Doktor Komarovsky mengenai cara merawat batuk anak

Nasofaring

Mari mulakan dengan yang utama dan jelas. Batuk tidak dirawat, tetapi penyakit yang menyebabkan batuk dirawat. Ada sesuatu yang merengsakan selaput lendir saluran pernafasan dan membawa kepada pembentukan kahak. Hilangkan "sesuatu" ini - batuk akan berhenti. Bagaimana kita boleh memperbaikinya? Dengan jangkitan bakteria, kita akan menetapkan antibiotik, dengan alergi - ubat anti-alergi, dengan jangkitan virus, tunggu sehingga badan itu sendiri mengatasi virus.
Apa yang sangat penting dan jelas dalam ini? Pertama sekali, pernyataan fakta bahawa batuk tidak akan hilang sehingga penyebab batuk dihilangkan. Maksudnya, jika anda atau anak anda batuk kerana ruangan sangat kering, anda akan batuk sama ada sehingga anda membeli pelembap udara atau sehingga musim bunga tiba dan pemanasan pusat dimatikan.
Jelas sekali, kita dapat membunuh bakteria dalam jangkitan bakteria, kita dapat mengurangkan tindak balas tubuh terhadap alergen dalam penyakit alergi, tetapi kita tidak dapat melakukan apa-apa dengan virus. Oleh itu, dengan ARVI, iaitu di 99% dari semua ARI, kita tidak dapat menghilangkan penyebab batuk! Kami sabar menunggu sehingga tubuh membentuk kekebalan antivirus, virus akan menghentikan kesan berbahaya pada membran mukus dan batuk akan hilang sendiri.
Pada masa yang sama, batuk cukup mengganggu kewujudan anak yang sakit dan orang di sekelilingnya. Oleh itu, adalah mustahil untuk "menunggu dengan sabar". Perlu melakukan sesuatu! Dan anda semestinya! Bagaimanapun, batuk dengan jangkitan pernafasan akut bukan sekadar gejala yang mengganggu kehidupan, tetapi merupakan mekanisme utama utama pembersihan saluran udara secara aktif. Oleh itu, sebenarnya, prinsip utama rawatan simptomatik batuk berlaku - bukan untuk menghilangkan batuk, tetapi untuk meningkatkan keberkesanannya!
Ciri terpenting batuk yang berkesan adalah tidak kerap. Sputum terkumpul, batuk, membersihkan saluran udara. Kami mendapat rehat sehingga bahagian dahak baru memerlukan tekanan batuk baru. "Batuk, membersihkan" adalah model situasi yang ideal. Tetapi ini tidak selalu berlaku - ia berlaku, untuk membersihkan, anda harus batuk dua puluh kali... Mengapa jawapan kepada soalan: "Berapa kali anda memerlukan" bergantung? Faktor apa yang menentukan keberkesanan batuk?
• Kemampuan batuk - iaitu, kekuatan batuk mendorong dan kemampuan batuk dengan sengaja. Jelas bahawa semakin tua anak, semakin kuat otot pernafasan, semakin besar isipadu udara yang dihembuskan, semakin kuat tekanan batuk, semakin berkesan batuk. "Kelemahan" bayi yang jelas adalah anda tidak boleh meminta mereka membersihkan kerongkong mereka, mereka masih tidak bertanggungjawab...
• Kualiti dahak. Sputum cair - mudah batuk, batuk berkesan; kahak tebal - sangat sukar untuk membersihkan kerongkong anda: kita batuk, batuk, batuk, dan semuanya tidak berguna...
Kita tidak dapat mempengaruhi kemampuan batuk dengan cara apa pun. Oleh itu, arah utama yang terarah dalam terapi simtomatik batuk adalah kesan terhadap kualiti dahak, meningkatkan sifat reologi dan dengan itu meningkatkan keberkesanan batuk..
Bagaimana kesan pada reologi sputum bermula? Dari perkara utama, yang telah kita bicarakan berkali-kali, yang mana kita terpaksa bercakap berulang-ulang, yang akan terus kita kembali, - mematuhi prinsip organisasi yang paling penting untuk merawat jangkitan pernafasan akut, yang berubah menjadi peraturan utama untuk rawatan simptom batuk:
1. Cara udara lembap sejuk - pencegahan dahak kering dan membran mukus.
2. Minum banyak cecair - mengekalkan dan memulihkan reologi sputum dengan memastikan reologi darah normal.
Adalah mungkin untuk menamakan dan membincangkan ubat-ubatan yang mempengaruhi batuk hanya setelah dua peraturan utama yang telah kita rumuskan dilaksanakan. Kering, suam, enggan minum - tidak ada yang akan membantu. Oleh itu, sebelum berlari ke farmasi untuk "ubat batuk", anda harus jelas mengutamakan, memahami apa yang utama (udara dan cecair) dan apa yang sekunder (ramuan, titisan, sirap, tablet, dll.).

