Struktur, fungsi dan ciri organ pendengaran manusia

Nasofaring

Apa yang kita lihat disebut "auricles", dan berapa banyak telinga?

Tegasnya, enam. Telinga Sobsno terdiri daripada tiga bahagian masing-masing - telinga luar, telinga tengah, telinga dalam. Baiklah, semua ini ada dalam rangkap dua, kanan dan kiri.

Sekiranya "auricle" dari jawapan sebelumnya juga dikira sebagai telinga, maka lapan.

Anatomi manusia mempunyai tiga jenis telinga. Di luar, yang, selain "auricle", mempunyai beberapa sinonim, seperti pangsit, pencari, pencari arah, sonar, clapper, burdock, dll. Telinga tengah dan dalam, terletak di saluran tulang tengkorak.

Dan kerana organ pendengaran ini dipasangkan, ternyata seseorang itu hanya mempunyai enam telinga.

Alat telinga manusia

Asas Anatomi Pendengaran.

Organ pendengaran

 • telinga;
 • jalan pendengaran aferen (terkemuka);
 • pusat pendengaran di otak.

Dalam organ pendengaran, bahagian periferal dan pusat dibezakan, sempadan di antaranya adalah sudut cerebellopontine, iaitu tempat di mana saraf koklea vestibular memasuki batang otak.

Bahagian periferal organ pendengaran merangkumi telinga luar, tengah dan dalam, serta bahagian pendengaran saraf koklea vestibular (Gamb. 1).

Bahagian tengah diwakili oleh jalur pendengaran pusat, serta pusat pendengaran subkortikal dan kortikal.

Telinga luar (auris externa)

 • aurikel;
 • terusan pendengaran luaran.

Auricle adalah tulang rawan elastik yang dimodelkan dengan sejumlah lekukan dan tonjolan, ditutup dengan kulit, kecuali cuping telinga yang dibentuk oleh lipatan kulit. Kulit melekat erat pada tulang rawan di permukaan depan dan agak longgar di bahagian belakang. Auricle terletak di antara sendi temporomandibular di depan dan proses mastoid tulang temporal di bahagian belakang. Auricle dilengkapi dengan alat otot yang terdiri daripada sejumlah otot kecil, pengecutannya pada beberapa individu boleh menyebabkan concha bergerak. Bahagian-bahagian individu auricle dan namanya ditunjukkan dalam Rajah 2.

Saluran pendengaran luaran biasanya mempunyai panjang sekitar 3 cm. Membezakan antara bahagian tulang rawan luaran dan dalaman, penyempitan terbentuk di persimpangan mereka - isthmus (penyempitan ini dalam terminologi alat bantu dengar disebut putaran saluran pendengaran luaran).

Saluran luaran tulang rawan mempunyai bentuk berliku dan disambungkan ke bahagian tulang melalui sambungan tisu penghubung yang kuat. Bahagian tulang rawan dilapisi dengan kulit dengan banyak folikel rambut, sebum dan kelenjar peluh; yang terakhir membentuk lilin telinga dan oleh itu disebut kelenjar sulfur. Sulfur, yang terdiri daripada bahan sebum dan pigmen, juga mengandung sel-sel epitel keratin. Tulang rawan laluan membentuk alur, ditambah di bahagian atas dengan tisu penghubung berserat. Oleh itu, saluran pendengaran luaran dapat mengembang di bahagian tulang rawan semasa corong telinga diperkenalkan. Bahagian bertulang dilapisi dengan kulit yang lebih nipis, tanpa rambut dan kelenjar, dengan kemas pada dinding lorong. Lumen lorong berakhir dengan membran timpani. Saluran pendengaran luaran menyempit ke arah membran timpani, jadi badan asing paling kerap ditahan di sempadan bahagian tulang rawan dan tulang. Kedua-dua bentuk saluran pendengaran luaran dan elemen pelindung (rambut, belerang) dirancang untuk melindungi gendang telinga dari kecederaan, perubahan suhu, pengeringan, kehilangan keanjalan dan keanjalan.

Pemeliharaan sensori telinga luar berasal dari saraf trigeminal (saraf kranial V), telinga besar, vagus (saraf kranial X) dan serat deria saraf wajah (saraf kranial VII). Inovasi dengan penyertaan saraf vagus dapat menjelaskan terjadinya refleks batuk ketika menyentuh dinding belakang saluran pendengaran luar.

Fungsi telinga luar:

 • pelindung;
 • penguatan nada frekuensi tinggi;
 • penentuan anjakan sumber bunyi di satah menegak;
 • penyetempatan sumber bunyi.

Telinga tengah (auris media)

 • membran timpani;
 • rongga timpani dengan rantai osikel pendengaran (bahagian timpani);
 • tabung pendengaran (jabatan tubotympanic);
 • mastoid (mastoid).

Gendang telinga tebal 0.1 mm, bujur dan ukuran 9x11 mm. Ia terdiri daripada tiga lapisan: kulit, berserabut dan lendir. Lapisan kulit adalah kesinambungan dari kulit saluran pendengaran luaran. Lapisan berserabut terdiri daripada kumpulan serat kolagen yang terletak secara bulat dan radial. Serat radial terletak di sekitar titik tengah membran - pusar. Kumpulan serat radial memancar dari pusar membran timpani ke pinggirannya, menyerupai jari-jari roda. Di pinggiran, mereka berubah menjadi cincin berserat-kartilaginus yang membetulkan cangkang ke tulang. Bundle serat yang terletak secara bersambung disambungkan rapat ke pemegang tukul, memasuki periosteumnya. Pegangan tukul membentuk penonjolan pada membran, yang berakhir dengan kemurungan berbentuk corong - pusar membran timpani. Dari kontur malleus, lipatan membran timpani diarahkan ke atas pada sudut yang hampir tepat, memisahkan bahagian membran yang santai, tanpa lapisan berserabut dan melekat terus ke takik timpani tulang temporal. Selebihnya 2/3 membran timpani adalah permukaan berayun yang padat yang membentuk bahagian membran timpani yang diregangkan, yang melekat pada cincin fibrocartilaginous. Lapisan lendir adalah kesinambungan dari membran mukus telinga tengah.

Garisan yang dilukis di sepanjang kontur pemegang malleus dan tegak lurus membelah membran timpani menjadi kuadran: anteroposterior, anteroposterior, posterior inferior dan posterior superior.

Gendang telinga adalah dinding sisi rongga timpani. Dinding medial dibentuk oleh dinding lateral labirin tulang dengan penonjolan curl utama koklea - promontorium. Di dinding medial terdapat dua tingkap labirin - bujur (tingkap ruang depan) dan bulat (tingkap koklea), ditutup dengan sarung tisu penghubung elastik, yang disebut. membran sekunder.

