Untuk bernafas selepas COVID-19: ahli terapi pemulihan mengenai pemulihan paru-paru

Nasofaring


Orang yang mengalami COVID-19 yang teruk atau sederhana, walaupun setelah pulih, mengadu sesak nafas untuk sementara waktu. Kadang-kadang aktiviti fizikal yang kecil dapat menimbulkan rasa tidak selesa. Oleh itu, setelah sakit lama, penting untuk bernafas, memulihkan fungsi paru-paru sepenuhnya.

Untuk pesakit seperti itu, pusat pemulihan disediakan di setiap wilayah, yang pakarnya membantu untuk kembali ke kehidupan yang penuh. Kaedah apa yang ditawarkan dan adakah ia boleh digunakan di rumah, kata pengarah Pusat Pemeriksaan dan Pemulihan Perubatan dan Sains Praktikal Republikan, Saintis Belarus, Doktor Sains Perubatan, Profesor Vasily Smychek kepada BelTA.

- Akibat COVID-19 kurang difahami, terdapat banyak teori. Pada masa yang sama, menurut maklumat anda, adakah paru-paru pulih selepas radang paru-paru? Berapa lama proses ini dapat dilakukan?

- Selepas radang paru-paru, termasuk disebabkan oleh COVID-19, paru-paru pulih. Sekiranya fibrosis (pembentukan tisu parut), yang menyebabkan gangguan fungsi pernafasan, belum terbentuk, sudah tentu pemulihan akan berlaku sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, walaupun masih ada tisu berserat di paru-paru, selepas pemulihan fenomena ini dapat diminimumkan. Dan pemulihan yang lebih cepat bermula, semakin baik. Oleh itu, hari ini ia dimulakan walaupun dalam rawatan intensif, terus di jabatan khusus hospital, dan kemudian di peringkat pesakit luar dan di rumah..

Akibat pneumonia covid harus ditangani. Sekiranya ini sebenarnya bukan fibrosis yang ketara, maka prognosisnya baik. Walau bagaimanapun, mengenai akibat jangka panjang penyakit COVID-19 dan berapa banyak tisu paru-paru akan dipulihkan, saya akan perhatikan: tidak ada data seperti itu di negara kita atau di dunia, kerana belum cukup masa untuk membicarakannya.

- Adakah fibrosis paru hanya berlaku pada pesakit yang mengalami COVID-19 yang sukar? Betapa seriusnya ini?

- Secara sederhana, dengan fibrosis, tisu paru-paru masuk ke keadaan lain - menjadi penghubung, cicatricial. Akibatnya, ia tidak lagi memenuhi fungsinya, oleh itu, seseorang mengalami sesak nafas dan keletihan. Perlu diingat bahawa pneumonia covid tidak semestinya berakhir dengan fibrosis pada paru-paru. Degenerasi tisu paru-paru juga dapat terjadi setelah radang paru-paru biasa atau jangkitan lain..

Tisu parut mungkin terhad pada kawasan yang sangat kecil. Mungkin seseorang itu hidup dan tidak tahu mengenainya. Dalam beberapa kes, ini adalah penemuan yang tidak disengajakan semasa kajian diagnostik dilakukan. Konsep fibrosis tidak muncul semalam, tetapi telah wujud selama beberapa dekad, jika tidak berabad-abad. Sekarang mereka membincangkannya secara meluas hanya kerana jangkitan COVID-19 telah merangkumi seluruh dunia..

Sekiranya tisu berserabut telah terbentuk, fenomena ini harus dikurangkan dengan pelbagai langkah pemulihan, latihan pernafasan yang akan meningkatkan fungsi paru-paru, meningkatkan keupayaan vital mereka, dan membantu pengeluaran rembesan dari alveoli paru-paru dan saluran udara.

- Hari ini terdapat pendapat yang berbeza mengenai tanda apa yang akan ditinggalkan oleh coronavirus pada pesakit yang penyakitnya tidak simptomatik. Apa pendapat anda, boleh berlaku lesi yang tidak dapat dipulihkan pada paru-paru dalam kes ini??

- Tidak ada lesi paru-paru yang tidak dapat dipulihkan pada pesakit yang mengalami jangkitan kovid tanpa gejala. Kami tidak bercakap mengenai akibat teruk dari rancangan berserabut. Perubahan tertentu mungkin berlaku, tetapi dalam proses rawatan dan pemulihan mereka berlaku.

Untuk pemulihan di hospital, pesakit yang mengalami infeksi dalam bentuk yang teruk atau sederhana dirujuk. Sekiranya perjalanan ringan, pemulihan intensif tidak diperlukan, orang segera kembali bekerja. Ngomong-ngomong, sekitar 80% pesakit yang menjalani pemulihan di pusat kami, setelah selesai, mula bekerja. Sebilangan pesakit diberhentikan dengan sijil ketidakupayaan untuk bekerja untuk meneruskan rawatan dan pemulihan mereka secara pesakit luar. Kesan langkah-langkah pemulihan sangat baik, jadi saya fikir, kita akan segera menulis lebih banyak orang untuk bekerja..

- Adakah teknik yang terbukti yang memungkinkan pada tahap pemulihan untuk mengurangkan kesan sisa pada paru-paru setelah pneumonia covid, atau adakah masalah ini masih kurang difahami??

- Tidak, mengapa tidak. Telah terbukti 100% bahawa langkah pemulihan yang lebih awal dimulakan, semakin baik kesannya: akibat penyakit ini, termasuk yang melumpuhkan, diminimumkan, keadaan umum bertambah baik.

Pemulihan perubatan pesakit, sama ada pneumonia covid, serangan jantung, strok atau penyakit serius lain, berlaku dalam beberapa peringkat. Tahap rawatan dan pemulihan dimulakan dengan pemulihan atau jabatan khusus (pulmonologi, neurologi, dll.) Hospital. Ini diikuti dengan pemulihan perubatan pesakit dalam awal. Pada peringkat ini, pesakit dengan akibat pneumonia dipindahkan, khususnya, ke pusat kami. Kami mempunyai 110 katil. Pemulihan berakhir dengan peringkat pesakit luar dan pesakit luar dan rumah. Keseluruhan sistem langkah-langkah pemulihan telah dikembangkan di masing-masing..

Sekiranya kita membincangkan apakah ada latihan universal untuk meminimumkan akibat penyakit ini, saya perhatikan: ini tidak berlaku. Setiap orang adalah individu, masing-masing mempunyai ciri-ciri tersendiri dari segi kesihatan, kehadiran penyakit bersamaan, usia. Pneumonia kovid ditangani secara berbeza. Program pemulihan merangkumi latihan fisioterapi, latihan pernafasan, pelbagai langkah psikoterapi, terapi berjalan dengan dos, terapi diet, dan ubat-ubatan sokongan. Proses ini menunjukkan kompleks aktiviti yang berbeza.

- Anda mempunyai pakar yang bekerja di pusat anda yang tahu kaedah apa yang harus digunakan dan bagaimana mencari pendekatan individu. Cadangan apa yang dapat diberikan kepada mereka yang ingin melakukan pemulihan sendiri di rumah?

- Kami melihat bahawa orang-orang yang datang kepada kami untuk pemulihan, pertama sekali, tidak memerlukan sokongan ubat-ubatan dan latihan fisioterapi, tetapi psikoterapi. Orang takut, asthenized, keletihan, ada masalah psikologi, jadi pakar psikologi harus bekerjasama dengan mereka. Di rumah, anda boleh menggunakan kaedah latihan autogenik yang sangat baik, di klinik dan pada tahap pemulihan sebelumnya, mereka harus mengajar pelbagai teknik relaksasi, relaksasi diri.