Jadi, kanak-kanak itu berpakaian hangat, banyak minum, biliknya sejuk dan lembap. Ini bermakna sekurang-kurangnya 90% langkah-langkah yang bertujuan untuk rawatan batuk simtomatik telah dilaksanakan. Tetapi 10% masih ada! Dan saya benar-benar ingin membantu (merawat) dengan nyata, memberi dengan baik, sekurang-kurangnya sebilangan pil!
Baiklah, mari dapatkan rawatan...
Apa ubat yang boleh?
• mempengaruhi reologi sputum: menjadikannya lebih cair, kurang likat; mungkin dengan dua cara: pertama, kesan pada dahak yang sudah terbentuk (pencairan, pelembutan), dan, kedua, perubahan sifat sputum yang terus terbentuk - dalam kebanyakan kes, ubat mengoptimumkan kerja sel epitelium, yang sebenarnya menghasilkan kahak. Akibatnya, jumlah dahak meningkat, tetapi dahak ini "betul" - tidak tebal, senang batuknya;
• untuk mengurangkan intensiti proses keradangan pada membran mukus;
• memperbaiki kerja epitel bersilia;
• mengaktifkan fungsi kontraktil bronkus;
• mengurangkan kegembiraan pusat batuk di otak;
• untuk mengurangkan kepekaan ujung saraf yang ada di selaput lendir saluran pernafasan - kerengsaan hujung ini, sebenarnya, menyebabkan batuk.
Kemungkinan ubat memudahkan untuk menyimpulkan bahawa terdapat dua kaedah tindakan:
1.untuk menghilangkan batuk, mengurangkan kegembiraan pusat batuk dan kepekaan ujung saraf;
2. untuk memperbaiki batuk, memperbaiki, pada gilirannya, reologi sputum, kerja epitel bersilia, kontraktil bronkus.
Dua pilihan tindakan sesuai dengan dua kumpulan ubat, yang sama sekali berbeza dalam mekanisme tindakan dan makna penggunaannya, tetapi, sayangnya, dirasakan pada tahap sehari-hari sama.
Kumpulan pertama - "DADAH UNTUK COUGH", antitussives - ubat yang sama yang menghilangkan batuk.
Kumpulan kedua - "EXPECTANTS" - ubat yang memperbaiki batuk.
Idea mengenai "ubat batuk" pada pandangan pertama kelihatan aneh: terdapat banyak perbincangan dan perbincangan bahawa batuk adalah cara terpenting untuk membersihkan saluran udara, yang tidak dapat dilakukan oleh pesakit, bahkan yang sihat, tanpa batuk! Sendiri merumuskan prinsip utama rawatan batuk simptomatik: bukan untuk menghilangkan batuk, tetapi untuk meningkatkan keberkesanannya! Dan bagaimana anda boleh mengatakan frasa "ubat batuk" selepas itu ?! Dan apa yang mesti berlaku untuk ubat ini digunakan??
Memang, berdasarkan pengetahuan kita mengenai penyebab batuk, penggunaan "ubat batuk" nampaknya sama sekali tidak masuk akal. Dan kenyataan ini benar dalam kebanyakan kes.!
Tetapi ada pengecualian. Maksudnya, baik secara teori dan praktik, situasi mungkin berlaku apabila batuk tidak diperlukan, tidak berguna, tidak mempunyai kegunaan fisiologi, tidak menyumbang kepada pemulihan, tetapi hanya mengganggu. Terdapat sangat sedikit situasi seperti itu, tetapi masih ada, jadi Anda dapat mengajukan pertanyaan yang sangat spesifik: kapan batuk perlu dikeluarkan, ketika ubat batuk diperlukan?
• petunjuk yang paling jelas adalah batuk rejan. Batuk dalam penyakit ini dikaitkan dengan keadaan sistem saraf, dengan kerengsaan epitel bersilia;
• dengan keradangan membran luar paru-paru - pleura. Pleurisy, yang tidak disertai dengan pelepasan cecair, yang disebut. pleurisy kering, disertai dengan batuk refleks yang sangat kerap;
• dengan batuk yang menjengkelkan. Batuk yang merengsa bukanlah konsep yang pasti dan tidak spesifik; tidak ada konsensus dalam literatur perubatan mengenai apa itu dan dalam keadaan apa ia berlaku. Intinya adalah bahawa ada faktor yang mengganggu ujung saraf membran mukus saluran pernafasan, sementara batuk muncul, tetapi kahak tidak terbentuk. Ini berlaku, sebagai contoh, jika anda merokok sesuatu yang tidak sedap, atau menghirup sesuatu yang tidak menyenangkan, atau merawat lantai dengan pernis yang menjengkelkan, atau jika orang yang sihat biasa menghabiskan malam di bilik yang berhabuk, panas dan kering;
• dengan beberapa penyakit paru-paru yang sangat berbahaya, biasanya barah;
• sebagai persediaan untuk dan semasa manipulasi pembedahan atau otolaryngologi, apabila perlu melakukan sesuatu dengan instrumen di saluran udara.
Seperti yang dapat dilihat dari senarai di atas, semua syarat yang membenarkan penggunaan ubat antikulat tidak ada kaitan dengan rawatan diri orang tua. Walaupun dalam situasi yang berkaitan dengan jangkitan pernafasan akut - batuk rejan, batuk yang menjengkelkan - anda boleh memberi ubat batuk hanya setelah memastikan paru-paru bersih, tidak ada batuk batuk.
Penggunaan ubat batuk dalam keadaan di mana lendir terbentuk di saluran udara sangat berbahaya. Ubat-ubatan ini, dengan mengurangkan daya tekan batuk dan menjadikan batuk lebih jarang, menyumbang kepada pengumpulan dahak di saluran pernafasan, yang sangat meningkatkan risiko komplikasi. Itulah sebabnya saya menekankan sekali lagi: penggunaan ubat antikulat sebagai ubat sendiri tidak boleh diterima.!
Semua ubat batuk dibahagikan kepada dua kumpulan: narkotik dan bukan narkotik.
Ubat narkotik, yang, bagaimanapun, jelas berasal dari namanya, boleh menjadi ketagihan dan ketergantungan terhadap dadah. Ubat yang paling popular dengan kesan antitussive yang ketara adalah codeine. Dalam dos yang besar, yang sebenarnya mematikan batuk, ia hanya digunakan di hospital dan hanya untuk penyakit yang sangat serius. Nah, dalam dos kecil, codeine dan ubat-ubatan yang berdekatan dengannya dalam struktur, misalnya, dextromethorphan, terdapat dalam banyak ubat "batuk" gabungan dan bahkan dalam ubat-ubatan yang dijual tanpa preskripsi doktor..

19 Persediaan yang mengandungi antitussive narkotik
Akodin, sirap

Alex plus, lozenges

Daleron Cold 3, tablet

Tylenol kanak-kanak untuk selsema, sirap

Dionin, tablet, serbuk

Calmilin untuk batuk dan selsema, sirap

Cara merawat batuk permulaan pada kanak-kanak Komarovsky

Jangan membuat kesilapan ini semasa merawat batuk anak! Komarovsky sangat mengesyorkan.

Selalunya, ibu bapa membuat kesilapan berfikir bahawa batuk anak adalah masalah yang dapat diatasi dengan mudah sendiri. Mereka hanya pergi ke farmasi dan membeli ubat batuk, tanpa menyedari bahaya yang boleh ditimbulkan kepada bayi..

"Selama satu jam saya berada di sebuah bilik dengan TV menyala. Dalam satu jam, saya melihat iklan ubat sebanyak 8 kali, yang menurut pengilangnya harus segera ditelan ketika batuk berlaku. Saraf tidak lagi tahan mendengar perceraian ini! Orang, perhatian! ", - kata Dr Komarovsky.

Cara merawat batuk yang kuat

 1. Sebilangan besar ubat batuk yang diiklankan di TV adalah ekspektoran, atau mucolytics. Fungsi utama ubat ini adalah untuk meningkatkan jumlah dahak dan menjadikannya lebih cair, mengalir, yang secara teorinya memudahkan batuk..

Apabila anak mengalami hidung berair, batuk dan demam, ini adalah penyakit saluran pernafasan atas. Mengapa perlu meningkatkan jumlah lendir di paru-paru ketika bayi hanya mengalami hidung berair atau sakit tekak?

2. Ekspektoran kadang-kadang diperlukan untuk penyakit tertentu saluran pernafasan bawah: bronkitis, radang paru-paru. Dana ini mesti berasal dari tumbuhan! Tetapi semua penyakit harus dirawat oleh doktor, bukan orang yang telah menonton TV..

3. Batuk kanak-kanak jauh lebih lemah daripada pada orang dewasa. Setelah mengambil ekspektoran, kanak-kanak sering tidak dapat batuk yang meningkat. Tidak menghairankan bahawa di banyak negara, mucolytics tidak disyorkan untuk diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, dan menetapkannya kepada kanak-kanak di bawah 2 tahun pada amnya adalah suatu jenayah. 4. Bagaimana merawat batuk kering? Jus lobak merah sempurna, selalu diperah, dalam nisbah satu-ke-satu dengan susu. Beri campuran ini 4-5 kali sehari. Juga wap teh dari beri viburnum.

5. Ingat bahawa kesan yang berkesan pada dahak walaupun dengan ubat-ubatan yang paling moden tidak mungkin dilakukan tanpa memerhatikan dua prasyarat: udara sejuk bersih (+ 18... + 20 ° C) di dalam bilik di mana kanak-kanak itu, dan jumlah cecair suam yang cukup diminum.