Rongga timpani adalah rongga berisi udara yang terletak di antara telinga luar dan dalam, di mana mereka dibezakan:

 • bahagian atas adalah ruang timpani, atau loteng (epitympanum);
 • bahagian tengah (mesotympanum);
 • bahagian bawah - ruang cekung (hypotympanum).

Terdapat tiga ossikel dalam rongga timpani:

 • malleus sebahagiannya menyatu dengan membran timpani;
 • incus, dihubungkan oleh badan melalui sendi dengan kepala malleus, dan dengan proses yang panjang - dengan kepala sanggur;
 • sanggur, yang menutup tingkap bujur melalui ligamen bulat (tingkap ruang depan).

Ossikel pendengaran adalah rantai yang menghubungkan gendang telinga ke telinga dalam (Gamb. 3).

Di telinga tengah terdapat alat otot rongga timpani, yang melindungi telinga dalam dari bunyi intensiti berlebihan, dan otot berkontraksi secara refleks. Intensiti bunyi terkecil yang menyebabkan refleks otot stapes atau otot yang meregangkan gendang telinga adalah 92 dB di atas ambang pendengaran, tanpa mengira frekuensi. Otot yang meregangkan gendang telinga terletak di bahagian atas saluran tiub pendengaran, dan tendonnya melekat pada pegangan tukul. Otot stapes terletak di dinding belakang rongga timpani, tendonnya melekat pada kaki belakang stapes. Kontraksi otot-otot rongga timpani mengehadkan ayunan ossikel pendengaran dan menegangkan gendang telinga; akibatnya adalah pelemahan suara 15-20 dB.

Tiub pendengaran terdiri daripada bahagian tulang rawan yang bergerak (panjang 2/3) dan tulang (panjang 1/3) yang digantung dari pangkal tengkorak. Bahagian tulang dengan otot yang meregangkan membran timpani membentuk saluran muskulokutaneus tulang temporal. Pembukaan faring berbentuk corong pada bahagian rawan tiub terletak di bahagian hidung faring. Bahagian tulang tiub terbuka ke rongga timpani; mulut ini sentiasa terbuka. Melalui tabung pendengaran, tekanan disamakan antara ruang udara telinga tengah dan bahagian hidung faring. Peningkatan tekanan dalam rongga timpani dikompensasikan secara pasif oleh tabung pendengaran, tetapi penurunan tekanan memerlukan pengudaraan aktif dari sisi tiub. Dari sisi nasofaring, tiub terbuka kerana pengecutan otot yang meregangkan dan menaikkan lelangit lembut, dan mekanisme ini sebahagiannya dikendalikan oleh kehendak orang tersebut. Refleks seperti menguap, bersin atau menelan, disertai dengan pembukaan tiub faring, berada di bawah kawalan sistem saraf autonomi dan tidak bergantung pada kehendak kita. Sekiranya tiub pendengaran berfungsi dengan betul, mendengarkan suara anda sendiri secara langsung dari faring (yang disebut autofoni), serta fenomena bunyi lain yang berlaku di kawasan ini, adalah mustahil. Tiub pendengaran juga berfungsi sebagai saluran yang mengalirkan telinga tengah semasa proses patologi dan selepas pembedahan telinga.

Proses mastoid (sistem pneumatik tulang temporal) diwakili oleh banyak rongga udara yang saling bersambung, yang terbesar adalah gua - antrum. Sistem pneumatik berbeza dari orang ke orang dalam tahap pneumatisasi. Sistem pneumatik yang berkembang dengan baik dapat meluas ke skala tulang temporal, tulang oksipital, atau pangkal lengkungan zigomatik. Proses mastoid yang kurang pneumatik mungkin tulang padat dengan sel tunggal di sekitar antrum kecil. Sel pneumatik mastoid memberikan perlindungan termal dan akustik untuk telinga tengah dan dalam. Pneumatisasi lengkap proses mastoid berlaku antara usia 6 hingga 12 tahun.

Telinga dalaman (auris interna)

Ia terletak di tulang temporal, secara anatomi diwakili oleh labirin dan secara konvensional dibahagikan kepada peranti reseptor yang berbeza fungsi:

 • organ vestibule - saluran vestibule dan separuh bulatan;
 • bahagian pinggir organ pendengaran - koklea.

Secara morfologi, dengan mengambil kira struktur anatomi, labirin tulang dan membran dibezakan. Labirin tulang adalah membran tulang dengan ketumpatan yang cukup besar, satu-satunya struktur tulang badan di mana mekanisme penyusunan semula tulang tidak berhenti. Di koklea, bahagian tulang diwakili oleh gelendong dan saluran koklea, yang mengelilingi gelendong 2.5 kali. Dari gelendong, plat spiral bertulang pergi, bersama dengan membran utama laluan koklea spiral, membahagi lumen kanal ke tangga ruang depan yang dihubungkan ke tingkap bujur, dan bersama dengan membran Reissner dari laluan koklea - ke tangga timpani ditutup oleh membran sekunder tetingkap bulat (Gamb. 8). Tangga dram dan tangga ruang depan dibuat dengan cecair yang disebut perilymph, mereka disambungkan di bahagian atas siput helicotreme.

Bahagian membran dari koklea membentuk laluan koklea spiral, yang dalam keratan rentas mempunyai bentuk segitiga yang dibentuk oleh cangkang yang disebutkan: dari bawah - oleh membran utama, dari atas - oleh membran Reissner. Laluan koklea, yang terletak di antara ruang depan dan tangga timpani, membentuk apa yang disebut. tangga tengah dipenuhi dengan endolim. Ia berakhir di kedua sisi dengan hujung buta: di bahagian atas bersebelahan dengan Helicotreme, dan di bahagian bawah - di ruang depan.

Organ koklea, atau organ Corti, terletak di membran utama, dengan sel reseptor rambut dan sel pendukung. Silia sel sensitif menembusi membran retikular yang menutupi organ yang bergelung. Serat sel ganglion diarahkan ke sel reseptor organ Corti, prosesnya, pada gilirannya, membentuk saraf pendengaran dan mencapai inti koklea batang otak. Sel reseptor rambut dikelaskan sebagai dalaman dan luaran. Sel-sel dalam terletak dalam satu barisan: masing-masing menghubungkan ke serat aferen yang melakukan rangsangan ke pusat pendengaran serebrum. Serat ini membentuk 95% daripada semua gentian aferen saraf pendengaran. Sel-sel rambut luar disusun dalam tiga baris; kumpulan sel-sel tertentu dibekalkan oleh satu serat tunggal. Serat aferen yang berasal dari sel rambut luar hanya membentuk 5% serat saraf pendengaran. Pengecutan sel luar menyebabkan fenomena pelepasan otoacoustic - isyarat yang keluar dari telinga dalam (paling kerap selepas rangsangan suara).

MedGlav.com

Direktori perubatan penyakit

Struktur anatomi dan fungsi telinga.


TELINGA.

