Sekiranya anda berhenti merokok pada awal kehamilan, apakah bahaya nikotin pada janin dan adakah ia dapat diminimumkan: akibat merokok

Sinusitis

Sebilangan besar bayi yang dilahirkan oleh wanita yang merokok dilahirkan sebelum waktunya. Berat badan mereka jauh lebih rendah daripada anak yang dilahirkan oleh ibu tanpa tabiat buruk. Bayi perokok berkembang berkali-kali lebih perlahan, mereka mengalami kebuluran oksigen sepanjang tempoh kehamilan.

 1. Bagaimana merokok mempengaruhi janin
 2. Ketagihan nikotin semasa mengandung: risiko utama bagi janin dan ibu
 3. Adakah berbahaya untuk berhenti merokok pada waktu yang berbeza
 4. Pada trimester pertama, bolehkah anda berhenti
 5. Cara berhenti pada trimester kedua
 6. Bagaimana tidak merokok pada trimester ketiga dan semasa menyusui
 7. Kesan nikotin pada janin dan plasenta
 8. Bagaimana rokok mempengaruhi pemakanan janin
 9. Sekiranya anda menghisap rokok yang lemah
 10. Komplikasi kelahiran anak
 11. Adakah mungkin untuk berhenti merokok dengan segera tanpa bahaya
 12. Penyakit yang disebabkan oleh merokok
 13. Video berguna

Bagaimana merokok mempengaruhi janin

Merokok berbahaya bagi mana-mana wanita, terutamanya jika kehamilan disahkan.

Penyelesaian yang betul adalah dengan menghentikan ketagihan nikotin. Perlu difahami bahawa anak yang belum lahir sering menderita kebiasaan negatif ini..

Ketagihan nikotin semasa mengandung: risiko utama bagi janin dan ibu

Seorang gadis merokok mempunyai sejumlah gangguan pada badan:

 • peredaran darah yang tidak betul;
 • penyempitan saluran darah;
 • perubahan dalam kerja jantung, organ pernafasan, dll..

Ia juga berlaku pada janin. Dia kekurangan oksigen dan nutrien lain yang diperlukan untuk pengembangan.

Pertama sekali, organ-organ berikut bayi yang berkembang di dalam rahim menderita merokok ibu:

 • paru-paru;
 • organ pembiakan;
 • otak;
 • kekebalan.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok kurang berat badan dan mempunyai kelainan kongenital, seperti kaki kuda atau bibir sumbing.

Bahan-bahan yang terkandung dalam rokok memberi kesan negatif kepada tubuh ibu, dia mudah terserang jangkitan, yang memprovokasi kelahiran prematur dan pelbagai patologi janin.

Adakah berbahaya untuk berhenti merokok pada waktu yang berbeza

Hari ini terdapat dua pendapat mengenai sama ada berbahaya untuk berhenti merokok secara tiba-tiba semasa mengandung atau tidak. Sebilangan pakar percaya bahawa perlu berhenti merokok secara beransur-ansur, sementara yang lain berpegang teguh pada penyingkiran ketagihan nikotin. Dalam kes pertama, bahaya terletak pada kenyataan bahawa gadis itu, mengetahui tentang kedudukannya yang menarik, terus menyedut asap beracun. Pada yang kedua, ketiadaan nikotin dalam darah memprovokasi seorang wanita mengalami gangguan saraf. Kedua-duanya boleh menyebabkan keguguran..

Seorang wanita harus berhenti merokok tepat pada waktunya agar tidak memberi kesan negatif kepada anaknya.

Pada trimester pertama, bolehkah anda berhenti

Semasa merancang kehamilan, seorang wanita, pada dasarnya, tidak boleh mempunyai tabiat buruk. Sekiranya mereka masih berlaku, wanita itu masih tidak curiga mengenai konsepsi yang telah berlaku dan terus merokok. Anda tidak perlu memikirkan pengguguran kerana ini..

Tidak ada perkara yang tidak dapat diperbaiki dalam tempoh ini. Segala keperluan wanita, sebaik sahaja mengetahui keadaannya, segera berhenti merokok. Apabila zigot ditanam ke dalam endometrium rahim, janin dan badan ibu menjadi satu. Selepas tempoh ini, semua perubahan yang berlaku pada ibu, satu atau lain cara, menyangkut bayi..

Cara berhenti pada trimester kedua

Merokok adalah kebiasaan yang paling berbahaya. Sekiranya tidak dapat menolaknya pada awal kehamilan, anda harus bersedia untuk fakta bahawa anak itu akan mengalami sedikit gangguan. Oleh kerana berisiko tinggi, semua langkah mesti diambil untuk menghilangkan ketagihan nikotin. Penting untuk diingat risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Doktor mengatakan bahawa anda harus berhenti merokok secara beransur-ansur dan lebih baik di bawah pengawasan pakar, dia akan mengembangkan kaedah yang sesuai untuk menghilangkan ketagihan.

Bagaimana tidak merokok pada trimester ketiga dan semasa menyusui

Anda perlu menghentikan ketagihan nikotin secepat mungkin. Sekiranya terdapat ketagihan, perkara utama adalah mengajar diri anda mengawal diri dan tidak mencari sebungkus rokok pada waktu menghadapi kesukaran, mood buruk atau masalah yang timbul, dan tidak kira berapa lama perkara ini berlaku.

Sangat sesuai untuk berhenti merokok sebelum minggu ke-12. Tidak mudah bagi seorang wanita yang merokok sekitar sepuluh batang rokok sehari untuk jangka waktu tertentu, tidak mudah berhenti nikotin, dan oleh itu, jika idea untuk berhenti merokok muncul hanya pada trimester ketiga, lebih baik melakukannya secara beransur-ansur..

Agar tidak merokok pada trimester ketiga kehamilan, perlu menyedari bahawa ini berbahaya bagi anak yang belum lahir. Anda tidak boleh mempertaruhkan kesihatan bayi anda untuk beberapa masalah.

Mengenai masalah penyusuan, perlu diperhatikan bahawa merokok mempengaruhi kualiti susu dan isinya. Akibat merokok, tubuh bayi tidak akan mendapat cukup vitamin yang diperlukan untuk pengembangan zat, mereka akan diserap oleh nikotin.

Sekiranya nikotin memasuki tubuh anak setiap hari, akibat berikut dapat diperhatikan:

 • hilang selera makan;
 • gangguan tidur;
 • pembangunan tertangguh;
 • kesukaran dengan usus;
 • alahan;
 • kecenderungan untuk tumor malignan.

Kesan nikotin pada janin dan plasenta

Pada minggu-minggu pertama kehamilan, semua organ utama bayi diletakkan. Oleh itu, adalah penting bahawa bayi yang belum lahir menerima semua nutrien yang diperlukan, khususnya oksigen sepenuhnya. Nikotin adalah racun yang semasa kehamilan memberi kesan negatif kepada tubuh ibu dan juga badan anak. Lebih-lebih lagi, jika tubuh wanita "melindungi" sistem imun, maka janin melindungi plasenta. Tahap komplikasi dan masalah kesihatan secara langsung bergantung kepada jumlah rokok yang dihisap oleh seorang wanita. Ancaman gangguan plasenta adalah berbahaya; kebarangkaliannya meningkat sebanyak 25% jika seorang wanita menghisap 10 batang rokok sehari. Sekiranya dia seorang perokok dengan pengalaman yang panjang, maka kebarangkalian meningkat kepada 65%.

Bagaimana rokok mempengaruhi pemakanan janin

Cara makan bayi bergantung pada aliran darah. Merokok menyekat aliran oksigen dan menyekat saluran darah. Akibatnya, kebuluran oksigen berlaku, yang penuh dengan akibat yang serius bagi anak yang belum lahir. Kanak-kanak itu tidak mempunyai cukup nutrien yang dia perlukan untuk berkembang dengan betul dan lengkap.

