin teruk dan teruk.

Filem Soviet memberi kita banyak ungkapan menarik yang masih digunakan hari ini, komposisi tanpa kesat dan penghinaan, kartun dan filem yang senang ditonton walaupun setengah abad selepas penerbitannya, dan banyak lagi..

9. Kekurangan stratifikasi sosial yang terang

Terdapat elit parti, yang pada pertengahan 70-an telah berkembang menjadi apa yang disebut nomenklatur. Dia selalu bernasib lebih baik daripada rakyat biasa, tetapi tidak banyak. Tidak ada pesawat peribadi, kapal layar dan istana di mana-mana tasik Itali yang terkenal.

Hampir seluruh negara tinggal dalam keadaan yang hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pangkat yang lebih tinggi mempunyai Volga hitam, dan anda mempunyai Zhiguli-2101 berwarna krem. Jika tidak, keadaannya hampir sama.

10. Budaya pengeluaran dan pemprosesan

Tidak lama dahulu, seorang ahli politik yang sangat terkenal mengatakan bahawa adalah kesalahan USSR bahawa ia tidak membina pusat kitar semula. Tetapi pertama, terdapat pusat kitar semula, selama 20 tahun "kestabilan" mereka terbang ke Valhalla, dan kedua, pada hari-hari itu mereka tidak begitu peduli dengan alam sekitar di seluruh dunia dan membuang sebahagian besar sampah dengan cara lama dalam timbunan.

Mana-mana perintis atau anggota Komsomol mengambil bahagian dalam pengumpulan sisa kertas dan besi buruk. Ngomong-ngomong, bahkan pertandingan diadakan untuk mengumpulkan kertas sampah, dan pasukan perintis yang menang mendapat hadiah berharga, termasuk baucar ke kem perintis.

Sebilangan besar warganegara menyumbangkan bekas kaca setelah susu atau minuman lain dan menerima wang untuknya. Dan pada zaman USSR, menyerahkan botol bukanlah banyak yang dipinggirkan, tetapi menjadi kewajiban setiap warganegara, dan juga cara untuk menjimatkan wang.

11. Kualiti makanan

Dan sekarang kita tidak membincangkan tentang nostalgia untuk soda dan kek yang "sama", tetapi mengenai GOST sebenar. Ambil, sebagai contoh, resipi sosej doktor (GOST 23670-79). 100 kilogram sosej harus mengandungi 25 kilogram daging lembu premium, 70 kilogram daging babi tebal, 3 kilogram telur atau melange dan 2 kilogram susu (keseluruhan, skim atau kering), serta garam, gula, pala tanah atau kapulaga. Daging cincang dibuat dari daging segar (iaitu dari bangkai yang baru dicincang).

Garam nitrit, asid askorbik atau bahan semula jadi lain ditambahkan sebagai pengawet. Sebarang komposisi dikurangkan menjadi beberapa ramuan tanpa banyak E, minyak sawit dan benda-benda meragukan yang lain.

Adakah mungkin hari ini untuk makan sosej tanpa membahayakan kesihatan adalah persoalan besar.

12. Program ruang angkasa

Sayangnya, kosmonautik Rusia moden hanya menggunakan amalan terbaik jurutera Soviet. Semua "Soyuz", "Progress" dan "Proton" yang sama terbang ke angkasa dengan pengubahsuaian separa..

Kerajaan Soviet mendorong pengejaran bintang dan mengembangkan astronautik (kebanyakannya untuk mempertahankan kedudukan terdahulu dalam perlumbaan angkasa, tetapi masih), berkat yang Uni Soviet mengirim satelit pertama ke angkasa, orang pertama, menjelajah Venus dan membuat banyak penemuan saintifik.

Mengapa "Greyhound" dengan Tom Hanks bagus - filem emosi mengenai perang

Gambarannya hilang dalam hiburan oleh blockbusters terkenal, tetapi melekat dengan sejarah hidup.