Telinga - organ pendengaran dan keseimbangan vertebrata dan manusia.
Telinga - bahagian persisian penganalisis pendengaran.


Secara anatomi, telinga manusia dibezakan tiga jabatan.

 • telinga luaran, yang terdiri daripada aurikel dan saluran pendengaran luaran;
 • telinga tengah, terdiri daripada rongga timpani dan mempunyai pelengkap - tiub Eustachian dan sel proses mastoid;
 • telinga dalam (labirin), terdiri daripada koklea (bahagian pendengaran), ruang depan dan saluran separuh bulatan (organ keseimbangan).

Sekiranya kita melampirkan ini saraf pendengaran dari pinggiran ke korteks lobus temporal otak, maka seluruh kompleks akan dipanggil penganalisis pendengaran.

Auricle manusia terdiri daripada rangka - tulang rawan, ditutup dengan perichondrium dan kulit. Permukaan cangkang mempunyai rangkaian lekukan dan ketinggian.
Otot auricle pada manusia berfungsi untuk mengekalkan auricle pada kedudukan normalnya. Saluran pendengaran luaran adalah tiub buta (panjang kira-kira 2.5 cm), agak melengkung, ditutup di hujung dalamnya oleh membran timpani. Pada orang dewasa, sepertiga bahagian luar saluran pendengaran jatuh pada bahagian tulang rawan, dan dua pertiga bahagian dalam adalah tulang, yang merupakan bahagian tulang temporal. Dinding saluran pendengaran luaran dilapisi kulit, yang pada tulang rawan dan bahagian awal tulang, mempunyai rambut dan kelenjar yang mengeluarkan rembesan kental (kotoran telinga), serta kelenjar sebum.

Auricle:
1 - fossa segi tiga; d - Tubercle Darwin; 3 - rook; 4 - kaki keriting; 5 - mangkuk sink; 6 - rongga shell; 7 - anti-keriting;
8 - keriting; 9 - antigrass; 10 - lobus; 11 - tenderloin intergranular; 12 - tragus; 13 - batuk kering supraglotik; 14 - takuk supraglotik; 15 - kaki anti keriting.


Gegendang telinga pada orang dewasa (tinggi 10 mm dan lebar 9 mm), ia sepenuhnya mengasingkan telinga luar dari tengah, iaitu dari rongga timpani. Pegangan malleus dipusingkan ke gendang telinga - bahagian salah satu osikel pendengaran.

Rongga timpani orang dewasa mempunyai isipadu kira-kira 1 cm ^; dilapisi dengan membran mukus; dinding tulang atasnya bersempadan dengan rongga kranial, yang anterior di bahagian bawah melintasi tiub Eustachian, yang posterior di bahagian atas - menjadi kemurungan yang menghubungkan rongga timpani dengan rongga (gua) proses mastoid. Rongga timpani mengandungi udara. Ia mengandungi osikel pendengaran (malleus, incus, stapes) yang dihubungkan oleh sendi, serta dua otot (regangan membran timpani dan timpani) dan ligamen.

Terdapat dua lubang di dinding dalam; salah satu daripadanya berbentuk bujur, ditutup dengan piring pengaduk, tepinya yang melekat pada kerangka tulang dengan tisu berserat, yang memungkinkan sanggur bergerak; yang lain bulat, ditutup dengan membran (yang disebut timpani sekunder).

Tiub eustachian menghubungkan rongga timpani ke nasofaring. Biasanya dalam keadaan runtuh, ketika menelan, tiub terbuka dan udara melaluinya ke rongga timpani.

Diagram struktur organ pendengaran hak asasi manusia (bahagian sepanjang saluran pendengaran luaran):
1 - aurikel; 2 - saluran pendengaran luaran; 3 - gegendang telinga; 4 - rongga timpani; o -. tukul;
6 - landasan; 7 - pengadun; 8 - tiub eustachian; 9 - terusan separa bulat; 10 - siput; 11 - saraf pendengaran; 12 - tulang temporal.

Dalam proses keradangan pada nasofaring, selaput lendir yang melapisi paip membengkak, lumen paip ditutup, aliran udara ke rongga timpani berhenti, yang menyebabkan perasaan memasang telinga dan kehilangan pendengaran.

Di belakang rongga timpani dan saluran pendengaran luaran adalah sel-sel proses mastoid tulang temporal, berkomunikasi dengan telinga tengah, biasanya dipenuhi udara. Dengan keradangan purulen rongga timpani (lihat otitis), proses keradangan boleh masuk ke sel-sel proses mastoid (mastoiditis).

Alat telinga dalam sangat kompleks, sebab itulah ia dipanggil labirin.
Ia membezakan antara bahagian pendengaran (koklea), yang mempunyai bentuk siput laut dan membentuk 2 1/2 keriting, dan yang disebut bahagian vestibular, yang terdiri dari tangki, atau ruang depan, dan tiga kanal separuh bulatan yang terletak di tiga bidang yang berbeza. Di dalam labirin tulang, terdapat selaput membran yang terbuat dari cecair lutsinar. Di seberang lumen ikal koklea ada pelat yang dapat berayun, dan di atasnya terdapat organ koklea atau Corti yang mengandungi sel pendengaran - bahagian penganalisis pendengaran yang merasakan bunyi.

Fisiologi pendengaran.

Secara fungsional, telinga boleh dibahagikan kepada dua bahagian:

 • pengalir suara (cangkang, saluran pendengaran luaran, gendang telinga dan rongga timpani, cecair labirin) dan
 • memahami suara (sel pendengaran, ujung saraf pendengaran); keseluruhan saraf pendengaran, konduktor pusat dan bahagian korteks serebrum juga tergolong dalam alat yang memahami suara.
  Kekalahan lengkap alat pengesan suara menyebabkan kehilangan pendengaran sepenuhnya di telinga ini - pekak, dan satu alat pengawal suara - hanya sebahagian (kehilangan pendengaran).

Auricle dalam fisiologi pendengaran pada manusia tidak memainkan peranan besar, walaupun nampaknya membantu orientasi relatif terhadap sumber suara di ruang angkasa. Saluran pendengaran luaran adalah saluran utama di mana suara dihantar melalui udara semasa disebut. pengaliran udara; ia boleh dipecahkan oleh penyumbatan hermetik (contohnya, palam sulfur) lumen. Dalam kes seperti itu, suara dihantar ke labirin terutamanya melalui tulang tengkorak (apa yang disebut transmisi bunyi tulang).