Sekiranya anda menghisap rokok yang lemah

Rokok ringan tidak berbeza dengan yang kuat. Satu-satunya perbezaan adalah dari segi kuantiti. Sekiranya anda menghisap dua batang rokok yang lebih ringan, hampir sama dengan merokok satu yang kuat. Sebarang pengambilan nikotin ke dalam tubuh membahayakan ibu dan bayi yang hamil, dan oleh itu tidak menjadi masalah sama sekali jenis rokok yang dihisap oleh seorang wanita.

Komplikasi kelahiran anak

Seorang ibu yang merokok meningkatkan risiko keguguran rata-rata 30%. Komplikasi kelahiran selepas merokok semasa mengandung adalah kelahiran bayi yang kurang berat badan. Akibat terburuk dari merokok adalah kelahiran anak yang lahir..

Adakah mungkin untuk berhenti merokok dengan segera tanpa bahaya

Pakar yakin bahawa meninggalkan kebiasaan buruk dengan segera, seorang wanita meningkatkan kemungkinan memiliki keturunan yang sihat. Doktor berkeras untuk mengawal ketagihan terkawal jika seorang wanita memutuskan untuk berhenti merokok selama lebih dari 4 bulan.

Penyakit yang disebabkan oleh merokok

Pergantungan tembakau memberi kesan negatif kepada ibu. Perlu diperhatikan warna kulit yang tidak sihat, suara serak, gigi buruk. Terdapat banyak penyakit serius, contohnya:

 • osteochondrosis;
 • insomnia;
 • urat varikos;
 • gangguan peredaran darah;
 • osteoporosis;
 • gangguan dalam kerja jantung;
 • insomnia, dll..

Ramai perokok membenarkan kebiasaan mereka dengan mengatakan bahawa berhenti merokok akan menyebabkan tekanan dan membahayakan anak. Ya, ini sebahagiannya benar. Walau bagaimanapun, ingat bahawa bahaya yang disebabkan oleh nikotin jauh lebih serius daripada tekanan penolakan. Adalah menjadi kesalahan untuk mempercayai bahawa rokok mahal berkualiti tinggi, dan oleh itu kurang berbahaya. Anda tidak perlu berfikir bahawa jika anda mengurangkan bilangan rokok yang dihisap atau tahap kekuatannya menurun, maka anak akan lebih mudah bernafas.

Sekiranya seorang gadis merancang untuk mengandung, atau melihat dua helai ujian, perkara pertama yang harus dilakukannya adalah berhenti merokok. Seorang ibu harus melindungi bayinya yang belum lahir dari hari-hari pertama dan melakukan segala-galanya untuk melindunginya dari kesan berbahaya dari asap beracun.

Bahaya merokok semasa mengandung

Nikotin dan kehamilan adalah konsep yang tidak sesuai, bahaya merokok bagi wanita hamil tidak dapat dinafikan. Menjawab soalan sama ada merokok mungkin semasa mengandung, seseorang harus menyedari tahap risikonya sepenuhnya, penting untuk memahami mengapa merokok semasa kehamilan berbahaya bagi janin dan ibu, kapan, berapa lama, rokok paling berbahaya bagi anak yang belum lahir.

Akibat merokok semasa mengandung

Keburukan utama, menurut doktor, adalah bahawa merokok pasif semasa kehamilan bayi intrauterin menyebabkannya beberapa akibat yang merosakkan. Pada masa yang sama, remah secara fizikal tidak dapat menyingkirkan ketagihan ini, dan, memandangkan berat embrio itu sendiri, kerentanannya, setiap rokok yang dihisap oleh wanita membawa bahaya nyata bagi kehidupan anak itu.

Apabila dos nikotin tertentu masuk ke dalam badan secara berkala, ibu hamil memprovokasi banyak perubahan patologi dalam struktur organ dan sistem dalaman pada anak. Perubahan dan patologi negatif berikut pada janin semasa kehamilan dapat dibezakan:

 • Gangguan dalam struktur dan fungsi otak dan tiub saraf, yang akhirnya boleh menyebabkan kematian atau kecacatan intrauterin.
 • Kurang berkembang dalam struktur korset otot.
 • Mutasi spontan (akibatnya - kecacatan kongenital), kes kematian bayi secara tiba-tiba dan onkologi awal.
 • Melemahkan imuniti dan penyakit kronik sistem pernafasan, kardiovaskular.
 • Meninggalkan perkembangan fizikal dan mental.

Kesan pada badan ibu

Anda tidak boleh menganggap bahawa merokok mempengaruhi, membawa bahaya kepada janin itu sendiri - ibu yang merokok juga berisiko. Pertama sekali, para pakar mengatakan bahawa merokok dalam tempoh kehamilan mempengaruhi kerja keseluruhan sistem dalaman kelahiran anak..

Untuk memahami mengapa merokok berbahaya bagi ibu hamil, pertama sekali, perlu disebutkan risiko mengembangkan kelahiran janin kerana lokasi plasenta yang salah. Dalam beberapa kes, ia menyekat faring rahim dan anak tidak dapat dilahirkan secara semula jadi. Doktor dalam kes ini menggunakan bahagian caesar..

Kesan merokok pada kehamilan dan kesihatan ibu:

 • Anemia dan kematian embrio intrauterin, memprovokasi perkembangan proses septik, keradangan.
 • Pendarahan berat dan komplikasi yang menjadikannya mustahil untuk menjalani kehamilan yang normal.
 • Kelahiran pramatang.

Kemungkinan mengembangkan anomali dan proses patologi sangat, sangat tinggi - menurut statistik, jika dibandingkan dengan norma, risiko ini meningkat 20 kali ganda.

Berapa lamakah merokok paling berbahaya?

Bahaya merokok semasa mengandung diperhatikan pada semua peringkat. Perubahan patologi negatif apabila seorang wanita hamil menghisap rokok boleh dibahagikan secara bersyarat kepada beberapa kumpulan, yang masing-masing mempunyai risiko sendiri, pada tahap yang lebih besar atau lebih rendah.

Memudaratkan sebelum hamil

Doktor yang tidak sia-sia mengesyorkan agar wanita hamil berhenti ketagihan sekurang-kurangnya setahun sebelum pembuahan yang dirancang, dalam jangka masa tertentu badan itu sendiri dibersihkan dari racun dan racun, nikotin, pulih sepenuhnya.

Menurut doktor, jika mungkin untuk berhenti merokok dalam jangka waktu tertentu, risiko mengembangkan kelainan pada janin menurun dengan ketara, ke tahap rata-rata wanita yang tidak merokok. Sekiranya pada masa pembuahan seorang wanita merokok, ini menyebabkan kelemahan sistem kekebalan tubuh, risiko mengembangkan banyak kelainan patologi pada janin, mutasi dan keguguran spontan.

Kesan nikotin pada janin pada trimester pertama

Bahaya utama merokok pada tahap kehamilan ini adalah bahawa risiko mengembangkan bukan sahaja kelainan pada janin meningkat dengan ketara, tetapi juga kemungkinan keguguran spontan adalah tinggi. Ini boleh menjadi pembekuan janin, dan kesan negatif nikotin terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin intrauterin. Lebih-lebih lagi, setiap penamatan kehamilan, buatan atau spontan, mengurangkan kemungkinan berjaya hamil dan melahirkan anak di masa depan..

