Cincin faring limfatik

Sinusitis

Cincin limfoid faring Pirogov-Valdeyer terletak di sempadan rongga mulut dan faring. Ia melakukan fungsi pelindung, mencegah masuknya agen berjangkit asing ke dalam esofagus dan saluran pernafasan..

Apa itu cincin faring

Cincin limfoepithelial faring adalah bahagian sistem limfa dari tubuh manusia, yang mengelilingi pintu masuk ke faring, saluran pernafasan atas dan melakukan fungsi pelindung. Kainnya mempunyai struktur khas. Lebih dekat ke permukaan adalah sel epitelium, di mana tisu retikular limfoid dilokalisasi.

Tisu limfoid cincin Pirogov-Valdeyer mempunyai susunan yang tidak rata. Terdapat penebalan yang mempunyai corak penyetempatan tertentu - amandel. Amandel palatine diletakkan pada 9 minggu perkembangan intrauterin anak. Mereka kelihatan seperti pendalaman epitel ciliated pseudo-stratified, di mana sel-sel mesenchymal dan saluran darah terletak padat..

Pada 11-12 minggu embriogenesis, sinus tonsil terbentuk. Ia mengandungi epitelium struktur pelbagai baris, dan mesenkim mungkin sudah menjadi tisu retikular. Saluran darah merangkumi venula postcapillary, yang merangkumi epitel kolumnar tinggi pada lapisan dalam. Tisu retikular secara beransur-ansur "dihuni" oleh sel-sel sistem imun dengan limfosit..

Pada minggu ke-14, pembezaan berlaku, pembahagian limfosit ke sel T dan B. T-limfosit mendominasi dalam tisu kekebalan tubuh, yang jumlahnya relatif 21%.

Pada 17-18 minggu perkembangan intrauterin, kelenjar getah bening kecil pertama terbentuk. Lebih jauh dalam tisu limfoid, bilangan T-limfosit meningkat, yang mencapai 60%.

Amandel pharyngeal mula terbentuk pada bulan ke-4 embriogenesis. Pada bulan ke-5, amandel bahasa diletakkan. Struktur ditutup dengan epitel bersili berbilang baris.

Tisu limfoid cincin limfopharyngeal Pirogov-Valdeyer mencapai perkembangan maksimum pada usia prasekolah. Ciri fisiologi tisu adalah perkembangan atau penglibatan terbalik, yang bermula semasa akil baligh remaja.

Struktur dan lokasi

Cincin pharyngeal limfoepithelial mempunyai histologi ciri. Di permukaannya terdapat epitel multi-baris, di mana tisu retikular dengan sel-sel sistem kekebalan tubuh, terutamanya T-limfosit dan saluran darah, dilokalisasikan. Lokasi tisu limfoid di cincin tidak sekata. Anatomi menonjolkan penebalan yang disebut amandel dengan topografi yang sesuai:

 • Pasangan amandel berpasangan, yang terletak di antara lengkungan dengan nama yang sama. Mereka berbentuk bujur, ukurannya relatif kecil hingga 2 cm. Di permukaan, epitelium pelbagai baris ditentukan. Septa tisu penghubung dari crypt masuk ke dalam, di antaranya terdapat tisu limfoid.
 • Dua amandel terletak di pintu masuk ke saluran pendengaran. Strukturnya berbentuk bulat dan kecil. Di dalamnya mengandungi septa, di antaranya terdapat tisu limfoid.
 • Amandel lingual yang tidak berpasangan, yang dilokalisasi di kawasan akar lidah. Epitelium skuamosa berbilang baris merangkumi permukaan struktur dan ruang tisu penghubung, di mana sel-sel imunokompeten berada.
 • Tonsil faring tunggal terletak di dinding punggung pintu masuk faring antara pengumpulan tisu limfoid tiub.
 • Pengumpulan limfoid atau butiran yang boleh memasuki lapisan belakang kerongkong. Mereka bersaiz kecil hingga berdiameter beberapa milimeter..

Pengetahuan mengenai penyetempatan dan struktur amandel cincin limfoid faring memungkinkan untuk menjalankan diagnosis yang boleh dipercayai dari pelbagai perubahan keradangan.

Fungsi cincin faring limfatik

Cincin limfadenoid pharyngeal mengandungi sebilangan besar sel imunokompeten, dicirikan oleh bekalan darah yang berlimpah, yang berkaitan dengan prestasi sejumlah fungsi fisiologi penting:

 • perlindungan badan;
 • membantu dalam hematopoiesis;
 • rembesan sebatian tertentu;
 • pertambahan semangat.

Setiap kumpulan fungsi disediakan kerana struktur khas tisu cincin limfoid faring.

Fungsi pelindung

Cincin faring limfatik mengandungi sel-sel imunokompeten, yang merangkumi makrofag, T- dan B-limfosit. Mereka adalah orang pertama yang bertindak balas terhadap hubungan dengan agen asing, yang disertai dengan perkembangan tindak balas imun yang spesifik dan tidak spesifik. Makrofag memakan dan dengan bantuan sistem enzimatik khas memusnahkan sel asing, termasuk bakteria, serta virus, mikroorganisma uniselular protozoa.

Tindak balas imun tertentu berkembang dalam beberapa peringkat:

 • Penangkapan dan penyampaian antigen di permukaan sel-sel tertentu. Mereka dipanggil APC atau sel antigen.
 • Pengaktifan limfosit T- dan B, yang hanya bertindak balas terhadap antigen tertentu.
 • Peningkatan bilangan limfosit pembunuh yang memusnahkan sel asing dan limfosit B yang mula mensintesis antibodi spesifik terhadap antigen.

Fungsi perlindungan cincin limfoid faring direalisasikan pada beberapa peringkat dengan kemasukan organ dan tisu lain dalam proses.

Membantu dalam hematopoiesis

Tisu limfoid adalah struktur periferal sistem imun. Pada cincin faring, sel-sel imunocompetent B-dan T-limfosit "matang", setelah itu mereka memasuki aliran darah umum. Oleh itu, terdapat pengisian sebahagian leukosit dalam darah periferal, yang lebih ketara semasa pembentukan tindak balas imun tertentu.

Fungsi urusetia

Sel-sel yang tidak kompeten dari tisu limfoid cincin Pirogov-Waldeyer, yang merangkumi limfosit B dan sel plasma, menghasilkan antibodi spesifik sebagai tindak balas kepada kontak membran mukus dengan antigen. Sebilangan sebatian memasuki aliran darah dan beredar di dalamnya, dan sebahagian lagi berada di permukaan sel epitelium. Oleh kerana sintesis sebatian imun, fungsi sekretori direalisasikan.

Fungsi endokrin

Sel-sel membran mukus di kawasan cincin limfoid, tisu retikular, fagosit mempunyai kemampuan untuk menangkap bahan dan antigen asing. Dalam proses fagositosis, antigen dinyatakan pada permukaan sel yang menunjukkan antigen, yang disebabkan oleh tindak balas imun yang spesifik dan tidak spesifik dimulai.

Aktiviti fungsional tisu limfoid cincin faring Pirogov-Waldeyer lebih ketara pada masa kanak-kanak. Ini disebabkan oleh pembentukan sistem imun. Bermula dari masa baligh, relevansinya hilang, secara beransur-ansur perkembangan terbalik komponen berlaku. Seorang doktor ENT menangani rawatan dan diagnosis keradangan struktur pada masa kanak-kanak.

Cincin limfaryngeal

Istilah "tisu limfoepitelium" digunakan untuk menekankan simbiosis dekat sel epitelium dan limfoid (epitel retikular).

