Streptocid - arahan penggunaan (serbuk, tablet, salap, liniment) untuk kanak-kanak dan orang dewasa, analog, ulasan, harga. Merawat sakit tekak, sakit tekak, luka dan luka. Boleh streptocide menyembuhkan jerawat di wajah?

Sejuk

Laman web ini menyediakan maklumat latar belakang untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit mesti dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Streptocid adalah ubat antimikroba kumpulan sulfonamide untuk kegunaan luaran dan tempatan. Streptocide digunakan untuk mengubati penyakit berjangkit dan radang pada kulit dan selaput lendir, seperti tonsilitis, luka yang dijangkiti, luka bakar, folikulitis, bisul, jerawat, impetigo, erysipelas, dll..

Varieti, nama, komposisi dan bentuk pelepasan

Pada masa ini, Streptocid dihasilkan dengan nama komersial berikut:

 • Streptosida;
 • Streptosida larut;
 • Salap Streptocide.
Dengan tegas mengikuti surat peraturan, harus diasumsikan bahawa dana di atas dengan nama yang berlainan adalah jenis Streptocide. Walau bagaimanapun, nama yang berlainan di atas tergolong dalam ubat yang sama - Streptocide. Nama yang berbeza untuk satu ubat disebabkan oleh fakta bahawa beberapa kilang farmaseutikal menghasilkan ubat dengan nama yang telah ditetapkan secara sejarah. Sebenarnya, semua Streptocides, tanpa mengira namanya, mengandungi bahan aktif yang sama dan dihasilkan dalam bentuk dos yang sama, jadi tidak ada perbezaan di antara keduanya, kecuali namanya. Mengingat keadaan ini, dalam teks artikel selanjutnya kita akan menggunakan satu nama "Streptocide" untuk semua ubat yang dihasilkan dengan nama yang berlainan sejarah..

Streptocide kini dihasilkan di Rusia dalam bentuk dos berikut:

 • Salap 10% untuk kegunaan luaran dan tempatan;
 • Liniment 5% untuk kegunaan luaran dan tempatan;
 • Serbuk untuk kegunaan luaran.
Serbuk dan salap dihasilkan dengan nama "Streptocid", masing-masing, dengan nama "salep Streptocide", dan dengan nama "Streptocid larut" - liniment.

Streptocide pada masa ini tidak dihasilkan dalam bentuk tablet di Rusia dan Belarus, walaupun bentuk dos seperti itu ada pada masa lalu. Walau bagaimanapun, di Ukraine, Streptocide masih tersedia dalam bentuk tablet untuk pentadbiran oral. Juga, pada masa ini, ia tidak wujud di Rusia dan Belarus, tetapi pada masa lalu, "Soluble Streptocide" dihasilkan dalam bentuk serbuk untuk penyediaan penyelesaian untuk pentadbiran intravena. Streptocide dalam bentuk tablet dan dalam bentuk suntikan intravena digunakan untuk rawatan angina, erysipelas, cystitis, pyelitis, enterocolitis, jangkitan luka dan penyakit berjangkit dan radang lain dari pelbagai organ yang disebabkan oleh mikroorganisma patogen. Streptocide untuk pemberian oral dan pemberian intravena tidak lagi dihasilkan dan digunakan, kerana ubat yang lebih berkesan muncul (antibiotik dan ubat-ubatan lain yang lebih baru dan lebih berkesan dari kumpulan sulfonamide). Oleh itu, pada masa ini, di Rusia dan Belarus, Streptocide dihasilkan dan digunakan hanya dalam bentuk untuk kegunaan luaran dan tempatan, dan di Ukraine ubat tersebut terus digunakan dalam bentuk dos untuk kegunaan luaran dan untuk pemberian oral..

Dengan mengambil kira hakikat bahawa bentuk oral Streptocide sudah lapuk, dan di Ukraine ia dihasilkan kebanyakannya oleh inersia, kita akan mempertimbangkan pelbagai aspek dengan hanya menggunakan salap, linen dan serbuk untuk kegunaan luaran. Dan kami tidak akan memberikan pelbagai aspek penggunaan tablet Streptocide, kerana tidak praktikal. Lagipun, tablet Streptocid terlalu ketinggalan zaman, kerana untuk mencapai kesan terapeutik yang diinginkan, ia mesti diambil dalam dos yang sangat tinggi, yang membawa kepada risiko kesan sampingan yang tinggi. Pada masa ini, ubat-ubatan lain dari kumpulan sulfonamide sedang dihasilkan, yang, dibandingkan dengan Streptocide, jauh lebih berkesan dan dengan kesan sampingan yang lebih sedikit (contohnya, Biseptol, Sulfamethoxazole, Sulfadimethoxin, dll.).

Semua bentuk dos Streptocide yang ada sekarang mengandungi sulfonamide sebagai bahan aktif. Lebih-lebih lagi, salap dan serbuk mengandungi sulfonamide biasa, dan liniment - bentuk sulfonamide yang larut, yang juga disebut mesulfamide.

Serbuk untuk kegunaan luaran hanya mengandungi bahan aktif itu sendiri - sulfonamide, dan tidak mengandungi komponen tambahan, tidak seperti salap dan liniment. Salap mengandungi sulfanilamide dalam jumlah 10 g per 100 g produk siap, dan liniment - 5 g per 100 g produk siap. Oleh itu, salep Streptocid mempunyai kepekatan 10%, dan lapisan - 5%. Salap Streptocid mengandungi jeli petroleum perubatan sebagai komponen tambahan, dan liniment mengandungi gliserin, air yang disucikan dan pengemulsi (Lanette SX, Neowax SX).

Serbuk Streptocid dihasilkan dalam beg yang dapat ditutup dengan panas masing-masing 2 g atau 5 g, dan berjisim serbuk putih. Salap 10% dihasilkan dalam tiub aluminium atau balang kaca gelap dengan isipadu 25 g atau 50 g, dan berjisim tebal homogen berwarna putih atau kuning muda. Liniment 5% dihasilkan dalam tiub aluminium atau tin kaca gelap dengan isipadu 30 g, dan merupakan jisim nipis homogen putih atau putih dengan warna krim.

Resipi untuk Streptocide

Resipi salap Streptocid ditulis seperti berikut:
Rp.: Streptocidi 10% unguentum
S. Melincirkan luka 3-4 kali sehari.

Dalam resipi, setelah singkatan "Rp." diikuti dengan nama ubat dalam bahasa Latin "Streptocidi", diikuti dengan bentuk dos dan kepekatannya (juga dalam bahasa Latin): "10% unguentum". Baris kedua selepas "S." menunjukkan cara menggunakan ubat yang ditetapkan. Baris kedua preskripsi adalah petunjuk untuk pesakit..

Resipi untuk streptocide liniment ditulis seperti berikut:
Rp.: Streptocidi 5% linimentum
S. Melincirkan luka 3-4 kali sehari.

Pada baris pertama resipi, nama ubat (Streptocidi), bentuk dosnya (linimentum) dan kepekatan (5%) ditunjukkan dalam bahasa Latin. Baris kedua memberi petunjuk kepada pesakit bagaimana menggunakan ubat yang ditetapkan doktor.

Resipi serbuk Streptocide ditulis seperti berikut:
Rp.: Streptocidi pulvis 5 g
S. Serbuk luka 3-4 kali sehari.

Dalam preskripsi, pada baris pertama, doktor dalam bahasa Latin menunjukkan nama dan bentuk dos ubat (Streptocidi pulvis - serbuk Streptocid), dan pada yang kedua - preskripsi pendek untuk pesakit tentang cara menggunakan ubat.