Bahaya merokok semasa mengandung pada trimester ke-2 dan ke-3

Pada tahap kehamilan ini, risiko mengembangkan anomali bayi juga tinggi, tetapi akibat merokok yang paling berbahaya adalah keguguran spontan. Racun asap tembakau yang memprovokasi penuaan plasenta - melaluinya anak tidak dapat menerima semua nutrien yang diperlukan. Dalam kes ini, doktor membincangkan perjalanan penyimpangan patologi seperti perkembangan hipoksia dan kelaparan oksigen, pembentukan organ dan sistem yang tidak betul, dan, di atas segalanya, otak menderita dalam proses ini..

Bolehkah ibu menyusu merokok

Pertama sekali, nikotin masuk ke dalam susu, yang, ketika disusui, meracuni tubuh bayi yang baru lahir. Racun nikotin merupakan ancaman langsung kepada anak. Dalam kes ini, si anak enggan menyusui kerana rasa pahit yang diberikan oleh nikotin kepadanya. Penolakan makan secara semula jadi, yang sangat berbahaya, menyebabkan kekebalan anak menjadi lemah, dia tidak dapat tidur dengan nyenyak dan berkembang, ketinggalan dalam perkembangan fizikal dan mental dari rakan sebayanya.

Fakta sedih

Kehamilan dan merokok tidak boleh digabungkan. Fakta ini disahkan oleh data berikut. Menurut penyelidikan terbaru, kanak-kanak yang ibunya merokok dalam tempoh kehamilan mereka sepertiga lebih cenderung menderita diabetes awal atau obesiti remaja..

Sekiranya wanita hamil tidak berhenti merokok dalam tempoh kehamilan anak lelaki, testisnya akan jauh lebih kecil daripada ukuran normal. Pada masa yang sama, tahap kepekatan spermatozoa dalam air mani dikurangkan sebanyak 20% berbanding dengan nilai normal. Seorang kanak-kanak yang ibunya merokok semasa hamil adalah perokok yang berpotensi.

Selalunya, seorang wanita hamil tidak mempunyai kemahuan yang cukup untuk berhenti merokok sepenuhnya. Yang dapat dia lakukan untuk menenangkan hati nurani adalah mengurangkan jumlah rokok yang dia merokok. Telah lama terbukti bahawa setiap rokok berbahaya, menyebabkan pukulan yang tidak dapat diperbaiki pada janin.

Akibat yang paling berbahaya dari merokok ibu hamil adalah:

 • Risiko menghidap leukemia kanak-kanak. Penyebab penyakit ini adalah kesan negatif nikotin, bahan toksik lain yang mempengaruhi perkembangan sumsum tulang. Pada bayi intrauterin, sel-sel yang rosak terbentuk. Penyelamatan untuk remah adalah pemindahan sumsum tulang selepas kelahirannya. Kekurangan bahan penderma sering menyebabkan kematian kanak-kanak.
 • Kerana kekurangan oksigen, anak itu tercekik, dan ibu meyakinkan dirinya bahawa bayinya telah tumbuh, dan ia sesak di rahim. Pada masa yang sama, bayi juga mengalami kekurangan nutrien, tanpanya tidak akan ada pertumbuhan dan perkembangan yang menyeluruh.
 • Kerana kekurangan unsur mikro yang diperlukan, anak seorang ibu yang merokok dilahirkan dengan berat badan yang rendah. Dia dapat diselamatkan dengan rawatan intensif segera..

Anomali kongenital akibat merokok semasa mengandung

Racun rokok, melewati plasenta ke dalam tubuh anak intrauterin, menyebabkan komplikasi serius, menyebabkan perkembangan patologi nasofaring, sistem jantung, strabismus. Selalunya bayi ketinggalan dalam perkembangan mental.

Di sekolah, anak-anak ibu yang merokok tidak dapat mengasimulasikan kurikulum dan sukar untuk menyesuaikan diri secara sosial. Ramai ibu yang merokok percaya bahawa berhenti merokok secara tiba-tiba semasa mengandung akan menyebabkan tekanan pada perkembangan bayi, yang akan membawa kepada hasil yang negatif. Ianya tidak betul.

Doktor mendapati bahawa merokok ibu masa depan pada peringkat awal kehamilan membawa kepada manifestasi "bibir sumbing" dan "sumbing langit-langit" ketika anak dilahirkan dengan muka sumbing.

Kesan nikotin pada jiwa bayi

Para saintis telah membuktikan bahawa nikotin bukan sahaja merosakkan kesihatan fizikal bayi, tetapi juga merosakkan jiwa janin. Anak-anak ibu yang merokok pada usia dini berbeza dengan rakan sebaya mereka. Mereka tidak berhati-hati, sering hiperaktif, kecerdasan mereka berada di bawah purata. Kanak-kanak dalam kategori ini biasanya agresif, cenderung untuk menipu..

Menurut statistik, anak-anak ibu yang merokok 2 kali lebih mungkin mengalami autisme, patologi mental, apabila seseorang tidak bersentuhan dengan kenyataan di sekitarnya. Fakta-fakta ini dijelaskan oleh para saintis oleh kekurangan oksigen di otak embrio. Juga didapati bahawa anak-anak ibu yang merokok pada masa dewasa lebih cenderung kepada jenayah..

Bagaimana merokok hookah mempengaruhi kehamilan

Persoalan tentang apa yang akan berlaku sekiranya anda merokok hookah semasa mengandung adalah menarik bagi banyak pihak. Sebilangan wanita, setelah hamil, tidak dapat berhenti merokok, beralih ke hookah, berharap penyaringan, yang melindungi perokok dari tindakan bahan toksik. Sesungguhnya, penapisan air atau susu mengurangkan jumlah bahan toksik yang mempengaruhi kesihatan bayi intrauterin, tetapi pada masa yang sama janin terdedah kepada kesan yang merosakkan: kromium, arsenik, plumbum.

Apabila ibu hamil mengalami penekanan pada hookah, bayi tercekik, kerana kekejangan vaskular mengganggu akses oksigen ke plasenta. Merokok Hookah sering menjadi alasan kelahiran bayi pramatang, yang kemudian ketinggalan dalam perkembangannya. Sebagai peraturan, kanak-kanak dalam kategori ini mempunyai imuniti yang lemah, terdedah kepada penyakit alahan.

Campuran merokok hookah yang diiklankan yang tidak mengandungi nikotin, ketika dibakar, mengeluarkan resin, hidrokarbon aromatik, yang mempunyai kesan buruk pada bayi intrauterin. Dengan keinginan paling besar untuk menghisap rokok, ibu hamil, mengetahui apa yang menyebabkan merokok semasa kehamilan, mesti berhenti, menyedari apa siksaan yang ditanggungnya kepada bayinya yang tidak berdaya.

Merokok semasa mengandung: kebenaran dan mitos

Mitos mengenai merokok semasa mengandung

Demi kebiasaan buruk dalam masyarakat, terdapat banyak mitos yang berkaitan dengan merokok dan "keselamatannya".

Mitos 1.
Seorang wanita hamil tidak boleh berhenti merokok secara tiba-tiba, kerana menolak rokok adalah tekanan bagi tubuh, berbahaya bagi anak dalam kandungan.
Kebenaran:
Setiap dos racun yang disertakan dengan rokok seterusnya lebih banyak tekanan bagi janin, yang boleh mengakibatkan akibat yang tidak dapat dipulihkan..

Mitos 2.
Merokok pada trimester pertama adalah selamat.
Kebenaran:
Pendedahan terhadap asap tembakau paling berbahaya pada bulan-bulan pertama, ketika organ penting diletakkan.

Mitos 3.
Wanita hamil boleh menghisap rokok elektronik.
Kebenaran:
Nikotin yang terkandung di dalam kartrij masih memasuki aliran darah, walaupun dalam jumlah yang lebih kecil, oleh itu, bagi wanita dalam kedudukan e-rokok, ia sama berbahayanya dengan yang biasa..