Sistem reticulohistiocytic, yang lebih sering disebut sistem reticuloendothelial, dengan sel-sel pengumpulannya banyak diwakili dalam tisu limfoepithelial. Rajah di bawah menunjukkan gambarajah struktur unit limfoepithelial. Unit soliter jenis ini, folikel bersendirian, terdapat di seluruh membran mukus. Epitelium juga diresapi dengan limfosit.

Koleksi tisu limfoepitelium yang terpencil, yang dikenali sebagai cincin Waldeyer, terletak di faring pada tahap tiub pendengaran..

Organ limfoepithelial disebut tonsil. Pengumpulan tisu limfoepithelial berikut dibezakan:
1. Tonsil pharyngeal, atau adenoid, pengumpulan tisu limfoepithelial secara bersendirian yang terletak di bahagian atas dinding posterior nasofaring.
2. Tubal tonsil, sepasang kelompok yang terletak di sekitar pembukaan tiub pendengaran di Rosenmüller fossa.
3. Pasangan amandel berpasangan, terletak di antara lengkungan palatine anterior dan posterior.
4. Amandel bahasa, gugusan tunggal yang terletak di akar lidah. Kurang biasa:
5. Lipatan tubopharyngeal terletak di sisi, yang berorientasi hampir secara menegak di persimpangan dinding lateral ke dinding posterior di oropharynx dan nasofaring.
6. Pengumpulan limfoepithelial di ventrikel laring.

Anatomi topografi rongga mulut:
1 - lelangit keras; 2 - kelenjar palatine; 3 - arteri dan urat palatine;
4 - otot tirai palatine; 5 - otot palatine; 6 - lengkungan palatine;
7 - amandel palatine; 8 - uvula; 9-bahasa; 10-gusi.

Tidak seperti kelenjar getah bening, organ limfoepithelial hanya mempunyai saluran limfa yang efferen, tidak terdapat di dalamnya. Perbezaan dalam patologi dan fisiologi pengumpulan individu tisu limfoid dikaitkan dengan perbezaan strukturnya. Gambar di bawah menunjukkan struktur amandel palenin dan adenoid..

Struktur tipis amigdala dicirikan oleh ciri-ciri berikut: kehadiran lamela tisu lembut, atau septa, yang memanjang dari kapsul tisu penghubung basal dan menjadi sejenis rangka sokongan di mana saluran darah dan saraf dan saraf limfa.

Septa, mengembang, meningkatkan permukaan amigdala secara aktif dan berfungsi sebagai kerangka sokongan untuk parenchyma limfoepitel. Pada amandel palatine, permukaan aktif terbenam dalam membran mukus, sementara di adenoid mereka menonjol di atas permukaan. Niche rata lebar yang terbentuk akibat mengacau septa dan membuka ke rongga mulut disebut lacunae, dan celah bercabang di sepanjang permukaan amigdala disebut crypts.

Sebenarnya, tisu amigdala terdiri daripada sebilangan besar unit limfepepelial, seperti yang dijelaskan di atas. Crypts biasanya mengandungi sisa-sisa tisu dan sel bulat yang tidak dapat digunakan, serta bakteria dan koloni kulat, pengumpulan nanah dan mikroabses.

Amandel, yang membentuk cincin limfoid faring Valdeyer, sudah dijumpai di dalam embrio, tetapi mereka memperoleh struktur akhir sekunder bersama dengan kelenjar getah bening dalam tempoh selepas bersalin, iaitu. selepas hubungan langsung dengan patogen persekitaran. Tonsil mula tumbuh dengan cepat antara tahun ke-1 dan ke-3 dan mencapai ukuran maksimum pada tahun ke-3 dan ke-7.

Dengan bermulanya akil baligh, pembengkakan amandel secara beransur-ansur bermula. Seperti sistem limfa yang lain, atrofi tonsil seiring bertambahnya usia..

Bekalan darah arteri ke amandel faring disediakan oleh cabang-cabang arteri karotid luaran, termasuk arteri palatine muka dan menaik, arteri faring dan lingual menaik, dan mungkin cabang tonsil lurus.

Vena amandel faring biasanya mengalir ke vena palatine, yang seterusnya mengalir ke vena jugular dalaman atau vena ramus-wajahnya. Plexus vena pterygoid juga terlibat dalam pengaliran darah vena, dari mana darah juga mengalir ke vena jugular dalaman. Di sepanjang aliran keluar vena ini, jangkitan dari amandel boleh merebak ke sinus kavernous.

Struktur tisu limfoepithelial:
1 - epitelium skuamosa; 2 - epitel retikular; 3 - nod sekunder dengan pusat cahaya dan kawasan gelap limfosit kecil;
4 - tisu limfoid; 5 - arteriol dan venula; 6 - urat postcapillary. Tonsil nasofaring dan adenoid (a) dan amandel palatin (b):
1 - lacunae tonsil; 2 - crypts tonsillar; 3 - abses kriptogenik.

Hipertrofi cincin limfoepithelial faring

Hipertrofi tisu limfoid faring atau hipertrofi cincin faring (dari peningkatan Yunani, trofik - pemakanan) adalah penyakit sebahagian atau seluruh amandel rongga mulut, yang dicirikan oleh percambahan mereka dan berlaku terutamanya pada masa kanak-kanak. Cincin pharyngeal atau cincin Pirogov-Waldeyer merangkumi:

- 2 amandel tiub,

- 2 amandel palatine,

- tisu limfoid dinding faring posterior.

Etiologi.

 • penyakit virus,
 • penyakit berjangkit,
 • gangguan endokrin,
 • kekurangan vitamin dalam badan,
 • melecur,
 • kecederaan,
 • trauma pada membran mukus faring.

Pengelasan.

 • Ijazah (hipertrofi sepertiga tisu limfoid),
 • Tahap II (hipertrofi separuh daripada membran mukus),
 • III darjah (bentuk teruk, dicirikan oleh kontak amandel antara satu sama lain).

Klinik.

Gejala hipertrofi tisu limfoid berikut dibezakan:

 • kemerahan,
 • sakit tekak,
 • batuk,
 • masalah bernafas,
 • penurunan hemoglobin dalam darah,
 • penyakit metabolik,
 • stunting anak,
 • pengekalan perkembangan seksual,
 • kesukaran untuk bercakap,
 • mencari mulut dalam keadaan separuh terbuka,
 • masalah pendengaran,
 • pelepasan nanah,
 • mudah marah,
 • pucat kulit,
 • peningkatan kencing,
 • penglihatan kabur.

Komplikasi hipertrofi tisu limfoid boleh berupa: tonsilitis, tonsilitis, radang paru-paru, penyakit kardiovaskular.

Rawatan.

Rawatan hipertrofi tisu limfoid terutamanya pembedahan. Ini terdiri daripada membuang amandel atau adenoid. Operasi ini dilakukan di bawah anestesia tempatan. Kemudian fisioterapi ditetapkan. Juga, pesakit harus mengikuti diet dan mengambil vitamin untuk mengekalkan sistem imun..

Kahak periopharyngeal

Phlegmon (dari bahasa Yunani kuno, - panas, radang) - radang purulen akut pada ruang sel; tidak seperti abses, ia tidak mempunyai batas yang jelas.

Etiologi.

Ia berkembang lebih kerap dengan peralihan proses keradangan dari kawasan jiran (submandibular, parotid-chewing, pterygo-rahang space). Boleh bertindak sebagai komplikasi sakit tekak, abses, kecederaan.