Latihan fisioterapi akan berguna, dan dalam mod latihan yang lembut. Pakar memberitahu pesakit bagaimana melakukan satu set latihan statik dan dinamis, pernafasan, pemulihan, yang bertujuan untuk meningkatkan pergerakan dada, menyumbang untuk meregangkan lekatan pleura, jika akibat seperti itu disebabkan oleh penyakit. Mungkin orang-orang ini memerlukan latihan keseimbangan dan koordinasi..

Di peringkat rumah, sebagai langkah pemulihan, berjalan dengan terapi dos dengan kadar yang dipilih secara individu adalah penting. Seseorang perlu berjalan sedikit lebih cepat, seseorang lebih perlahan, di aras rata atau dengan naik turun. Terapi diet harus diajarkan: apa yang boleh dan tidak boleh dimakan setelah menderita covid pneumonia. Sudah tentu, ubat sokongan juga penting, kerana orang pertengahan usia dan tua, sayangnya, menderita banyak komorbiditi..

Saya telah menamakan beberapa perkara yang merangkumi program pemulihan rumah. Setiap orang boleh menulis sendiri rancangan apa yang akan mereka lakukan pada waktu siang - bermula dengan gimnastik perubatan dan diakhiri dengan aktiviti lain..

- Banyak pakar menasihatkan untuk memperhatikan latihan pernafasan, kerana sangat penting untuk "bernafas" paru-paru, untuk mengembalikan volume paru-paru sebelumnya. Pada masa yang sama, kaedah klasik, yang dilakukan dengan penguatan dan daya tahan semasa menghembus nafas, hanya boleh membahayakan jika seseorang menghadapi radang paru-paru coronavirus. Adakah begitu?

- Memang ada ungkapan seperti itu - "bernafas paru-paru." Pada tahap pemulihan pegun, seseorang diajar gimnastik terapeutik, mereka menunjukkan latihan apa yang perlu dilakukan untuk memulihkan fungsi pernafasan. Pesakit setelah 2-3 hari tinggal di hospital kami mengatakan bahawa menjadi lebih mudah bagi mereka untuk bernafas, dada mula terisi dengan udara lebih baik.

Dalam setiap kes, pakar menetapkan pelajaran individu, mengajar penyedutan dan pernafasan yang betul. Terdapat sebilangan besar latihan yang disarankan khusus untuk pesakit setelah menderita radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan COVID-19. Lebih-lebih lagi, tidak selalu mungkin untuk mengikuti kaedah biasa. Dalam beberapa kes, tisu paru-paru menderita di kawasan yang luas, anjing laut berkembang terlalu cepat, berubah menjadi fibrosis. Oleh itu, paru-paru perlu dihindarkan, dan tekniknya harus digunakan dengan sangat berhati-hati dan secara individu..

Khususnya, ada yang mengesyorkan mengembung belon untuk mengembang paru-paru dan meningkatkan fungsi pernafasan. Tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan barotrauma paru-paru yang teruk. Sekiranya terdapat fokus fibrosis di suatu tempat, pemadatan tisu paru-paru, inflasi bola mungkin merupakan beban yang berlebihan pada paru-paru.

Sekarang dalam temu bual, saya tidak akan menerangkan set latihan yang mesti dilakukan, berapa banyak pengulangan - semuanya bersifat individu. Sekali lagi, tidak ada latihan universal untuk semua pesakit. Anda perlu berjumpa dengan seseorang, mengetahui keadaannya, dan kemudian mengesyorkan sesuatu.

- Adakah bermanfaat bagi paru-paru semasa fasa pemulihan untuk memasukkan buah dan sayur yang kaya dengan antioksidan dalam makanan? Makanan apa yang membantu melawan keradangan?

- Tidak ada satu pun produk makanan yang dapat memusnahkan coronavirus atau menghalangnya masuk ke dalam badan. Contohnya, pinggul mawar, bawang, bawang putih, buckthorn laut, mentega tidak melindungi daripada jangkitan, tetapi memakannya sangat berguna..

Dalam soal pemakanan orang yang selamat, ada beberapa perkara penting. Yang pertama adalah rejimen minum. Membran mukus yang lembap adalah penghalang pertama virus. Walaupun hari ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak memberikan cadangan yang jelas mengenai jumlah air yang harus diminum oleh seseorang, dipercayai sekurang-kurangnya 25 ml per 1 kg berat badan setiap hari diperlukan. Jika, katakan, seseorang beratnya 80 kg, ini sekurang-kurangnya 2 liter.

Asid lemak omega-3 sangat bermanfaat untuk membran sel, yang menyediakan blok bangunan untuk pengeluaran hormon anti-radang - eicosanoid, yang mempunyai kesan yang baik terhadap sistem imun. Oleh itu, perlu makan ikan laut (halibut, salmon, tuna, mackerel, sardine), minyak biji rami.

Selain itu, vitamin D berguna untuk pasien yang menderita pneumonia covid, sumber lengkapnya adalah ikan, telur, jeroan, jamur hutan, dan produk tenusu. Sumber protein haiwan - daging, ayam, dan lain-lain - juga sangat penting. Pada masa yang sama, makanan goreng, masin, pedas, produk tepung, pastri harus dikecualikan - semua ini tidak mempengaruhi cara saluran gastrousus dan, secara amnya, keadaan badan. Cadangan yang sama untuk alkohol..

- Adakah benar bahawa berjalan kaki Nordik membolehkan anda membuka paru-paru dengan lebih baik? Adakah mungkin, setelah menderita pneumonia covid, terus mengikuti latihan sukan?

- Tidak diragukan lagi, berjalan kaki Nordik akan membolehkan paru-paru terbuka, meningkatkan perjalanan mereka, dan meningkatkan fungsi pernafasan. Ini adalah kaedah pemulihan yang baik, ia boleh diterapkan, tetapi berhati-hati juga penting di sini. Anda harus berunding dengan pakar: apa yang harus dipilih laju berjalan, jarak, medan harus rata atau dengan naik turun. Bagi aktiviti fizikal, anda tidak boleh terjun dengan kepala, ia tidak akan berjaya. Senaman yang berlebihan boleh membahayakan paru-paru anda dan perlu dihindarkan.

Bergantung pada akibat yang timbul di paru-paru, proses pemulihan boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Mengenai pneumonia kovid, tempoh pemerhatian kami terlalu pendek. Kami telah terlibat dalam pemulihan aktif pesakit sedemikian hanya selama beberapa bulan - sejak April.

By the way, protokol telah dikembangkan dan baru-baru ini disetujui oleh Kementerian Kesihatan untuk pemulihan pesakit setelah menderita radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan COVID-19, yang menyangkut semua tahap. Ia juga mengandungi kriteria keberkesanan pemulihan. Protokolnya adalah untuk doktor. Pesakit itu sendiri tidak mungkin dapat menilai keadaan kardiovaskular, sistem pernafasan, sfera mental, keadaan umum.

- Protokol-protokol ini dikembangkan berdasarkan pengalaman kami sendiri atau mengambil kira antarabangsa?

- Kami mengembangkannya berdasarkan arahan Kementerian Kesihatan. Sudah tentu, mereka mengambil kira pengalaman antarabangsa, menarik pakar bukan sahaja dari institusi kami, tetapi juga dari jabatan pemulihan, fisioterapi, pulmonologi. Pakar bekerja dengan pengetahuan yang mendalam mengenai isu-isu ini. Protokol menentukan kaedah mana yang harus digunakan, berapa banyak prosedur dan pengulangan latihan yang harus dilakukan setiap hari. Ini adalah arahan terperinci langkah demi langkah.

Di samping itu, kami telah menyiapkan manual untuk doktor mengenai pemulihan perubatan pesakit yang mengalami radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan ini. Saya harap panduan ini berguna untuk doktor yang terlibat dalam pemulihan kategori orang ini..

- Adakah masuk akal untuk pergi ke klinik untuk menetapkan, misalnya, prosedur fisioterapi?