Gegendang telinga, Dengan memisahkan telinga tengah (rongga timpani) dari dunia luar, ia melindunginya dari bakteria di udara ambien, dan juga dari penyejukan. Dalam fisiologi pendengaran, gendang telinga (serta seluruh rantai pendengaran yang berkaitan dengannya) sangat penting untuk penghantaran bunyi rendah, bass, suara; apabila membran atau osikel pendengaran hancur, bunyi rendah dirasakan kurang baik atau tidak sama sekali, bunyi sederhana dan tinggi didengar dengan memuaskan. Udara yang terkandung di dalam rongga timpani menyumbang kepada pergerakan rantai ossikel pendengaran, di samping itu, ia juga mengalirkan suara nada tengah dan rendah terus ke plat stapes, dan mungkin ke membran sekunder tingkap bulat. Otot-otot di rongga timpani berfungsi untuk mengatur ketegangan membran timpani dan rantai ossikel (penyesuaian terhadap bunyi yang berbeza), bergantung pada kekuatan suaranya. Peranan tingkap bujur adalah penghantaran utama getaran suara ke labirin (bendalirnya).

Peranan yang terkenal dalam penghantaran suara dimainkan dengan sendirinya bahagian dalam (labirin) dinding telinga tengah (rongga timpani).

Melalui tiub eustachian udara rongga timpani sentiasa diperbaharui, yang mengekalkan tekanan atmosfera persekitaran di dalamnya; udara ini diserap secara beransur-ansur. Selain itu, tiub berfungsi untuk mengeluarkan bahan berbahaya tertentu dari rongga timpani ke dalam nasofaring - pembuangan terkumpul, jangkitan tidak sengaja, dan lain-lain. Apabila mulut terbuka, sebahagian gelombang suara mencapai rongga timpani melalui tiub; ini menjelaskan hakikat bahawa sebilangan orang pekak membuka mulut untuk mendengar dengan lebih baik.

Yang sangat penting dalam fisiologi pendengaran adalah labirin. Gelombang suara melewati tingkap bujur dan dengan cara lain memancarkan getaran cecair labirin ruang depan, yang seterusnya memindahkannya ke cairan siput. Gelombang suara yang melewati cairan labirin menyebabkannya berayun, yang menjengkelkan hujung rambut sel pendengaran yang sesuai. Kerengsaan ini, disebarkan ke korteks serebrum, menyebabkan sensasi pendengaran.

Saluran ruang depan dan separuh bulatan telinga adalah organ akal yang merasakan perubahan kedudukan kepala dan badan di ruang angkasa, serta arah pergerakan badan. Akibat putaran kepala atau pergerakan seluruh badan, pergerakan cecair di kanal separuh bulatan yang terletak di tiga saling tegak lurus! pesawat, membelokkan rambut sel sensitif di saluran separuh bulatan dan dengan itu menjengkelkan ujung saraf; rangsangan ini dihantar ke pusat saraf yang terletak di medulla oblongata, menyebabkan refleks. Kerengsaan yang kuat pada saluran vestibular dan saluran separuh bulat (contohnya, ketika badan berpusing, berguling di kapal atau pesawat udara) menyebabkan rasa pening, pucat, keringat, mual, muntah. Kajian alat vestibular sangat penting dalam pemilihan perkhidmatan penerbangan dan laut.

Anatomi telinga manusia

Proses kognisi dan persepsi suara terhadap dunia dilakukan dengan bantuan pancaindera. Kami menerima sebahagian besar maklumat melalui penglihatan dan pendengaran. Bagaimana telinga manusia berfungsi telah lama diketahui, tetapi belum sepenuhnya jelas bagaimana sebenarnya pengecaman bunyi dengan ketinggian dan kekuatan yang berbeza berlaku..

Penganalisis pendengaran berfungsi sejak lahir, walaupun struktur telinga bayi agak berbeza. Semasa bunyi yang cukup kuat, bayi yang baru lahir mengalami refleks tanpa syarat, yang diakui oleh peningkatan degupan jantung, peningkatan pernafasan, berhenti sementara dalam menghisap.

Refleks terkondisi terbentuk pada usia dua bulan. Selepas bulan ketiga kehidupan, seseorang sudah dapat mengenali suara yang berbeza dalam timbre dan pitch. Pada usia satu tahun, anak membezakan kata-kata dengan kontur dan intonasi yang berirama, dan pada usia tiga tahun dia dapat membezakan suara pertuturan.

Apa yang terdiri daripada penganalisis pendengaran

Vertebrata mendengar dengan bantuan organ berpasangan - telinga, bahagian dalamnya terletak di tulang temporal tengkorak. Dua telinga diperlukan bukan hanya untuk mendengar dengan lebih baik, tetapi juga untuk membantu menentukan dari mana suara itu berasal..

Terdapat beberapa penjelasan untuk ini: telinga, yang lebih dekat dengan sumbernya, mengeluarkan suaranya lebih kuat daripada yang lain; telinga dekat menghantar maklumat ke otak dengan lebih cepat; getaran bunyi didengar oleh organ yang dirasakan dalam fasa yang berbeza. Apa yang terdiri dari telinga dan bagaimana ia memberikan persepsi suara dan penghantaran suara??

Penganalisis adalah mekanisme kompleks di mana maklumat dikumpulkan dan diproses. Penganalisis terdiri daripada tiga bahagian. Kawasan reseptor dengan bantuan ujung saraf dapat merasakan kerengsaan. Konduktor melalui gentian saraf menghantar dorongan suara ke sistem saraf pusat.

Bahagian tengah terletak di korteks, di mana sensasi tertentu terbentuk. Struktur telinga manusia adalah kompleks, dan jika terdapat pelanggaran fungsi sekurang-kurangnya satu bahagian, maka kerja seluruh penganalisis berhenti.

Struktur telinga manusia

Struktur telinga adalah sama di hampir semua mamalia. Satu-satunya perbezaan adalah dalam jumlah keriting siput dan had kepekaan. Telinga manusia terdiri daripada 3 bahagian yang dihubungkan secara bersiri:

 • telinga luar;
 • telinga tengah;
 • bahagian dalam telinga.

Analogi dapat diambil: telinga luar adalah penerima yang menerima suara, bahagian tengahnya adalah penguat, dan telinga dalam manusia berfungsi sebagai pemancar. Telinga luar dan tengah diperlukan untuk mengalirkan gelombang bunyi ke bahagian reseptor penganalisis, dan telinga dalam seseorang mengandungi sel yang merasakan getaran mekanikal.

Telinga luar

Struktur telinga luar ditunjukkan dalam dua bidang:

 • auricle (bahagian luar yang kelihatan);
 • terusan pendengaran.

Tugas auricle adalah untuk mengambil suaranya dan menentukan dari mana asalnya. Pada haiwan (kucing, anjing), cangkangnya mudah alih, alat telinga seperti itu memudahkan persepsi suara. Pada manusia, otot yang menyebabkan cengkerang bergerak mengalami atrofi.

Cangkang adalah formasi yang agak rapuh, kerana terdiri dari tulang rawan. Secara anatomi, lobus, tragus dan antigus, keriting dan kakinya, dan antihelix dibezakan. Struktur auricle, iaitu lipatannya, membantu mencari di mana suaranya dilokalkan, kerana mereka memutarbelitkan gelombang.