Tindakan terapeutik

Streptocid mempunyai kesan antimikroba, memusnahkan mikroorganisma patogen yang menyebabkan penyakit berjangkit dan radang pelbagai organ. Ubat ini menghentikan pertumbuhan dan pembiakan mikroba patogen kerana fakta bahawa ia menghalang pembentukan purin dan pyrimidin yang diperlukan untuk sintesis DNA dan RNA. Sekiranya tiada sintesis DNA dan RNA, mikroorganisma kehilangan keupayaan mereka untuk membiak dan, setelah menjalani hidup mereka, mati.

Streptocide mempunyai kesan yang merugikan pada cocci gram-positif dan gram-negatif (bakteria yang berbentuk sfera), seperti streptococci, staphylococci, pneumococci, meningococci, gonococci, enterococci, dll. Sebagai tambahan, Streptocid berbahaya bagi mikroorganisma berikut:

 • Escherichia coli;
 • Shigella spp.;
 • Vibrio cholerae;
 • Clostridium perfringens;
 • Bacillus anthracis;
 • Corynebacterium diphtheriae;
 • Yersinia pestis;
 • Chlamydia spp.;
 • Actinomyces israelii;
 • Toxoplasma gondii.
Oleh itu, semua bentuk dos Streptocide dapat digunakan untuk merawat penyakit berjangkit dan radang pada kulit atau selaput lendir rongga mulut dan hidung yang disebabkan oleh mana-mana mikroba di atas.

Oleh kerana ubat ini mempunyai kesan antimikroba, secara tidak langsung ia juga mempunyai kesan anti-radang akibat kematian mikroba yang memprovokasi proses menular dan radang.

Sebagai tambahan kepada tindakan anti-radang dan antimikroba, Streptocide mempromosikan penyembuhan luka yang lebih cepat pada kulit.

Petunjuk untuk digunakan

Petunjuk untuk penggunaan dalam pelbagai bentuk dos Streptocide adalah sama, oleh itu kami akan memaparkannya dalam satu senarai.

Oleh itu, serbuk Streptocid, salap Streptocid dan liniment Streptocid (larut) ditunjukkan untuk digunakan sebagai sebahagian daripada terapi kompleks untuk rawatan penyakit berikut:

 • Tonsillitis;
 • Luka kulit yang dijangkiti (luka-luka bernanah);
 • Luka bakar darjah I-II;
 • Ulser kulit dari pelbagai asal (termasuk trofik);
 • Erysipelas;
 • Kulit retak;
 • Penyakit kulit yang bernanah-radang seperti folikulitis, furuncles, carbuncles, jerawat vulgaris, impetigo, pyoderma, dll..

Arahan penggunaan

Serbuk Streptocid - arahan penggunaan

Serbuk Streptocide boleh digunakan secara luaran ke permukaan kulit yang rosak atau ditiup ke luka yang dalam. Juga, dalam campuran dengan Sulfathiazole, Benzylpenicillin dan Ephedrine, Streptocid digunakan untuk penyedutan hidung sekiranya terjadi rhinitis akut.

Serbuk tersebut disapu pada permukaan kulit yang rosak dengan cara membersihkannya, iaitu, pertama-tama sedikit serbuk dituangkan ke kain kasa, setelah itu permukaan luka "diserbuk" dengan kain kasa ini. Anda juga boleh menaburkan serbuk secara perlahan dari beg ke permukaan luka. Tetapi pada masa yang sama, anda perlu berusaha mengedarkan serbuk ke permukaan luka secara merata. Setelah meletakkan serbuk ke permukaan yang rosak, ia boleh ditutup dengan kain kasa dari atas, dibalut atau dibiarkan tidak ditutup. Untuk satu aplikasi pada luka, ambil 2 - 5 g serbuk, bergantung pada ukuran kerosakan.

Serbuk boleh disapu ke permukaan luka 3-4 kali sehari. Dalam kes ini, kekerapan penggunaan serbuk ditentukan oleh proses proses berjangkit dan keradangan. Sebagai contoh, jika luka menangis, dengan pelepasan yang banyak, permukaannya sering ditaburkan dengan serbuk, hingga 4 kali sehari. Sekiranya luka kering, maka boleh diubati dengan serbuk Streptocide hanya 1 - 2 kali sehari. Dalam keadaan seperti itu, disarankan untuk menggunakan serbuk Streptocide 1 kali sehari jika luka kemudian ditutup dengan pembalut, dan 2 kali sehari jika luka dibiarkan terbuka.

Sekiranya luka itu dalam, maka serbuk Streptocide ditiup terus ke dalamnya. Dalam kes ini, untuk satu suntikan, ambil 5-15 g serbuk, bergantung pada ukuran luka. Setelah meniup serbuk, luka biasanya ditutup dengan pembalut. Serbuk ditiup dalam 1 hingga 4 kali sehari, bergantung pada tahap intensiti pelepasan dari luka, dipandu oleh peraturan: semakin banyak luka menjadi basah, semakin kerap anda perlu meniup serbuk ke dalamnya.

Serbuk disapu pada luka sehingga mereka mulai sembuh atau sehingga pembebasan nanah atau cairan peradangan dari permukaan luka berhenti.

Pada rhinitis akut, serbuk Streptocide dicampurkan dengan Sulfathiazole, Benzylpenicillin dan Ephedrine, dan dihirup melalui hidung. Campuran serbuk ini boleh digunakan selama beberapa hari (5-7) untuk merawat selesema. Dalam kes ini, campuran disedut oleh hidung beberapa kali sehari, menjalankan prosedur ini apabila pelepasan yang banyak dari hidung muncul kembali.

Salap Streptocid dan larut Streptocid (liniment) - arahan penggunaan

Salap dan liniment digunakan pada lapisan nipis secara langsung ke permukaan luka atau pada kain kasa, yang disapukan terus ke kawasan permukaan kulit yang rosak atau meradang. Sekiranya perlu mengoleskan salap atau liniment pada selaput lendir (contohnya, untuk rawatan sakit tekak), maka mereka dilapisi dengan lapisan nipis secara langsung di kawasan yang meradang atau rosak.

Luka yang dirawat dengan salap atau liniment ditutup dengan pembalut kain kasa, yang diubah sekali setiap 1 hingga 2 hari. Salap atau liniment disapu sehingga luka tidak lagi mengeluarkan nanah atau cecair keradangan dan mula sembuh.

Pada selaput lendir, salap atau liniment disapu 2 hingga 3 kali sehari secara berkala sehingga luka sembuh, atau sehingga keparahan proses keradangan berkurang.

Dengan permukaan luka yang luas, perlu diingat bahawa dos maksimum ubat harian untuk merawat kecederaan adalah 6 g sulfonamide (untuk orang dewasa). Jumlah sulfonamida (6 g) ini sepadan dengan 120 g liniment atau 60 g salep Streptocide. Dos harian maksimum persediaan Streptocid untuk penggunaan luaran dan tempatan untuk kanak-kanak berumur 5 - 12 tahun adalah 3 g sulfonamide (yang sepadan dengan 60 g liniment atau 30 g salep), untuk kanak-kanak berumur 1 - 5 tahun - 1,8 g sulfonamide (yang sepadan dengan 36 g liniment atau 18 g salap), dan untuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun - 0,6 g sulfonamide (yang sepadan dengan 12 g liniment atau 6 g salap). Had dos harian ini bermaksud bahawa tidak lebih daripada 120 g salep atau 60 g salap untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun boleh digunakan untuk merawat luka dan unsur keradangan, tidak lebih daripada 60 g liniment atau 30 g salep untuk kanak-kanak 5 - 12 tahun, tidak lebih dari 36 g liniment atau 18 g salep untuk kanak-kanak berumur 1 - 5 tahun dan tidak lebih dari 12 g liniment atau 6 g salep untuk kanak-kanak di bawah satu tahun. Batasan dos harian untuk rawatan permukaan luka yang luas disebabkan oleh fakta bahawa bahan aktif dari kulit dan selaput lendir yang rosak mudah diserap ke dalam aliran darah, dan boleh memberi kesan sistemik dan memprovokasi perkembangan kesan sampingan sistemik yang teruk.