- Sudah tentu, anda harus menghubungi poliklinik. Memang, seiring dengan peringkat rumah, pemulihan juga penting di klinik pesakit luar: ada baiknya menjalani prosedur prosedur fisioterapi tertentu, mendapatkan nasihat mengenai latihan fisioterapi, mungkin psikoterapi, dll..

Anda perlu menjaga diri dan cinta. Anda harus mendengarkan badan dengan teliti, mengambil kira nasihat pakar dan kemudian kualiti hidup akan meningkat..

Ahli pulmonologi: "Pemulihan dari radang paru-paru memerlukan masa 3 bulan"

Walaupun wabak COVID-19 belum berakhir, semakin banyak mangsa pneumonia yang teruk pulih dan pulang ke rumah untuk rawatan susulan. Bagaimana mereka dapat pulih lebih cepat?

Ketua jabatan terapi IDPO "Universiti Perubatan Negeri Ural Selatan", ketua ahli pulmonologi Daerah Persekutuan Ural, Profesor, Doktor Sains Perubatan Galina Ignatova.

Elena Nechaenko, "AiF Health": Apakah akibat pneumonia coronavirus?

Galina Ignatova: Setakat ini, kami tidak mempunyai banyak data untuk kesimpulan akhir, kerana penyakit ini baru. Tetapi walaupun kita bercakap mengenai radang paru-paru bakteria biasa, dipercayai bahawa pesakit tetap sakit tidak hanya ketika dia berada di hospital, tetapi juga untuk 3 bulan ke depan. Selama ini dia mungkin merasa lemah, batuk, sesak nafas, demam rendah. Tetapi sangat penting bahawa pada peringkat penjagaan selepas waktu, sudah berada di rumah, orang itu tidak berbohong atau duduk di depan komputer sepanjang masa, tetapi melakukan pemulihan paru-paru..

Menghembuskan nafas

- Bagaimana anda dapat mempercepat pemulihan?

- Di banyak wilayah (khususnya, kami ada di Chelyabinsk) terdapat pusat pemulihan khas, di mana pesakit yang mengalami radang paru-paru yang teruk dipindahkan. Tetapi setelah menjalani rawatan di hospital, sangat penting untuk melakukan pemulihan di rumah. Perkara yang paling penting adalah melakukan senaman pernafasan, untuk melatih pernafasan. Terdapat banyak pilihan di sini: yoga, gimnastik Strelnikova dan Buteyko, mengembung belon, anda juga boleh meniup paip atau instrumen angin utama. Salah satu kaedah belanjawan yang paling sederhana dan paling efektif, tetapi pada masa yang sama cara yang berkesan untuk melancarkan pernafasan adalah dengan meniup tabung koktel ke dalam balang air liter. Air tahan, menjadikannya lebih sukar untuk menghembuskan nafas. Oleh itu, anda perlu melatih beberapa kali sehari..

- Bagaimana dengan berjalan?

- Sekiranya bukan kerana keadaan epidemiologi yang sukar, kami pasti akan mengesyorkannya. Dan sekarang - sayang. Mungkin di balkoni. Sekiranya boleh, lebih baik pergi ke alam semula jadi dan berada di sana di udara segar, tetapi jauh dari orang. Ia juga sangat penting untuk melindungi diri anda dari selesema. Maksudnya, berpakaian dengan betul, untuk menyingkirkan hubungan dengan udara sejuk. Tetapi dengan pneumonia yang teruk, seseorang tidak boleh terburu-buru berjalan. Secara amnya, lebih baik pesakit seperti itu tidak pergi jauh pada mulanya. Dan tidak begitu kerana bahaya kambuh, tetapi kerana pesakit psikologi akan lebih tenang di persekitaran yang biasa..

- Berapa suhu dan kelembapan yang optimum bagi seseorang selepas radang paru-paru?

- Semuanya sangat individu. Lebih mudah bagi sesetengah orang jika udara lembap, bagi yang lain, sebaliknya. Ini, bergantung pada penyakit bersamaan. Sebagai contoh, dengan asma bronkial atau bronkitis kronik, separuh daripada pesakit memerlukan udara lembap, dan separuh memerlukan udara kering. Oleh itu, tidak ada cadangan yang seragam, anda hanya perlu mewujudkan keadaan yang selesa untuk diri sendiri.

Nyanyikan lagu itu!

- Adakah sesuatu yang menyenangkan dan tidak membebankan untuk pemulihan paru-paru??

- Mungkin ini menyanyi. Vokal melancarkan pernafasan, dan juga mempunyai kesan anti-tekanan. Tetapi anda boleh menyanyi hanya jika tidak ada sakit tekak.

- Dan bagaimana dengan sukan? Jenis aktiviti apa yang baik untuk paru-paru?

- Perkara terbaik adalah berenang. Sukan ini mengembangkan otot pernafasan dengan sempurna. Dan jika pesakit tidak muda, maka kami mengesyorkan berjalan kaki, 10 ribu langkah sehari. Terdapat kajian bahawa bagi seseorang yang menderita, misalnya, penyakit paru obstruktif kronik, kekurangan aktiviti fizikal bahkan lebih berbahaya daripada merokok.

- Adakah saya perlu makan lebih banyak selepas radang paru-paru, tidur lebih banyak?

- Anda tidak boleh makan lebih banyak, tetapi lebih baik. Makanan tidak boleh mengandungi karbohidrat (roti dan roti), tetapi protein, kerana pesakit kehilangan banyak protein bersama dengan dahak, dan inilah yang perlu diisi semula. Oleh itu, produk tenusu, daging, ikan disyorkan. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah suatu keharusan, kerana ia mengandungi vitamin dan mineral yang berguna untuk tubuh. Tidur juga sangat penting, kepatuhan pada rutin harian membantu membantunya..

Semuanya terkawal

- Benarkah vitamin D berperanan besar dalam pemulihan paru-paru??

- Dua tahun kebelakangan ini banyak dibincangkan, tetapi menurut saya ia banyak ditentukan oleh fesyen. Saya percaya bahawa perlu menambah tahap vitamin ini hanya jika ujian membuktikan kekurangannya. Sekiranya kandungan vitamin ini dalam darah adalah normal, maka tidak perlu mengambilnya sebagai tambahan.

- Adakah ubat-ubatan yang meningkatkan fungsi pernafasan??

- Ya, tetapi mereka tidak universal. Kami menetapkan ubat berdasarkan gejala. Sekiranya seseorang mengalami batuk selepas radang paru-paru, tetapkan ubat-ubatan mucoactive. Sekiranya terdapat bronkospasme, mengi, kami mengesyorkan bronkodilator untuk melebarkan bronkus.

- Pesakit hipertensi menyimpan tonometer di rumah. Adakah orang yang mengalami radang paru-paru perlu membeli pulse oximeter??

- Itu semua bergantung pada keadaan apa orang itu diberhentikan. Ketepuan normal (ketepuan oksigen darah) adalah dari 95 ke atas. Sekiranya indikator kurang dari 93 unit, orang tersebut memerlukan pemulihan. Semasa melepaskan pesakit dengan ketepuan oksigen yang berkurang, kami selalu mengesyorkan agar dia membeli alat untuk memantau kandungan oksigen dalam darah, serta penumpu oksigen. Ngomong-ngomong, kadang-kadang ketepuan oksigen berkurang hanya dengan aktiviti fizikal, tetapi tetap normal ketika rehat. Oleh itu, pengukuran dengan oksimeter nadi dibuat sebelum berjalan dan 6 minit selepas itu.

Tuhan menyelamatkan manusia, yang menyelamatkan dirinya

- Adakah saya perlu diberi vaksin selepas radang paru-paru?

- Saranan klinikal dari tahun lalu secara langsung menunjukkan bahawa orang yang menderita pneumokokus mesti diberi vaksin terhadap pneumokokus. Sebulan selepas sakit. Keutamaan diberikan kepada vaksin konjugat moden. Ngomong-ngomong, tidak seperti selesema, yang perlu diberi vaksin setiap tahun, vaksin pneumokokus dilakukan hanya sekali.