Perhatikan kelembapan di bilik bayi! Seharusnya 40-70%. Lagipun, bilik yang sesak adalah kaedah termudah untuk mengatur komplikasi. Dan jika, selain ini, hidung tersumbat dan suhu badan meningkat, kemungkinan mengubah selesema menjadi rawatan bulanan untuk radang paru-paru adalah maksimum..

6. Harus diingat bahawa ubat-ubatan sendiri dengan ubat antikulat boleh menjadi sangat berbahaya. Batuk, seperti yang anda ketahui, bukan hanya gejala yang tidak menyenangkan. Ini adalah salah satu cara terpenting badan untuk membersihkan paru-paru..

Penindasan batuk boleh menyebabkan terkumpul kahak di paru-paru, yang pada gilirannya, dengan tahap kebarangkalian yang tinggi, dapat menyebabkan bronkitis atau radang paru-paru, gangguan pengudaraan paru-paru, dan masalah lain. Juga, penyalahgunaan ubat antitusif menyebabkan kemerosotan fungsi hati dan ginjal..

7. Penggunaan antitussives untuk rawatan batuk basah adalah kontraindikasi. Seperti disebutkan di atas, penindasan batuk hanya akan memperburuk penyakit, kerana ubat-ubatan ini cenderung meredakan dahak. Kebenaran yang cetek, tetapi harus pergi dari mana: jangan mengubati diri sendiri! Bukan batuk yang harus dirawat, tetapi penyakit tertentu, salah satunya adalah batuk.

Artikel Komarovsky mengenai batuk

Cara melegakan batuk malam anak

Kadang-kadang bukan penyakit itu sendiri yang memakaikan anak dan ibu bapa yang merawatnya, seperti malam tanpa tidur yang disertai dengan batuk yang melemahkan. Dalam keadaan seperti itu, anda mesti berjumpa doktor dengan segera supaya dia dapat mengetahui sebab sebenar batuk malam dan menetapkan rawatan.

Anda perlu

 1. - buah mawar anjing;
 2. - chamomile;
 3. - viburnum;
 4. - raspberry;
 5. - buckthorn laut;
 6. - thyme;
 7. - calendula;
 8. - pudina;
 9. - larutan masin;
 10. - Kalanchoe;
 11. - jarum pain (tunas);
 12. - bijak;
 13. - jintan manis;
 14. - bunga linden;
 15. - Soda;
 16. - susu;
 17. - sayang.

Arahan

 1. Dalam beberapa kes, alahan boleh menyebabkan batuk malam. Perhatikan bayi anda dengan teliti. Sekiranya serangan batuk meningkat, begitu dia berbaring di tempat tidurnya, matanya mulai berair, bengkak muncul, pastikan untuk memeriksa remah-remah di pusat alergi. Berdasarkan hasilnya, anda akan diberi cadangan untuk menjaga anak anda dan, jika perlu, menjalani rawatan.
 2. Selalunya, ia adalah jangkitan virus yang menyebabkan batuk. Keburukannya pada waktu malam secara langsung berkaitan dengan kenyataan bahawa dalam keadaan berbaring terdapat kahak dan untuk membuangnya, bayi harus batuk lebih kerap daripada pada waktu siang. Udara kering di dalam bilik, serta hidung bayi yang tersumbat, memaksanya bernafas melalui mulutnya, juga menyumbang kepada penguatan batuk..
 3. Untuk meringankan keadaan anak, lakukan pembersihan basah di biliknya pada waktu petang, dan ventilasi bilik sedikit sebelum tidur. Letakkan bayi anda di bantal yang lebih tinggi, ubah kedudukannya lebih kerap semasa tidur. Ini akan mengelakkan pengumpulan kahak..
 4. Biarkan bayi anda minum lebih banyak cecair sepanjang hari. Merebus pinggul mawar yang hangat, infusi chamomile, teh dengan raspberi, viburnum, buckthorn laut, dan lain-lain sangat sesuai untuk tujuan ini..
 5. Pastikan membersihkan saluran hidung bayi sebelum tidur: bilas dengan bersih dengan larutan garam khas dan minta bayi meniup hidungnya dengan baik, atau mengeluarkan lendir dari hidung sendiri dengan picagari kecil. Daripada larutan garam, anda boleh menggunakan rebusan chamomile, thyme, calendula, pudina (1 sdt setiap gelas air mendidih).
 6. Jus Kalanchoe membantu membersihkan hidung dengan baik. Perah jus dari daun Kalanchoe segar dan titiskan 2-3 tetes ke setiap lubang hidung. Merengsakan mukosa hidung, jusnya menyebabkan bersin, akibatnya saluran hidung akan membersihkan.
 7. Beri anak anda (lebih dari enam bulan) penyedutan wap. Dalam periuk kecil, masak 250-300 ml air mendidih, tambahkan satu sudu jarum pinus (atau tunas) ke dalam air mendidih dan matikan gas selepas 3-4 minit. Biarkan kuah meresap selama 7-10 minit, setelah menutup kuali dengan penutup.
 8. Setelah masa yang diperuntukkan, bawa ke bilik bayi, letakkan di atas meja (kerusi) dan lepaskan penutupnya (jarak dari tempat tidur ke bekas dengan kuahnya mestilah 60-90 cm). Sebaik sahaja wap yang keluar dari kaldu menjadi hangat, pindahkan kuali ke kerusi tinggi kecil di dekat buaian (pada jarak 30-40 cm). Gunakan lampin (kepingan) untuk mengarahkan wap hangat ke wajah bayi. Tempoh prosedur ini adalah 10-12 minit..
 9. Tidak kurang berkesan penyedutan menggunakan larutan alkali (0,5 sdt soda per 0,2 l air), serta decoctions herba berdasarkan sage, biji adas, bunga linden, dll. (1 sudu per segelas air ).
 10. Sekiranya bayi bangun, berikan susu panas dengan madu kepadanya. Beri ubat antitussive yang ditetapkan oleh doktor sekiranya anda mengalami batuk yang teruk..
 11. Pantau anak anda dengan teliti. Sekiranya semua usaha anda tidak membuatnya melegakan pada hari ke-2-3, berjumpa doktor lagi.
 12. Jangan cuba merawat bayi anda sendiri. Pastikan anda menyelaraskan tindakan anda dengan pakar pediatrik anda.

Batuk pada kanak-kanak tanpa demam, Komarovsky

Snot dan batuk tanpa demam pada kanak-kanak

Selalunya, ingus dan batuk tanpa demam diperhatikan pada kanak-kanak selepas berjalan-jalan, walaupun panas di luar. Penjelasannya mudah - habuk terkumpul di muncung, yang menimbulkan sedikit batuk.

Biasanya di rumah semuanya hilang dengan cepat, dan tanpa langkah tambahan yang diambil oleh ibu bapa. Sekiranya gejala yang membimbangkan tidak hilang walaupun setelah beberapa jam, ada risiko terkena selesema..