Saluran pendengaran luaran panjangnya 2.5 cm dan lebar 0.9 cm. Saluran bermula dengan tisu tulang rawan (yang memanjang dari auricle) dan berakhir dengan gendang telinga. Saluran ditutup dengan kulit, di mana kelenjar peluh telah berubah dan mula mengeluarkan kotoran telinga.

Gendang telinga memisahkan kanal luar dan telinga tengah. Ini adalah selaput yang tidak membenarkan udara atau air memasuki organ dan sensitif terhadap getaran udara sedikit pun. Oleh itu, sangat penting untuk melindungi telinga dalam dan menghantar suara. Pada orang dewasa ia berbentuk bujur, dan pada kanak-kanak itu bulat.

Gelombang suara mencapai gendang telinga dan menyebabkannya bergerak. Agar seseorang dapat melihat frekuensi yang berbeza, pergerakan membran yang berukuran sama dengan diameter atom hidrogen sudah cukup.

Telinga tengah

Di dinding telinga tengah seseorang, terdapat dua bukaan, ditutup oleh selaput, yang mengarah ke telinga dalam. Ia dipanggil tingkap bujur dan bulat. Tingkap bujur bergetar kerana pukulan osikel pendengaran, yang bulat diperlukan untuk pengembalian getaran di ruang tertutup.

Rongga timpani hanya sekitar 1 cm 3. Ini cukup untuk osikel pendengaran - malleus, incus dan stapes - berada di dalamnya. Suara menggerakkan gegendang telinga, yang menyebabkan malleus bergerak, yang menggerakkan stapes melalui incus.

Fungsi telinga tengah tidak terbatas pada transmisi ayunan dari saluran luar ke bahagian dalam, ketika osikel pendengaran bergerak, suara diperkuat 20 kali kerana kontak pangkal stapes dengan membran tingkap bujur.

Struktur telinga tengah juga memerlukan kehadiran otot yang akan mengawal ossikel. Otot-otot ini adalah yang terkecil dalam tubuh manusia, tetapi mereka dapat memastikan penyesuaian organ terhadap persepsi serentak bunyi frekuensi yang berbeza..

Dari telinga tengah terdapat jalan keluar ke nasofaring melalui tiub Eustachian. Panjangnya kira-kira 3.5 cm dan lebar 2 mm. Bahagian atasnya berada di rongga timpani, bahagian bawahnya (bukaan faring) berhampiran lelangit keras. Paip itu diperlukan untuk memastikan tekanan yang sama pada kedua sisi membran, yang diperlukan untuk keutuhannya. Dinding tiub ditutup dan mengembang ketika otot-otot faring bergerak.

Pada tekanan yang berbeza, kesesakan telinga muncul, seolah-olah berada di bawah air, sambil menguap secara refleks. Membantu keluar tekanan menelan atau menghembus nafas dengan kuat melalui hidung dengan lubang hidung yang mencubit.

Anatomi telinga tengah pada masa kanak-kanak agak berbeza. Kanak-kanak mempunyai celah di telinga tengah di mana jangkitan mudah menembus ke otak, memprovokasi radang membran. Dengan bertambahnya usia, jurang ini akan ditutup. Pada kanak-kanak, permintaan pendengaran lebih luas dan lebih pendek, terletak secara mendatar, oleh itu, mereka sering mengalami komplikasi patologi organ ENT.

Bahagian dalam telinga

Struktur telinga dalam sangat kompleks. Kawasan anatomi ini terletak di tulang temporal. Ia terdiri daripada dua struktur kompleks yang disebut labirin: tulang dan membran. Labirin kedua lebih kecil dan terletak di dalam yang pertama. Perilymph terletak di antara mereka. Terdapat juga cecair di dalam labirin membran - endolim.

Labirin mempunyai alat vestibular. Oleh itu, anatomi telinga dalam memungkinkan bukan sahaja untuk melihat bunyi, tetapi juga untuk mengawal keseimbangan. Koklea adalah terusan berpusing yang terdiri daripada 2.7 putaran. Ia dibahagikan kepada 2 bahagian oleh membran. Septum webbed ini mengandungi lebih dari 24 ribu gentian elastik yang bergerak dari bunyi nada tertentu..

Di dinding koklea, serat terletak tidak rata, yang membantu mengenal pasti bunyi dengan lebih baik. Pada septum adalah organ Corti, yang menerima suara dari tali serat dengan bantuan sel rambut. Di sini getaran mekanik diubah menjadi dorongan saraf.

Bagaimana persepsi suara

Gelombang suara mencapai concha luar dan dihantar ke telinga luar, di mana ia menyebabkan gendang telinga bergerak. Getaran ini diperkuat oleh osikel pendengaran dan dihantar ke membran tetingkap tengah. Di telinga dalam, getaran memprovokasi pergerakan perilymph..

Sekiranya turun naiknya cukup kuat, maka ia akan mencapai endolim, dan pada gilirannya, menimbulkan kerengsaan sel-sel rambut (reseptor) organ Corti. Bunyi ketinggian yang berbeza bergerak cecair ke arah yang berbeza, yang diambil oleh sel-sel saraf. Mereka menukar getaran mekanikal menjadi impuls saraf yang mencapai lobus temporal korteks melalui saraf pendengaran..

Fisiologi persepsi bunyi sukar dikaji, kerana suara menyebabkan sedikit anjakan membran, getaran bendalir sangat kecil, dan kawasan anatomi itu sendiri kecil dan terletak di kapsul labirin.

Anatomi telinga manusia dapat menangkap gelombang dari 16 hingga 20 ribu getaran sesaat. Ini tidak banyak dibandingkan dengan haiwan lain. Contohnya, seekor kucing merasakan ultrasound dan mampu mengesan sehingga 70 ribu getaran sesaat. Dengan bertambahnya usia, persepsi bunyi manusia bertambah buruk..

Penyakit telinga

Proses patologi yang berlaku di telinga boleh bersifat radang, tidak radang, trauma atau kulat. Penyakit bukan radang termasuk otosklerosis, neuritis vestibular, penyakit Meniere.

Otosklerosis berkembang sebagai hasil percambahan tisu patologi, kerana osikel pendengaran kehilangan mobiliti dan pekak berlaku. Selalunya, penyakit ini bermula pada masa baligh dan seseorang pada usia 30 tahun mempunyai gejala yang teruk.

Penyakit Meniere berkembang kerana penumpukan cecair di telinga dalam seseorang. Tanda-tanda patologi: loya, muntah, tinitus, pening, kesukaran dengan koordinasi. Neuritis vestibular boleh berkembang.

Patologi ini, jika berlaku secara terpisah, tidak menyebabkan gangguan pendengaran, namun, ia boleh menyebabkan mual, pening, muntah, gegaran, sakit kepala, kejang. Selalunya, terdapat penyakit radang telinga..