Rata-rata, penggunaan salap Streptocid atau liniment adalah 10-14 hari, namun, jika perlu dan atas cadangan doktor, penggunaan ubat dapat diperpanjang. Liniment atau salap tidak boleh digunakan selama lebih dari dua minggu berturut-turut tanpa cadangan doktor..

arahan khas

Bersama dengan Streptocide powder, salep atau liniment untuk meningkatkan keberkesanan terapi, jika perlu, ubat antimikroba lain dalam bentuk tablet, kapsul, dll..

Dengan perkembangan reaksi alergi, penggunaan Streptocide harus segera dihentikan.

Sepanjang tempoh penggunaan salap, serbuk atau linen Streptocid, perlu minum sejumlah besar cecair alkali (contohnya, air mineral alkali, seperti Borzhomi, Essentuki 4, Slavyanovskaya, dll.).

Sekiranya anda tidak sengaja mendapat salap, liniment atau serbuk di dalam (contohnya, jika tertelan secara tidak sengaja), anda harus membilas perut secepat mungkin, dan kemudian minum banyak cecair alkali sepanjang hari (contohnya, air mineral Borjomi, Essentuki 4, Smirnovskaya, Nabeglavi, Luzhanskaya, dll.) dan lain-lain.).

Dengan penggunaan salep, serbuk atau liniment Streptocid yang berpanjangan, perlu melakukan ujian darah umum secara berkala, serta memantau keadaan hati dan ginjal.

Overdosis

Overdosis salep, liniment atau serbuk Streptocide adalah mungkin jika ubat tersebut digunakan dalam kuantiti yang banyak atau untuk masa yang lama untuk merawat permukaan luka yang besar. Dalam kes sedemikian, sulfonamida diserap ke dalam peredaran sistemik dalam dos yang tinggi, akibatnya overdosis dapat berkembang..

Overdosis ditunjukkan oleh gejala berikut:

 • Sakit kepala;
 • Loya;
 • Muntah;
 • Dyspepsia (pedih ulu hati, bersendawa, kembung, dll.);
 • Crystalluria (kristal garam dalam air kencing);
 • Kolik usus;
 • Pening;
 • Mengantuk;
 • Kemurungan;
 • Pengsan;
 • Kekeliruan kesedaran;
 • Gangguan penglihatan;
 • Demam;
 • Hematuria (darah dalam air kencing)
 • Leukopenia (penurunan jumlah jumlah leukosit dalam darah);
 • Agranulositosis (hilangnya neutrofil, basofil dan eosinofil dari darah);
 • Thrombocytopenia (penurunan jumlah platelet dalam darah) - diperhatikan hanya dengan overdosis yang berpanjangan;
 • Anemia Megaloblastik - diperhatikan hanya dengan overdosis yang berpanjangan;
 • Jaundis - diperhatikan hanya dengan overdosis yang berpanjangan.
Untuk mengatasi overdosis, perlu membatalkan penggunaan Streptocide dan minum air beralkali selama beberapa hari (contohnya, Borjomi, Essentuki 4, Smirnovskaya, Nabeglavi, Luzhanskaya, dll.). Anda perlu minum air mineral alkali sehingga semua gejala overdosis berlalu.

Pengaruh terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Salap, liniment dan serbuk Streptocid tidak mempengaruhi keupayaan seseorang untuk mengawal mekanisme. Namun, dengan penggunaan sejumlah besar ubat atau dengan penggunaan ubat yang berpanjangan, sulfonamide dapat diserap ke dalam peredaran sistemik, akibatnya pening dapat berkembang sebagai kesan sampingan. Oleh itu, jika seseorang, dengan latar belakang penggunaan salap, liniment atau serbuk Streptocid, tidak merasakan adanya gejala gangguan pada sistem saraf pusat, maka dia dapat melakukan apa-apa aktiviti, termasuk yang memerlukan reaksi cepat dan tumpuan perhatian yang tinggi. Sekiranya, dengan latar belakang penggunaan Streptocide, terdapat sebarang gejala kerosakan sistem saraf pusat, maka anda harus meninggalkan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan perlunya mempunyai tindak balas psikomotorik yang tinggi.

Interaksi dengan produk ubat lain

Salap, liniment dan serbuk Streptocid, apabila digunakan untuk merawat permukaan luka yang luas atau dengan penggunaan yang berpanjangan, apabila sulfonamide dapat diserap ke dalam peredaran sistemik, dapat meningkatkan kesan sampingan toksik pada sistem darah ubat lain dengan hematotoksisitas.

Sebagai tambahan, jika Novocaine dan Streptocide digunakan satu demi satu, ini akan mengurangkan keberkesanannya. Oleh itu, jika perlu, penggunaan Novocaine dan Streptocid secara serentak, selang waktu sekurang-kurangnya setengah jam harus dipertahankan antara penggunaannya. Dengan kaedah lain untuk kegunaan luaran, salap, liniment dan serbuk Streptocid tidak berinteraksi dengan kesan yang ketara.

Dengan latar belakang penggunaan salap, liniment atau serbuk Streptocid, disyorkan untuk berhenti menggunakan ubat berikut:

 • Digitoxin;
 • Isoprenalin;
 • Kafein;
 • Phenylephrine;
 • Fenobarbital;
 • Adrenalin;
 • Asid hidroklorik.

Streptocide untuk kanak-kanak

Serbuk, salap dan liniment Streptocide boleh digunakan untuk merawat penyakit berjangkit dan radang pada kulit dan selaput lendir rongga mulut dan hidung pada kanak-kanak dari segala usia.

Yang paling selamat digunakan pada kanak-kanak adalah Streptocide liniment. Dan salap dan serbuk, berbanding dengan liniment, lebih berbahaya, kerana mengandungi lebih banyak bahan aktif. Liniment boleh digunakan dengan selamat untuk kanak-kanak dari usia tiga bulan, dan salap dan serbuk - dari usia tiga tahun. Untuk kanak-kanak dari lahir hingga tiga bulan, liniment juga dapat digunakan, tetapi dengan berhati-hati, dalam dos minimum dan hanya di bawah pengawasan perubatan. Oleh itu, salap dan serbuk juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit berjangkit dan radang pada kulit dan selaput lendir mulut dan hidung pada anak di bawah 3 tahun, tetapi dengan berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor.

Apabila digunakan pada anak-anak, perlu mematuhi dengan ketat dos maksimum dan tempoh penggunaan yang dibenarkan untuk mengelakkan overdosis.

Adalah tidak diinginkan untuk menggunakan salap, liniment dan serbuk Streptocid untuk merawat permukaan yang besar pada kanak-kanak supaya bahan aktif tidak diserap ke dalam aliran darah dan tidak menyebabkan kesan sampingan sistemik.

Sekiranya kesan sampingan sistemik muncul, adalah perlu untuk menghentikan penggunaan Streptocide pada kanak-kanak..

Salap, serbuk dan liniment pada kanak-kanak digunakan dengan cara yang sama seperti pada orang dewasa.