Jangan tunggu sehingga gejala yang membimbangkan hilang dengan sendirinya, ini tidak akan berlaku. Ia juga tidak digalakkan untuk memulakan rawatan tanpa menentukan penyakit - lawatan ke doktor harus dilakukan. Kadang-kadang ubat-ubatan rakyat sederhana atau rawatan singkat di rumah dengan ubat-ubatan sudah cukup untuk gejala-gejala pertama penyakit ini hilang sepenuhnya.

Batuk menyalak pada anak tanpa demam - apa itu

Apa yang perlu dilakukan dalam kes sedemikian? Doktor kanak-kanak adalah jelas dalam cadangannya - ubat-ubatan tidak termasuk sepenuhnya di sini. Udara sejuk yang segar (berjalan di siang hari, menyiarkan ruangan pada waktu petang) akan membantu anda dengan cepat melupakan batuk.

Sekiranya anda mempunyai nebulizer, anda boleh menyedut beberapa kali sehari menggunakan air mineral alkali. Sekiranya tiada alat yang berguna ini, anda boleh minum cecair tersebut, dan dalam jumlah kecil sepanjang hari.

Komarovsky menyarankan untuk merawat batuk panjang yang menyalak pada anak tanpa demam dengan sejumlah besar cecair. Tidak kira apa sebenarnya, perkara utama ialah minum sekurang-kurangnya satu setengah liter minuman setiap hari. Untuk tujuan ini, perkara berikut sangat sesuai:

 1. kompot (dengan jumlah gula minimum);
 2. teh (lebih disukai hijau);
 3. jus (anda juga boleh membeli-belah);
 4. jeli cecair;
 5. minuman buah.

Peraturan utama adalah bahawa minuman harus pada suhu bilik, cairan dingin hanya dapat meningkatkan serangan.

Batuk basah pada kanak-kanak tanpa demam - apa yang perlu dilakukan

Gejala tambahan harus diperingatkan:

 1. serangan berlaku pada waktu petang, semakin meningkat pada waktu malam;
 2. mengi jelas dapat didengar antara desahan;
 3. kemungkinan pelepasan warna kehijauan dengan gumpalan darah.

Tahap rawatan wajib adalah berjalan-jalan di udara segar. Pada musim sejuk, anda harus berpakaian hangat, tetapi jangan sampai badan menjadi terlalu panas - anak harus selesa.

Batuk basah pada anak tanpa demam, bagaimana merawatnya

Rawatan harus dilakukan hanya setelah pemeriksaan perubatan dan diagnosis yang tepat. Sekiranya penyebab batuk bukan kerengsaan alergi, biasanya digunakan ubat farmasi ekspektoran. Dari ubat-ubatan, disyorkan sirap Ambroxol atau Bromhexin.

Ubat-ubatan rakyat yang terbukti dapat membantu menghilangkan batuk yang tercekik basah. Komarovsky menasihatkan menggunakan decoctions dari tumbuhan seperti itu:

Batuk berpanjangan pada kanak-kanak tanpa demam

Sekiranya, walaupun selepas penghapusan, batuk tidak berhenti, Komarovsky tidak menasihati untuk memulakan rawatan ubat, pertama anda perlu mengetahui penyebab gejala tersebut. Terdapat peluang yang baik bahawa cacing adalah penyebab batuk yang berpanjangan, dan tidak mungkin untuk mengesannya tanpa penyelidikan yang diperlukan.

Batuk pada waktu malam pada kanak-kanak tanpa demam - apa sebab manifestasi seperti itu

Batuk pada waktu malam pada anak tanpa demam juga dapat dipicu oleh alergen (debunga, debu dalam ruangan, rambut hewan peliharaan). Sebab lain untuk manifestasi kegelisahan yang tidak menyenangkan adalah reaksi terhadap rawatan ubat (beberapa ubat dalam tempoh pemulihan boleh menyebabkan batuk pada waktu malam).

Komarovsky tidak mengesyorkan merawat batuk berkala yang berterusan pada kanak-kanak tanpa demam - hanya definisi tepat mengenai penyakit ini yang akan dapat menanganinya dengan berkesan. Anda juga tidak boleh melakukan eksperimen berbahaya bagi bayi dan menggunakan antitussive - selalunya ia hanya boleh membahayakan. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat mengenai topik ini di forum, dan jika anda mempunyai pengalaman, kongsi petua berguna dengan pembaca..

Pengiklan bertanggungjawab untuk kandungan bahan iklan.

Batuk malam pada kanak-kanak menyebabkan Komarovsky

Masalah kesihatan pada anak-anak adalah sebab ibu bapa berwaspada dan menumpukan semua usaha mereka untuk menyelesaikannya. Batuk pada waktu malam sangat menakutkan dan memerlukan campur tangan segera. Dia diperiksa, antara lain, oleh Dr. Komarovsky. Doktor menjelaskan secara terperinci dalam penyebarannya penyebab penyakit dan kaedah penghapusan.

Batuk malam adalah salah satu gejala. Rawatan yang berkesan memerlukan mencari punca sebenarnya. Dalam kebanyakan kes, batuk adalah mekanisme untuk menghilangkan lendir yang terkumpul, dan ini disebabkan oleh pelbagai proses. Mengambil ubat antivirus, penyedutan dan kaedah rakyat tidak selalu berkesan. Dan yang paling penting, anda tidak boleh memberi ubat-ubatan yang menekan batuk sahaja. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Bagaimanapun, penindasan gejala akan berlaku, dan pada masa akan datang, diagnosisnya akan sukar.

Punca batuk

Beberapa perubahan berbahaya dalam badan tidak selalu membawa kepada manifestasi negatif. Mengingat batuk pada waktu malam kanak-kanak, Komarovsky mendesak untuk tidak segera mencari alasannya dalam beberapa patologi serius. Tetapi ia tidak selalu berbahaya. Selalunya, gejala muncul dalam situasi berikut.

 1. Alahan. Biasanya, reaksi alahan individu berlaku pada bulu, bulu dan bahan lain yang terdapat di tempat tidur. Batuk juga merupakan akibat penggantian perabot di taman asuhan kanak-kanak, penggunaan lapisan akhir yang tidak sesuai.
 2. Hidung berair. Pada kanak-kanak, walaupun dengan selesema yang tidak terlalu teruk, pada waktu malam batuk menjadi kuat. Bayi mengambil kedudukan mendatar, akibatnya pembuangan naik ke kerongkong.
 3. Udara kering di tapak semaian. Ini berlaku terutamanya pada awal musim pemanasan. Kemudian terdapat pengeringan dari membran mukus. Ciri - menggelitik kering.
 4. Gigi ketika usia kanak-kanak "nikmat". Jumlah air liur yang dirembes meningkat.
 5. Penyakit serius. "Serius" bermaksud sebarang penyakit yang memerlukan campur tangan doktor: rhinitis, faringitis, sinusitis, dll..

Tetapi apakah pendekatan yang tepat untuk menyingkirkan manifestasi seperti itu? Di sini Komarovsky juga akan memberi nasihat yang berguna.

Apa yang perlu dilakukan untuk ibu bapa?

Tidak perlu mengadakan rawatan kompleks yang kompleks untuk mengatasi batuk malam. Kaedah yang cukup mudah juga boleh digunakan. Tetapi mereka harus dipilih bergantung pada apa penyebab manifestasi yang tidak menyenangkan. Komarovsky mengesyorkan menggunakan kaedah berikut.