Bergantung pada lokasi keradangan, terdapat:

 • otitis externa;
 • otitis media;
 • media otitis dalaman;
 • labirin.

Berlaku akibat perkembangan jangkitan.

Pendengaran menurun disebabkan oleh pembentukan palam di telinga luar. Biasanya, sulfur diekskresikan dengan sendirinya, tetapi, dalam hal peningkatan pengeluaran atau perubahan kelikatan, ia dapat mengumpul dan menyekat pergerakan membran timpani.

Penyakit yang bersifat traumatik termasuk kerosakan pada auricle sekiranya terdapat lebam, kehadiran badan asing di saluran telinga, ubah bentuk membran timpani, luka bakar, trauma akustik, trauma getaran.

Terdapat banyak sebab mengapa gangguan pendengaran boleh berlaku. Ia boleh berlaku akibat gangguan persepsi suara atau transmisi suara. Dalam kebanyakan kes, ubat dapat memulihkan pendengaran. Terapi perubatan, fisioterapi, rawatan pembedahan dijalankan.

Doktor dapat mengganti osikel atau gendang telinga pendengaran dengan yang sintetik, dan memasang elektrod di telinga dalaman seseorang yang akan menghantar getaran ke otak. Tetapi jika sel rambut menderita akibat patologi, maka pendengaran tidak dapat dipulihkan.

Alat telinga manusia adalah kompleks dan kemunculan faktor negatif boleh mengganggu pendengaran atau menyebabkan pekak lengkap. Oleh itu, seseorang mesti menjaga kebersihan pendengaran dan mencegah perkembangan penyakit berjangkit..

Apa itu telinga tengah dan bagaimana merawat penyakit yang berkaitan?

Telinga tengah adalah sebahagian daripada sistem pendengaran manusia. Ia adalah ruang kecil di antara dua bahagian organ yang lain: saluran pendengaran luaran dan labirin (telinga dalam).

Struktur telinga tengah

Telinga tengah mengandungi:

 • rongga timpani;
 • tiub pendengaran (Eustachian);
 • gua dikelilingi oleh sel mastoid.

Mari kita perhatikan lebih dekat struktur telinga tengah. Setiap rongga dipenuhi dengan udara. Rongga timpani telinga tengah berbentuk seperti rebana, berdiri di pinggir dan cenderung ke arah saluran pendengaran luaran. Jumlahnya kecil - hanya sekitar 1 cm³.

Telinga tengah merangkumi tiga osikel: malleus, incus, dan sanggur. Mereka mendapat nama dari penampilan mereka. Ossikel terletak tepat di belakang gendang telinga. Mereka dihubungkan oleh sepasang sendi sebenar dengan pergerakan terhad. Mereka juga diperkuat dengan sejumlah ligamen yang terpisah, sehingga mewakili rantai yang lebih kurang bergerak.

Namun, dalam arah dari malleus ke stapes, pergerakan ossikel pendengaran secara beransur-ansur menurun. Oleh itu, organ lingkaran telinga dalam dilindungi dari kejutan dan kesan negatif dari bunyi kuat..

Di antara rongga timpani dan nasofaring adalah tiub Eustachian, di mana tekanan di telinga tengah disamakan. Sekiranya tidak sesuai dengan atmosfera, telinga "tertinggal" dan orang itu secara refleks mula menguap.

Fungsi telinga tengah

Fungsi utama telinga tengah adalah pengaliran suara. Getaran beralun di udara menghasilkan gelombang bunyi yang menggetarkan gendang telinga dan ossikel. Getaran ini, sedikit diubah, dihantar ke telinga dalam..

Struktur telinga tengah memungkinkannya melakukan fungsi berikut:

 • mengekalkan rantai gendang telinga dan ossikular dalam keadaan baik;
 • penyesuaian peranti akustik kepada bunyi kekuatan dan nada yang berbeza;
 • perlindungan terhadap bunyi yang keras.

Apabila tekanan di telinga tengah meningkat, amplitud osilasi ossikel menurun..

Akibatnya, kepekaan peranti akustik menurun. Kira-kira 10 ms setelah munculnya bunyi lebih dari 40 dB, dua otot mula berkontraksi secara refleks. Salah satunya, yang dilekatkan pada pemegang tukul, meningkatkan ketegangan membran timpani dan mengurangkan amplitud ayunannya. Yang lain membataskan getaran stapes. Berkat ini, sistem pendengaran manusia menyesuaikan diri dengan bunyi kuat yang boleh membahayakan tubuh..

Walau bagaimanapun, fungsi pelindung tidak akan berfungsi dengan bunyi yang tidak dijangka. Contohnya, letupan secara tiba-tiba boleh merosakkan alat akustik, kerana pengecutan otot refleks pada telinga tengah ditangguhkan..

Penyakit telinga tengah

Penyakit telinga tengah merangkumi sejumlah keadaan patologi. Kesemuanya dipanggil otitis media. Penyakit adalah perkara biasa di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak..

Selalunya, otitis media menyebabkan kehilangan pendengaran, yang mengurangkan aktiviti sosial dan kesesuaian profesional. Kes yang diabaikan mengancam komplikasi intrakranial dan juga kematian. Itulah sebabnya sangat penting untuk mendiagnosis penyakit tepat pada waktunya dan memulakan rawatan..

Otitis media terbahagi kepada akut dan kronik. Lebih-lebih lagi, bentuk akut dengan mudah berubah menjadi kronik. Juga bezakan antara otitis media serous dan purulen..

Penyakit ini jarang menjadi primer dan hampir selalu timbul dengan keradangan saluran pernafasan atas. Dengan selesema, bakteria dan virus berpindah dari nasofaring ke dalam saluran pendengaran, selepas itu ke telinga tengah.

Oleh itu, faktor yang memprovokasi adalah penyakit yang menyukarkan pengudaraan hidung:

 • adenoid;
 • polip hidung;
 • struktur septum hidung yang tidak betul;
 • hipertrofi turbinat;
 • resdung.

Penyebaran keradangan dan kemungkinan pemulihan sepenuhnya setelah sakit bergantung pada tahap kerosakan pada saluran pendengaran, virulensi virus dan bakteria, dan daya tahan tubuh pesakit.

Gejala Otitis

Simptomatologi otitis media terdiri daripada gejala berikut:

 • sakit di telinga dan tisu sekitarnya.
 • sakit kepala, dalam kes yang jarang berlaku - muntah;
 • masalah pendengaran;
 • keadaan demam;
 • bunyi di telinga;
 • sensasi badan asing di rongga telinga.

Apabila gejala pertama muncul, perlu berjumpa doktor, kerana rawatan yang tidak tepat waktu atau tidak betul dipenuhi dengan komplikasi.