Chatterbox Streptocide dari jerawat dan pustula

Pembicara dengan Streptocide disediakan secara bebas. Ia digunakan untuk merawat jerawat dan jerawat, serta lesi pustular pada kulit. Selain Streptocide, pembicara mengandungi asid salisilik, asid borik dan sulfur. Keberkesanan produk disebabkan oleh sifat komponen penyusunnya. Jadi, sulfur adalah antiseptik, asid borik adalah pembasmi kuman, Streptocide adalah agen antimikroba, dan asid salisilik menekan proses keradangan, mengurangkan pengeluaran sebum dan mempromosikan penyembuhan luka. Oleh itu, kotak obrolan dengan komponen ini merosakkan mikrob yang menyebabkan jerawat, jerawat dan pustula pada kulit dan mendorong penyembuhan kulit yang cepat.

Untuk menyediakan pembicara, campurkan 50 ml larutan asid salisilat 2%, 50 ml asid borik, 7 g serbuk Streptocide dan 7 g sulfur yang diendapkan. Semua komponen dicampurkan dengan teliti, dan komposisi selesai disimpan dalam balang kaca gelap.

Kotak obrolan digunakan pada kawasan kulit yang terkena sekali sehari pada waktu petang, sebelum tidur, setelah membersihkan kulit. 5 minit selepas menggunakan talker, anda boleh melincirkan wajah anda dengan pelembap.

Chatterbox dengan Streptocide boleh digunakan baik untuk rawatan dan pencegahan jerawat, jerawat dan ruam pada kulit. Namun, anda tidak dapat menggunakan kotak obrolan untuk jangka masa yang panjang tanpa gangguan. Dianjurkan untuk menggunakan satu bahagian pembicara yang dihasilkan, kemudian berehat selama sebulan, setelah itu anda boleh melakukan terapi semula dengan cara yang anda buat sendiri.

Streptocid dan Levomycetin

Streptocid dan Levomycetin digunakan untuk menyiapkan pembicara yang bertujuan untuk merawat jerawat, jerawat dan luka kulit pustular. Resipi untuk pembicara seperti ini diberikan di bawah, di bahagian "Streptocide + Salicylic acid + Levomycetin".

Streptocide dan Asid Salisilik

Streptocide dan asid salisilik dalam bentuk campuran digunakan untuk merawat dan mencegah jerawat, jerawat dan lesi pustular pada kulit. Streptocide memusnahkan mikrob patogen yang menyebabkan proses berjangkit dan keradangan pada kulit, dan asid salisilik mengurangkan pengeluaran sebum dan mendorong penyembuhan luka. Oleh itu, campuran Streptocide dengan asid salisilik adalah rawatan yang berkesan untuk jerawat dan jerawat..

Untuk menyediakan komposisi, tambahkan 5 g serbuk Streptocide ke 50 ml asid salisilik 2%, campurkan dengan teliti dan masukkan ke dalam balang kaca gelap untuk disimpan. Komposisi semacam itu harus digunakan pada kulit yang sebelumnya telah dibersihkan pada waktu petang, sebelum tidur, sehari sekali..

Penyelesaian Streptocide dalam asid salisilik harus digunakan dalam kursus yang berlangsung sehingga satu bulan. Selepas berakhirnya terapi, anda perlu berehat (sekurang-kurangnya sebulan), selepas itu anda boleh menggunakan penyelesaiannya semula.

Streptocid + Asid salisilik + Levomycetin

Kotak obrolan yang mengandungi chloramphenicol, streptocid, dan asid salisilik juga digunakan untuk merawat jerawat, jerawat dan luka kulit pustular. Dari segi keberkesanan dan spektrum tindakannya, pembicara seperti itu serupa dengan pembicara dengan Streptocide, salicylic dan boric acid, dan sulfur. Walau bagaimanapun, pembicara Streptocid + Chloramphenicol + Salicylic acid mengandungi antibiotik, dan oleh itu, untuk mengelakkan ketagihan pada kulit, ia harus digunakan dalam kursus pendek yang tidak lebih dari 2 hingga 3 minggu, dengan selang waktu antara mereka sekurang-kurangnya 1 bulan. Sebagai tambahan, kotak obrolan dengan Levomycetin tidak boleh digunakan untuk mencegah jerawat dan jerawat..

Untuk menyediakan pembicara, anda perlu mencampurkan 30 ml asid salisilik, 2 g serbuk Streptocide dan 4 tablet Levomycetin serbuk. Komposisi siap diletakkan dalam balang kaca gelap dan disimpan tidak lebih dari 1 - 2 bulan.

Kotak obrolan digunakan pada kawasan kulit yang terkena sekali sehari pada waktu petang, sebelum tidur, setelah pembersihan awal kulit.

Rawatan Streptocide pelbagai penyakit

Pertimbangkan penggunaan Streptocide untuk merawat sejumlah penyakit biasa.

Streptocide dari tekak (dengan angina)

Pada masa ini, serbuk Streptocide digunakan untuk merawat kesakitan dan keradangan di kerongkong (contohnya, faringitis, bisul, dll.) Dan sakit tekak. Pada masa lalu, tablet Streptocide untuk pemberian oral juga digunakan untuk merawat angina, tetapi pada masa ini tidak digunakan, kerana terdapat ubat yang lebih berkesan dan lebih selamat, termasuk ubat dari kumpulan ubat sulfa, seperti Biseptol, Sulfadimethoxin, dll..

Serbuk Streptocide untuk rawatan sakit tekak boleh digunakan dalam tiga cara - taburkannya pada amandel, larut di mulut, atau berkumur. Untuk habuk, ambil sebilangan kecil serbuk dan sapukan ke amandel (lebih baik melakukannya dengan penyapu kapas biasa), selepas itu selama 10 minit anda perlu mencuba untuk tidak menelan air liur, makan atau minum, sehingga ubat itu tetap berada di selaput lendir. Selepas 10 minit, serbuk itu diludahkan dan tekak dibilas dengan larutan pembasmi kuman, misalnya, klorheksidin, furacilin, dll. Rawatan tekak ini (taburkan dengan serbuk Streptocide + berkumur dengan larutan disinfektan) dilakukan setiap 2 jam.

Untuk penyerapan di dalam mulut, anda boleh menggunakan serbuk Streptocide tulen atau dicampur dengan madu. Serbuk murni dituangkan ke dalam satu sendok teh (kira-kira 1/4 - 1/2 sudu), kemudian menjilatnya dan simpan di mulut sehingga larut sepenuhnya. Malangnya, penyerapan serbuk Streptocide tulen tidak menyenangkan kerana ubatnya pahit. Oleh itu, untuk menghilangkan rasa pahit yang tidak menyenangkan, serbuk Streptocide sering dicampurkan dengan madu. Campuran yang dihasilkan diserap ke dalam mulut selama mungkin. Setelah penyerapan semula serbuk murni atau dicampur dengan madu, perlu menahan diri dari makan dan minum selama 20 - 30 minit supaya ubat itu kekal pada selaput lendir. Untuk rawatan sakit tekak, perlu melarutkan campuran madu dengan Streptocide atau serbuk murni 2 hingga 3 kali sehari.

Di samping itu, anda boleh melarutkan serbuk Streptocide dalam air suam dan berkumur dengan larutan yang dihasilkan. Untuk menyediakan larutan bilas, ambil 2 g serbuk per segelas air suam. Bilas setiap 2 jam..
Lebih banyak mengenai sakit tekak

Streptocide untuk jerawat

Apa-apa bentuk dos Streptocide (salap, serbuk atau liniment) boleh digunakan untuk merawat jerawat dan jerawat dengan kesan terapeutik yang sangat baik. Keberkesanan Streptocide disebabkan oleh fakta bahawa agen tersebut memusnahkan mikrob patogen yang menyebabkan keradangan pada liang, tersumbat dengan sebum yang berlebihan. Oleh itu, penggunaan Streptocide menyebabkan penurunan tajam dalam keparahan keradangan, melegakan edema dan penghapusan kemerahan pada kulit..