Manifestasi klinikal phlegmon dari ruang peri-pharyngeal

dicirikan oleh rasa sakit yang spontan dan teruk ketika menelan, sesak nafas dan peningkatan rahang. Semasa memeriksa bahagian-bahagian posterior rongga mulut (setelah anestesia menurut Bershe-Dubov), kemungkinan terjadinya hiperemia dan pembengkakan yang jelas pada lengkungan palatine, uvula dan membonjol ke arah garis tengah dinding faring lateral. Pada masa yang sama, penampilan bengkak di kawasan temporal, dengan adanya gejala di atas, memungkinkan dengan keyakinan yang hampir lengkap untuk mendiagnosis phlegmon ruang periopharyngeal.

Kursus dan komplikasi phlegmon dari ruang peri-pharyngeal

Prosesnya dapat berkembang dengan perlahan dan sangat cepat. Ciri-ciri anomali topografi mewujudkan keadaan untuk kemungkinan penyebaran nanah di sepanjang saluran pernafasan dan di sepanjang saluran ke mediastinum (mediastinitis), serta ke rongga kranial (abses, meningitis).

Rawatan phlegmon ruang peri-pharyngeal

Rawatan pembedahan. Biasanya rongga purulen dapat dibuka dengan sayatan intraoral, yang dibuat di tempat pembengkakan terbesar abses. Keluarkan luka secara terang-terangan untuk memastikan pengosongan rongga purulen yang mencukupi.

Sekiranya proses menyebar ke bawah, bukaan dilakukan dengan sayatan di bawah pinggir rahang bawah dan sudut. Menembusi ke otot pterygoid luaran, dan kemudian ke fokus periopharyngeal dengan cara tumpul. Luka dikeringkan dengan baik. Rawatan am mengikut petunjuk.

Sepsis tonsilogenik akut

Sepsis tonsilogenik akut dapat berkembang baik selepas radang amandel dan sebagai akibat pemburukan tonsilitis kronik. Selalunya komplikasi ini berlaku semasa berlakunya paratonsillitis.

Bergantung pada jalan jangkitan dari amandel, 3 bentuk sepsis dibezakan:

Pertama - terutamanya hematogen;

Ke-2 - terutamanya limfogen;

Ke-3 - terutamanya tisu.

Sekiranya terdapat bentuk hematogen, jangkitan merebak melalui urat, trombosis mereka berlaku, mencapai vena jugularis dalaman.

Bentuk ini dicirikan oleh gambaran klinikal yang teruk, dan jalannya boleh berlaku dalam bentuk septikemia dan septikopemia. Yang terakhir ini dicirikan oleh penampilan abses metastatik pada organ yang berlainan..

Kursus yang lebih ringan diperhatikan dalam kasus bentuk limfogen yang dominan, ketika jangkitan menyebar melalui saluran limfa, menyebabkan limfadenitis purulen dan serantau.

Bentuk tisu sepsis berjalan kurang cepat, apabila jangkitan merebak ke ruang interstisial. Pertama, jangkitan dari amigdala menembusi ke tisu amigdala, menyebabkan perkembangan paratonsillitis. Dari masa ke masa, ia menyebar ke ruang periopharyngeal, memprovokasi penampilan abses parapharyngeal, dari mana proses keradangan di sepanjang ruang interfascial leher turun ke bawah (yang menyebabkan dahak leher), dan kemudian ke mediastinum anterior. Ini menyumbang kepada perkembangan mediastinitis anterior, akibatnya pesakit mungkin mati..

Gambar klinikal.

Gambaran klinikal sepsis tonsilogenik akut bergantung pada bentuknya. Dengan bentuk terutamanya hematogen demam hectic diperhatikan. Kenaikan suhu badan disertai dengan menggigil, dan penurunan disertai dengan keringat tebal. Kulit mempunyai warna yang bersahaja, ciri-ciri wajah diasah, bola mata yang rapat (wajah Hippocrates), sclera icterus mungkin. Selaput lendir mulut dan tekak kering, ditutup dengan lendir tebal. Pada beberapa pesakit, abses metastatik ditentukan pada tisu lemak subkutan, otot, hati, otak dan organ lain. Dalam kajian darah, leukositosis ditentukan, pergeseran formula leukosit ke kiri sehingga munculnya bentuk muda dan bahkan myelosit, ESR - 50-60 mm / jam. Perubahan dalam air kencing adalah mungkin.

Sekiranya terdapat bentuk limfogen yang dominan, terdapat peningkatan kelenjar getah bening di sudut rahang bawah dan di bawahnya, reaksi suhu kurang ketara, perubahan dalam darah kurang dapat dilihat.

Selalunya bentuk tisu dicirikan oleh perkembangan berurutan dari paratonsillitis, abses parapharyngeal, dahak leher yang mendalam dan mediastinitis anterior.

Adalah sangat penting untuk mengenal pasti sumber jangkitan. Pada pesakit dengan sepsis tonsilogenik akut, terdapat pelbagai perubahan pada faring.

Dengan faringoskopi, gejala-gejala katarrhal, folikel, sakit tekak lakunar atau paratonsillitis dapat dikesan.

Sekiranya sepsis telah berkembang beberapa waktu setelah keradangan akut di kerongkong, maka pemeriksaan dapat menunjukkan gejala sisa penyakit akut atau tanda tonsilitis kronik.

Penting untuk melakukan kultur darah pada puncak demam, yang memungkinkan untuk menentukan agen penyebab penyakit dan memilih antibiotik yang paling berkesan.

Rawatan.

Pertama sekali, perlu menghapuskan sumber jangkitan. Oleh itu, pembuangan amandel dilakukan dengan segera - tonsilektomi. Pada masa yang sama, terapi antibiotik intensif dijalankan. Dengan sepsis staphylococcal, serum antistaphylococcal diberikan. Sekiranya trombophlebitis merebak ke vena jugular dalaman, ia akan diikat.

Abses periopharyngeal lateral dibuka kepada pesakit dengan bentuk sepsis tisu terutamanya selepas tonsilektomi. Dalam kes perkembangan phlegmon, pemotongannya dilakukan dengan pembuangan lebih lanjut (lihat sisipan, Gambar. 125, a, b, c), dan dengan perkembangan mediastinitis anterior, perlu dilakukan mediastinotomi kolar dengan saliran mediastinum anterior.

Abses retropharyngeal

Abses retropharyngeal (abses retropharyngeal) - terbentuk sebagai hasil dari suppurasi kelenjar getah bening dan tisu ruang faring. Ejen penyebab jangkitan menembusi saluran limfa dari sisi rongga hidung, nasofaring, tiub pendengaran dan telinga tengah. Kadang-kadang abses adalah komplikasi influenza, campak, demam merah, dan juga boleh berkembang apabila selaput lendir dinding faring posterior terluka oleh benda asing, makanan padat. Ia diperhatikan, sebagai peraturan, pada anak-anak awal pada anak-anak yang kekurangan gizi dan lemah.

Tarikh ditambahkan: 2018-02-28; pandangan: 1347;

Amandel cincin faring - struktur, fungsi dan penyakit

Salah satu penghalang pertama badan terhadap bakteria berbahaya dari luar adalah tonsil. Pembentukan limfoid ini bertindak sebagai sejenis penapis biologi. Selain itu, bersama dengan organ lain yang mengandungi tisu serupa, amandel cincin faring melakukan pembentukan limfosit yang mengambil bahagian dalam reaksi imun.