Mitos 4.
Sekiranya anda menghisap rokok ringan atau mengurangkan jumlah rokok setiap hari, maka hampir tidak ada bahaya.
Kebenaran:
Dalam kes ini, kesan berbahaya akan berkurang, tetapi tidak banyak: perokok yang telah mengehadkan dos nikotinnya akan cuba "mendapatkannya" dengan sedutan yang lebih dalam, yang akan meningkatkan jumlah asap yang telah memasuki paru-paru.

Mitos 5.
Sekiranya seorang rakan merokok dan melahirkan bayi yang kuat, maka tidak akan terjadi apa-apa kepada anda..
Kebenaran:
Mungkin kenalan itu sangat bernasib baik, tetapi dengan kebarangkalian yang tinggi kesihatan anaknya terganggu oleh kesan intrauterin nikotin dan racun lain, dan walaupun kesan ini belum dapat dilihat, cepat atau lambat masalah akan membuat diri mereka terasa.

Kesan merokok pada ibu dan anak

Merokok membahayakan anak yang belum lahir dengan beberapa cara.

Pertama, asap tembakau mengandungi banyak bahan toksik: nikotin, karbon monoksida, hidrogen sianida, tar, sebilangan karsinogen, termasuk diazobenzopyrine. Setiap daripada mereka meracuni janin, melalui darah ibu.

Kedua, ketika merokok di dalam badan, jumlah vitamin B, vitamin C dan asid folik dikurangkan dengan ketara. Kekurangan mereka dapat memprovokasi perkembangan kecacatan pada sistem saraf pusat dan menyebabkan sejumlah komplikasi lain, hingga pengguguran spontan..

Elemen beracun bertindak pada janin bukan sahaja secara langsung. Di bawah pengaruh mereka, saluran plasenta menyempit, sebab itulah anak tidak menerima jumlah oksigen dan nutrien yang diperlukan, yang menyebabkan kelewatan pertumbuhan dan perkembangan.

Penyelidikan jangka panjang telah mendedahkan beberapa corak sedih yang berkaitan dengan merokok semasa kehamilan:

• Perokok cenderung mempunyai bayi kecil (hingga 2.5 kg). Setiap bayi dengan berat lahir rendah ketiga lahir dari ibu yang merokok. Walaupun di antara mereka yang merokok sedikit dan jarang, rata-rata, bayi dilahirkan 150-350 gram lebih ringan, juga tinggi badannya lebih kecil dan dengan lilitan kepala dan dada yang lebih kecil.

• Kemungkinan keguguran, kelahiran pramatang dan kematian bayi baru lahir meningkat dengan ketara. Sebungkus rokok sehari meningkatkan risiko ini sebanyak 35%. Gabungan dua tabiat buruk: merokok dan minum alkohol, menggandakannya sebanyak 4.5 kali. Merokok menyebabkan sekurang-kurangnya setiap kelahiran prematur kesepuluh.

• Ibu yang merokok mempunyai kemungkinan 25-65% lebih tinggi untuk gangguan plasenta pramatang, 25-90% (bergantung kepada jumlah rokok) - plasenta previa.

• Perokok 4 kali lebih mungkin mempunyai anak dengan kelainan kromosom, kerana racun bertindak pada embrio dan pada tahap genetik.

• Wanita hamil yang merokok 3-4 kali lebih mungkin didiagnosis dengan kerencatan pertumbuhan janin.

• Kanak-kanak berkemungkinan 30% mengalami obesiti atau diabetes pada usia 16 tahun sekiranya ibu mereka merokok semasa mengandung.

• Akibat merokok wanita hamil mempengaruhi anak sekurang-kurangnya 6 tahun. Kajian WHO menunjukkan bahawa kanak-kanak seperti itu mula membaca kemudian, ketinggalan dalam perkembangan mental dan fizikal berbanding rakan sebaya mereka, dan lulus ujian intelektual dan psikologi lebih buruk..

Keturunan ibu bapa yang merokok beberapa kali lebih mungkin mula merokok daripada mereka yang ibunya sama sekali tidak merokok atau menolak rokok semasa membawa anak.

Ibu mengandung sangat disyorkan untuk tidak hanya meninggalkan rokok sendiri, tetapi meminta perokok dari persekitarannya untuk tidak menggunakannya di hadapannya - asap yang disedut semasa merokok juga boleh mempengaruhi keadaannya dengan cara yang buruk.

Sekiranya data di atas nampaknya tidak menakutkan bagi anda, fikirkan bahawa data tersebut hanya membincangkan bahaya yang disebabkan oleh merokok, sementara sangat sedikit wanita yang dapat membanggakan kesihatan yang sangat baik dan keadaan yang sesuai untuk mengandung. Semua faktor (kesihatan, penyakit masa lalu, kecergasan fizikal dan mental umum, keadaan persekitaran, tabiat buruk) bertambah dan mempengaruhi perkembangan janin. Dan jika anda berusaha untuk melahirkan anak yang hidup dan sihat, mengapa membahayakan nyawanya sendiri??

Merokok semasa mengandung - bagaimana ia mempengaruhi bayi dan bahaya apa yang boleh dilakukannya

Pada masa ketika seorang wanita hamil mengambil sesak, bahan beracun segera memasuki cairan ketuban melalui plasenta. Mereka menjadi keruh, pada masa yang sama terdapat kekejangan saluran otak dan kelaparan oksigen pada anak. Hasilnya adalah kelahiran pramatang dan sukar, berat badan bayi yang baru lahir hingga 2500 g, perawakan kecil, keliling kepala berkurang, dada, masalah kesihatan yang kerap.

 1. Bahaya merokok pada peringkat awal
 2. Kesan merokok pada akhir kehamilan
 3. Akibat merokok
 4. Bagaimana merokok semasa mengandung akan mempengaruhi bayi pada masa akan datang
 5. Kesan asap terpakai pada kanak-kanak
 6. Kesan merokok pada tubuh wanita hamil
 7. Bagaimana persediaan untuk mengandung jika seorang wanita merokok dalam jangka masa yang lama
 8. Beberapa petua mengenai cara berhenti merokok
 9. Panduan video: Bahaya merokok semasa mengandung (pendapat doktor)
 10. Kementerian Kesihatan bosan memberi amaran dan memfilmkan program tersebut

Rundingan video: Bolehkah wanita hamil merokok?

Bahaya merokok pada peringkat awal

Ini adalah tempoh paling penting dalam kehidupan janin. Pada minggu-minggu pertama, semua organ penting berada pada tahap awal. Perkembangan mereka bergantung sepenuhnya kepada bekalan nutrien yang mencukupi ke plasenta. Tetapi bersama dengan vitamin yang diperlukan, unsur mikro, tar, nikotin dan racun lain datang. Ini mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap pengembangan organ dan sistem lebih lanjut..

 • Satu bungkus rokok sehari memprovokasi kematian janin intrauterin dan meningkatkan risiko mempunyai berat kelahiran yang sangat rendah sebanyak 30%;
 • Sebungkus rokok yang digabungkan dengan alkohol meningkatkan risiko keguguran sebanyak 4.5 kali;
 • Risiko kematian bayi secara tiba-tiba meningkat sebanyak 30%. Terutama si kembar;
 • Dosis nikotin yang berlebihan sebelum pembuahan meningkatkan risiko keguguran sebanyak 10 kali.

Dari minggu ke-4, pankreas, usus, alat kelamin, penglihatan dan bau, anggota badan terbentuk. Tidak menghairankan bahawa pada wanita hamil yang merokok bahawa kanak-kanak buta, pekak paling kerap dilahirkan kemudian, dan walaupun dengan patologi perkembangan kaki dan lengan.