Salap Streptocide atau liniment untuk rawatan jerawat dan jerawat disyorkan untuk hanya digunakan pada kulit sebagai krim 1 - 2 kali sehari setelah membersihkan kulit. Salap atau salap dibiarkan pada kulit semalaman atau selama beberapa jam jika ubat itu digunakan pada waktu siang. Sekiranya terdapat sedikit jerawat atau bintik hitam, maka dana ini dapat digunakan secara langsung, langsung pada ruam.

Selepas mencuci, mereka hanya mengoleskan kulit dengan serbuk. Untuk melakukan ini, selepas mencuci, kulit dibiarkan kering sehingga tidak basah, tetapi sedikit lembap, selepas itu serbuk Streptocide dikumpulkan di hujung jari, dan menepuk perlahan ke seluruh kawasan kulit yang bermasalah. Debu dengan serbuk Streptocide dilakukan 1 kali sehari pada waktu petang, sebelum tidur. Serbuk yang digunakan dibiarkan semalaman dan dibasuh pada waktu pagi..

Streptocide dengan cepat menghilangkan kemerahan, mengurangkan edema dan melegakan keradangan. Berkat tindakan ini, jerawat dan jerawat pada kulit akan hilang dalam jangka masa yang singkat, dan ruam baru tidak muncul..

Ubat ini digunakan dalam kursus yang berlangsung 2-4 minggu, setelah itu berehat selama sebulan dan, jika perlu, ulangi perjalanan rawatan. Juga, Streptocid dapat digunakan secara sporadis, ketika ruam kulit telah banyak disembuhkan, tetapi kadang-kadang jerawat atau jerawat tunggal muncul. Dalam kes sedemikian, salap, serbuk atau liniment digunakan selama beberapa hari untuk menghilangkan ruam yang muncul dengan cepat..

Sebagai tambahan, Streptocide untuk rawatan jerawat dan jerawat boleh digunakan bukan dalam bentuk murni, tetapi dalam bentuk pembicara, yang disiapkan berdasarkan asid salisilik. Resipi penyediaan dan peraturan penggunaan pembicara seperti itu diberikan di bahagian yang sesuai. Walau bagaimanapun, keberkesanan talker dan streptocide dalam bentuk tulennya untuk merawat jerawat dan jerawat adalah hampir sama..
Lebih banyak mengenai jerawat

Streptocide pada luka

Pelbagai luka pada kulit dapat diatasi dengan bedak, liniment atau salep Streptocid untuk mempercepat penyembuhannya dan melegakan proses menular dan radang di dalamnya.

Serbuk dituangkan terus ke luka atau ke luka jika dalam, setelah itu ditutup dengan kain kasa atau pembalut. Salap atau liniment boleh digunakan sama ada secara langsung ke luka atau disapukan pada kain kasa dan menutup permukaan luka dengannya. Setelah menggunakan bedak, salap atau liniment pada luka, disarankan untuk menutup permukaan luka dengan pembalut kain kasa. Serbuk, salap atau liniment disapu pada luka 1 hingga 4 kali sehari selama 10 hingga 14 hari.

Sebelum menggunakan serbuk, liniment atau salap Streptocid, luka harus dicuci dengan hidrogen peroksida atau pembasmi kuman lain (contohnya, larutan kalium permanganat, furacilin, dll.).
Lebih banyak mengenai luka

Kesan sampingan

Streptocide boleh diterima dengan baik dan jarang menyebabkan kesan sampingan.

Salap, liniment dan serbuk selalunya sebagai kesan sampingan menimbulkan reaksi alahan pada kulit (urtikaria, dll.) Atau dermatitis (ruam, gatal-gatal, kulit terbakar). Walau bagaimanapun, dengan penggunaan salep, liniment atau serbuk yang berpanjangan dalam dos yang besar atau untuk rawatan permukaan luka yang luas, penyerapan zat aktif Streptocide ke dalam darah adalah mungkin dengan perkembangan kesan sampingan sistemik, seperti:

 • Sakit kepala;
 • Pening;
 • Loya;
 • Muntah;
 • Gejala dyspeptik (belching, pedih ulu hati, cirit-birit, sembelit, dan lain-lain);
 • Sianosis (pucat atau "perubahan warna biru" pada kulit);
 • Crystalluria (kristal garam dalam air kencing);
 • Fungsi buah pinggang terjejas;
 • Thyrotoxicosis (peningkatan tahap hormon tiroid dalam darah);
 • Leukopenia (penurunan jumlah bilangan leukosit dalam darah di bawah normal);
 • Agranulositosis (ketiadaan neutrofil, eosin dan basofil dalam darah);
 • Thrombocytopenia (tahap platelet dalam darah di bawah normal);
 • Hypoprothrombinemia (tahap prothrombin darah di bawah normal).
Dengan perkembangan kesan sampingan Streptocide, perlu berhenti menggunakan ubat dan berjumpa doktor.

Kontraindikasi untuk digunakan

Analog

Di pasaran farmaseutikal domestik, Streptocide hanya mempunyai analog dari segi tindakan terapi, iaitu ubat-ubatan yang mengandungi bahan aktif lain, tetapi serupa dengan kesan terapeutiknya dengan Streptocide. Streptocide tidak mempunyai analog untuk bahan aktif (ubat yang mengandungi bahan aktif yang sama).

Oleh itu, analog Streptocide dari segi tindakan terapi adalah ubat berikut:

 • Krim Argidin untuk kegunaan luaran;
 • Krim Argosulfan untuk kegunaan luaran;
 • Krim Dermazin untuk kegunaan luaran;
 • Salap Turmanidze untuk kegunaan luaran dan tempatan;
 • Salap Mafenide asetat untuk kegunaan luaran;
 • Tablet Sulfadimezin untuk pentadbiran oral;
 • Salap Sulfargin untuk kegunaan luaran;
 • Salap Ebermin untuk kegunaan luaran;
 • Tablet etazol, larutan untuk suntikan, butiran untuk penyediaan penggantungan untuk pemberian oral.

Ulasan

Hampir semua ulasan mengenai Streptocide (kedua-dua serbuk, dan salap, dan liniment) positif, kerana keberkesanan ubat yang tinggi, pelbagai aplikasi dan kos rendah. Oleh itu, dalam ulasan tersebut menunjukkan bahawa serbuk Streptocid adalah ubat yang sangat baik untuk rawatan angina, kerana penyerapan semula ubat 2 hingga 3 kali sehari atau membersihkan debu amandel menyebabkan hilangnya rasa sakit, radang dan sensasi tidak menyenangkan lain secara harfiah dalam 2 hingga 3 hari. Juga serbuk Streptocid dengan cepat dan berkesan menyembuhkan stomatitis jika anda mengoleskannya pada luka dengan kapas atau bilas mulut anda dengan larutan.

Juga, ulasan menunjukkan bahawa serbuk Streptocide menyembuhkan dan membasmi kuman dengan sempurna pelbagai luka di permukaan kulit (contohnya, lecet, luka, luka umbilik yang tidak sembuh, kapalan, luka pembedahan setelah menghilangkan ketuat, tahi lalat, dll.). Lebih-lebih lagi, jika luka diproses dalam jangka waktu yang singkat setelah munculnya, maka kerak terbentuk di atasnya dengan cepat, dan penyembuhan berlangsung tanpa komplikasi, suppuration, meleleh dan tanpa pembentukan bekas luka. Sekiranya luka membara, basah dan tidak sembuh dalam jangka masa yang lama, kemudian menaburkannya dengan serbuk Streptocide menyebabkan penghentian proses keradangan yang cepat, pembentukan kerak dan penyembuhan berikutnya.