 1. Sekiranya gejala dirangsang oleh alergi, maka faktor alergenik yang menyebabkannya harus dihilangkan - menukar tempat tidur, ganti perabot.
 2. Apabila semuanya berupa hidung berair, usaha masing-masing diarahkan untuk melawannya.
 3. Penghapusan udara kering: gunakan pelembap udara, cara yang murah adalah meletakkan tuala basah pada bateri (semasa musim pemanasan).
 4. Memotong gigi? Oleh itu, malangnya, tidak ada yang istimewa yang dapat dilakukan. Masih menunggu tempoh berakhir.
 5. Penyakit dirawat dengan penyertaan doktor. Dan anda tidak boleh menangguhkan lawatan ke doktor.

Sekarang akan menjadi lebih mudah untuk mengenal pasti dan menghilangkan penyebab batuk pada anak pada waktu malam. Tetapi jangan lupa: rawatan diri yang berhati-hati kadang-kadang salah. Lebih baik pergi ke doktor dan mengetahui dengan tepat masalah apa yang mengganggu bayi dan bagaimana menyingkirkannya.

Punca masalah

Ketika bayi berada dalam kedudukan mendatar pada waktu malam, dahak berkumpul di saluran pernafasan atas. Pada kanak-kanak, alat paru belum sempurna, tiub bronkus pernafasan mempunyai lumen kecil, dan perkumuhan lendir sukar dilakukan. Tubuh, cuba menghilangkan kahak, memprovokasi perkembangan refleks.

Terdapat banyak sebab untuk batuk nokturnal anak, serangan berpanjangan cenderung berkembang disebabkan oleh selsema dan penyakit berjangkit

Sebelum merawat batuk nokturnal anak, perhatikan jenis refleks: Faringitis, rinitis, sinusitis

Batuk kering dan menjengkelkan di kerongkong. Ia berbeza dalam jangka masa serangan. Kanak-kanak itu mengadu menggelitik dan kesemutan di kerongkong. Tercekik dan batuk diperhatikan dalam selang antara serangan utama

Faringitis, rinitis, sinusitis. Batuk kering dan menjengkelkan di kerongkong. Ia berbeza dalam jangka masa serangan. Kanak-kanak itu mengadu menggelitik dan kesemutan di kerongkong. Tercekik dan batuk diperhatikan dalam selang antara serangan utama.

Bronkitis asma. Simptomnya hilang dengan mengi dan mengi. Dengan batuk nokturnal asma, kanak-kanak mengalami sesak nafas, tersekat

Susah bernafas. Bayi itu mengadu sakit di sternum di jantung.

Batuk rejan. Batuk rejan terdiri daripada 5-10 gegaran. Mereka mengikuti tanpa henti, menghalang anak itu bernafas. Cuba mengambil udara, bayi mengeluarkan suara bersiul. Batuk berlubang, menyalak dan lembab, dengan ekspektasi yang berlebihan. Lendir likat dan berkaca. Pada kanak-kanak kecil, ia boleh disalurkan melalui lubang hidung..

Batuk rejan sering menyebabkan muntah yang disebabkan oleh kahak. Muka kecil itu menjadi merah, cuba membersihkan kerongkongnya, dia menjulurkan lidah dan tegang. Batuk sangat teruk sehingga meletihkan anak sepenuhnya, membawanya keletihan.

Adenoiditis. Gejala batuk dengan adenoid dicirikan oleh kekeringan dan sukar untuk memisahkan sputum purulen. Batuk nokturnal berkembang walaupun dengan penyakit lanjut, apabila lendir kental yang terkumpul di saluran hidung turun ke saluran udara dan menjengkelkan mukosa laring.

Refluks gastroesophageal Patologi ini dicirikan oleh batuk nokturnal kering tanpa demam dan sakit tekak. Manifestasi sindrom serupa dengan batuk dengan bronkitis atau alahan. Batuk yang hebat boleh menyebabkan muntah dan mual pada kanak-kanak..

Alahan. Batuk nokturnal alergi bermula secara tiba-tiba. Ia berkembang pesat, menggonggong dan lebih kerap kering (ketika basah, anak memisahkan lendir telus). Batuk alergi hilang dengan hidung berair dan bersin, tetapi tidak demam. Kanak-kanak itu mungkin mengadu gatal dan sakit tekak.

Selsema, selesema, parainfluenza. Sindrom ini berkembang secara tiba-tiba, suhu tinggi dapat meningkat dengan cepat. Keadaan sejuk, demam diperhatikan. Pada permulaan penyakit ini, batuk pada waktu malam dicirikan oleh kekeringan dan serangan yang melemahkan. Kanak-kanak itu mengadu menggelitik dan sakit tekak.

Trakeitis. Pada awal perkembangan penyakit ini, batuk kering dan paroxysmal diperhatikan. Serangan menyakitkan sering berlaku pada waktu pagi. Gejala ini disertai dengan sakit tekak yang teruk..

Pada serpihan kecil, serangan sering terjadi semasa menangis atau menjerit. Pada masa yang sama, suhu tinggi meningkat (hingga + 30-40⁰ С), sakit kepala diperhatikan.

Pencerobohan helminthik. Helminthiasis menjadi penyebab biasa batuk kering pada anak pada waktu malam. Kutu cacing memprovokasi perkembangan sindrom pada waktu malam tanpa gejala yang menyertai penyakit lain (sakit tekak, menggigil, demam). Bayi mengadu sakit perut, loya, pening dan kegatalan najis.

Seorang kanak-kanak boleh mengalami batuk pada waktu malam kerana udara kering dan sejuk di dalam bilik. Serangan mengganggu bayi, menghalangnya tidur dengan tenang ketika tumbuh gigi, ketika banyak air liur terbentuk, dan mengalir ke kawasan laring, memprovokasi refleks batuk.

Apabila seorang kanak-kanak bimbang akan batuk malam untuk waktu yang lama, pada siang hari dia merasa letih dan keletihan, anda harus segera mendapatkan bantuan dalam rawatan dari pakar pediatrik. Jangan ubat sendiri! Hanya pakar pediatrik yang dapat mengetahui penyebab sebenar batuk malam kanak-kanak dan menetapkan rawatan yang kompeten.

Batuk tanpa demam pada kanak-kanak seperti yang dinasihatkan oleh Dr Komarovsky

Kemunculan batuk pada anak tentu saja membimbangkan ibu bapanya. Mereka terutamanya keliru dengan tidak adanya gejala lain - demam, kemerahan di tekak, kelemahan, hidung berair. Apa yang kemudian berlaku pada bayi? Komarovsky dan sebilangan pakar pediatrik lain menganggap batuk pada kanak-kanak tanpa demam sebagai tanda bahawa sejenis penyakit sedang berkembang di dalam badan anak. Tinggal hanya untuk mengetahui penyakit apa yang sedang kita hadapi.

Cara merawat dengan betul

Seperti yang telah disebutkan, batuk bukanlah penyakit yang terpisah, tetapi salah satu gejalanya. Oleh itu, adalah perlu untuk merawat bukan sahaja dia, tetapi keseluruhan penyakit..