Kesan merokok pada akhir kehamilan

Merokok pada separuh kedua kehamilan boleh menyebabkan toksikosis teruk pada ibu. Anak mengalami kebuluran oksigen, yang pada masa akan datang akan menyebabkan bronkitis, asma bronkial dan penyakit pernafasan akut.

Boleh diklik

Akibat merokok

Patologi plasenta

Bahan dan resin beracun karsinogenik segera menembusi plasenta, menyebabkan perubahan yang tidak dapat dipulihkan di dalamnya. Ini membawa kepada perkembangan janin yang tidak normal. keguguran, kelahiran mati.

Hipoksia

Kelaparan oksigen membawa kepada kelewatan dan patologi dalam perkembangan sistem saraf dan pernafasan bayi. Pada masa akan datang, ini akan menampakkan diri dalam kejadian tinggi, batuk, radang paru-paru, pembentukan gumpalan darah di otak..

Ketagihan kepada nikotin

Dalam sebilangan besar kes, seorang ibu, yang belum menemukan kekuatan untuk menghilangkan ketagihan nikotin, anak-anak mula menghisap rokok sejak awal. Kembali ke sekolah menengah. Juga, statistik mengatakan: anak perempuan ibu seperti itu 5 kali lebih kerap menjadi penagih dadah..

Masalah sistem pembiakan

Anak lelaki paling menderita kerana nikotin menghalang pengeluaran sperma. Mereka menjadi tidak aktif, mempunyai bentuk yang tidak normal. Merokok tembakau menyebabkan cryptorchidism. Ini adalah ketika testis tidak jatuh ke tempatnya. Ia juga merosakkan kromosom Y. Sekiranya anda tidak memerlukan pewaris dan tidak mahu mempunyai cucu, maka merokoklah untuk kesihatan.

Kecacatan perkembangan

Risiko sangat tinggi untuk melahirkan bayi dengan cacat jantung, patologi nasofaring (bibir sumbing, langit-langit sumbing), strabismus, anomali mental, sindrom Down.

Risiko besar kematian bayi secara tiba-tiba

Fakta yang terbukti: Merokok semasa kehamilan menyebabkan 19% lebih banyak pembekuan janin, 30% lebih banyak kelahiran mati dan 22% lebih banyak kematian secara tiba-tiba dalam tempoh perinatal.

Bagaimana merokok semasa mengandung akan mempengaruhi bayi pada masa akan datang

 • Sepertiga kanak-kanak menghidap diabetes sebelum dewasa;
 • Sepertiga lagi adalah obes dari sekolah;
 • Anak-anak lebih kerap daripada yang lain ketinggalan dengan rakan sekelasnya dalam pelajaran mereka, jauh lebih sukar bagi mereka untuk belajar membaca dan menulis;
 • Hiperaktif, kegelisahan, sering masalah mental;
 • Kelaparan oksigen menimbulkan keterbelakangan mental;
 • Risiko kecenderungan bunuh diri yang tinggi sejak usia dini;
 • Ketagihan dadah dan tingkah laku antisosial lebih biasa daripada pada kanak-kanak yang ibunya menjalani gaya hidup sihat sebelum dan semasa kehamilan;
 • Kanak-kanak perempuan lebih kerap menjadi tidak subur, dan kanak-kanak lelaki sering didiagnosis dengan patologi sperma, keadaan tidak bergerak.

Kesan asap terpakai pada kanak-kanak

Walaupun ibu mengandung tidak merokok, tetapi sering berada di bilik berasap, dia dan bayi dalam kandungan juga berada dalam bahaya. Asap rokok boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan.

 1. Perkembangan janin yang tidak normal.
 2. Keabnormalan dalam struktur organ dalaman.
 3. Kelahiran pramatang.
 4. Kelahiran Masih.
 5. Kurang berat badan bayi yang baru lahir.
 6. Pembangunan bayi yang tergendala.
 7. Bronkitis yang kerap dan kronik.
 8. Serangan asma.
 9. Penyakit jantung.
 10. Leukemia.
 11. Jangkitan pernafasan akut yang kerap.
 12. Diabetes.

Tunjukkan senarai ini kepada suami anda atau mereka yang terdekat dengan anda yang merokok. Adakah mereka bersedia menghadapi masalah serupa pada anak yang belum lahir? Dan selepas melahirkan, akan ada satu lagi perokok pasif. Walaupun pintu balkoni tertutup rapat tidak akan menjadi penghalang asap yang boleh dipercayai. Satu jam dihabiskan di bilik tertutup, di mana seseorang merokok, sama dengan sebungkus rokok merokok sendiri. Atas sebab ini, fikirkan dua kali sebelum pergi ke kafe di mana merokok dibenarkan..

Kesan merokok pada tubuh wanita hamil

 • Toksikosis pada peringkat awal dan akhir;
 • Komplikasi kehamilan dan kelahiran anak;
 • Masalah dengan saluran gastrousus;
 • Kekurangan vitamin C, yang menyebabkan gangguan metabolik;
 • Kekebalan menurun;
 • Keadaan tertekan;
 • Phlebeurysm;
 • Pening;
 • Migrain.

Bagaimana persediaan untuk mengandung jika seorang wanita merokok dalam jangka masa yang lama

Nikotin dikeluarkan sepenuhnya dari badan satu tahun selepas rokok terakhir yang anda merokok. Oleh itu, jika anda ingin mempunyai bayi yang sihat, berhenti merokok sekarang. Ambil multivitamin, daftar ke gimnasium - menyiapkan otot dan seluruh badan anda untuk kehamilan dan kelahiran adalah sangat penting. Tidak perlu pergi ke pusat peranginan balnologi, menjalani rawatan lengkap dengan air mineral. Lulus semua ujian, menjalani fluorografi terlebih dahulu. Makan makanan yang sihat dan segar.

Nikotin mempunyai kesan buruk bukan hanya pada tubuh wanita. Potensi lelaki juga menderita racun ini. Sekiranya anda ingin mempunyai anak yang sihat dan kuat, berhenti merokok dengan suami atau pasangan anda. Pengalaman menunjukkan bahawa jauh lebih mudah untuk berhenti merokok ketika pasangan melakukannya pada masa yang sama..

Tidak seperti wanita, badan lelaki pulih lebih cepat. Cukup bagi seorang lelaki untuk tidak merokok selama 3 bulan untuk menghilangkan nikotin dalam darahnya sepenuhnya.

Beberapa petua mengenai cara berhenti merokok

 • Jangan membuang secara tiba-tiba;
 • Pada minggu pertama, kurangkan separuh daripada jumlah rokok yang anda merokok;
 • Pada minggu kedua, beralih ke paling ringan;
 • Ambil beberapa keping dan keluarkan rokok. Ini akan membantu mengurangkan rasa lapar nikotin;
 • Pada minggu ketiga, merokok hanya sebagai jalan terakhir;
 • Sekiranya anda mengikuti petua sebelumnya, anda tidak lagi mahu merokok pada minggu keempat..

Kesihatan anak yang belum lahir sepenuhnya ada di tangan anda. Percayalah, jauh lebih mudah untuk berhenti merokok daripada terus berkeliaran di hospital dan mengumpulkan wang di rangkaian sosial untuk operasi yang kompleks dan mahal untuk bayi yang sakit parah!

Kisah bagaimana Anastasia berhenti merokok: baca kisah >>>

Panduan video: Bahaya merokok semasa mengandung (pendapat doktor)

Kementerian Kesihatan bosan memberi amaran dan memfilmkan program tersebut

Mengiklankan:
Bagaimana cara berhenti merokok tanpa permen karet, tompok, pil, pengekodan? Kaedah baru telah muncul: Teh monastik adalah ubat semula jadi yang dapat membantu menghilangkan ketagihan nikotin hanya dalam 3 minggu (untuk maklumat lanjut, klik pada gambar)

Anda boleh membaca ulasan dan memesan teh di sini >>>

Kisah bagaimana Anastasia berhenti merokok - baca kisahnya >>>

Adakah anda ingin menjadi yang pertama membaca bahan kami? Langgan saluran telegram kami, halaman Facebook, atau kumpulan VKontakte.