- Vaksinasi ini hanya disarankan untuk mereka yang menderita radang paru-paru?

- Tidak, bukan sahaja. Bagaimanapun, banyak orang tua dengan penyakit bersamaan mati akibat radang paru-paru, kerana ia menjadi jerami terakhir bagi mereka. Garis panduan klinikal Rusia menyenaraikan semua kategori orang yang memerlukan vaksinasi ini. Ini adalah, pertama sekali, pesakit yang menderita penyakit onkohematologi, diabetes mellitus, kegagalan jantung, kerosakan hati dan ginjal yang teruk, perokok, orang dengan HIV. WHO juga menyoroti kepentingan dan keutamaan vaksinasi pneumokokus dan influenza dalam pandemik semasa. Vaksin ini tidak akan melindungi daripada jangkitan SARS-CoV-2, tetapi akan membantu mengurangkan beban sistem kesihatan dengan mencegah vaksin dari jangkitan yang dapat dicegah..

- Adakah mungkin untuk pulih sepenuhnya dari radang paru-paru atau akibatnya tidak dapat dielakkan? Betapa berbahayanya fibrosis paru-paru, yang sering timbul selepas radang paru-paru "covid"?

- Fibrosis berkembang selepas pneumonia bakteria biasa jika lesi paru-paru meluas. Tetapi secara peribadi, saya telah melihat pesakit yang pulih dengan baik walaupun 75-80% tisu paru-paru mereka terjejas. Sikap psikologi sangat penting dalam hal ini. Pesakit pasti percaya bahawa dia boleh sembuh. Tetapi, tentu saja, tidak segera, tetapi setelah 3 bulan. Tetapi untuk ini anda perlu berusaha sendiri.!

Rejimen rawatan moden dan berkesan untuk radang paru-paru pada orang dewasa: kekuatan dalam pendekatan bersepadu!

Doktor kategori tertinggi, guru

Pneumonia adalah salah satu patologi berjangkit yang paling biasa, yang berjaya dirawat dengan segera dengan merujuk kepada pakar dan diagnosis penuh..

Pada masa yang sama, terapi tidak terbatas pada pemilihan satu antibiotik, tetapi menyiratkan pendekatan bersepadu, yang memungkinkan anda untuk melawan penyakit ini secara efektif.

Sebab-sebab perkembangan penyakit ini

Sebab utama perkembangan radang paru-paru adalah pengaktifan bakteria dalam tubuh manusia:

 1. Pneumococci (dalam 40-60% kes).
 2. Haemophilus influenzae (5-7%).
 3. Enterobacteriaceae, mycoplasma (6%).
 4. Staphylococci (hingga 5%).
 5. Streptococci (2.5-5%).
 6. E. coli, legionella, protea (1.5 hingga 4%).

Kurang biasa, patologi disebabkan oleh klamidia, virus influenza, papagrippa, herpes, adenovirus, jangkitan kulat.

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko terkena radang paru-paru pada orang dewasa adalah imuniti yang lemah, tekanan yang kerap, kekurangan zat makanan yang berkaitan dengan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan segar, dan daging tanpa lemak yang tidak mencukupi. Selsema yang kerap, menimbulkan fokus jangkitan kronik, tabiat buruk (merokok, alkoholisme) dapat memprovokasi penyakit ini.

Jenis radang paru-paru

Bergantung pada etiologi, radang paru-paru boleh menjadi:

 • viral;
 • kulat;
 • bakteria;
 • mycoplasma;
 • bercampur.

Jenis penyakit yang paling biasa adalah radang paru-paru yang diperoleh masyarakat. Hospital (nosokomial) berkembang dalam masa 3 hari setelah pesakit berada di hospital. Aspirasi dapat menampakkan diri akibat kandungan rongga mulut, nasofaring, perut memasuki saluran pernafasan bawah.

Bergantung pada sifat patologi, ia diklasifikasikan sebagai akut, kronik, atipikal. Dengan penyetempatan, radang paru-paru dapat dua sisi kiri, kanan, unilateral. Mengikut keparahan - ringan, sederhana, teruk.

Gejala biasa untuk pelbagai jenis radang paru-paru adalah batuk kering, demam, kelemahan, sakit sternum. Ketika penyakit itu berlangsung, pesakit mulai merasa gelisah yang berkaitan dengan kekurangan udara, merasa sakit pada otot, dan peningkatan keletihan. Dalam beberapa kes, terdapat sianosis (kebiruan) bibir dan kuku.

Mod hospital

Saudara-mara selalu risau tentang berapa lama tempoh yang paling berbahaya itu berlangsung. Doktor memperuntukkan 3-4 hari pertama dari permulaan rawatan. Dengan latar belakang demam dan mabuk, pesakit ditugaskan untuk berehat di tempat tidur. Suhu badan muda di bawah 39 ° C tidak dirobohkan.

Untuk mengelakkan kesesakan paru-paru dan ulser tekanan, pesakit disarankan untuk bangun dari tidur sekurang-kurangnya 20 minit. Sebaik sahaja suhu turun, anda boleh naik dan berjalan-jalan pendek..

Minum banyak cecair adalah rawatan standard untuk radang paru-paru. Minuman buah vitamin, jus, teh herba, dan air mineral masih berguna. Diet termasuk sup ringan, ikan kukus dan hidangan daging, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Penyedutan oksigen disediakan untuk pesakit yang teruk di hospital. Dalam kegagalan pernafasan akut, pengudaraan paru-paru buatan dilakukan.

Diagnosis radang paru-paru

Untuk diagnosis, pemeriksaan terperinci pesakit dilakukan. Pakar tanpa gagal menggunakan kaedah berikut:

 1. Mendengarkan pernafasan dengan stetoskop.
 2. Pengukuran suhu badan.
 3. X-Ray dada.
 4. Analisis dahak.
 5. Ujian darah am dan biokimia.

Asas diagnostik untuk radang paru-paru adalah penyebaran sinar-X oleh pesakit. Pemeriksaan jenis ini dijalankan terutamanya dalam unjuran langsung, kadang-kadang dalam unjuran lateral. Kaedah ini memungkinkan bukan sahaja untuk membuat diagnosis dan mengenal pasti kemungkinan komplikasi, tetapi juga untuk menilai keberkesanan terapi. Atas sebab inilah sinar-X harus diambil berulang kali semasa rawatan..

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah diagnostik yang disenaraikan, mungkin memerlukan tomografi yang dikira, bronkoskopi. Untuk mengecualikan kehadiran barah paru-paru atau tuberkulosis, dilakukan kajian mengenai cairan pleura.

Rawatan antibiotik untuk radang paru-paru

Rawatan utama radang paru-paru adalah terapi antibiotik. Pemilihan ubat tertentu bergantung pada jenis patogen patologi. Secara tradisinya, ahli pulmonologi menetapkan jenis ubat berikut:

 • penisilin semula jadi dan sintetik (dalam kes di mana penyakit ini disebabkan oleh pneumokokus, staphylococci);
 • cephalosporins (terhadap E. coli, bakteria gram-negatif);
 • tetrasiklin, bertindak semasa perkembangan proses menular;
 • makrolida, yang membantu dengan cepat menyembuhkan radang paru-paru yang disebabkan oleh mycoplasma;
 • fluoroquinolones bertujuan memerangi radang paru-paru bakteria.

Antibiotik untuk radang paru-paru hanya boleh diresepkan oleh doktor. Mereka diambil pada waktu yang sama dalam sehari, setelah jumlah jam yang sama, dengan ketat memerhatikan dos dan tempoh kursus. Pada hari-hari pertama rawatan, pesakit ditunjukkan rehat di tempat tidur..

Carbapenems menjadi berkesan dalam rawatan radang paru-paru yang teruk. Pesakit boleh diberi ubat dengan nama seperti Tienam, Invanz, Aquapenem.