Struktur cincin limfaring

Dari definisi jelas bahawa struktur anatomi ini mempunyai struktur yang kompleks. Cincin terletak tepat di sempadan rongga mulut dan faring, di bawah tisu mukosa mereka. Kelompok segmental besar bersama membentuk cincin limfoepithelial yang mengelilingi pintu masuk ke saluran pencernaan, saluran pernafasan. Yang terbesar dipanggil amandel. Bergantung pada penyetempatan mereka, adalah kebiasaan untuk membezakan:

 • pharyngeal;
 • palatine;
 • bahasa.

Sebagai tambahan kepada ini, di bawah membran mukus tiub pencernaan di bahagian anterior terdapat pembentukan tisu limfoid yang besar. Yang terbesar terletak di kawasan tiub pendengaran. Dalam hal ini, mereka diberi nama yang sesuai - amandel tuba. Di perut laring, terdapat pengumpulan tisu limfoid lain - amandel laring. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengira berapa amandel yang termasuk dalam cincin faring limfatik: hanya 5 jenis, tetapi sebilangannya dipasangkan.

Amandel palatine

Salah satu formasi besar yang memasuki cincin limfaring. Secara luaran, mereka adalah dua formasi berbentuk bujur. Terletak di kedua-dua sisi faring, di antara lengkungan palatine. Setiap amandel dibentuk oleh beberapa lipatan selaput lendir, di piring yang sebilangan besar nodul limfa dapat dibezakan.

Semasa memeriksa struktur dalaman organ, dapat dilihat bahawa sekitar 20 crypts memanjang dari permukaan ke dalam. Dengan bercabang, mereka menimbulkan crypts sekunder yang lain. Di luar, selaput lendir amandel ditutup dengan epitel non-keratinized, yang sering dihuni oleh limfosit dan granulosit.

Amandel lingual

Struktur anatomi ini, yang merupakan sebahagian daripada cincin limfaryngeal Pirogov-Valdeyer, terletak secara langsung di membran mukus akar lidah. Di luar, amandel lingual ditutup dengan epitel skuamosa berstrata. Dia dan piring di bawahnya disusupi dengan limfosit, yang menembusi dari kelenjar getah bening kecil. Sekiranya kita mempertimbangkan struktur amandel palatin secara mendalam, kita dapati bahawa di bahagian bawah banyak tiub, saluran perkumuhan kelenjar air liur terbuka. Dengan bantuan mereka, kripto yang tersumbat dibersihkan.

Amandel pharyngeal

Struktur ini terletak di dinding faring dorsal. Di dekatnya terdapat lubang tiub pendengaran. Menurut strukturnya, ia, seperti amandel lain dari cincin limfoid faring, terdiri terutamanya dari tisu limfatik. Pada orang dewasa, amandel pharyngeal dilapisi di luar dengan epitelium tanpa keratinisasi yang berlapis-lapis, sementara pada kanak-kanak, epitel bersilia, berstrata pseudo berlaku. Peningkatan struktur anatomi ini dikenali sebagai adenoid (adenoiditis).

Amandel ubi

Anatomi cincin limfopharyngeal juga merangkumi amandel tuba. Mereka mendapat nama kerana keunikan lokasinya: tidak jauh dari pembukaan saluran pendengaran faring. Dibuka di nasofaring, dekat mulut tiub pendengaran, mereka secara langsung melindungi struktur ini. Seperti amandel lain dari cincin faring, amandel tuba terbentuk oleh pengumpulan tisu limfoid yang besar, terdiri daripada crypts, di dalamnya terdapat limfosit. Dengan perkembangan proses keradangan, sel-sel ini adalah yang pertama bersentuhan dengan patogen..

Tonsil cincin faring - struktur dan fungsi

Sebilangan besar orang bahkan tidak menyedari kehadiran struktur anatomi seperti itu sehingga mereka mula meradang. Dalam hal ini, untuk apa amandel cincin faring limfoid - tidak semua responden akan menjawab. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya semuanya mudah: peranan utama tonsil adalah melindungi tubuh daripada penembusan mikroorganisma patogen dan virus ke dalamnya. Secara amnya amandel cincin faring adalah yang pertama bertindak balas terhadap patogen yang masuk melalui mulut dan hidung.

Organisasi yang tinggi, struktur amandel yang kompleks membolehkan mereka diperingkat sebagai salah satu struktur utama sistem imun manusia. Jisim limfosit aktif dan matang yang terdapat di dalamnya adalah penghalang yang boleh dipercayai terhadap patogen. Ini menjelaskan keradangan dan peningkatan saiz mereka yang kerap..

Tonsil cincin faring - struktur

Terletak di sempadan rongga mulut, faring, cincin limfoid faring adalah pengumpulan tisu limfoid yang teratur. Sekiranya anda mempertimbangkan dan memahami apa yang terdiri daripada amandel cincin faring, anatomi mereka tidak akan kelihatan sederhana. Organ-organ periferal sistem imun ini terdiri daripada tisu limfoid, yang ditutup di luar dengan tisu epitelium..

Terdapat banyak crypts di dalam amandel. Secara luaran, mereka menyerupai sel yang menyimpan sebilangan besar limfosit - sel utama sistem imun. Apabila mendekati sel-sel agen patogen ini, mereka diaktifkan, bertindak balas dengan perkembangan tindak balas imun. Perlu diingat bahawa amandel yang membentuk cincin membentuk perisai yang boleh dipercayai, bersatu menjadi satu, saling berkomunikasi.

Amandel cincin pharyngeal - fungsi

Seperti yang dinyatakan di atas, cincin limfopharyngeal Pirogov adalah salah satu organ periferal sistem imun. Ia sentiasa dalam keadaan aktif, mencegah penembusan mikroorganisma patogen dari luar. Di samping itu, bersama dengan organ lain yang terdiri daripada tisu limfoid, amandel terlibat dalam pembentukan limfosit, yang memainkan peranan penting dalam pelaksanaan reaksi imuniti selular. Memandangkan ciri-ciri fungsi ini, doktor mengenal pasti fungsi utama tonsil cincin faring berikut:

 • pelindung, penghalang;
 • hematopoietik.

Di samping itu, dapat diperhatikan bahawa interferon dihasilkan dalam limfosit amandel - protein yang tergolong dalam salah satu faktor imuniti bukan spesifik. Dia secara langsung mengambil bahagian dalam peneutralan sepenuhnya bahan toksik, objek berjangkit yang menembusi dari persekitaran ke dalam badan.

Penyakit amandel faring

Sentiasa berhubung dengan agen patogen, amandel cincin faring sering terdedah kepada penyakit. Lesi keradangan dan berjangkit pada struktur ini adalah biasa dan lebih biasa pada pesakit berusia 5-10 tahun. Antara keadaan patologi utama:

 1. Angina adalah proses keradangan yang berlaku pada tonsil atau faring. Pesakit mengadu keringat, kering, sakit tekak, semasa pemeriksaan, hiperemia dan peningkatan jumlah tisu limfoid dicatatkan.
 2. Tonsillitis kronik - berkembang akibat kurangnya rawatan angina yang mencukupi dan betul. Tempoh, diikuti dengan pengampunan.
 3. Hipertrofi amandel cincin faring - sebahagian besarnya mempengaruhi tonsil nasofaring. Hipertrofi tonsil nasofaring menyebabkan adenoiditis. Penyakit ini berkembang lebih kerap dengan latar belakang ARVI, ARI yang berterusan, terutamanya pada kanak-kanak. Disifatkan oleh hidung berair yang kerap, berdengkur, pernafasan yang bising, batuk.
 4. Abses - disertai dengan pembentukan rongga dengan nanah berhampiran amandel. Lebih kerap berlaku terhadap latar belakang tonsilitis. Dimanifestasikan oleh kesakitan yang teruk, demam, mabuk. Dirawat secara pembedahan.
 5. Neoplasma - sista yang terbentuk di permukaan tonsil nasofaring dari masa ke masa boleh berubah menjadi tumor dan menjadi ganas.