Kami berada di Yandex.Zen - sertai!

Bagaimana merokok semasa mengandung mempengaruhi perkembangan janin dan apa yang akan berlaku pada bayi selepas kelahiran sekiranya ibu merokok?

Menurut statistik Kementerian Kesihatan, 20% ibu hamil merokok dan hanya seperlima dari mereka berhenti dari tabiat buruk ini setelah mengetahui keadaan mereka. Memandangkan statistik yang menyedihkan, para saintis secara aktif mengkaji kesan merokok terhadap kehamilan dan perkembangan janin..

Telah diperhatikan bahawa bagi seorang wanita yang merokok, membawa anak menjadi cabaran, kerana mereka mengalami beban yang besar pada sistem kardiovaskular. Peningkatan toksikosis, kelemahan, sesak nafas dan pening adalah akibat ketagihan nikotin semasa kehamilan. Setiap rokok yang dihisap memberi kesan negatif kepada ibu dan anaknya yang belum lahir..

Dari artikel yang anda akan pelajari

Bagaimana tabiat buruk ibu mempengaruhi perkembangan janin??

Kerana pergantungan tembakau, keseimbangan prolaktin dan progesteron dalam tubuh ibu terganggu, yang mempengaruhi tisu plasenta. Ia menjadi lebih nipis, jisim menurun, perubahan ultrastruktur berlaku di dalamnya. Toksin merosakkan penghalangnya, membatasi pengambilan nutrien.

Anak mengalami hipovitaminosis, kekurangan asid folik. Embrio paling rentan pada kehamilan awal, jadi pakar sakit puan mengesyorkan berhenti merokok sebelum pembuahan.

Merokok pada trimester kedua dan ketiga melambatkan pembentukan sistem badan yang penting. Otak, hati, ginjal adalah organ, perkembangan yang perlahan yang dicatatkan oleh doktor pada anak. Terdapat kekurangan zat makanan apabila ciri-ciri perkembangan janin tidak sepenuhnya sesuai dengan fasa kehamilan.

Gambar-gambar ini diambil dengan pengimbas ultrasound. Bahagian atas adalah gambar anak wanita merokok. Anda dapat melihat seberapa kerap dia menyentuh wajahnya, berbeza dengan anak yang tidak merokok. Kajian menunjukkan bahawa semakin tua kanak-kanak itu, semakin sedikit dia menyentuh wajah, ini menunjukkan kejayaan pembentukan sistem saraf pusat dan perkembangan secara umum..

Kesan berbahaya rokok pada kehamilan pada trimester terakhir meningkatkan risiko toksikosis lewat (gestosis). Komplikasi ini boleh menyebabkan kematian wanita itu sendiri dan anaknya..

Adakah plasenta melindungi janin dari kesan nikotin jika wanita hamil merokok??

Perkembangan janin berlaku berkat plasenta, yang merupakan tempat pembiakannya. Plasenta wanita yang merokok tidak menghalang penembusan bahan toksik dari asap tembakau, nikotin, tar karsinogenik, karbon monoksida, unsur radioaktif memasuki darah bayi.

Kepekatan nikotin dalam tisu embrio adalah 1.5 kali lebih tinggi daripada wanita yang membawanya. Merokok ibu bagi tubuh manusia yang berkembang di dalam dirinya adalah keracunan yang berterusan.

Adakah degupan jantung janin mempengaruhi jika seorang wanita merokok semasa mengandung??

Di bawah pengaruh asap tembakau, kelenjar adrenal menghasilkan katekolamin, yang mempunyai kesan vasokonstriktor. Oleh itu, aliran darah ke plasenta menurun dengan mendadak, dan risiko trombosis meningkat. Peredaran terganggu kerana karbon monoksida bertindak balas dengan hemoglobin untuk membentuk karboksimemoglobin.

Sebatian tersebut tidak bertolak ansur dengan oksigen, akibatnya hipoksia intrauterin terbentuk, yang mana otak, ginjal dan jantung sangat sensitif. Gangguan aliran darah uteroplacental berlangsung 30 minit setelah menghisap rokok.

Keadaan serupa menyebabkan kekejangan yang menyakitkan: bayi berkelakuan gelisah, mendorong. Sebagai mekanisme kompensasi kekurangan oksigen, jantungnya mula berdegup lebih laju. Sekiranya ibu merokok secara berkala, takikardia patologi berkembang.

Perlu juga diketahui bahawa merokok sebelum mengandung juga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan bayi anda. Dan jika anda tidak boleh berhenti dan menyalahgunakan alkohol, maka risikonya meningkat lebih banyak (baca lebih lanjut).

Kesan merokok terhadap kematian bayi

Hanya 5 batang rokok setiap hari boleh menyebabkan kematian seorang kanak-kanak akibat pecah atau kerosakan plasenta. Tanpa campur tangan perubatan tepat pada masanya, keguguran atau kematian janin intrauterin kemungkinan kehamilan hingga 28 minggu. Selain keguguran, kelahiran mati mengancam ibu yang merokok. Kelaziman kelahiran pramatang di kalangan ibu yang merokok melebihi 20%, dan bayi pramatang mengalami masalah kesihatan yang serius.

Pada peringkat kemudian, penyebabnya adalah plasenta previa, apabila membran janin tidak dapat menahan bayi dengan sendirinya. Permulaan buruh awal secara langsung berkorelasi dengan jumlah rokok yang seorang wanita merokok setiap hari..

Anak lelaki atau anak perempuan kecil wanita yang merokok semasa mengandung mempunyai risiko 3 kali lebih tinggi mendapat sindrom kematian secara tiba-tiba. Ini ditunjukkan oleh kematian spontan bayi yang baru lahir dalam mimpi, dan setelah bedah siasat, pakar merasa sukar untuk mencari penyebab kematiannya.

Anak-anak ibu bapa yang bergantung kepada tembakau dilahirkan lemah, sakit-sakitan, dengan tanda-tanda kelaparan nikotin (insomnia, menangis, gugup, kegagalan pernafasan) Akibatnya, mereka sering mati sebelum mencapai usia 1 tahun.

Apa yang akan berlaku kepada anak sekiranya ibu tidak pergi? Potensi akibat masa depan

Merokok tembakau pada setiap trimester kehamilan mengancam anak masa depan dengan komplikasi.

Pada bayi, penyakit kongenital diperhatikan:

 • sistem kardiovaskular (kecacatan injap, dinding jantung, atresia paru);
 • sistem pernafasan (asma, kekurangan paru-paru, penyempitan bronkus);
 • saluran gastrousus (jangkitan esofagus, rektum);
 • alat kelamin (atresia vagina pada kanak-kanak perempuan, penurunan ukuran testis berbanding dengan norma pada kanak-kanak lelaki);
 • sistem muskuloskeletal (ketiadaan atau ukuran anggota badan yang tidak normal, kaki kelabu);
 • strabismus;
 • alahan.

Ketagihan nikotin mempengaruhi penampilan bayi baru lahir. Mereka berbeza dalam ciri wajah tertentu:

 • bibir nipis;
 • "Mulut ikan";
 • jambatan hidung yang luas;
 • sejenis sempadan pertumbuhan rambut;
 • telinga displastik.