Juga, ulasan menunjukkan bahawa serbuk Streptocide adalah ubat yang sangat baik dan sangat berkesan untuk rawatan jerawat dan jerawat..

Mengenai salap dan salap Streptocide dalam ulasan menunjukkan bahawa ini adalah kaedah yang baik untuk merawat pelbagai permukaan luka pada kulit, yang menyebabkan pembentukan dan penyembuhan kerak yang cepat.

Streptocide (serbuk, salap, liniment) - harga

Serbuk Streptocide, asid salisilik dan kloramfenikol untuk jerawat di wajah (resipi rakyat) - video

Serbuk Streptocid atau Baneocin: apa yang harus dilakukan jika anda memotong sepotong jari anda (resipi rakyat) - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Pemakaian serbuk Streptocide

Menurut arahan penggunaan, serbuk Streptocid digunakan untuk merawat luka, merawat rhinitis, sinusitis, tonsilitis. Ubat ini dijual tanpa resep, mempunyai kesan antimikroba, membunuh mikroorganisma, dan merawat proses keradangan dari pelbagai etiologi. Streptocide boleh digunakan secara dalaman atau luaran, berkumur, menyedut untuk memudahkan pernafasan.

Apa itu Streptocid Powder

Dari segi tindakan dan komposisi farmakologi, serbuk Streptocide tergolong dalam kumpulan sulfonamides, ubat antimikroba untuk rawatan penyakit kulit. Produk berwarna putih dengan tekstur kristal dan tidak berbau; ia adalah ubat kemoterapi dengan kesan bakteriostatik terpilih. Ia dapat digunakan pada penyakit radang tekak, digunakan secara luaran untuk merawat luka atau luka purulen pada kulit..

Keberkesanan ubat ditunjukkan dalam hubungannya dengan strepto-, meningo-, gono-, pneumococci, Escherichia coli, Proteus. Sulfanilamide menghalang pembiakan patogen penyakit berjangkit, yang menjadikan pertahanan badan lebih kuat. Ubat itu adalah ubat sistemik bertindak pendek. Boleh dihasilkan dalam bentuk tablet, salap, liniment.

Komposisi

Streptocid serbuk dihasilkan dalam 2, 5 atau 10 g. Ini juga mengubah kepekatan sulfonamide (komponen aktif). Bentuk pelepasan yang diketahui: beg berlamina, beg kertas, botol, tin. Sebagai tambahan kepada serbuk kristal, jenis ubat berikut dibezakan:

 1. Tablet 0.3 dan 0.5 g bahan aktif dalam pek bukan sel berkontur sebanyak 10 keping. Tablet mengandungi 300 atau 500 mg sulfonamida, kanji, talc, asid stearat.
 2. Salap Streptocide - 5 atau 10% berdasarkan vaseline. Dihasilkan dalam tin, tiub, bekas 15, 25, 30 dan 50 g. 5 atau 10 g streptocide digunakan setiap 100 g salep..
 3. Streptocide liniment - kepekatan 5%, 5 g streptocide, bahan tambahan adalah lemak ikan dan haiwan, air kapur. Bentuk pelepasan - tin 25, 30 dan 50 g.
 4. Suspensi streptocide - 5%, mengandungi 5 g streptocide. Komponen tambahan - pengemulsi, timol (natrium salisilat), air suling.
 5. Streptocide larut - 0,5 g, serbuk putih, mudah larut dalam yodium dan air. Diambil secara lisan dan parenteral, subkutan, intramuskular, intravena.

Sifat Streptocide

Bahan kristal Streptocide dalam serbuk mengikut formula kimia merujuk kepada para-aminobenzenesulfonamide. Tidak berbau, putih, larut dalam air sejuk dan larutan garam isotonik hingga 0.8%. Mari larutkan secara sederhana dengan etil alkohol, takat lebur - hingga 170 darjah. Molekul streptosida terdiri daripada kumpulan sulfonamida yang dihubungkan dengan anilin.

kesan farmakologi

Bahan ini mempunyai kesan antimikroba, aktif melawan cocci gram-positif dan negatif. Memakai serbuk pada kulit yang rosak mempercepat penyembuhan luka, membantu erosi melengkapkan kulit lebih cepat. Mekanisme tindakan didasarkan pada hubungan sebatian dengan asid para-aminobenzoik, yang diperlukan untuk aktiviti penting bakteria.

Kerana kesamaan dengan asid ini, sulfonamida menembusi protoplasma bakteria, menggantikan substrat, dan menyekat sistem enzim. Terdapat pelanggaran proses metabolik, mikroba berhenti tumbuh dan membiak kerana kurangnya pengambilan asid folik. Sulfanilamide aktif, cepat diserap dari saluran gastrousus. Kepekatan maksimum dicapai setelah beberapa jam, dijumpai di dalam darah.

Empat jam selepas pemberian, Streptocid dijumpai dalam cecair serebrospinal, air liur, jus gastrik, hempedu, air kencing. Sebahagian molekul di bawah tindakan enzim menjadi asetoform, yang mengurangkan aktiviti antimikroba agen. Bentuk ini terdapat dalam kepekatan 10-20% dalam darah, dalam air kencing - hingga 50%. Dalam lapan jam, 50% ubat dikeluarkan oleh buah pinggang.

 • Cara merawat osteoporosis
 • Gejala dan penyahkodan PMS
 • Pemakanan yang betul untuk penurunan berat badan: menu untuk setiap hari

Permohonan

Petunjuk penggunaan serbuk Streptocide adalah faktor berikut, penyakit tubuh:

 • luka dangkal yang dijangkiti;
 • luka bakar pertama, darjah dua;
 • folikulitis;
 • bisul;
 • karbuncles;
 • jeragat;
 • erysipelas;
 • stomatitis (digunakan dengan serbuk gigi);
 • ubat itu ditetapkan untuk proses berjangkit dan keradangan pada kulit;
 • luka purulen kerana luka kulit oleh bakteria dan jangkitan;
 • serbuk malah dapat menyembuhkan jerawat (taburkan).

Dengan luka

Serbuk Streptocide untuk merawat luka sangat popular. Ia disapukan terus ke permukaan yang terkena, berpakaian setiap beberapa hari. Untuk kecederaan dangkal, anda perlu mencurahkan produk ke luka, menutupnya sepenuhnya. Selain calar, luka dan lecet, ubat tersebut dapat digunakan untuk merawat luka bernanah, tetapi lebih baik dilakukan di hospital - doktor memetik hujah ini untuk mempercepat penyembuhan..

Dari selsema

Serbuk siap pakai atau tablet Streptocide yang dihancurkan boleh digunakan untuk merawat selesema. Tuangkan sediaan ke satu sendok teh bersih, dan masukkan bahan satu demi satu melalui lubang hidung. Lakukan ini dengan berhati-hati agar tidak tercekik dari banyak zarah kecil yang memasuki kerongkong anda. Sekiranya tidak selesa menyedut serbuk dari sudu, gulung tiub keluar dari kertas. Jalankan rawatan sekurang-kurangnya enam kali sehari selama 3-4 hari. Pada hari ke-5-6, rhinitis hilang sepenuhnya. Satu tablet atau 2 g serbuk cukup untuk sehari.