Rawatan amandel faring

Sifat terapi ditentukan oleh jenis penyakit. Bagaimana dan bagaimana merawat amandel cincin faring dalam kes tertentu hanya ditentukan oleh doktor. Secara umum, hipertrofi, sebagai penyakit amandel yang paling biasa, dapat dirawat dengan dua cara:

 1. Secara konservatif - termasuk penggunaan antibiotik, titisan vasokonstriktor, membilas rongga hidung, mengambil imunomodulator, fisioterapi: elektroforesis, UV.
 2. Pembedahan - dilakukan sekiranya tiada keberkesanan dari rawatan konservatif. Terapi laser cincin limfopharyngeal adalah salah satu kaedah yang paling berkesan.

Penyingkiran amandel cincin faring

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum. Semuanya bergantung pada jumlah intervensi. Adalah mungkin untuk membuang amandel cincin faring di hospital atau jabatan pembedahan poliklinik. Operasi ini disertai dengan pendarahan yang teruk, oleh itu, memerlukan ligasi kapal menggunakan laser atau pembekuan elektrik. Terdapat juga sejumlah kontraindikasi, kerana tidak mungkin campur tangan pembedahan:

 • kegagalan buah pinggang;
 • diabetes;
 • batuk kering;
 • hemofilia;
 • tahap akut tonsilitis.

Cincin limfoepithelial Pirogov-Valdeyer

Cincin limfoepithelial Pirogov-Valdeyer

Cincin limfoepithelial amandel adalah barisan pertahanan pertama tubuh terhadap pengenalan mikroorganisma patogen. Di sinilah berlaku kelewatan dan peneutralan agen berbahaya. Ia adalah komponen penting dalam sistem limfa dan imun manusia..

Struktur cincin faring

Ini adalah pengumpulan tisu limfa, yang ditembusi oleh stroma tisu penghubung. Cincin faring limfoid terdiri daripada 6 amandel:

 • Berpasangan palatine dan tuba.
 • Faryngeal dan lingual yang bersendirian.

Amandel palatine terletak di sisi akar lidah di kedalaman orofaring. Mereka biasanya tidak dapat dilihat semasa pemeriksaan visual biasa. Hanya jika amandel palatin meradang dan membesar, kita dapat melihatnya dengan menjulurkan lidah kita.

Amandel tubal terletak jauh di rabung yang mengelilingi bukaan tiub pendengaran (Eustachian). Tiub ini menghubungkan rongga telinga dalam dan faring, yang memungkinkan untuk menyamakan tekanan (ketika golting).

Penyetempatan amandel faring - tempat peralihan dinding faring posterior ke bahagian atas. Pada kanak-kanak, ia mempunyai kecenderungan hiperplasia (pertumbuhan berlebihan). Ini menyukarkan pernafasan hidung dan bayi mempunyai ekspresi dan berdengkur dengan mulut terbuka. Keadaan ini dipanggil adenoid..

Amandel lingual terletak pada ketebalan selaput lendir yang menutupi akar lidah.

Semasa memeriksa tisu cincin dalam mikroskop, anda dapat melihat pengumpulan sel-sel imun - limfosit. Di pusat nodul yang terbentuk, terdapat zon percambahan, lebih dekat dengan pinggiran - sel yang lebih matang.

Selaput lendir amandel ditutup dengan epitelium berstrata, tidak terdedah kepada keratinisasi. Ia membentuk banyak intussusceptions (crypts) jauh ke dalam parenchyma tonsil. Ini mewujudkan kawasan tambahan untuk bersentuhan dengan bahan patogen..

Pada manusia, formasi ini mencapai puncak perkembangannya pada usia 5-6 tahun. Pada masa ini, imunoglobulin lendir, yang mempunyai sifat antibakteria dan antivirus, mula dirembes secara aktif..

Apabila kanak-kanak mencapai usia remaja, intensiti tonsil menurun. Ini disebabkan oleh pemerolehan bentuk imuniti aktif terhadap banyak penyakit. Proses perkembangan amandel terbalik diperhatikan, yang merupakan norma fisiologi.

Fungsi imun

Apabila mikroba memasuki saluran pernafasan atas kita, penghalang pertama bagi mereka adalah selaput lendir, di permukaannya terdapat IgA sekresi, dan dalam ketebalannya terdapat sel-sel imun. Amandel menjadi pusat pembiakan sel-sel ini. Oleh itu, cincin Pirogov memberikan reaksi imun tempatan untuk nasofaring dan orofaring.

Di sini, proses memastikan hubungan imuniti selular dan humoral berlaku. T-limfosit terlibat dalam reaksi selular. Mereka mengesan sel dengan reseptor "asing" dan fagositosis (menyerap) mereka. Walau bagaimanapun, sistem ini tidak berkesan untuk semua mikroorganisma. Mekanisme yang lebih kompleks - humoral - melibatkan penyertaan limfosit B dan pengeluaran antibodi khusus terhadap agen patogen.

Sehingga usia 3-4 tahun, sel T mendominasi komponen parenchyma dari cincin limfoepithelial Pirogov-Valdeyer, dan pada usia sekolah, sel B.

Oleh kerana pelanggaran tersebut dalam nisbah populasi limfosit, keupayaan mereka untuk mengeluarkan imunoglobulin terganggu. Ini seterusnya menyebabkan berlakunya kejadian penyakit berjangkit dan kecenderungan amandel terhadap keradangan dan hiperplasia - peningkatan.

Skema tindak balas imun adalah seperti berikut:

 1. Penangkapan mikroorganisma patogen oleh sel-sel epitel retikular.
 2. Penyerapannya oleh sel pembentang antigen (mereka memecahkan antigen menjadi zarah dan mendedahkannya di permukaannya). Ini memungkinkan untuk "membiasakan" sel lain dari sistem imun dengan maklumat mengenai "musuh".
 3. Percambahan dan pembezaan bergantung kepada antigen B-limfosit.
 4. Transformasi bahagian B-limfosit menjadi sel plasma - sel yang mensintesis antibodi terhadap antigen yang disajikan.
 5. Bahagian lain dari B-limfosit ditukar menjadi memori B-limfosit. Mereka mengandungi maklumat mengenai antigen dan beredar dalam darah untuk waktu yang lama (tahun), memberikan tindak balas imun sekunder ketika antigen masuk kembali ke dalam tubuh..

Dalam proses inaktivasi mikroorganisma berbahaya, sel-sel sistem fagositik mononuklear - makrofag - mengambil bahagian. Mereka menyerap zarah asing dan sel mati. Makrofag juga mensintesis komponen pautan imuniti yang tidak spesifik: interferon, pelengkap darah, enzim hidrolitik, dll..

Komponen penting dalam pertahanan imun yang menyeluruh adalah lendir, yang meliputi selaput lendir hidung, mulut dan tekak.

Ia mengandungi polisakarida yang dapat menyekat reseptor pada permukaan mikroorganisma. Apabila ini berlaku, mereka kehilangan kemampuan untuk mematuhi (jika mikroba tidak mematuhi epitel, maka patogenikasinya tidak akan dapat disedari). Juga, komposisi lendir dan air liur termasuk lisozim - enzim yang memecah dinding sel bakteria, yang menjadikannya rentan.