Jadi, untuk meringkaskan - bagaimana merawat batuk yang tidak disertai demam? Pertama sekali - untuk melembutkannya, kedua - untuk membantu badan menyingkirkan ingus.

 • beri anak anda banyak minum;
 • mengekalkan suhu normal (sekitar 18-20 darjah) dan tahap kelembapan di dalam bilik di mana bayi berada;
 • berjalan dengan bayi sehingga dia menghirup udara segar;
 • berikan mucolytics kepada anak untuk merangsang ekspektasi.

Apa yang perlu dilakukan dengan batuk basah

Walaupun anak anda tidak demam, anda tidak boleh mengambil ubat sendiri. Pertama sekali, perlu berunding dengan pakar pediatrik. Pakar pediatrik akan mengetahui punca sebenar batuk basah. Tetapi jika anda membuat janji temu, dan dia segera menulis preskripsi untuk pembelian antibiotik, ganti doktor. Batuk basah pada anak, tidak disertai demam, tidak sesuai untuk segera diubati dengan "artileri berat" - mengambil antibiotik.

Agar dahak terkumpul hilang lebih cepat dan lebih berkesan, sebagai peraturan, ubat-ubatan mukolitik yang disasarkan secara sempit diresepkan (contohnya, "Bromhexine" atau "Mukaltin").

Di samping itu, semasa kanak-kanak batuk, perlu minum dengan banyak. Kanak-kanak akan gembira dengan jus cranberry, teh dengan jem raspberry, kompot manis dengan akar licorice dan thyme. Sekiranya suhu badan berada dalam had normal, anda boleh mengisar dan menguap kaki bayi.

Sekiranya anak mula "menyalak"

Sekiranya ibu bapa mendengar batuk yang menyalak pada anak, rawatan harus dimulakan dengan segera. Jika tidak, penyakit ini boleh berubah menjadi akut, dan kemudian menjadi bentuk kronik..

Sekiranya penyebab batuk menyalak adalah bentuk laringitis akut dan anak, batuk, mati lemas, segera hubungi doktor. Lagipun, perkembangan edema laring adalah keadaan yang sangat berbahaya bagi bayi. Laryngospasm dikeluarkan dengan ubat Loratadin dan Desloratadin. Faringitis dirawat dengan antibiotik dan ubat untuk meredakan kerengsaan tekak (Ingalipt).

Sebelum menghantar anak ke tempat tidur, agar dia tidak bangun dari batuk, anda perlu memberinya "Mukaltin" atau "Codelac". Sekiranya doktor mendiagnosis bayi dengan bronkitis atau tracheitis, maka rawatan dengan mucolytics - "Bromhexin", "Lazolvan" atau "Ambrobene".

Tugas utama adalah menukar batuk kering menjadi basah, yang menunjukkan pemulihan cepat. Untuk tujuan ini, ubat digunakan untuk menipis dahak dan meningkatkan ekspektorannya..

Sekiranya jangkitan berasal dari bakteria, antibiotik ditambahkan (Augmentin dan Cephalexin). Sebagai tambahan, sirap tumbuhan yang dibuat berdasarkan marshmallow atau pisang membantu dengan baik dengan batuk menggonggong..

Post factum

Walau apa pun, adalah mustahak untuk mengetahui punca timbulnya gejala tersebut, dan hanya kemudiannya mempengaruhi secara komprehensif. Ini adalah satu-satunya cara untuk menyembuhkan batuk dan penyakit yang menyebabkannya..

Komarovsky: ingus pada kanak-kanak

Batuk tanpa demam pada kanak-kanak

Ubat yang dibuat mengikut resipi rakyat lama. Ketahui bagaimana dia memakai lambang kota Shenkursk.

Titisan terkenal untuk pencegahan penyakit dan peningkatan imuniti.

Teh monastik untuk penyakit ENT

Untuk pencegahan dan bantuan dalam rawatan penyakit tekak dan hidung mengikut preskripsi Shhiarchimandrite George (Savva).

Sebarang penggunaan bahan laman web hanya dibenarkan dengan persetujuan kakitangan editorial portal dan pemasangan pautan aktif ke sumber.

Pendidikan perubatan yang lebih tinggi, pakar bius.

Komarovsky memberitahu bagaimana batuk tidak dapat diubati

Selalunya, ketika hendak merawat selesema, kita tidak pergi ke doktor, tetapi pergi ke farmasi, membeli beberapa kotak untuk diri kita sendiri (kita tahu dari iklan TV apa yang diperlukan) dan mulakan rawatan diri. Dr. Komarovsky menulis artikel yang sangat baik di mana dia memberi amaran bahawa dana yang diiklankan tidak selalu seperti yang kita perlukan. Perkara ini amat membahayakan kesihatan anak-anak..

Bright Side mengesyorkan membaca artikel ini dan mendoakan kesihatan yang baik..

- Selama satu jam saya berada di sebuah bilik dengan TV yang berfungsi. Dalam satu jam, saya melihat iklan ubat sebanyak 8 kali, yang menurut pengilangnya harus segera ditelan ketika batuk berlaku..

Saraf tidak lagi tahan mendengar perceraian ini! Orang, perhatian!

1. Sebilangan besar ubat batuk yang diiklankan adalah mucolytics dan expectorants.

Sebilangan besar ubat "batuk" yang diiklankan adalah ekspektoran dan / atau yang disebut mucolytics. Mucolytics adalah ubat yang meningkatkan jumlah kahak (kahak adalah lendir di paru-paru) dan menjadikannya lebih nipis, lebih cair, yang secara teorinya memudahkan batuk.

2. Mereka tidak selalu diperlukan

Sebilangan besar kes apabila anda menghidap, batuk dan demam adalah penyakit saluran pernafasan atas: rhinitis, faringitis, laringitis. Ekspektoran meningkatkan jumlah kahak! Mengapa anda meningkatkan jumlah lendir di paru-paru anda apabila anda mempunyai hidung berair atau sakit tekak? Untuk apa? Kerana mereka berkata di TV?

3. Expectorants harus diresepkan oleh doktor

Ekspektoran kadang-kadang (agak jarang) diperlukan untuk penyakit tertentu saluran pernafasan bawah - bronkitis, radang paru-paru. Bronkitis dan radang paru-paru dirawat oleh doktor, bukan orang yang telah menonton TV.

4. Mereka tidak mengurangkan, tetapi meningkatkan batuk

Ekspektoran tidak mengurangkan, tetapi meningkatkan batuk, mengaktifkan pembuangan dahak. Tetapi dengan kekurangan cairan di dalam badan dan / atau dengan udara kering di dalam bilik, ekspektoran tidak dapat menunjukkan kesannya: batuk meningkat, tetapi tidak membawa kelegaan.

Pada masa yang sama, jika anda minum banyak, dan ruangan itu mempunyai udara yang bersih, sejuk dan lembap, maka ekspektoran tidak diperlukan: dahak dalam keadaan seperti itu tidak menjadi kental dan mudah batuk tanpa ubat. Dalam hal ini, tidak menghairankan bahawa ungkapan dari buku teks perubatan yang sangat terkenal dan, tentu saja, bukan Nashen: "keberkesanan ekspektoran dibandingkan dengan minum berat belum terbukti".