Perkhidmatan streaming Apple TV + telah melancarkan filem perang yang diarahkan oleh Aaron Schneider (Bury Me Alive) dan ditulis oleh Tom Hanks. Pada mulanya, filem ini direncanakan akan dirilis secara luas, tetapi kerana karantina, tayangan perdana dipindahkan secara dalam talian.

Ini adalah kerugian yang sangat besar bagi pencipta dari segi hiburan. Tom Hanks, yang telah mengembangkan Greyhound selama kira-kira 10 tahun, telah menyuarakan Tom Hanks mengenai coronavirus yang masih hidup: 'Saya mengalami sakit badan, keletihan dan tidak dapat menumpukan penyesalan mengenai rilis digital sahaja. Walaupun dia kemudian menambahkan Tom Hanks Clarifies Greyhound Apple TV + Komen bahawa dia masih gembira dapat menayangkan filem itu sekarang.

Malah, walaupun melihat "Greyhound" di rumah tidak kehilangan daya tarikannya, kerana penggambaran dan kesan khas adalah perkara kedua di sini. Pertama sekali, ia adalah kisah menyentuh tentang orang dan kisah tentang kengerian perang..

Kisah satu pelayaran

Semasa Perang Dunia II, Kapten Ernest Krause memerintah pasukan pemusnah Tentera Laut AS, Greyhound. Pada pelayaran pertama, di mana dia menemani kapal dagang, kapal selam Jerman berusaha menyerang konvoi. Pasukan ini harus menghadapi pasukan musuh yang unggul.

Sudah tentu, orang Amerika suka membuat filem mengenai Perang Dunia II. Khususnya, mengenai pertempuran di laut. Baru-baru ini pada tahun 2019, filem Roland Emmerich "Midway" dilancarkan, yang didedikasikan untuk pertempuran terkenal. Tetapi "Greyhound" membolehkan anda melihat peristiwa dari sudut yang sedikit berbeza.

Dia tidak bertujuan untuk globalisasi dan kepahlawanan, yang mana penonton domestik mengkritik pawagam Barat (sering kali wajar). Filem ini bukan mengenai kemenangan besar atau titik balik perang. "Greyhound" menceritakan hanya tentang satu perjalanan satu kapal.

Dipotret dari filem "Greyhound"

Pendekatan ini membolehkan anda menjadikan cerita lebih realistik dan manusiawi: beberapa watak utama, satu jalan cerita. Tetapi pada masa yang sama emosi yang luar biasa.

Pemandangan berskala besar dan suasana intim

Sudah tentu, watak utama akan mengambil bahagian dalam pertempuran. Tetapi tetap saja, penekanan diberikan lebih langsung kepada kru kapal. Musuh muncul di sini hanya di kejauhan, atau di radio, dan aktiviti dan pengalaman pasukan muncul.

Dipotret dari filem "Greyhound"

Pendekatan ini nampak lebih masuk akal. Mereka benar-benar harus melawan kapal selam secara membuta tuli, hanya memusatkan perhatian pada pembacaan instrumen. Keberkesanan memukul bom hanya dapat difahami oleh kesan noda di air dan serpihan terapung. Ini berlaku lebih untuk pertempuran malam: sukar untuk mengesan musuh dalam kegelapan, tetapi mudah melepaskan tembakan ke arah anda.

Namun, dalam beberapa saat, filem ini menunjukkan pemandangan berskala besar. Seseorang boleh membantah seberapa baik kesan khas itu dikerjakan: 50 juta dolar dilaburkan dalam gambar - dua kali lebih sedikit daripada gambar "Midway" yang disebutkan di atas. Pada masa yang sama, skrin besar kadang-kadang sangat kurang. Contohnya, saat kapal pemusnah berlayar dekat dengan kapal besar, hanya memerlukan gambar yang baik dan suara yang sejuk..