Petunjuk untuk kemasukan ke hospital wajib

Apa-apa jenis radang paru-paru mengancam nyawa: lendir yang terkumpul di alveoli mengganggu pertukaran gas biasa, pesakit tidak dapat bernafas. Selain itu, racun yang dihasilkan oleh agen penyakit meracuni seluruh tubuh..

Keracunan dan hipoksia sel menyebabkan disfungsi organ hematopoietik, pernafasan, perkembangan edema paru, abses bernanah, sepsis. Toksin merosakkan sistem saraf.

Oleh itu, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan dengan gejala berikut:

 • Sebaik sahaja pesakit dengan radang paru-paru mengalami kecelaruan, kekeliruan, gangguan kesedaran, pingsan.
 • Sekiranya terdapat tanda-tanda dehidrasi (muntah atau cirit-birit).
 • Dengan penurunan tekanan darah yang tajam hingga batas 95:65 dan kurang.
 • Denyut jantung sama dengan atau lebih tinggi daripada 125 dalam 1 minit, suhu tinggi (lebih daripada 39 darjah).
 • Sekiranya kadar pernafasan melebihi 30 kali seminit, serta tanda-tanda lain kegagalan pernafasan akibat radang paru-paru.
 • Sekiranya terdapat tanda-tanda pecahnya alveoli dan sepsis: dahak dengan darah, nanah.
 • Sekiranya pesakit mempunyai COPD, asma, pleurisy.
 • Dalam keadaan membawa jangkitan HIV, serta bentuk kekurangan imunodefisiensi lain.
 • Sekiranya mustahil untuk merawat pesakit di rumah.
 • Sekiranya rawatan pesakit luar tidak berjaya.
 • Kanak-kanak, wanita hamil dan orang tua mesti dimasukkan ke hospital.

Rawatan radang paru-paru di hospital menjamin pencegahan komplikasi berbahaya.

Ubat penisilin

Penisilin yang paling kerap diresepkan adalah:

 1. Ampisilin.
 2. Amoksisilin.
 3. Amoxiclav.

Ampisilin adalah ubat radang paru-paru yang biasanya diberikan secara intramuskular atau intravena. Kaedah pentadbiran ini memungkinkan untuk mempercepat penembusan bahan aktif ke dalam tisu dan cecair badan. Suntikan intramuskular dilakukan setiap 4-6 jam, mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Bagi orang dewasa, dos tunggal ialah 0,25-0,5 g, dos harian adalah 1-3 g. Dalam kes penyakit yang teruk, ia meningkat hingga 10 g sehari (maksimum - tidak lebih dari 14 g). Tempoh kursus ditentukan oleh pakar secara individu.

Amoxicillin boleh diberikan sebagai pil atau suntikan. Di dalamnya, ubat itu diambil tiga kali sehari. Selalunya, orang dewasa diresepkan 500 mg ubat pada satu masa. Dengan jangkitan yang rumit, disyorkan untuk minum 0,75-1 g Amoxicillin 3 kali setiap 24 jam. Suntikan 1 g antibiotik secara intramuskular dua kali sehari, secara intravena - 2-13 g sehari.

Amoxiclav mengandungi 2 komponen aktif - semi-sintetik penisilin amoxicillin dan asid clavulanic. Bergantung pada keparahan proses patologi, orang dewasa diresepkan secara lisan 250 (+125) -875 (+125) mg ubat dua kali hingga tiga kali sehari. 1, 2 g (+200 mg) disuntik secara intravena pada selang 6-8 jam.

Pemberian ubat intramuskular atau intravena kepada pesakit dengan radang paru-paru harus dilakukan dalam keadaan steril, oleh pekerja kesihatan yang kompeten.

Rawatan ubat dengan cephalosporins

Dari cephalosporins, terapi sering dilakukan dengan menggunakan:

 • Cephalexin;
 • Ceftriaxone;
 • Cefepime

Cephalexin diambil dalam bentuk tablet atau kapsul. Ubat itu diminum setengah jam sebelum makan, pada kadar 0.25-0.5 g, membuat rehat 6 jam. Untuk radang paru-paru, ubat itu diminum empat kali sehari..

Ceftriaxone digunakan dalam pelbagai cara - secara intramuskular, melalui titisan, secara intravena. Dos harian untuk orang dewasa adalah 1-2 g. Dalam kes penyakit yang teruk, ia meningkat menjadi 4 g. Terapi dengan antibiotik ini berlangsung dari 5 hingga 14 hari.

Cefepime diresepkan untuk suntikan intramuskular dengan perkembangan radang paru-paru ringan hingga sederhana. Dalam kes ini, orang dewasa ditunjukkan pengenalan 0.5-1 g antibiotik pada selang 12 jam. Sekiranya radang paru-paru diklasifikasikan sebagai teruk, dosnya meningkat kepada 2 g dua kali sehari..

Cara rawatan di rumah?

Selalunya, untuk bentuk penyakit yang tidak rumit, rawatan dilakukan di rumah. Walau bagaimanapun, sifat perjalanan radang paru-paru harus dinilai hanya oleh doktor. Perkara yang akan membantu anda pulih lebih cepat di rumah dalam artikel ini.

Lebih lanjut mengenai rawatan di rumah >>

Tetrasiklin dan makrolida

Tetrasiklin untuk radang paru-paru digunakan lebih jarang daripada penisilin dan sefalosporin. Ini disebabkan oleh kemampuan mereka untuk berkumpul di tisu badan, dan juga menyebabkan sejumlah besar kesan sampingan..

Tetrasiklin atau Doxycycline digunakan untuk merawat radang paru-paru pada orang dewasa. Tablet tetrasiklin diminum empat kali sehari, masing-masing 0,5 g. Terapi dengan ubat ini memakan masa sekurang-kurangnya 7 hari. Doxycycline boleh diberikan secara oral atau intravena. Dos harian maksimum tablet (kapsul) ialah 300-600 mg. Tidak lebih daripada 300 mg antibiotik dapat diberikan secara intravena setiap hari. Tempoh terapi bergantung pada intensiti proses keradangan..

Makrolida yang digunakan dalam rawatan radang paru-paru termasuk:

 1. Erythromycin.
 2. Clarithromycin.
 3. Ringkas.

Erythromycin diresepkan secara intravena, 1-4 g sehari, dibahagikan kepada 4 dos. Ubat ini diambil dalam tablet 250 mg 4 kali sehari, dengan rehat 6 jam.

Clarithromycin diminum pada kadar 250 mg-1 g dua kali dalam masa 24 jam. Sekiranya doktor menganggap perlu menggunakan ubat tersebut secara intravena, 500 mg antibiotik disuntik dua kali sehari..

Sumamed - tablet untuk radang paru-paru, yang diambil sekali sehari. Dos purata ialah 500 mg (1 tablet). Dengan radang paru-paru yang tidak rumit, terapi dengan ubat ini berlangsung selama 3-5 hari.

Berapa lamakah kursus ini berlangsung?

Walaupun keadaannya bertambah baik, antibiotik tidak dapat dibatalkan dengan segera. Syarat rawatan radang paru-paru dengan ubat antimikroba adalah:

 • tidak berat - 7-10 hari;
 • berat - 10-12 hari;
 • atipikal - 14 hari;
 • staphylococcal, pneumonia legionella atau disebabkan oleh enterobacteria - 14-21 hari.

Anda hanya boleh membatalkan pengambilan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Langkah pemulihan dan fisioterapi selebihnya berterusan selama kira-kira 7 hari atau lebih.

Prinsip rawatan dengan fluoroquinolones

Penggunaan fluoroquinolones dapat mengubati radang paru-paru yang berkesan disebabkan oleh E. coli atau Legionella. Jenis antibiotik ini dibezakan oleh kemampuannya untuk menembusi jauh ke dalam tisu yang terjejas, tidak menyebabkan ketahanan patogen.