Fungsi lain

Pada tisu cincin limfoid faring, fungsi hematopoiesis juga disedari, iaitu limfopoiesis. Amandel mempunyai rangkaian kapilari yang padat, serta saluran limfatik ekskresi yang menghubungkannya ke sistem limfatik umum. Setelah terbentuk, limfosit yang dibezakan (yang membawa maklumat mengenai antigen) berpindah ke kelenjar getah bening yang berdekatan, dan kemudian ke aliran darah dan organ-organ pusat sistem limfa - timus dan limpa.

Limfosit dapat keluar ke dalam lumen faring ke permukaan membran mukus, di mana mereka dapat memberi perlindungan kepada tubuh.

Cincin Pirogov berkait rapat dengan sistem badan yang lain. Sambungan ini direalisasikan kerana plexus sistem saraf autonomi. Sebagai contoh, dengan radang amandel yang berpanjangan (radang amandel), terdapat risiko mengalami kegagalan jantung. Selain itu, proses purulen di celah amandel adalah sumber jangkitan. Amandel yang tidak memenuhi fungsinya dianjurkan untuk dibuang melalui pembedahan atau mengalami cryodestruction - kaedah rawatan menggunakan nitrogen cair.

Hubungan antara cincin limfoepithelial dan sistem endokrin telah terbukti. Dengan pengeluaran hormon korteks adrenal yang terlalu aktif (glukokortikoid, mineralokortikoid), hipertrofi tonsil diperhatikan. Sebaliknya, dengan penurunan tahap hormon ini dalam darah, atrofi tonsil - menurun. Hubungan ini adalah sebaliknya: semasa angina, sintesis glukokortikoid (hormon tekanan) dirangsang, yang membantu menggerakkan pertahanan tubuh.

Cincin pharyngeal limfoepithelial Pirogov-Valdeyer. Tonsil.

Di sempadan rongga mulut dan faring, pengumpulan besar tisu limfoid terletak di membran mukus. Secara kolektif, mereka membentuk cincin faring limfoepitel yang mengelilingi pintu masuk ke saluran pernafasan dan pencernaan. Kumpulan cincin ini yang terbesar disebut amandel. Berdasarkan lokasi mereka, terdapat amandel palatina, amandel faring, dan amandel lingual. Sebagai tambahan kepada amandel yang disenaraikan, di membran mukus bahagian anterior tiub pencernaan terdapat sejumlah pengumpulan tisu limfoid, yang terbesar adalah kelompok di kawasan tiub pendengaran - amandel tuba dan di ventrikel laring - amandel laring.

Amandel melakukan fungsi perlindungan penting dalam badan, meneutralkan mikroba yang sentiasa memasuki badan dari persekitaran luaran melalui bukaan hidung dan mulut. Bersama dengan organ lain yang mengandungi tisu limfoid, mereka memberikan pembentukan limfosit yang terlibat dalam reaksi imuniti humoral dan selular.

Pembangunan. Amandel palatina diletakkan pada minggu ke-9 embriogenesis dalam bentuk pendalaman epitel bersilia pseudostratified dinding faring lateral, di bawahnya terletak sel-sel mesenchymal yang padat dan banyak saluran darah. Pada 11-12 minggu, sinus tonsil terbentuk, epitelnya dibina semula menjadi satu lapisan berlapis, dan tisu retikular membezakan dari mesenkim; kapal muncul, termasuk venula postcapillary dengan sel endotel tinggi. Organ ini dihuni oleh limfosit. Pada minggu ke-14, antara limfosit, terutamanya T-limfosit (21%) dan beberapa limfosit B (1%) ditentukan. Pada 17-18 minggu, kelenjar getah bening pertama muncul. Menjelang minggu ke-19, kandungan T-limfosit meningkat hingga 60%, dan B-limfosit - hingga 3%. Pertumbuhan epitel disertai dengan pembentukan palam dari sel keratinisasi pada kord epitel..

Amandel pharyngeal berkembang pada bulan ke-4 dari tempoh pranatal dari epitel dan mesenkim yang mendasari dinding faring dorsal. Di dalam embrio, ia ditutup dengan epitel bersilia berbilang baris. Amandel lingual diletakkan pada bulan ke-5.

Amandel mencapai perkembangan maksimumnya semasa kecil. Permulaan penglibatan tonsil bertepatan dengan tempoh baligh.

Amandel palatine pada organisma dewasa diwakili oleh dua badan berbentuk bujur yang terletak di kedua-dua sisi faring di antara lengkungan palatine. Setiap amigdala terdiri daripada beberapa lipatan membran mukus, di mana lamina sendiri terletak banyak kelenjar getah bening (noduli limfathici). Dari permukaan amigdala, 10-20 crypts (criptae tonsillares) meluas jauh ke dalam organ, yang bercabang dan membentuk crypts sekunder. Selaput lendir ditutup dengan epitel bukan keratinisasi skuamosa berstrata. Di banyak tempat, terutama di crypts, epitel sering disusupi (dihuni) oleh limfosit dan granulosit. Leukosit yang meresap ke dalam epitel, biasanya dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil keluar ke permukaannya dan berhijrah ke arah bakteria yang memasuki rongga mulut bersama dengan makanan dan udara. Mikroba di amigdala secara aktif fagositosis oleh leukosit dan makrofag, sementara beberapa leukosit mati. Di bawah pengaruh mikroba dan pelbagai enzim yang dirembeskan oleh leukosit, epitel amandel sering musnah. Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, kerana pendaraban sel lapisan epitelium, kawasan-kawasan ini dipulihkan.

Lamina yang betul dari membran mukus membentuk papillae kecil yang menonjol ke epitel. Dalam tisu penghubung berserat longgar lapisan ini, terdapat banyak kelenjar getah bening. Di pusat beberapa nodul, kawasan yang lebih terang sangat jelas - pusat percambahan. Nodul limfoid amandel paling sering dipisahkan antara satu sama lain oleh lapisan tisu penghubung yang nipis. Walau bagaimanapun, beberapa nodul mungkin bergabung. Plat otot membran mukus tidak dinyatakan.

Submukosa, terletak di bawah pengumpulan nodul limfoid, membentuk kapsul di sekitar amigdala, dari mana septa tisu penghubung memanjang ke kedalaman amigdala. Lapisan ini mengandungi saluran darah dan limfatik utama amigdala dan cabang saraf glossopharyngeal yang menghidapnya. Bahagian rembesan kelenjar air liur kecil juga terdapat di sini. Saluran kelenjar ini terbuka di permukaan membran mukus yang terletak di sekitar amigdala. Di luar submucosa terletak otot-otot faring yang bertali - analog dari membran otot.

Tonsil pharyngeal terletak di kawasan dinding punggung faring yang terletak di antara bukaan tiub pendengaran. Strukturnya serupa dengan amandel yang lain. Pada organisma dewasa, ia dilapisi dengan epitel skuamosa bukan keratin berstrata. Walau bagaimanapun, di celah-celah amandel faring dan pada orang dewasa, kadang-kadang terdapat kawasan epitelium bersilia berstrata pseudo pada masa perkembangan embrio..

Dalam beberapa keadaan patologi, amandel faring dapat membesar (yang disebut adenoid).

Amandel lingual terletak di membran mukus akar lidah. Epitelium yang meliputi permukaan amigdala dan melapisi ruang bawah tanah adalah lapisan berlapis tanpa keratinisasi. Epitelium dan lamina propria yang mendasari membran mukus disusupi oleh limfosit yang menembusi di sini dari kelenjar getah bening. Di bahagian bawah banyak crypts, saluran perkumuhan kelenjar ludah lidah terbuka. Rahsia mereka membantu membersihkan dan membersihkan kripto..