Dipotret dari filem "Greyhound"

Sebilangan besar aksi dilakukan secara eksklusif di kapal, dan ia dilakukan di kawasan pendalaman. Kru menghadapi banyak cabaran yang jarang dibincangkan oleh filem aksi.

Sebagai contoh, sukar bagi koku untuk memasak makanan panas kerana digulung. Semasa mengejar kapal selam, petugas kebersihan jendela mungkin membeku, dan kapten akan merasa tidak selesa untuk melihat ke depan. Peranti pecah, pelaut sejuk dan bersin. Puluhan butiran kecil seperti itu mewujudkan persekitaran yang meriah dan membantu merasakan semua kesukaran hidupan laut.

Penonton yang tidak terlatih hanya dapat merasa letih dengan banyaknya slang. Tetapi di sini pengarang harus memilih - untuk menikmati kesederhanaan atau cuba menyampaikan apa yang berlaku dengan yakin.

Masalah pilihan berterusan

Plot filem ini membolehkan anda melihat perang dari sudut pandangan lain yang tidak dijangka. Krause bukan sahaja harus melawan musuh. Dia masih harus membuat pilihan sepanjang masa.

Dipotret dari filem "Greyhound"

Memang, banyak orang, misalnya, lupa bahawa semasa perang, bukan hanya perlu menenggelamkan kapal selam musuh, tetapi juga untuk mendapatkan bukti pemusnahan sasaran. Kapten mesti memutuskan sama ada untuk mematuhi formaliti atau cuba mengikuti kapal lain. Dan kemudian pilihan menjadi lebih sukar. Menyelamatkan orang dari kapal yang tenggelam atau melindungi kapal lain dari serangan? Keselamatan pasukan anda atau membantu rakan sepasukan anda?

Mungkin saat-saat seperti ini menunjukkan ketakutan perang. Lagipun, bahkan orang yang paling mulia harus menyerahkan sesuatu dan mengorbankan sesuatu..

Tom Hanks di skrin dan di luar skrin

Namun, komponen emosi Greyhound, dan memang tarikan filem ini, bergantung pada pelakon utama. Tom Hanks secara harfiah dengan cara apa pun dapat menunjukkan perincian menarik yang mengubah watak menjadi orang yang hidup. Dan di sini dia juga mengusahakan skripnya. Jadi bakat pelakon itu terungkap sepenuhnya.

Dipotret dari filem "Greyhound"

Ernest Krause adalah profesional sejati dengan bakat yang hebat. Mungkin dia kelihatan terlalu berpengalaman untuk pelayaran pertama. Tetapi pada masa yang sama, kapten yang sukar, setelah mengalahkan musuh, mungkin lupa melepas helmetnya dan tidak masuk akal untuk berjalan di dalamnya sehingga dia teringatkan.

Dia kehilangan selera makan kerana kegembiraan, sering berdoa. Dia juga membingungkan nama bawahannya: pasukan itu tidak sempat membiasakannya.

Ciri-ciri kecil seperti ini sering kali kurang dimiliki oleh tentera yang berani di pawagam: kesalahan kecil, keraguan, kegembiraan. Dan merekalah yang membuat anda bimbang tentang wira sama seperti orang. Bagaimanapun, dia faham bahawa dia tidak hanya menenggelamkan kapal selam musuh. Dia baru membunuh 50 orang.

Dipotret dari filem "Greyhound"

Watak selebihnya hanya latar belakang. Filem ini dengan cepat menjadi teater satu orang. Dan bagus bahawa Hanks dapat menarik semua tindakannya pada dirinya sendiri.

"Greyhound" bukanlah gambaran paling terang dari segi aksi. Terdapat terlalu banyak blockbuster mengenai Perang Dunia II. Walau bagaimanapun, plot mudah seperti itu, di mana penjahat utama adalah perang itu sendiri, berguna dan diperlukan. Mereka tidak menimbulkan kontroversi negara mana yang melabur lebih banyak dalam kemenangan, tetapi hanya menunjukkan bahawa itu sukar dan menakutkan bagi semua orang..