5. Mucolytics dan expectorants boleh menyebabkan komplikasi pada anak kecil

Pada kanak-kanak, batuk (kekuatan tujahan batuk) jauh lebih lemah daripada pada orang dewasa. Setelah mengambil ekspektoran, kanak-kanak sering tidak dapat batuk yang meningkat. Ia terkumpul di saluran pernafasan bawah dan merupakan penyebab utama bronkitis obstruktif dan radang paru-paru. Memberi mukolitik dan meletakkan anak tidur di bilik yang hangat dan kering (dan kita mempunyai 90% bilik sedemikian) adalah kaedah paling mudah untuk mengatur komplikasi. Dan jika, selain ini, hidung tersumbat dan suhu badan meningkat - jadi kemungkinan mengubah hidung berair mingguan menjadi rawatan bulanan untuk radang paru-paru adalah maksimum..

Tidak menghairankan bahawa di banyak negara, mucolytics sangat tidak digalakkan untuk kanak-kanak dari 5 tahun pertama kehidupan, dan memberikannya kepada kanak-kanak di bawah usia 2 tahun pada amnya adalah suatu jenayah. Tetapi kami bernasib baik! Kami boleh melakukannya untuk semua orang, tanpa preskripsi, dan beriklan di waktu perdana malam di TV.

6. Sekali lagi bagi mereka yang belum memahami: TV tidak boleh menggantikan otak

Peraturan ini berlaku baik dalam politik dan batuk. Jangan beli ekspektoran kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya doktor di rumah telah menetapkan ekspektoran untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun - cari doktor lain, jika kanak-kanak berusia di bawah 2 tahun - segera cari doktor lain.

Cara melegakan batuk:

 • Berpakaian dengan mesra.
 • Lakukan segalanya untuk menjaga kebersihan, sejuk (16–20 ° С) dan tidak kering udara (kelembapan relatif - 40–70%).
 • Perhatikan pernafasan hidung anda - semestinya! Pembilasan yang kerap dengan larutan garam dan, jika tidak dapat ditanggung, vasokonstriktor akan membantu.
 • Minum banyak cecair suam.
 • Cari seseorang untuk didiagnosis.
 • Tutup TV.

Batuk disebabkan oleh jangkitan virus

Tidak selalu, proses keradangan yang berlaku di dalam badan disertai dengan peningkatan suhu, kadang-kadang pada permulaan penyakit ini mungkin tidak ada. Gejala ini mungkin menunjukkan keradangan yang berkaitan dengan saluran udara atau bahkan telinga tengah. Mana-mana gejala yang menyertainya pasti akan muncul: kemerahan membran mukus tekak, kemunculan hidung berair, kelesuan umum bayi.

Batuk yang disebabkan oleh jangkitan virus boleh terdiri daripada dua jenis: kering dan basah.

 • dengan batuk kering, yang selalunya merupakan pendahulu kepada batuk basah, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan punca gejala ini. Dan juga menjaga tahap kelembapan di bilik kanak-kanak, minum bayi dengan banyak dan, jika boleh, di udara segar sekerap mungkin;
 • dengan batuk basah, yang juga disebut produktif dengan cara lain, prinsip utama rawatan adalah pembuangan aktif dahak dari bronkus. Kadang-kadang ia boleh dicetuskan oleh penyakit saluran gastrousus. Kemudian batuk berlaku disebabkan oleh fakta bahawa makanan dari perut naik ke atas esofagus dan memasuki saluran pernafasan..

Bayi sangat sensitif terhadap kehadiran pelbagai kekotoran di udara atau udara kering. Oleh itu, disarankan untuk melindungi bayi dari kegagalan kuliner (walaupun bau yang kecil dapat merengsakan selaput lendir) dan menolak untuk menggunakan semua jenis semburan dan penyegar udara..

Sebaliknya, ibu bapa perlu mengudarakan bilik sekerap mungkin dan membeli pelembap udara atau pengion udara (pembersih udara). Ini akan membantu meningkatkan imuniti bayi anda..

Bagaimana Dr. Komarovsky mengesyorkan melegakan batuk tanpa demam pada bayi sementara menunggu bantuan perubatan?

Perkara utama yang harus difahami oleh ibu bapa adalah bahawa tidak perlu melawan batuk itu sendiri. Tugas anda semasa menunggu doktor adalah untuk meringankan keadaan anak sehingga dia dapat mendapat rawatan perubatan yang berkelayakan..

 1. Pastikan bukan sahaja suhu optimum dijaga di bilik kanak-kanak, tetapi juga kelembapan optimum. Untuk melakukan ini, anda perlu membeli pelembap supaya tahap kelembapan udara sentiasa berada pada tahap normal - 50-70%, atau pelembab sendiri dengan meletakkan tuala basah pada bateri. Sekiranya tinggal di kawasan dengan keadaan persekitaran yang buruk, tidak dianjurkan untuk mengudarakan bilik kerana risiko terkena wap berbahaya dengan udara. Maka adalah mustahak untuk membeli alat pengion yang akan membersihkan udara di pangsapuri anda dan melindungi kesihatan anda..
 2. Sekiranya batuk disebabkan oleh jangkitan virus, dan proses keradangan berlaku di dalam badan, Komarovsky mengesyorkan agar ibu bapa memastikan bahawa bayi berada dalam kedudukan mendatar. Ini akan membantu memastikan bahawa lendir yang terkumpul di dalam badan dilepaskan dengan lebih baik..
 3. Semasa memerhatikan gejala batuk basah pada bayi, perlu membantunya menyingkirkan kahak. Untuk ini, Dr. Komarovsky mengesyorkan beberapa sesi urut belakang, yang boleh dilakukan sendiri oleh ibu bapa. Urut perkusi terdiri daripada penekanan ringan dengan satu jari di bahagian belakang bayi, yang akan memudahkan pembuangan dahak. Sekiranya anda tidak menggunakan kekuatan, intinya adalah untuk membuat getaran kecil di paru-paru, yang akan menimbulkan ekspektasi.
 4. Sertakan banyak minuman dalam makanan bayi, selain makanan utama. Sebagai tambahan kepada susu ibu, dalam kes seperti itu, air bayi atau ramuan herba khas disarankan (tetapi ini hanya sesuai dengan doktor yang hadir).
 5. Berjalan di udara segar sekerap mungkin untuk memperbaiki sistem pernafasan bayi. Selain itu, berjemur juga mempunyai sifat penyembuhan tersendiri. Doktor Komarovsky mengesyorkan berjalan di balkoni untuk bayi. Anda boleh bermula pada hari kesepuluh kehidupan, pertama dari 15 minit, dan kemudian mengajar bayi berada di balkoni sepanjang hari, jika suhu udara tentu saja memungkinkan. Dibuktikan bahawa di udara segar anak-anak tidur lebih lena dan makan lebih baik setelah berjalan-jalan seperti itu..

Komarovsky menekankan bahawa perkara yang paling penting untuk dilakukan dengan segera apabila gejala pertama batuk tanpa demam muncul pada bayi adalah meminta bantuan doktor. Ketahui sekarang mengenai produk Plantex yang paling berguna untuk bayi baru lahir (arahan penggunaan)

Untuk kolik, sembelit, kembung, regurgitasi dan untuk menormalkan pencernaan

Dapatkan maklumat sekarang mengenai produk Plantex yang paling berguna untuk bayi baru lahir (arahan penggunaan). Untuk kolik, sembelit, kembung, regurgitasi dan untuk menormalkan pencernaan.