Bagi pesakit dengan otitis media akut, doktor, pertama sekali, akan menetapkan rehat tempat tidur. Dari ubat-ubatan, antibiotik, sulfonamida, titisan hidung vasoconstrictor, kompres dan penghangat telinga ditetapkan. Titisan telinga melegakan kesakitan dengan baik.

Telinga yang meradang seseorang mesti dilindungi dari draf. Ia berguna untuk memanaskannya dengan cahaya biru atau lampu sollux. Prosedurnya boleh dilakukan di rumah, tetapi hanya sebagai tambahan kepada preskripsi perubatan. Dalam kes otitis media, rawatan diri dikategorikan secara kontraindikasi. Dengan keradangan, yang rumit oleh pembentukan nanah, jangkitan sering menembusi ke rongga kranial. Dalam kes ini, risiko terkena meningitis, abses lobus temporal otak dan cerebellum, trombosis sinus dan juga sepsis (keracunan darah) meningkat.

Dengan penyakit lanjut, doktor harus membuat sayatan pada membran timpani untuk memprovokasi aliran keluar nanah. Sekiranya tisu periosteal rosak, hanya pembedahan yang dapat menyelamatkan pendengaran seseorang..

Diagnostik dan rawatan

Hanya pakar otolaryngologi yang berkelayakan yang dapat membuat diagnosis otitis media yang tepat. Pertama, doktor memeriksa telinga pesakit dengan otoskop. Selalunya, tanda-tanda penyakit ini kelihatan tidak jelas atau hanya ada sebahagiannya, oleh itu, diperlukan masa tambahan untuk mengesahkan diagnosis. Di samping itu, lilin telinga boleh menyukarkan telinga. Untuk meneruskan diagnostik, anda perlu menghapusnya.

Pemeriksaan menyeluruh terdiri daripada menentukan tanda-tanda berikut:

 • sama ada terdapat keradangan di rongga timpani;
 • adakah terdapat komplikasi (nanah, gangguan pendengaran, penipisan gendang telinga);
 • bakteria atau virus apa yang menjadi agen penyebabnya, ketahanannya terhadap antibiotik;
 • apakah tahap penyakit dan adakah perlu terapi ubat.

Semasa merawat otitis media, pesakit biasanya berada di rumah; pengawasan perubatan 24 jam tidak diperlukan. Rawat inap dilakukan hanya jika terdapat kecurigaan komplikasi purulen yang teruk, seperti meningitis.

Terapi ubat terdiri daripada antibiotik, antipiretik, penghilang rasa sakit (secara individu atau semua gabungan). Peningkatan kesejahteraan pesakit, sebagai peraturan, berlaku dalam 1 - 2 hari. Jika tidak, anda perlu segera hadir untuk pemeriksaan oleh doktor.

Pencegahan Otitis

Pencegahan otitis media terdiri daripada memerhatikan kebersihan diri yang berhati-hati, rawatan penyakit hidung, faring, dan memerangi jangkitan kronik tepat pada masanya.

Untuk kesihatan telinga tengah, adalah perlu untuk merawat keradangan luaran pada waktunya. Sekiranya di tempat kerja seseorang bersentuhan dengan bahan kimia, peralatan pelindung diri mesti digunakan.

Untuk mengecualikan trauma akustik, perlu menjalani pemeriksaan perubatan setiap tahun. Sekiranya patologi dikesan, doktor menasihatkan untuk menukar pekerjaan. Dalam pengeluaran, anda mesti menggunakan penutup telinga, tampon, topi keledar dan peralatan pelindung lain. Bilik mesti kalis bunyi.

Struktur rongga timpani menunjukkan kepekaannya terhadap perubahan tekanan atmosfera, terdapat risiko barotrauma. Oleh itu, adalah perlu untuk memerhatikan langkah berjaga-jaga ketika melompat dengan payung terjun, terbang kapal terbang, menyelam ke kedalaman. Sekiranya cedera, anda tidak boleh membilas telinga sendiri, kerana terdapat risiko tinggi jangkitan rongga timpani.

Pengasingan getaran, penyerapan getaran dan redaman getaran digunakan untuk mencegah trauma getaran pada rongga telinga..

Sekiranya terdapat gejala yang menunjukkan patologi penganalisis pendengaran, anda harus segera menghubungi pakar. Selalu lebih mudah untuk mencegah penyakit daripada menyembuhkannya. Penting untuk diketahui bahawa kerosakan pada telinga tengah sering mengakibatkan pekak..

Telinga adalah cermin watak dan kesihatan anda. Apa yang akan mereka ceritakan mengenai anda?

Tahukah anda bahawa setiap orang mempunyai unik bukan hanya cap jari, tetapi juga telinga.

Dalam fisiognomi, telinga anda mewakili kesihatan dan nasib anda antara usia 1 dan 14 tahun. Telinga kanan adalah petunjuk nasib dari 8 hingga 14 tahun, dan telinga kiri adalah dari 0 hingga 7 tahun.

Di samping itu, semua cuping telinga dapat dibahagikan secara kasar kepada dua jenis: bebas dan patuh. Sekiranya anda tidak pernah menyedari ini, rasakan hujung cuping telinga anda - sama ada melekat di kepala anda atau tidak.?

Sekarang lihat gambar berikut dan jawab pilihan mana yang lebih serupa dengan pilihan anda.

Perwatakan mengikut bentuk telinga

1. cuping telinga longgar - murah hati dan berdikari

Sekiranya cuping telinga anda tergantung, anda adalah orang yang bebas, tidak terlalu terikat dan tidak berusaha memenuhi harapan masyarakat. Anda membiarkan kehidupan berjalan lancar dan anda tahu bahawa semuanya akan baik pada akhirnya..

Walaupun anda bebas, anda tetap menjalin hubungan erat dengan kalangan orang yang sempit. Orang dengan cuping telinga yang longgar mengabdikan diri hanya untuk orang dan perkara yang paling penting. Anda pasti hidup mengikut kadar anda sendiri, tetapi anda tidak boleh disebut tidak sensitif..

Anda selalu memikirkan orang lain dan bersedia memberi banyak untuk orang tersayang.

2. cuping telinga yang patuh - yakin dan bertekad

Sekiranya cuping telinga anda terpasang, maka anda boleh dipanggil orang yang kelihatan dalam. Anda benar-benar mengetahui semua tindakan anda dan bagaimana tindakan tersebut dapat mempengaruhi orang lain. Tidak ada yang lepas dari pandangan anda, anda memperhatikan semua yang berlaku di sekitar. Anda yakin dengan keputusan anda, dan pandangan anda selalu terarah ke masa depan.

Namun, ada satu bahaya: anda cenderung untuk selalu menganggap bahawa pendapat anda betul. Cuba dengar pendapat orang lain dan cuba lihat segala-galanya dari sudut pandangan orang lain.