Terapi untuk radang paru-paru bakteria pada orang dewasa sering dilakukan dengan janji temu:

 • Ciprofloxacin (oral - 250-500 mg dua kali sehari, intravena - 200-400 mg dua kali sehari);
 • Ofloxacin (200-800 mg 2 kali sehari).

Tempoh kursus rawatan ditentukan dalam setiap kes secara individu. Rata-rata, terapi berlangsung 1-2 minggu.

Pencegahan

Anda boleh mencegah timbulnya penyakit dengan bantuan langkah pencegahan.

Salah satu kaedah khusus yang berkesan adalah vaksinasi orang yang mudah terkena radang paru-paru..

Vaksinasi terhadap influenza, pneumococcus, hemophilus influenza digunakan. Vaksinasi paling baik dilakukan dari bulan Oktober hingga separuh pertama bulan November..

Vaksinasi diberikan kepada orang yang sihat sekiranya tidak ada penyakit berjangkit dan tidak berjangkit yang memburukkan lagi.

Mengenai kaedah pencegahan khusus dan tidak spesifik lain >>

Kesan sampingan antibiotik dan kontraindikasi biasa

Rawatan antibiotik boleh menimbulkan kesan sampingan dalam bentuk gangguan pencernaan, reaksi neurotoksik, kandidiasis vagina, reaksi alergi, dan kejutan anafilaksis. Ubat penisilin, makrolida dan sefalosporin menunjukkan tahap ketoksikan yang paling rendah, sehingga dalam proses mengubati radang paru-paru, pilihan dibuat terutama untuk ubat-ubatan ini.

Kontraindikasi langsung terhadap penggunaan antibiotik tertentu adalah intoleransi individu terhadap komposisinya. Di samping itu, kebanyakan agen antibakteria dikontraindikasikan dalam tempoh kehamilan dan perlekatan bayi ke payudara. Pada pesakit hamil dan menyusui dengan pneumonia yang didiagnosis yang memerlukan terapi antibiotik, rawatan boleh dilakukan dengan menggunakan ubat yang paling hemat. Ini termasuk agen antibakteria yang termasuk dalam tahap bahaya kategori B.

Ubat tambahan untuk radang paru-paru

Sebagai tambahan kepada antibiotik, disyorkan untuk merawat radang paru-paru dengan penggunaan alat bantu. Antara ubat tambahan yang sering digunakan:

 1. Ekspektoran dan bronkodilator (sirap Gerbion, Pertussin, semburan Salbutamol).
 2. Ubat antipiretik (Paracetamol, Aspirin, Ibuprofen).
 3. Kompleks vitamin dengan kandungan vitamin A, C, kumpulan B yang tinggi (Supradin, Duovit, Complivit).

Bagi pesakit yang sukar menerima ubat sintetik, homeopati menjadi relevan. Di antara dana tersebut, yang paling berkesan adalah Aconite, Brionia, Belladonna, Sanguinaria, Arsenicum Yodatum. Pesakit harus dirawat dengan ubat-ubatan tersebut sesuai dengan jenis perlembagaannya..

Pemulihan selepas radang paru-paru

Tempoh pemulihan dari radang paru-paru boleh memakan masa antara 6 hingga 18 bulan. Tempoh pemulihan bergantung pada bentuk dan keparahan kerosakan tisu paru-paru. Pada masa ini, pesakit berdaftar dengan ahli pulmonologi di hospital Yusupov. Dia secara berkala diperiksa untuk mengendalikan parameter ujian darah umum, data sinar-X, hasil ujian dahak.

Di hospital Yusupov, ahli rehabilitasi menyusun rancangan individu untuk pemulihan dari radang paru-paru. Aktiviti ditujukan kepada proses berikut dalam tubuh manusia:

 • Memastikan jumlah paru-paru penting;
 • Pencegahan batuk kering;
 • Pencegahan pengembangan kalsifikasi dan kawasan berskala;
 • Perkembangan ketahanan parenchyma paru-paru terhadap kesan buruk faktor luaran.

Pakar klinik pemulihan mematuhi cadangan nasional dan Eropah pakar pemulihan untuk menjalankan langkah pemulihan selepas radang paru-paru. Pada masa yang sama, program individu dibuat untuk setiap pesakit, dengan mempertimbangkan usia, keparahan radang paru-paru, komorbiditi..

Latihan pernafasan

Gimnastik pernafasan untuk radang paru-paru bermula setelah normalisasi suhu badan dan peningkatan keadaan umum pesakit. Semasa latihan pernafasan di dalam badan terdapat bekalan oksigen paksa ke darah pesakit, pengoptimuman aliran keluar limfa dari paru-paru. Berkat ini, sistem pulmonari kembali normal lebih cepat. Terapi fizikal dalam kombinasi dengan latihan pernafasan mencegah komplikasi radang paru-paru.

Gimnastik pernafasan untuk radang paru-paru tidak dilakukan sekiranya terdapat kontraindikasi berikut:

 • Permulaan keadaan demam;
 • Kerosakan keadaan umum;
 • Pembentukan sesak nafas pada waktu rehat;
 • Kemajuan kegagalan pernafasan.

Latihan pertama menahan nafas. Setelah menghembuskan nafas pendek, pesakit menahan nafas selama beberapa saat. Untuk meningkatkan perjalanan paru-paru dengan meningkatkan jumlah penyedutan dan pernafasan, pesakit diminta untuk menarik nafas dalam-dalam, menahan nafas dan menarik nafas dalam-dalam. Kaedah yang berkesan untuk meningkatkan pengudaraan paru-paru adalah inflasi bola getah.

Sekiranya terdapat atelektasis di kompleks latihan fisioterapi untuk radang paru-paru, pakar pemulihan hospital Yusupov menggunakan latihan pernafasan khas. Mereka dilakukan dalam keadaan berbaring di sisi yang sihat, dalam beberapa kes - dengan roller diletakkan di bawahnya. Pesakit menganggap kedudukan awal "berbaring di sisi yang sihat, lengan di sepanjang badan." Dia mengangkat tangan dan menarik nafas, sambil menghembuskan nafas dia menekan (bersama dengan ahli terapi pemulihan) pada permukaan dada dan anterior dada. Setelah mengambil posisi awal "berbaring di sisi yang sihat, di atas roller", pesakit menarik nafas dalam-dalam, sambil menghembuskan nafas, paha di bahagian yang sakit menarik sebanyak mungkin ke perut. Pada masa ini, tangan ahli terapi dan pesakit menekan dada.

Fisioterapi

Kinesioterapi di Hospital Yusupov secara individu membuat rancangan untuk pemulihan pesakit dengan radang paru-paru. Keperluan untuk menetapkan latihan untuk radang paru-paru, yang merupakan sebahagian daripada kompleks latihan fisioterapi, ditentukan oleh ciri klinikal dan fisiologi penyakit ini. Pneumonia adalah keradangan akut pada tisu paru-paru dengan lesi utama bahagian pernafasan sistem pernafasan. Proses keradangan mengurangkan permukaan pernafasan paru-paru, yang menyumbang kepada perkembangan kegagalan pernafasan. Akibat dari pemadatan tapak keradangan, darah tidak bersentuhan dengan udara di alveoli dan ketepuan oksigen darah berkurang.

Lawatan dada yang lemah dengan pernafasan cetek dan penurunan kekuatan pergerakan batuk menyumbang kepada perkembangan kesesakan di paru-paru, pelanggaran fungsi penyaliran bronkus. Dengan pengudaraan paru-paru yang berkurang jangka panjang, atelektasis terbentuk. Latihan untuk radang paru-paru dapat mengurangkan risiko mengalami kegagalan pernafasan dan mencegah perkembangan komplikasi lain yang disenaraikan.