81. Kelenjar air liur besar, strukturnya. Gigi dan perkembangannya.

Cincin pharyngeal limfoepithelial Pirogov-Valdeyer

Bahasa

Bibir

Kaviti oral

Selaput lendir rongga mulut dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata (ketebalan 180-600 mikron). Plat otot membran mukus secara praktikal tidak ada. Di beberapa kawasan, submucosa juga hilang. Dalam kes terakhir, mukosa melekat dengan kuat pada tisu yang mendasari dan terletak secara langsung pada otot (misalnya, di lidah) atau pada tulang (di gusi dan lelangit keras). Selaput lendir di lokasi tisu limfoid (amandel) membentuk lipatan.

Kehadiran banyak saluran darah kecil yang terletak di permukaan, dapat dilihat melalui epitel, memberikan selaput lendir warna merah jambu yang khas. Epitel yang dibasahi dengan baik dapat menyebarkan banyak bahan ke dalam saluran ini, yang sering digunakan dalam praktik perubatan untuk memperkenalkan ubat seperti nitrogliserin, validol, dan lain-lain, melalui mukosa mulut (sublingual).

Di bibir terdapat tiga bahagian: kulit (pars cutanea), perantaraan (pars intermedia) dan lendir (pars mukosa). Dalam ketebalan bibir adalah otot yang dililit.

Bahagian kulit bibir mempunyai struktur kulit. Ia ditutup dengan epitel keratinisasi skuamosa berstrata dan dibekalkan dengan sebum, kelenjar peluh dan rambut. Epitelium bahagian ini terletak di membran bawah tanah; di bawah selaput terdapat tisu penghubung berserat longgar yang membentuk papila tinggi yang menonjol ke epitel.

Bibir perantaraan terdiri daripada dua zon: luar (halus) dan dalaman (vila). Di zon luar, stratum corneum epitel dipelihara, tetapi menjadi lebih nipis dan lebih telus. Tidak ada rambut di kawasan ini, kelenjar peluh secara beransur-ansur hilang, dan hanya kelenjar sebum yang tersisa, membuka salurannya ke permukaan epitel. Terdapat lebih banyak kelenjar sebum di bibir atas, terutamanya di sudut mulut. Lamina membran mukus yang betul adalah kesinambungan dari bahagian tisu penghubung kulit; papillae di zon ini rendah. Zon dalaman bibir perantaraan (yang disebut sempadan merah) pada bayi baru lahir ditutup dengan papillae epitelium, kadang-kadang disebut villi. Papillae epitelium ini, ketika badan tumbuh, secara beransur-ansur meratakan dan hampir tidak kelihatan. Epitelium zon dalaman bibir peralihan orang dewasa adalah 3-4 kali lebih tebal daripada di zon luar, tanpa stratum corneum. Kelenjar sebum biasanya tidak ada di sini. Tisu penghubung berserat longgar yang terletak di bawah epitel, masuk ke epitel, membentuk papila yang sangat tinggi, di mana terdapat banyak kapilari. Darah yang beredar di dalamnya bersinar melalui epitel dan menentukan warna merah bibir. Papillae mengandungi sebilangan besar ujung saraf, jadi pinggir bibir merah sangat sensitif.

Bahagian lendir bibir ditutup dengan epitelium skuamosa berlapis-lapis, ciri rongga mulut. Walau bagaimanapun, dalam sel lapisan epitel dangkal, sebilangan kecil biji keratin masih dapat dijumpai. Lapisan epitelium di bahagian mukus bibir jauh lebih tebal daripada pada kulit. Lapina selaput lendir yang betul di sini membentuk papila (kurang tinggi daripada di kawasan peralihan). Plat otot membran mukus tidak ada, dan oleh itu plat sendiri tanpa sempadan tajam masuk ke submukosa, berdekatan langsung dengan otot yang dililit.

Jabatan urusetia terletak di submucosa. kelenjar labiali air liur (gll. labiales). Kelenjar agak besar, kadang-kadang mencapai ukuran kacang. Dalam struktur, ini adalah kelenjar tubular alveolar-kompleks (lihat klasifikasi kelenjar). Secara rahsia, mereka tergolong dalam kelenjar protein mukosa campuran. Saluran perkumuhan mereka dilapisi dengan epitel non-keratinisasi skuamosa berstrata dan terbuka di permukaan bibir.

Di submucosa bahagian mukus bibir, terdapat arteri dan pleksus vena yang luas, yang memanjang ke bahagian bibir merah..

Lidah manusia, selain mengambil bahagian dalam persepsi rasa, pemprosesan makanan secara mekanikal dan tindakan menelan, adalah organ pertuturan. Dasar lidah adalah tisu otot berjalur jenis somatik.

Lidah ditutup dengan membran mukus. Kelegaannya berbeza pada permukaan bawah, lateral dan atas lidah. Selaput lendir di permukaan bawahnya mempunyai struktur yang paling sederhana. Epitelium rata berlapis-lapis, tidak keratinisasi. Lamina yang betul dari membran mukus menonjol ke epitel, membentuk papilla pendek. Lamina propria diikuti oleh submucosa, yang berdekatan langsung dengan otot. Oleh kerana adanya submucosa, selaput lendir permukaan bawah lidah mudah digeser.

Selaput lendir permukaan atas dan lateral lidah tidak bergerak dengan badan berotot dan dilengkapi dengan formasi khas - papillae. Submucosa tidak hadir. Dalam bahasa manusia ada 4 jenis papillae lidah:

Ø filiform (papillae filiformes),

Ø cendawan (papillae fungiformes),

Ø berlekuk (papillae vallatae) dan

Ø foliate (papillae foliatae).

Semua papila lidah adalah turunan dari membran mukus dan dibina mengikut rancangan umum. Permukaan papillae dibentuk oleh epitel berbaring tanpa keratinisasi atau keratinisasi sebahagian (dalam bentuk papillae filiform) yang terletak di membran bawah tanah. Asas setiap papilla adalah pertumbuhan (papilla primer) lapisan tisu penghubungnya sendiri dari membran mukus. Beberapa (5–20) papilla sekunder tisu penghubung yang lebih nipis menonjol ke epitel dari puncak papilla primer ini. Di dasar tisu penghubung papillae lidah, terdapat banyak kapilari darah yang bersinar melalui epitel (kecuali yang filamen) dan memberikan papillae warna merah yang khas.

Papillae filifilia adalah yang paling banyak, menutup permukaan atas lidah secara merata, menumpukan perhatian terutama pada sudut yang dibentuk oleh papillae yang dikelilingi oleh batang. Mereka adalah ukuran terkecil di antara papillae lidah. Panjangnya kira-kira 0.3 mm. Bersama dengan papillaae, terdapat kerucut (papillae conicae). Dalam sejumlah penyakit, proses penolakan sel epitelium keratinisasi dangkal dapat melambat, dan sel epitelium, terkumpul dalam jumlah besar di bahagian atas papila, membentuk lapisan tanduk yang kuat. Jisim ini, yang menutup permukaan papillae dengan filem keputihan, membuat gambar lapisan lidah dengan plak.

Papillae cendawan sedikit bilangannya dan terletak di dorsum lidah di antara papilla filifilia. Sebilangan besar daripadanya tertumpu pada hujung lidah dan sepanjang tepinya. Mereka lebih besar daripada filamen - panjang 0,7-1,8 mm dan diameter sekitar 0,4-1 mm. Sebilangan besar papila ini berbentuk jamur dengan pangkal sempit dan puncak lebar. Antaranya terdapat bentuk kon dan lentikular..