Ibu yang merokok 6-8 minggu mengandung membawa kepada kelainan kraniofasial seperti celah langit-langit (tisu sumbing) dan bibir sumbing (lelangit tengah pecah). Pada masa akan datang, kanak-kanak ini sering menderita sakit tekak, selesema dan penyakit berjangkit lain kerana penurunan imuniti..

Anak seorang ibu yang merokok mempunyai IQ yang lebih rendah daripada rakan sebayanya. Belajar lebih sukar baginya, dia sukar menumpukan perhatian, meluahkan pemikirannya. Tidak mudah bagi anak seperti itu untuk menghadapi penyesuaian sosial dan persiapan ke sekolah, kerana keagresifannya meningkat, dan kemampuan kognitifnya berkurang..

Gangguan perkembangan mental, tingkah laku antisosial sering diperhatikan. Akhirnya, kategori orang ini lebih terdedah kepada ketagihan nikotin pada masa dewasa, seperti ibu bapa mereka.

Bagaimana tabiat ini mempengaruhi sindrom tembakau janin dan apa adanya?

Kumpulan gejala pada bayi baru lahir yang ibunya mempunyai ketagihan nikotin disebut sindrom tembakau janin oleh doktor. Kanak-kanak kekurangan zat makanan dan oksigen, karboksimemoglobin dan nikotin berlebihan.

Kanak-kanak dilahirkan dengan pertumbuhan dan berat badan kurang dari 2.5 kg, mereka perlahan-lahan memperoleh parameter ini, mereka menderita patologi paru, keterbelakangan mental. Doktor menetapkan terapi intensif untuk mereka sehingga mereka menerima bahan yang diperlukan dengan ubat-ubatan, yang kekurangannya dalam rahim.

Betapa merokok pasif membahayakan ibu mengandung?

Kami bercakap secara terperinci mengenai merokok pasif untuk wanita hamil lebih awal. Mari kita ingat secara ringkas bahawa ia berbahaya bagi ibu dan keturunan, kerana meningkatkan risiko terkena anomali dan kelainan kongenital janin. Kerosakannya meningkat sebanding dengan masa ketika ibu hamil menghirup asap tembakau terpakai di bilik yang tidak berventilasi.

Selama 1 jam asap rokok, jumlah bahan toksik yang sama memasuki aliran darah seperti ketika merokok beberapa batang rokok. Ibu berpantang dinasihatkan agar tidak menemani perokok dan bilik berasap. Sekiranya bapa kanak-kanak itu adalah perokok, dia harus benar-benar meninggalkan ketagihan atau sekurang-kurangnya tidak merokok di hadapan yang lain.

Baca maklumat yang lebih berguna mengenai bahaya merokok di bahagian kami.

Video berguna

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kesan merokok pada perkembangan janin, lihat di bawah:

Kesimpulannya

Oleh itu, pergantungan nikotin ibu membawa kepada hipoksia, hipovitaminosis, takikardia patologi pada anak yang belum lahir. Merokok secara mendadak meningkatkan risiko keguguran, pendarahan rahim, kematian janin dan kelahiran mati. Kanak-kanak dilahirkan kecil dan mengalami gangguan kerja sebilangan organ.

Semasa merancang untuk hamil, seorang wanita yang merokok harus mengucapkan selamat tinggal pada ketagihannya terlebih dahulu, kerana bahan toksik dapat dikeluarkan dari badan dalam setahun. Namun, berhenti merokok aktif dan pasif pada setiap tahap kehamilan mempunyai kesan positif pada perkembangan janin..

Semua yang perlu anda ketahui mengenai merokok semasa mengandung

Sejumlah kajian dalam dan luar negeri secara jelas menunjukkan bahaya merokok bagi ibu hamil dan janin. Patologi yang kerap dipengaruhi oleh tabiat negatif termasuk peningkatan kemungkinan keguguran, risiko penyakit kongenital bayi, kelahiran sebelum tarikh lahir yang dijangkakan, dan gangguan dalam aktiviti jiwa dan otak anak pada masa akan datang..

Sekiranya merokok mempunyai kesan buruk kepada orang dewasa, maka apa yang boleh kita katakan mengenai orang yang terbentuk di rahim dan tubuh wanita menjadi lemah semasa persiapan untuk melahirkan anak. Kehamilan adalah masa yang luar biasa dalam kehidupan ibu-ibu, tetapi bagi perokok berat ini adalah tempoh yang sukar di mana disarankan untuk menghentikan ketagihan. Sudah tentu, semasa persiapan dan selepas kelahiran bayi, lebih baik tidak menyentuh rokok sama sekali..

Tabiat buruk semasa merancang

Orang yang merancang kehamilan lebih awal mengambil proses ini dengan penuh tanggungjawab. Mereka memahami bahawa masa depan keluarga bergantung pada keadaan fizikal dan moral mereka dan mereka berusaha dengan segala cara yang mungkin untuk mengurangkan kemudaratan dari kebiasaan itu dan tidak lagi kembali kepadanya semasa mengandung..

Cukup jelas bahawa merokok bukanlah pembantu terbaik dalam merancang kehamilan dan harus ditinggalkan, dan kedua ibu bapa harus berhenti. Fungsi pembiakan perokok dikurangkan hampir separuh, yang bermaksud bahawa mereka tidak mudah hamil. Perlu juga diperhatikan bahawa sekiranya terjadi masalah dengan galas, kemungkinan komplikasi gangguan ubat meningkat dengan ketara.

By the way, lelaki menyingkirkan nikotin dalam badan lebih cepat daripada wanita. Sekiranya hanya ayah yang akan merokok pada masa depan, kehamilan boleh dirancang dalam masa tiga bulan setelah berhenti merokok.

Bagi wanita, ambang pengeluaran zat berbahaya lebih tinggi dan boleh sampai enam bulan, sementara yang penting untuk diperhatikan ialah penggunaan tampalan nikotin dan permen karet untuk berhenti merokok hanya dibenarkan sebelum pembuahan.

Penting! Berhenti merokok dalam enam bulan tidak menjamin kehamilan akan berjalan lancar, kerana ketagihan nikotin menghidap penyakit kronik (jantung, saluran darah, paru-paru, hati, dan lain-lain), kemungkinan bahaya yang harus dirujuk dengan doktor anda.

Bahaya kepada seorang wanita

Juga penting untuk menentukan apa yang menyebabkan merokok semasa kehamilan:

 • prosesnya menjadi sukar dengan banyak masalah dan kemungkinan berlakunya keguguran;
 • selera makan berkurang, kenaikan berat badan berhenti;
 • terdapat toksikosis awal dan komplikasi pada peringkat kemudian;
 • pening, sembelit, masalah vaskular, kekurangan vitamin C dan masalah lain muncul.

Beberapa masalah membawa kepada yang lain. Sebagai contoh, kerana kekurangan vitamin C, proses metabolik gagal, imuniti menurun, protein tidak diserap, dan keadaan depresi sering terjadi.

Penting! Tubuh satu dengan bayi semasa hamil. Sekiranya anda membahayakan ibu, itu akan buruk bagi anak, yang juga berlaku pada arah yang bertentangan..

Akibat untuk anak

Setiap tempoh kehamilan mempunyai ciri-ciri tersendiri, dan akibat dari kesan nikotin dan asap pada janin semasa kehamilan akan berbeza.

Pada trimester pertama

Sekiranya seorang wanita terus merokok untuk minggu pertama setelah pembuahan kerana tidak tahu, maka ini tidak begitu menakutkan daripada, misalnya, pada 5-6 minggu. Sekiranya anda segera meninggalkan aktiviti sia-sia ini, maka nikotin tidak akan mempunyai masa untuk membahayakan janin. Pada peringkat ini, embrio masih melekat pada dinding rahim dan memakan zat yang sebelumnya disimpan oleh telur.