Dengan resdung

Doktor menasihatkan agar resdung tidak rumit menggunakan resipi berikut menggunakan Streptocide:

 • campurkan dengan Levomycetin dalam nisbah 2: 1, bahagikan kepada dua, tarik nafas secara bergantian dengan lubang hidung, ulangi dua kali sehari;
 • larutkan 2 g serbuk dalam segelas air suam, titiskan ke hidung;
 • lembapkan kapas dengan minyak, gulung serbuk, masukkan ke lubang hidung, bernafas melalui hidung anda;
 • campuran 1.5 g Streptocide dan Norsulfazole, 25.000 unit Penisilin dan 0.05 g Ephedrine, menyedut melalui lubang hidung hingga empat kali sehari;
 • campurkan minyak ikan atau krim bayi dengan 1 g serbuk, pelincirkan saluran hidung.

Dengan angina

Untuk rawatan sakit tekak purulen, luka tidak sembuh jangka panjang, stomatitis aphthous pada anak kecil, perlu merawat kawasan mukosa mulut yang rosak dengan serbuk dan tahan selama 10 minit. Rawatan yang lebih cepat dengan Streptocide dimulakan, semakin sedikit masa yang diperlukan untuk pulih. Serbuk digunakan setiap dua jam, produk disapu secara topikal. Dalam selang waktu terapi, disarankan untuk menggunakan larutan antibakteria untuk membilas mulut, yang mempercepat pemulihan.

Arahan untuk penggunaan serbuk Streptocid

Setiap bungkusan ubat antibakteria dengan spektrum aktiviti yang luas dibekalkan dengan petunjuk penggunaan, yang mengandungi petunjuk asas untuk menggunakan Streptocide. Beberapa petikan daripadanya:

 • semasa rawatan, minuman beralkali yang banyak diperlukan;
 • jika reaksi hipersensitiviti muncul, terapi dihentikan;
 • rawatan jangka panjang dengan ubat memerlukan pemantauan sistematik yang diperlukan terhadap fungsi darah, fungsi ginjal dan hati;
 • disyorkan untuk menggunakan ubat dengan berhati-hati pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu;
 • dikeluarkan tanpa resep, disimpan di tempat yang dilindungi dari cahaya dan kanak-kanak;
 • jangka hayat - 60 bulan;
 • dos antibiotik yang dibenarkan bergantung pada usia: untuk orang dewasa 500 mg-1 g 5-6 kali sehari, untuk kanak-kanak di bawah satu tahun - 50-100 mg, 2-5 tahun - 200-300 mg, 6-12 tahun - 300-500 mg;
 • dos harian maksimum untuk orang dewasa apabila diambil secara oral ialah 7 g, dos tunggal - 2 gram serbuk steril.

Penggunaan luaran

Untuk merawat rongga luka dan membran mukus, ubat ini digunakan secara luaran. Keradangan purulen pada kawasan kulit ditaburkan atau ditaburkan dengan serbuk dalam jumlah 5-15 g. Gunakan tanpa pembalut, tetapi tutup lesi dengan serbet kain kasa, selamatkan dengan pembalut. Pembalut dilakukan sekali sehari, jika perlu dua kali, jika eksudat yang dipisahkan tidak selesa dan terdapat banyak.

Untuk gejala sakit tekak atau keradangan di mulut, berkumur luaran dengan serbuk Streptocide digunakan. Ia dilarutkan dalam air suam dan prosedurnya dilakukan 5-6 kali sehari. Anda juga boleh memproses amandel - mereka ditaburkan dengan serbuk, mereka tahan pembicara selama lima minit. Kemudian dia meludah, kawasan selaput lendir tekak dan mulut dirawat dengan disinfektan. Prosedur diulang setiap dua jam.

 • Bubur pelangsing - resipi untuk diet. Menu untuk menurunkan berat badan pada bubur
 • Supositoria untuk sembelit
 • Cara menghilangkan kulat di tempat mandi

Pengingesan

Penggunaan dalaman Streptocide ditunjukkan untuk bentuk disentri yang teruk, enteritis yang disebabkan oleh mikroorganisma patogen bakteria. Anda boleh menggunakan ubat untuk permulaan angina - campurkan dengan madu, minum pada waktu malam. Untuk penyakit coccal atau bacillary, ubat digunakan pada dos 0,5-1 g setiap 4-6 jam untuk orang dewasa, tetapi tidak lebih dari 6-7 g sehari. Tempoh kursus dan dos yang tepat ditentukan oleh preskripsi doktor, kerana dengan rawatan diri tidak mungkin dapat meramalkan kesan toksik ubat tersebut berkaitan dengan sel hati.

Untuk kanak-kanak

Penggunaan Streptocide pada kanak-kanak bergantung kepada keparahan gejala penyakit. Untuk rawatan sakit tekak, taburan amandel dengan sachet serbuk, berkumur, pengambilan dengan madu atau penyerapan digunakan (anak mungkin menolak kerana ubatnya terasa pahit). Dos ubat bergantung pada usia, periksa jumlahnya dalam jadual:

Jumlah / Umur Sulfanilamide

Dos tunggal, g

Dos harian maksimum, g

Semasa mengandung

Ubat ini dilarang digunakan pada trimester pertama dan ketiga kehamilan, kerana boleh menyebabkan kesan toksik yang tidak diingini pada janin. Semasa menyusui dan menyusu, ia dikontraindikasikan untuk digunakan, kerana ia masuk ke dalam susu ibu dan tubuh bayi. Kanak-kanak di bawah satu tahun tidak dinasihatkan untuk minum ubat kerana peningkatan risiko penyakit kuning.

Interaksi dadah

Arahan untuk penggunaan ubat menunjukkan bahawa tidak semua ubat dapat digunakan serentak dengannya:

 • ubat myelotoxic meningkatkan kesan hematotoksisiti ubat;
 • Novocaine dan ubat lain dengan struktur kimia yang mengandungi sisa asid para-aminobenzoik menunjukkan kesan antisulfanilamide, menurut ulasan, mengurangkan kesan rawatan.

Kesan sampingan dan overdosis

Melebihi dos ubat menyumbang kepada manifestasi reaksi sampingan dan kesan overdosis, yang dirawat dengan minum yang banyak, membasuh perut dengan larutan 2% soda dan karbon aktif, dan mengambil enterosorben. Sebilangan besar larutan natrium bikarbonat, diuresis paksa, hemodialisis berkesan berkaitan dengan gejala overdosis. Tanda-tanda sampingan adalah:

 • reaksi alahan;
 • sakit kepala, pening;
 • loya muntah;
 • sianosis, leukopenia;
 • agranulositosis, kristaluria;
 • kolik usus;
 • mengantuk, kemurungan, pengsan, kekeliruan;
 • gangguan penglihatan, demam;
 • anemia, penyakit kuning.

Kontraindikasi

Penggunaan sebarang bentuk ubat dikontraindikasikan jika gejala berikut muncul:

 • hipersensitiviti terhadap komponen;
 • anemia;
 • gangguan buah pinggang atau hepatik;
 • penyakit buah pinggang atau hati yang aktif;
 • kekurangan enzim kongenital;
 • azotemia, porfiria;
 • kehamilan, penyusuan susu ibu;
 • kanak-kanak yang baru lahir;
 • tablet tidak boleh digunakan sehingga tiga tahun.

Alergi terhadap Streptocide

Apabila digunakan secara luaran, alergi terhadap Streptocid adalah mungkin, kerana sulfonamide dianggap sebagai alergen yang kuat. Ia dicirikan oleh keradangan kulit, bintik merah, gatal-gatal, gatal-gatal dan ruam. Dalam kes-kes yang teruk, perasaan sesak nafas, kejutan anafilaksis dan edema Quincke adalah mungkin. Rawatan terdiri daripada:

 1. pemberhentian ubat (penggantian dengan analog);
 2. penggunaan antihistamin;
 3. sekiranya berlaku komplikasi - pemberian glukokortikosteroid.