Hasil optimum dari senaman untuk radang paru-paru dicapai apabila digabungkan dengan urutan dada dan getaran. Hasil daripada prosedur ini, pertukaran gas dalam tisu paru-paru diaktifkan, yang menyumbang kepada pemulihan pesakit yang cepat..

Latihan untuk radang paru-paru diresepkan oleh pakar pemulihan di rumah sakit Yusupov mengikut undang-undang untuk meningkatkan beban secara perlahan. Kelas terapi fizikal dimulakan dengan gimnastik pernafasan, tempohnya terhad kepada 5-10 minit.

Dengan dinamik klinikal positif penyakit ini, pesakit mula melakukan satu set latihan untuk radang paru-paru dalam keadaan duduk dan kemudian berdiri. Ahli terapi pemulihan menetapkan latihan untuk otot-otot tali pinggang bahu, batang badan, kaki, bergantian dengan latihan pernafasan. Kemudian latihan dengan dumbbell, bola ubat diperkenalkan, kelas dijalankan di dinding gimnastik dan bangku. Dalam keadaan jabatan pemulihan hospital Yusupov, latihan untuk radang paru-paru dilengkapi dengan berjalan kaki.

Komponen penting dalam rawatan radang paru-paru adalah saliran bronkus yang berkesan. Untuk ini, pakar pemulihan menetapkan latihan khas. Tugas kaedah saliran adalah untuk mencegah pengumpulan dan genangan lendir di saluran udara, dan juga untuk mengeluarkan rembesan bronkus. Pakar pemulihan di Hospital Yusupov menggunakan kaedah berikut untuk memudahkan pembersihan bronkus:

 • Saliran postur;
 • Urut perkusi;
 • Urut getaran;
 • Latihan batuk membantu.

Inti dari saliran postur adalah bahawa pesakit diberi kedudukan sedemikian di tempat tidur, yang menyumbang kepada pergerakan maksimum dahak dari bawah ke bronkus atas. Pesakit dengan radang paru-paru diletakkan di punggungnya pada sudut 45 °, pelvis berada di atas kepala.

Latihan untuk radang paru-paru tidak ditetapkan sekiranya terdapat kontraindikasi berikut:

 • X-ray mengesahkan abses paru-paru;
 • Hemoptysis;
 • Status asma.
 • Kegagalan pernafasan darjah ketiga; atelektasis lengkap paru-paru.

Latihan fisioterapi tidak ditetapkan untuk pesakit yang menderita penyakit mental yang teruk yang mengganggu komunikasi normal antara pesakit dan ahli terapi pemulihan. Peningkatan kegagalan pernafasan, penampilan dyspnea pada waktu rehat, walaupun penggunaan agonis β-adrenergik bertindak pendek, juga mengganggu senaman pneumonia.

Tahap pemulihan

Pneumonia berkembang di bawah pengaruh agen jangkitan. Keradangan tisu paru-paru disertai dengan keracunan umum badan, hipertermia, dan perkembangan gangguan pernafasan. Proses keradangan mempengaruhi satu atau lain bahagian paru-paru, dan boleh mempengaruhi seluruh organ. Akibatnya, pemulihan dari radang paru-paru berterusan untuk jangka masa yang lebih lama (boleh berlangsung hingga dua hingga tiga bulan). Pemulihan lengkap dan akhir pesakit yang menderita radang paru-paru berlaku setelah menjalani pemulihan fizikal secara berperingkat.

Pemulihan dari radang paru-paru berlaku dalam dua peringkat. Pada peringkat pertama, doktor di Hospital Yusupov menjalankan terapi antibiotik yang bertujuan untuk menghilangkan agen berjangkit. Langkah-langkah juga diambil untuk mengurangkan keparahan perjalanan penyakit ini. Matlamat utama tahap kedua adalah meregenerasi fungsi paru-paru, mencegah perkembangan komplikasi teruk, dan memulihkan dan menguatkan pertahanan badan. Rawatan simptomatik ditetapkan, termasuk mengambil ubat anti-radang.

Tahap pertama tempoh pemulihan adalah, sebenarnya, rawatan penyakit ini. Ia dilakukan dalam keadaan pegun dan berhenti setelah normalisasi suhu badan, dengan syarat tidak ada fokus keradangan pada sinar-X.

Semua langkah yang ditetapkan oleh pakar klinik terapi hospital Yusupov pada tahap kedua pemulihan dari radang paru-paru bertujuan terutamanya untuk menghidupkan semula aktiviti alveoli. Ini diperlukan untuk menormalkan fungsi paru-paru. Langkah-langkah ini membantu mengatasi dysbiosis, hipokalemia (dengan gejala khas - gegaran, kelemahan otot anggota badan, kekejangan, gangguan dalam kerja otot jantung), sariawan (pada wanita) dan akibat negatif lain dari terapi antibiotik, yang diterima oleh pesakit dalam fasa akut penyakit.

Pengambilan probiotik membantu memulihkan mikroflora normal, bagi wanita - penggunaan suppositori faraj (untuk sariawan). Adalah mungkin untuk membetulkan keseimbangan elektrolit dengan bantuan ubat seperti Panangin, Asparcam. Jalan pemulihan yang tepat pada masanya dan berkualiti tinggi di klinik terapi Hospital Yusupov membantu mencegah komplikasi (pembentukan parut, sirosis paru-paru).

Terapi pemulihan

Terapi ubat untuk radang paru-paru berlangsung 10 hingga 14 hari. Pemulihan memerlukan beberapa bulan. Aktiviti pemulihan bermula di klinik terapi setelah normalisasi suhu dan keadaan umum. Pesakit, di bawah bimbingan pemulihan, melakukan latihan khas yang menguatkan organ pernafasan tanpa bangun dari tidur. Dalam tempoh penyakit ini, latihan pernafasan sangat berkesan. Pelbagai jenis urutan menjadikannya lebih mudah untuk membuang kahak.

Setelah keluar dari klinik terapi, pesakit mendapat rawatan pemulihan berdasarkan pesakit luar atau di klinik pemulihan hospital Yusupov. Langkah-langkah pemulihan bertujuan untuk melaksanakan tugas-tugas berikut:

 • Pemulihan keupayaan berfungsi penuh paru-paru;
 • Penghapusan fenomena sisa;
 • Pencegahan komplikasi (fibrosis paru, sirosis);
 • Penghapusan kesan sampingan terapi antibiotik (hipokalemia, sariawan pada wanita, gangguan saluran gastrousus);
 • Menguatkan imuniti.

Program untuk pesakit di hospital Yusupov merangkumi ubat, fisioterapi, kaedah fizikal dan pemakanan diet. Semasa tempoh pemulihan, pesakit yang pulih tidak boleh menghentikan rawatan yang ditetapkan oleh ahli pulmonologi di klinik terapi. Kadang kala pesakit diberi ubat tambahan yang mendorong pemulihan cepat. Untuk memulihkan mikroflora usus, terganggu oleh penggunaan antibiotik yang kuat, pesakit diresepkan probiotik.

Untuk memulihkan pertahanan badan selepas radang paru-paru, pesakit diberi makanan diet. Diet merangkumi makanan yang kaya dengan protein, karbohidrat, vitamin dan mineral. Selaput lendir saluran pernafasan cepat pulih ketika memakan makanan yang mengandungi sejumlah besar vitamin A (pasli, wortel, kuning telur, buckthorn laut). Minum banyak teh herba, air kosong dan mineral membantu menghilangkan toksin dari badan. Penggunaan madu dan produk lebah lain membantu meningkatkan daya tahan tubuh secara umum. Doktor mengesyorkan mengehadkan aktiviti fizikal selepas radang paru-paru, menghabiskan lebih banyak masa di udara segar. Kembara di hutan pinus atau di tepi pantai sangat berguna.