Kerosakan paling ketara pada peringkat awal, mulai dari minggu kedua atau ketiga, kerana pada masa ini janin belum dilindungi oleh plasenta, masing-masing, akibatnya akan lebih jelas. Pada bulan-bulan pertama, pembentukan semua sistem badan penting berlaku pada embrio. Dan kesan negatif dengan tahap kebarangkalian yang tinggi akan mengakibatkan kegagalan, yang pada masa akan datang akan berubah menjadi masalah dengan jantung, sistem rangka dan organ lain.

Akibat kesan toksik yang paling biasa pada minggu-minggu pertama kehamilan termasuk:

 • kerosakan sumsum tulang;
 • kaki kelab;
 • risiko kematian embrio spontan;
 • "Bibir kelinci" dan "lelangit sumbing";
 • Sindrom Down;
 • kelewatan perkembangan;
 • kecacatan jantung;
 • penyakit paru paru;
 • imuniti yang lemah, dll..

Pada trimester kedua

Pada trimester kedua, pembentukan sistem peredaran darah embrio selesai. Merokok mempengaruhi kanak-kanak itu dengan serta-merta, memburukkan kesihatannya. Denyut nadinya naik, saluran darah menjadi sempit, yang menyebabkan kekurangan oksigen, dan ini, seterusnya, mempengaruhi fungsi otak bayi dan mencegah pembentukan tisu saraf. Kapal plasenta juga disempitkan oleh nikotin. Kemungkinan keguguran meningkat.

Pada 6 bulan, pergerakan pernafasan muncul. Dia masih belum bernafas, tetapi ini adalah saat penting dalam perkembangan paru-paru. Sebatang rokok cukup untuk menghentikan pergerakan refleks selama tiga puluh minit, yang meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang dan bahkan kelahiran mati.

Pada trimester ketiga

Pada usia 28-35 minggu, merokok berbahaya bagi kanak-kanak dengan penyakit mental dan kelewatan perkembangan. Buah tumbuh lebih perlahan daripada yang sepatutnya, tidak menambah berat badan dan berada di bawah normal. Risiko keguguran dan kematian bayi meningkat.

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diracun dengan racun karbon monoksida, nikotin, arsenik dan kimia sepanjang kehamilan mereka melalui merokok cenderung terdedah kepada ketagihan nikotin, alkohol dan dadah pada masa akan datang. Ibu, tanpa menyedarinya, meletakkan ketagihan ke dalam minda anak.

Cara berhenti dari kebiasaan?

Sekiranya seorang wanita mengetahui keadaannya secara tidak disangka-sangka dan tidak mempunyai masa untuk bersiap, maka berhenti merokok adalah perkara yang perlu untuk mengurangkan bahaya pada dirinya dan janin semasa kehamilan. Sudah tentu, berhenti merokok secara tiba-tiba boleh menimbulkan tekanan, tetapi merokok boleh menjadi lebih merosakkan..

Ibu mengandung harus berhenti merokok pada awal trimester pertama, jika tidak, risiko meningkat sepuluh kali ganda.

Kaedah popular untuk berhenti merokok lebih awal:

 • Gunakan tompok nikotin, gula-gula dan permen karet. Mereka tidak mengandungi tar berbahaya, hanya nikotin. Mereka tidak boleh disebut tidak berbahaya, tetapi mereka mengurangkan kemungkinan keguguran dan patologi lain hampir separuh..
 • Hipnosis diri adalah salah satu cara yang paling berkesan, jika seorang wanita memahami dan menyedari bahawa ketagihan rokok menyebabkan bahaya yang tidak dapat diperbaiki pada anak, maka dia dapat menekan kebiasaan buruk dalam dirinya. Ia sukar, anda perlu mempunyai kemahuan yang kuat.
 • Pergi ke psikologi jika dia menyedari bahawa dia sendiri tidak dapat mengatasi.
 • Yoga, senamrobik, berjalan kaki di luar atau sukan lain.

Implikasi kepada perokok pasif

Merokok pasif penuh dengan akibat yang sangat serius - kemungkinan kehilangan janin. Oleh itu, keburukannya tidak boleh dipandang rendah. Asap rokok biasa menyerang tubuh orang yang sihat dan sering menyebabkan penyakit paru-paru, saluran darah, masalah pernafasan dan juga barah.

Menurut statistik, risiko keguguran pada wanita yang merupakan perokok pasif pada masa kanak-kanak meningkat sebanyak 80%, iaitu hampir dua kali ganda. Ini bukan data setinggi langit, tetapi penyelidikan ilmiah yang serius dari University of Michigan, yang melibatkan lebih dari dua ribu wanita hamil.

Mereka sekali lagi membuktikan bahawa merokok pasif, seperti merokok aktif, mempengaruhi fungsi pembiakan wanita pada usia berapa pun, iaitu, ibu bapa yang merokok, tanpa disengaja, dapat menyebabkan kemandulan pada anak-anak. Berdasarkan ini, tidak sukar untuk membuat kesimpulan mengenai bahaya asap rokok pada peringkat awal dan akhir, bukan sahaja untuk ibu, tetapi juga untuk janin..

Merokok hookah, ganja dan rokok elektronik

Dipercayai bahawa hookah, ganja, dan e-rokok tidak berbahaya semasa mengandung. Tetapi tidak begitu.

Hookah

Dipercayai bahawa asap, ketika melalui air, susu, jus atau cecair lain, dibersihkan dan tidak membahayakan tubuh. Tetapi ini hanya mitos, kenyataannya sama sekali berbeza. Kajian menunjukkan bahawa tar, karbon monoksida, toksin dan garam logam berat kekal dalam asap. Sekiranya kita juga mengambil kira fakta bahawa tidak diketahui dari campuran bahan mentah apa yang dibuat dan digandakan dengan fakta bahawa merokok berlangsung sekitar satu jam, maka pasti akan jelas bahawa hookah sekurang-kurangnya tidak kurang berbahaya daripada rokok untuk wanita dalam kedudukan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai hookah semasa mengandung di sini.

Ganja

Kerana rumput, pengguguran awal sering berlaku. Sekiranya janin berjaya mendapat pijakan, dan wanita itu terus menggunakan ubat tersebut, maka dia akan dikejar dengan muntah, yang mengganggu pemakanan embrio yang betul. Bayi dalam kes ini sering dilahirkan kurang berkembang dengan peningkatan risiko skizofrenia..

E-rokok

Rokok elektronik, atau disebut "vape", dikemukakan oleh pengeluar sebagai kebalikan dari rokok konvensional. Benarkah? Kajian terbaru dari makmal yang memeriksa banyak jenis produk ini mendapati bahawa asap vape mengandungi racun berbahaya dan nikotin yang menimbulkan rasa asap tembakau..

Penerangan mengenai kategori produk ini sering mengatakan bahawa mereka boleh memberi kesan negatif kepada genetik janin. Oleh itu, anda perlu melupakan rokok elektronik sekiranya anda ingin melahirkan bayi yang sihat..

Video berguna

Kesan merokok semasa mengandung dalam pelbagai tempoh akan dibincangkan dalam video:

Kesimpulannya

Merokok pasif dan aktif menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki kepada ibu dan bayi dalam kandungan. Oleh itu, ibu bapa masa depan perlu memahami dengan jelas apa kebiasaan seperti itu, dan berusaha melakukan segala-galanya untuk mengurangkan risiko semasa hamil. Semakin cepat anda dapat melindungi diri anda dari ketagihan tembakau dan mula merawat akibatnya, semakin baik..

Perlu diingat bahawa tidak ada pilihan alternatif untuk menggunakan nikotin yang dapat dibenarkan dan satu-satunya jalan keluar adalah penolakan ketagihan yang lengkap, walaupun secara beransur-ansur,.