Saiz telinga

Telinga besar adalah tanda daya hidup dan umur panjang. Pemilik telinga seperti ini meriah dan bertenaga. Mereka lebih cenderung mengambil risiko daripada yang mempunyai telinga kecil. Sekiranya rakan anda mempunyai telinga yang besar, dia cenderung menjadi pendengar yang baik..

Orang dengan telinga kecil, berhati-hati, bijaksana, mementingkan diri sendiri, tetapi agak bertujuan.

Telinga bersaiz sederhana menunjukkan bahawa seseorang menemui jalan tengah antara risiko dan ketakutan. Pada masa yang sama, seseorang yang telinga mereka sangat berbeza ukurannya mungkin mengalami banyak turun naik dalam hidup mereka..

Telinga membulat menunjukkan orang yang keluar, positif dan berimaginasi.

Telinga yang sedikit persegi menunjukkan bahawa anda sangat rendah, cerdas, peka, dan mampu melakukan pelbagai tugas..

Sekiranya bahagian atas telinga runcing, maka orang seperti itu adalah rahsia dan misteri. Ia memerlukan masa yang sangat lama untuk mengenali orang ini dengan lebih baik..

Bentuk telinga yang menonjol bercakap mengenai watak bebas seseorang yang tidak suka diberitahu apa yang harus dilakukan. Orang dengan telinga jenis ini keras kepala dan jarang menerima nasihat daripada orang lain. Walau bagaimanapun, orang-orang ini dengan mudah menarik wang..

Lokasi telinga

Orang dengan telinga tinggi (telinga berada di atas hujung hidung dan berakhir di alis) mengambil maklumat dengan cepat, sementara orang dengan telinga rendah (telinga berada di bawah alis dan hujung hidung) menyerap maklumat dengan lebih perlahan.

Telinga panjang (cuping telinga berada di bawah hujung hidung dan bahagian atasnya di atas alis) adalah tanda genius.

Biasanya, telinga sedikit condong (bahagian atas telinga sedikit lebih jauh daripada cuping telinga), tetapi jika kecondongannya cukup besar, pemakainya tetap tegas dan suka mengawal orang lain..

Pinna curl

Orang dengan pinna bulat memerlukan rangsangan mental. Mereka bertenaga dan suka bersenang-senang..

Orang-orang dengan keriting halus bersifat impulsif, sangat bersemangat, dan sifat ekstrovert..

Sekiranya keriting sangat tipis, seseorang akan sentiasa prihatin terhadap masalah kemanusiaan secara keseluruhan..

Cuping telinga panjang adalah petunjuk kehidupan yang panjang dan sihat. Mereka juga menunjukkan bahawa seseorang dikurniakan rasa pemahaman dan pertimbangan yang sangat baik..

Orang yang mempunyai cuping telinga tebal mempunyai banyak rakan. Mereka rajin, dan kekayaan mereka cenderung bertambah selama bertahun-tahun. Wanita dengan cuping telinga yang tebal mempunyai nasib baik dalam perkahwinan dan membawa kekayaan kepada suami mereka.

Secara umum, cuping telinga yang sangat besar adalah tanda perkembangan rohani dan status tinggi. Sekiranya anda mempunyai cuping telinga yang panjang dan besar, anda akan sangat beruntung. Anda tahu bagaimana menikmati kehidupan, dan semua perkara dalam hidup akan menjadi mudah bagi anda. Walaupun anda menghadapi masalah, mereka akan sentiasa menolong anda..

Kesihatan manusia dengan telinga

Telinga bentuk dan ukuran yang harmoni menunjukkan keturunan yang baik dan sistem imun yang kuat..

Telinga yang terlalu panas atau merah (walaupun gejala muncul secara tiba-tiba dan untuk waktu yang singkat) mungkin menunjukkan masalah dengan tekanan darah dan gangguan vaskular sistem saraf. Orang yang sering mempunyai telinga yang terdedah rentan terhadap serangan dan cepat bertindak balas terhadap sebarang perubahan luaran.

Telinga yang sejuk dan pucat dapat menjadi tanda disfungsi sistem saraf autonomi, tekanan darah rendah, kelemahan umum, dan penurunan aktiviti otak..

Noda kebiruan ke telinga mungkin menunjukkan kegagalan jantung (walaupun tanda-tanda lain belum ada), penyakit paru-paru dan bronkus.

Cari telinga merah atau biru gelap, yang boleh disebabkan oleh penyakit perut dan usus, pankreas atau hati.

Sekiranya kulit telinga menjadi berkilat dengan bintik-bintik merah atau coklat gelap (tanda ketidakseimbangan mineral dalam badan), ini menunjukkan masalah keletihan dan usus secara umum.

Sekiranya telinga empuk (lembut dan tebal), orang itu terdedah kepada kegemukan dan penurunan kewaspadaan mental.

Apabila telinga penuh dengan lipatan dan keriput, ini menunjukkan kecenderungan penyakit jantung dan saluran darah, termasuk aterosklerosis, serangan jantung, dan diabetes..

Titik di telinga yang bertanggungjawab untuk organ

Urut refleks telinga telah digunakan dalam perubatan Cina selama beratus-ratus tahun untuk merawat pelbagai penyakit. Tahukah anda bahawa telinga adalah peta refleks badan kita??

Menurut refleksologi, kawasan dan titik telinga tertentu dikaitkan dengan pusat tenaga di badan kita yang dikenali sebagai meridian..

Dengan mengetahui perkara ini, anda dapat menghilangkan rasa tidak selesa, sakit dan penyakit dalam beberapa minit. Yang perlu anda lakukan ialah meletakkan jepit kain di telinga anda selama 5 saat atau mencubit titik dengan jari anda.

1. Bahagian atas telinga disambungkan ke bahu dan belakang. Menekan titik ini setiap hari atau meletakkan jepit kain selama 1 minit akan menghilangkan ketegangan di bahu dan punggung anda..

2. Bahagian atas curl telinga disambungkan ke organ dalaman. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan dalaman, di sinilah anda harus meletakkan jubah..

3. Titik tepat di atas tengah keriting telinga disambungkan ke sendi. Untuk melegakan sakit sendi atau rasa kekejangan, beri tekanan pada tahap ini.

4. Titik di bawah bahagian tengah curl telinga. Dengan memegang jepit kain di tempat ini, anda dapat melegakan keadaan anda jika anda mengalami sakit tekak atau hidung tersumbat..

5. Kawasan tepat di atas cuping telinga dikaitkan dengan pencernaan. Dengan meletakkan jepit kain pada tahap ini, anda dapat melegakan sakit perut. Gunakan juga titik tekanan ini untuk mengelakkan ketidakselesaan..

6. cuping telinga berkait rapat dengan kepala dan jantung. Dengan menekan di tempat ini, anda akan menghilangkan sakit kepala dan migrain dan menguatkan jantung anda..