Fisioterapi

Sekiranya tidak ada kontraindikasi, pesakit selepas radang paru-paru ditetapkan prosedur fisioterapeutik berikut:

 • Inductothermy;
 • Terapi gelombang desimeter;
 • Magnetoterapi;
 • Penyedutan;
 • Penyinaran ultraviolet;
 • Elektroforesis;
 • Rawatan termal.

Inductothermy meningkatkan peredaran mikro pada tisu paru-paru, memperbaiki aliran keluar limfa, melegakan kekejangan bronkus, dan meningkatkan tahap metabolisme. Terapi gelombang desimeter mempunyai kesan anti-radang yang ketara. Prosedur ini ditetapkan selepas radang paru-paru untuk meningkatkan peredaran darah di paru-paru dan meningkatkan metabolisme tisu. Magnetoterapi membolehkan anda meredakan bengkak, meningkatkan proses metabolik dan peredaran darah kapilari.

Penyedutan digunakan untuk meningkatkan kawasan hubungan ubat dengan membran mukus sistem pernafasan. Ini mempercepat penyerapan infiltrat inflamasi. Hospital Yusupov menggunakan alat penyedut dan nebulizer ultrasonik. Ekspektoran, bronkodilator, antibiotik disuntik ke saluran pernafasan jika disedut.

Sinaran ultraviolet mempunyai kesan anti-radang, merangsang fagositosis, mengaktifkan peredaran darah, dan menyelesaikan penyusupan di paru-paru. Dengan bantuan elektroforesis, ion ubat menembusi ke tisu paru-paru. Elektroforesis dilakukan dengan kalsium iodida, kalium klorida, lidase.

Prosedur terma ditetapkan untuk melegakan pesakit dari gejala pneumonia yang tinggal. Aplikasi lumpur, parafin, ozokerite disapu ke dada.

Fisioterapi tidak dikeluarkan sekiranya terdapat kontraindikasi berikut:

 • Suhu badan melebihi 38˚С;
 • Penyakit darah;
 • Penyakit radang purulen akut;
 • Kekurangan kardiopulmonari 2-3 darjah;
 • Neoplasma jinak dan malignan;
 • Emfisema bulosa paru-paru.

Gimnastik

Dalam proses pemulihan dari radang paru-paru, terapi senaman memainkan peranan utama. Tubuh memerlukan banyak pergerakan untuk meningkatkan nada dan tenaganya. Latihan khas selepas radang paru-paru membantu meningkatkan jumlah vital paru-paru. Ia diukur dengan spirografi. Ahli pulmonologi hospital Yusupov melakukan kajian sebelum bermulanya kelas dan memantau petunjuknya setiap minggu.

Gimnastik khas untuk radang paru-paru merangkumi tiga blok:

 • Latihan untuk pemulihan dan pengembangan otot interkostal dan diafragma;
 • Latihan pernafasan untuk meningkatkan jumlah paru-paru dan mengoksigenkan darah;
 • Pengukuhan pendidikan jasmani secara am.

Segala pelajaran bermula dengan blok terakhir. Ia termasuk pemanasan yang akan memanaskan otot dan mempersiapkan mereka untuk tekanan lebih lanjut. Berjalan, berlari, bermain ski, berbasikal digunakan sebagai aktiviti pemulihan..

Blok untuk pengembangan otot interkostal dan diafragma merangkumi latihan pneumonia berikut:

 • Membongkok ke sisi dari kedudukan "berdiri lurus dengan kaki selebar bahu";
 • Pusing badan ke kanan dan kiri;
 • Menaikkan kaki ke dada dari kedudukan "terlentang".

Setelah menyelesaikan blok ini, mereka meneruskan latihan pernafasan untuk radang paru-paru. Biasanya, kompleks ini merangkumi penyedutan maksimum dengan menahan nafas selama 5-10 saat. Pesakit ditawarkan untuk menghirup dengan irama yang lusuh (penyedutan udara harus dilakukan beberapa kali tanpa menghembuskan nafas di antara pergerakan). 5 nafas cetek bergantian dengan satu nafas panjang. Selepas itu, tahan nafas selama 5 saat dan hembuskan nafas. Untuk hiperventilasi paru-paru, anda harus duduk di atas kerusi dan bersandar di punggung anda, dengan pantas mengambil nafas dalam-dalam dan menarik nafas dengan pantas. Berlari, berjalan kaki Nordik membantu mengembangkan tisu paru-paru.

Pemulihan diet

Diet selepas radang paru-paru adalah diet khusus. Pada masa yang sama, pesakit mengambil ubat khas (probiotik, vitamin) yang membantu menormalkan keseimbangan elektrolit dan keseimbangan mikroorganisma. Makanan yang betul dan sihat akan membantu memulihkan tenaga yang hilang semasa sakit lama.

Makanan dengan kandungan protein tinggi (kekacang, daging, ikan) yang termasuk dalam diet seseorang yang menghidap radang paru-paru akan memberinya kekuatan dan kekuatan. Makanan harus sedikit lebih tinggi kalori daripada sebelum penyakit. Semasa tempoh pemulihan, penggunaan makanan pedas, makanan goreng tidak digalakkan. Hidangan seperti ini dapat membantu melambatkan proses pertumbuhan semula pada organ yang terjejas..

Perhatian khusus diberikan kepada rejim minum. Pesakit disyorkan untuk minum banyak air, terutama air mineral, teh herba segar dengan pudina, thyme dan balsem lemon, yang membantu menghilangkan toksin dan racun dari badan. Pemulihan selepas radang paru-paru di rumah tidak mungkin dilakukan dalam semua kes. Selalunya pemulihan dari radang paru-paru memerlukan rawatan spa.

Kaedah pemulihan untuk pesakit dipilih oleh doktor yang menghadiri. Di klinik terapi hospital Yusupov, anda boleh mendapatkan maklumat komprehensif mengenai apa yang harus dilakukan selepas radang paru-paru. Dalam rawatan penyakit pernafasan, termasuk radang paru-paru, pakar klinik pemulihan adalah profesional terbaik di Moscow. Mereka menggunakan teknik terkini untuk mengatasi penyakit ini dalam waktu sesingkat mungkin dan mengelakkan akibat negatif. Ahli pulmonologi berpengalaman di Hospital Yusupov memilih rejimen rawatan dan pemulihan yang paling berkesan setelah radang paru-paru menggunakan kaedah fisioterapeutik, dan juga memperhatikan pembetulan pemakanan pesakit, gaya hidupnya.

Pencegahan jangkitan dengan radang paru-paru

Bagi pesakit di hospital Yusupov ada semua yang diperlukan untuk penginapan yang selesa: produk kebersihan diri, linen, pinggan mangkuk, jubah mandi, selipar, tuala. Bilik berventilasi setiap hari. Dengan bantuan penghawa dingin dengan penapis bakteria, mereka mengekalkan keadaan suhu yang optimum.

Sekiranya pesakit dirawat di rumah, permukaan di premis disapu dengan larutan pembasmi kuman. Gunakan tisu pembasmi kuman untuk membasmi kuman permukaan kecil. Perabot dan permaidani yang dilapisi dibersihkan dengan vakum, dan sikat setelah digunakan dibasmi kuman dengan merendam larutan disinfektan sesuai dengan arahan.

Hidangan yang digunakan oleh pesakit dengan radang paru-paru dan barang-barang rawatan dibasmi kuman dengan mendidih selama 15 minit dari saat mendidih di dalam air atau dalam larutan soda penaik 2%, dan juga dirawat dengan disinfektan. Sebelum mencuci, linen mesti direbus selama 15 minit dalam larutan 2% dari sebarang bahan pencuci.

Anda boleh membuat janji temu dengan ahli terapi pemulihan dengan menghubungi hospital Yusupov, di mana semua kaedah rawatan pemulihan untuk radang paru-paru dan selepas radang paru-paru digunakan. Satu set latihan ditetapkan setelah memeriksa pesakit, menunjukkan petunjuk dan kontraindikasi untuk latihan fisioterapi.