Dalam ketebalan epitel terdapat selera (gemmae gustatoriae), yang paling sering terletak di kawasan "tutup" papilla jamur. Dalam kepingan melalui zon ini, terdapat 3-4 selera yang terdapat di setiap papilla cendawan. Sebilangan papillae kekurangan selera.

Papilla berlekuk (atau papillae yang dikelilingi oleh batang) dijumpai di permukaan atas lidah dalam angka dari 6 hingga 12. Mereka terletak di antara badan dan akar lidah di sepanjang garis sempadan. Mereka jelas dapat dibezakan walaupun dengan mata kasar. Panjangnya kira-kira 1-1,5 mm, diameter 1-3 mm. Tidak seperti papillae νηit dan cendawan, yang jelas naik di atas paras membran mukus, permukaan atas papila ini terletak hampir pada tahap yang sama dengannya. Mereka mempunyai pangkalan yang sempit dan bahagian bebas yang lebar dan rata. Di sekitar papilla terdapat celah sempit dan dalam - alur (oleh itu namanya - papilla beralur). Alur memisahkan papilla dari rabung - penebalan membran mukus yang mengelilingi papilla. Kehadiran perincian ini dalam struktur papilla menimbulkan nama lain - "papilla dikelilingi oleh batang". Banyak selera terletak pada ketebalan epitelium permukaan lateral papilla ini dan rabung di sekitarnya. Tisu penghubung papillae dan rabung sering mengandungi kumpulan sel otot licin yang terletak secara membujur, serong atau bulat. Pengurangan bundle ini memastikan penumpukan papilla dengan roller. Ini menyumbang kepada sentuhan nutrien sepenuhnya yang memasuki alur dengan selera yang tertanam di epitelium papilla dan roller. Dalam tisu penghubung berserat yang longgar di dasar papilla dan di antara ikatan serat bertali yang bersebelahan dengannya, terdapat bahagian akhir kelenjar protein air liur, saluran perkumuhannya terbuka ke dalam alur. Rembesan kelenjar ini membersihkan alur papilla dan membersihkannya dari zarah makanan yang terkumpul di dalamnya, melancarkan epitel dan mikroba.

Papillae lidah berkembang dengan baik hanya pada kanak-kanak. Mereka diwakili oleh dua kumpulan yang terletak di tepi kanan dan kiri lidah. Setiap kumpulan merangkumi 4-8 papila selari yang dipisahkan oleh ruang sempit. Panjang satu papilla adalah sekitar 2-5 mm. Epitelium permukaan lateral papilla mengandungi selera. Saluran perkumuhan kelenjar protein air liur terbuka ke ruang yang membahagi papillae berbentuk daun. Bahagian akhir mereka terletak di antara otot lidah. Rembesan kelenjar ini membersihkan ruang sempit di antara papillae. Pada orang dewasa, papillae berbentuk daun berkurang, dan di tempat di mana kelenjar protein sebelumnya berada, tisu adiposa dan limfoid berkembang.

Selaput lendir akar lidah dicirikan oleh ketiadaan papillae. Walau bagaimanapun, permukaan epitel tidak ada di sini, tetapi mempunyai sejumlah ketinggian dan kemurungan. Peningkatan terbentuk kerana pengumpulan nodul limfa pada lamina propria membran mukus, kadang-kadang mencapai diameter 0,5 cm. Di sini, selaput lendir membentuk kemurungan - crypts, di mana saluran kelenjar lendir saliva banyak terbuka. Pengumpulan tisu limfoid pada akar lidah disebut tonsil lingual..

Otot lidah membentuk badan organ ini. Bundel otot lidah yang dililit terletak dalam tiga arah yang saling tegak lurus: beberapa di antaranya terletak secara menegak, yang lain membujur, dan yang lain melintang. Otot lidah dibahagikan kepada bahagian kanan dan kiri oleh septum tisu penghubung yang padat. Tisu penghubung berserat longgar, yang terletak di antara serat otot individu dan ikatan, mengandungi banyak lobus lemak. Bahagian terminal kelenjar ludah lidah juga terletak di sini. Di sempadan antara badan otot dan lamina propria membran mukus permukaan atas lidah, terdapat plat tisu penghubung yang kuat, yang terdiri daripada kumpulan kolagen dan serat elastik yang saling berkait seperti kisi. Ia membentuk lapisan mesh yang disebut. Ini adalah sejenis aponeurosis lidah, yang sangat kuat berkembang di kawasan papila berlekuk. Di hujung dan di tepi lidah, ketebalannya berkurang. Serat otot bersilang, melewati lubang lapisan mesh, melekat pada tendon kecil yang terbentuk oleh bundel serat kolagen yang terletak di lamina propria membran mukus.

Kelenjar ludah lidah (gll.lingualis) terbahagi kepada tiga jenis: protein, lendir dan campuran.

Kelenjar air liur protein terletak berhampiran dengan papillae beralur dan berbentuk daun dengan ketebalan lidah. Ini adalah kelenjar bercabang tubular sederhana. Saluran perkumuhan mereka terbuka ke alur papillae yang dikelilingi oleh batang, atau di antara papillae berbentuk daun, dan dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata, kadang-kadang mengandungi silia. Bahagian akhir diwakili oleh tiub bercabang dengan lumen sempit. Mereka terdiri daripada sel-sel kerucut yang mengeluarkan rahsia protein, di mana kapilari rembesan antar sel berlalu.

Kelenjar mukus terletak terutamanya di akar lidah dan sepanjang pinggirnya. Ini adalah kelenjar bercabang alveolar-tubular tunggal yang sederhana. Saluran mereka dilapisi dengan epitel berstrata, kadang-kadang dilengkapi dengan silia. Pada akar lidah, mereka terbuka ke celah-celah tonsil lingual. Bahagian akhir tubular kelenjar ini terdiri daripada sel-sel mukosa.

Kelenjar bercampur terletak di bahagian anteriornya. Saluran mereka (kira-kira 6 juta) terbuka di sepanjang lipatan membran mukus di bawah lidah. Bahagian sekresi kelenjar campuran terletak pada ketebalan lidah.

Bekalan darah ke lidah dilakukan oleh arteri lingual yang memasukinya, yang bercabang dengan banyak dan membentuk jaringan yang luas di otot lidah. Mereka juga memberikan cabang ke bahagian permukaan lidah. Di lapisan retikular lidah, kapal disusun secara mendatar, dan kemudian cabang terminal menegak memanjang dari mereka ke papillae membran mukus. Cabang terminal membentuk rangkaian kapilari pada papilla tisu penghubung, dari mana satu gelung kapilari darah memasuki setiap papilla yang lebih kecil. Darah dari lapisan permukaan lidah mengalir ke pleksus vena, yang terletak di lapisan membran mukus sendiri. Plexus vena yang lebih besar berada di pangkal lidah. Pembuluh limfatik kecil juga membentuk jaringan di lamina propria. Jaringan ini dihubungkan dengan rangkaian yang lebih besar yang terdapat di submucosa permukaan bawah lidah..

Pembuluh limfa dijumpai dalam jumlah besar di kawasan tonsil lidah..

Pemeliharaan. Cabang saraf hipoglossal dan rentetan timpani membentuk ujung saraf motor pada serat otot yang dililit. Pemeliharaan sensitif anterior 2/3 lidah dilakukan oleh cabang saraf trigeminal, 1/3 posterior - oleh cabang saraf glossopharyngeal. Pada lamina propria dari selaput lendir lidah terdapat plexus saraf yang jelas, dari mana serat saraf pergi ke selera, epitel, kelenjar dan saluran darah. Serat saraf memasuki cawangan epitelium di antara sel epitelium dan berakhir pada ujung saraf bebas.