Analog

Mengikut struktur, bahan aktif dan tindakan farmakologi, analog Streptocide berikut dibezakan - ubat sulfa:

 • Streptonitol;
 • Osarcide;
 • Sulfanilamide;
 • Streptosida larut;
 • Salap Sunoref (mengandungi, selain sulfonamide, minyak kayu putih, kapur barus, efedrin hidroklorida, sulfadimezine, norsulfazole - merawat rhinitis akut dan kronik).

Ubat untuk kegunaan luaran dan jenisnya boleh didapati di mana-mana farmasi, dibeli di kedai dalam talian atau dipesan dari ahli farmasi melalui katalog. Kos ubat bergantung pada bentuk pelepasan. Harga anggaran:

Cara menggunakan streptocide untuk tekak: serbuk dan tablet

Streptocide (sulfanilamide) adalah agen antibakteria yang kuat. Ketika pengeluaran besar-besaran antibiotik bermula pada tahun 1939, ia membuat revolusi nyata dalam bidang farmasi. Sehingga itu, hanya penisilin yang diketahui dalam rawatan penyakit berjangkit. Sudah tentu, kerana ini, keburukannya dinyatakan - bakteria akhirnya memperoleh daya tahan terhadap bahan aktif, tetapi terhadap beberapa spesiesnya, ia masih digunakan.

 1. Sifat dan komposisi ubat
 2. Petunjuk penggunaan dan dos
 3. Kontraindikasi dan kesan sampingan. Analog
 4. Ciri aplikasi

Sifat dan komposisi ubat

Streptocide digunakan terhadap kebanyakan bakteria yang menyebabkan angina - ini adalah staphylococci, streptococci atau pneumococci, dll. Kesan aktif agen terletak pada kesan pada peringkat awal penyakit ini. Streptocid mempunyai tiga bentuk pelepasan - salap, tablet dan serbuk. Ubat ini mengubati segala bentuk sakit tekak, kecuali purulen (ulseratif), - juga berkesan terhadap stomatitis, radang amandel (tonsilitis kronik) dan beberapa penyakit lain. Penggunaan streptosida akan berkesan pada 12-36 jam pertama selepas jangkitan. Sekiranya simptom terdapat dalam bentuk sakit tekak dan sakit tekak, serta kemerahan amandel, maka ubat tersebut akan memberi kesan. Tetapi agar bentuk sakit tekak yang sederhana tidak berubah menjadi kronik, anda harus berjumpa doktor.

Tablet Streptocid mengandungi sulfonamide dan, sebagai bahan tambahan, pati, talc, asid stearik. Serbuk - 0,5 g streptosida, yang larut dalam air, sehingga dapat disuntik secara subkutan, intramuskular dan intravena. Salap adalah 5% dan 10%, dan berdasarkan petroleum jelly. Streptocide adalah asas banyak ubat lain seperti Bactrim atau Sulfazine. Kedua-duanya boleh didapati dalam bentuk sirap, yang sangat baik untuk pesakit terkecil..

Serbuk Streptocide dijual dalam bungkusan biru

Petunjuk penggunaan dan dos

Doktor menetapkan ubat untuk penyakit berikut:

 • angina (tonsilitis akut);
 • faringitis;
 • stomatitis;
 • radang amandel;
 • erysipelas;
 • kolitis;
 • sistitis dan pyelitis;
 • jangkitan luka yang rumit.

Resipi streptosida berikut untuk tekak telah digunakan secara meluas: ½ sdt. serbuk atau 1 tablet tanah untuk larut sehingga larut sepenuhnya dalam 100 ml air sejuk yang sedikit dididihkan. Tekak dibilas dengan larutan, dan anda tidak boleh minum atau makan selama 30 minit, kerana komponen aktif produk bertindak pada masa ini. Diambil sehingga enam kali sehari.

Kaedah kedua untuk merawat sakit tekak melibatkan penggunaan serbuk pada amandel yang meradang. Anda mesti berusaha untuk tidak menelan air liur sekurang-kurangnya 15 minit. Tekak dikerutkan dengan furacilin atau rebusan chamomile, selaput lendir dirawat dengan antiseptik (iodin atau Lugol). Peraturannya sama: jangan makan atau minum, tetapi dalam masa 40-45 minit. Sesi diadakan setiap 2-3 jam.

Ubat ini digunakan dengan cara yang sama pada kanak-kanak. Sekiranya anak kecil, ubat boleh dicampurkan dengan madu dan dimasukkan ke dalam mulut untuk diserap. Bagi kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, dosnya tidak boleh lebih tinggi daripada 300 mg. Ubat ini ditetapkan oleh doktor dan dos yang tepat ditetapkan. Ubat harus bertindak pada patogen bakteria, hanya dengan cara ini rawatannya berkesan. Jika tidak, terapi tidak akan berjaya..

Kontraindikasi dan kesan sampingan. Analog

Walaupun fakta bahawa streptocide dikeluarkan tanpa preskripsi doktor, ia mempunyai kontraindikasi. Ubat ini sangat mempengaruhi hati kerana penggunaan yang tidak betul dan tidak mematuhi peraturan dos.

Streptocide tidak digunakan untuk:

 • intoleransi terhadap aktif atau eksipien;
 • penyakit hati dan buah pinggang (kegagalan buah pinggang yang teruk, hepatitis, nefritis);
 • penyakit kelenjar tiroid;
 • pelanggaran hematopoiesis (porphyria);

Semasa mengandung, ubat ini dikontraindikasikan pada trimester 1 dan 2. Semasa menyusu (menyusu, HB), tidak digalakkan untuk digunakan sebagai rawatan. Salah satu sebab larangan tersebut adalah penyerapan ubat yang baik (setelah 1-2 jam selepas pengambilan, kepekatannya yang paling tinggi dapat dilihat dalam darah).

Kesan sampingan dari streptocide boleh:

 • muntah, loya;
 • aritmia;
 • sakit kepala, pening;
 • tanda biru-ungu pada kulit;
 • disfungsi usus.

Ubat ini sering menyebabkan kesan sampingan, jadi penting untuk menjaga dos yang betul. Sekiranya berlaku overdosis, anda harus segera membilas perut dan mengambil penyerap yang akan mengeluarkan racun dari badan. Bagi interaksi dengan ubat lain, novocaine mengurangkan keberkesanan streptosida.

Perubatan tidak berhenti, dan hari ini terdapat banyak ubat yang mengatasi penyakit keradangan yang berjangkit lebih baik daripada streptocide. Senarai analog streptosida:

 • Streptozol;
 • Deseptil;
 • Dipron;
 • Frontalbin;
 • Prontoin;
 • Ambezid;
 • Streptamin;
 • Dipron.

Ciri aplikasi

Semasa merawat dengan streptosida, beberapa peraturan harus dipatuhi. Adalah perlu untuk memantau keadaan organ dalaman dan darah semasa menggunakan produk untuk jangka masa panjang.

Cadangan penggunaan streptosida:

 • semasa rawatan, anda perlu minum banyak cecair, rehat di tempat tidur ditunjukkan;
 • anda tidak boleh mengurangkan atau meningkatkan dos secara bebas apabila keadaan bertambah baik atau bertambah buruk;
 • perkara yang sama berlaku untuk gangguan rawatan yang ditetapkan oleh doktor, kerana ini adalah penyebab ketahanan bakteria;
 • ubat tidak digunakan untuk tonsilitis purulen;
 • jika kesan sampingan muncul, adalah mustahak untuk berunding dengan pakar, yang sebelumnya telah membatalkan rawatan.