Penyebab batuk malam pada kanak-kanak

Kemunculan batuk malam pada kanak-kanak dianggap topik perbincangan yang cukup popular di kalangan banyak ibu bapa, pelbagai forum, dan juga di kalangan doktor yang berlatih. Apabila kanak-kanak mengalami batuk yang menyakitkan setiap malam, banyak ibu bapa berusaha menyembuhkan anak mereka sendiri, dan hampir semuanya digunakan, ini adalah plaster sawi, gosok dan semua jenis pil dan sirap. Jadi apa yang benar-benar dapat membantu menghilangkan batuk?

Untuk mendapatkan kesejahteraan dan kesihatan yang baik, perlu diingat bahawa batuk adalah pengesan dalaman, yang menunjukkan bahawa proses berbahaya bagi tubuh berlaku di saluran udara. Di samping itu, ini adalah proses semula jadi dalam tubuh, yang tujuannya adalah membersihkan bronkus dan paru-paru..

Mencegah batuk dengan mengabaikan gejala batuk memudaratkan kesihatan dan menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Sekiranya selesema biasa, penyumbatan batuk malam tanpa ubat dengan ubat-ubatan mampu meningkatkan penyakit yang lebih serius, khususnya, radang paru-paru dan tuberkulosis..

Sebab akibat yang menyedihkan seperti itu adalah lendir yang terkumpul di paru-paru dan bronkus, kerana untuk membuangnya adalah batuk yang diperlukan. Sekiranya tidak dikeluarkan oleh batuk, maka bakteria dan mikroorganisma patogen akan berlipat ganda dalam pengumpulannya dalam jumlah yang progresif.

Ramai yang bimbang tentang persoalan mengapa batuk anak bertambah teruk pada waktu malam. Jawapannya cukup mudah, semasa tidur badan berada dalam kedudukan mendatar, sehingga merumitkan pembuangan lendir dengan batuk. Tubuh anak dalam keadaan lebih rumit, iaitu dalam posisi mendatar, sukar untuk menghilangkan kahak yang terkumpul di paru-paru, amplitud kejutan batuk meningkat, batuk malam menjadi sengit, dan semua kerana kedudukan berbaring tidak optimum.

Tubuh manusia adalah sistem yang sangat teratur. Dengan meningkatkan batuk pada waktu malam, dia memberi kita tanda bahawa kita perlu melakukan beberapa tindakan untuk membantunya. Apakah tindakan ini?

Pertama sekali, keadaan badan harus dipindahkan dari kedudukan mendatar, anda boleh meletakkan bantal di bawah punggung anda, mengatur kedudukan separuh duduk yang selesa dan selesa.

Apabila usaha untuk melawan batuk pada waktu malam ditunda dan kaedah yang anda gunakan menjadi tidak berkesan, jangan memberikan hasil yang diinginkan, ini menunjukkan bahawa anda telah memilih jalan yang salah, diagnosis penyebab batuk ternyata salah, atau gejalanya berasal dari tahap serius. Satu-satunya keputusan dan tindakan yang betul adalah lawatan segera ke doktor. Anda harus memberitahu mengenai kaedah rawatan anda yang tidak berjaya. Di persekitaran hospital, diagnosis dan analisis penyebab batuk masuk ke tahap profesional.

Batuk lembap pada waktu malam menyebabkan

Batuk basah berbeza dengan batuk kering dalam kemungkinan keluarnya dahak likat. Selalunya ia dilengkapi dengan hidung berair. Serangan seperti itu adalah ciri bronkitis akut dan jangkitan pernafasan. Selain itu, kanak-kanak itu mempunyai simptom patologi:

 • keradangan membran mukus laring dan faring;
 • kemerahan dan bengkak tekak.

Batuk basah juga boleh disebabkan oleh:

 • faringitis - keradangan tisu limfoid tekak;
 • tracheitis - kerosakan pada selaput lendir trakea asal berjangkit;
 • tumbuh gigi (pada kanak-kanak tahun pertama kehidupan);
 • keradangan pada adenoid.

Batuk malam yang basah adalah salah satu gejala keradangan sinus rahang atas. Serangan tersebut disebabkan oleh penyaliran kandungan purulen di sepanjang dinding belakang laring.

Sekiranya kanak-kanak menelan selaput lendir yang boleh dilepaskan pada waktu siang, maka pada waktu malam, kerana berada dalam kedudukan mendatar, lendir memasuki saluran pernafasan. Oleh itu, terdapat batuk basah yang teruk. Ia boleh berlaku beberapa kali pada waktu malam. Anda dapat menyingkirkan batuk hanya dengan menyembuhkan penyakit yang mendasari - sinusitis.

Batuk dengan demam pada kanak-kanak

Batuk anak selalu menjadi perhatian ibu bapa.

Komarovsky memfokuskan pada fakta bahawa ini hanyalah gejala penyakit saluran pernafasan. Sekiranya suhu bersuhu, maka tidak alergi, tetapi berjangkit (yang, bagaimanapun, tidak mengecualikan sebaliknya: hipertermia tidak selalu diperhatikan dengan jangkitan)

Batuk adalah tindak balas badan terhadap perengsa virus atau bakteria. Apabila mikrob patogen memasuki selaput lendir saluran pernafasan, tubuh cuba membersihkannya, menghasilkan lebih banyak lendir. Dahak ini mesti dikeluarkan. Ini adalah bagaimana batuk timbul. Tugas utama ibu bapa adalah tidak membiarkan lendir mengering, dan tidak menghentikan refleks batuk. Tugas pertama ditangani oleh udara lembap dan minuman berlimpah, yang kedua adalah ketiadaan ubat-ubatan yang menekan batuk di gudang senjata..

Semasa batuk dengan demam, ibu bapa takut dengan yang tidak diketahui: apa penyebabnya? Batuk dengan demam adalah virus pada 90% kes. Diagnosis hanya boleh dibuat oleh doktor. Lendir berlebihan dihasilkan apabila:

 • rhinitis;
 • resdung;
 • adenoid;
 • faringitis;
 • laringitis;
 • trakeitis;
 • bronkitis;
 • pneumonia.

Hampir semua penyakit pernafasan akut disertai oleh refleks batuk. Batuk boleh kering (tidak produktif) dan basah (produktif). Rawatan pada setiap kes berbeza dan bertujuan untuk mengurangkan kelikatan dahak. Ubat-ubatan diresepkan oleh pakar, dan ibu bapa mesti mengambil langkah-langkah untuk mewujudkan keadaan yang baik di mana tubuh akan melawan jangkitan: udara sejuk lembap dan minum yang banyak.

Ubat diri untuk batuk dengan demam tidak boleh diterima. Doktor mesti menentukan bahagian sistem pernafasan yang terjejas. Saluran pernafasan atas tidak dirawat dengan batuk, dan bronkitis dan radang paru-paru memerlukan rawatan khusus, bergantung pada patogen dan keparahan prosesnya.