Klacid® (125 mg / 5 ml)

Nasofaring

Laman web ini menyediakan maklumat latar belakang untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit mesti dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Klacid adalah antibiotik dari kumpulan makrolida yang mempunyai kesan buruk terhadap pelbagai mikroorganisma patogen dan oportunistik. Ubat ini digunakan untuk mengubati penyakit berjangkit dan radang dari pelbagai organ dan sistem, yang diprovokasi oleh mikrob yang sensitif terhadap antibiotik. Oleh kerana mikroorganisma sensitif terhadap tindakan antibiotik, sebagai peraturan, memprovokasi penyakit berjangkit dan radang pada organ tertentu, Klacid digunakan untuk merawat struktur organ ini dengan tepat. Antibiotik yang paling biasa digunakan untuk merawat bronkitis, radang paru-paru, faringitis, tonsilitis, sinusitis, folikulitis dan eripelas.

Ciri khas Klacid adalah aktivitinya terhadap pelbagai mikroba, termasuk bakteria patogenik atipikal yang menyebabkan penyakit berjangkit dan radang pada saluran pernafasan. Selain itu, antibiotik sangat berkesan dalam rawatan otitis media akut, bronkitis akut, radang paru-paru, faringitis atau tonsilitis pada kanak-kanak..

Varieti, nama, komposisi dan bentuk pelepasan

Saat ini, antibiotik Klacid terdapat dalam dua jenis:

 • Klacid;
 • Klacid SR.

Variasi Klacid SR berbeza dengan Klacid kerana ia adalah tablet berpanjangan (bertindak panjang). Tidak ada perbezaan lain antara Klacid dan Klacid SR, oleh itu, sebagai peraturan, kedua-dua jenis ubat digabungkan dengan nama yang sama "Klacid". Kami juga akan menggunakan nama "Klacid" untuk merujuk kepada kedua-dua jenis ubat tersebut, yang menentukan yang mana yang akan kita bicarakan hanya jika perlu.

Klacid SR boleh didapati dalam bentuk dos tunggal - ini adalah tablet pelepasan berpanjangan (jangka panjang), dan Klacid - dalam tiga bentuk dos, seperti:

 • Lyophilisate untuk penyediaan penyelesaian untuk infusi;
 • Serbuk untuk penyediaan penggantungan oral;
 • Tablet.

Semua bentuk dos kedua-dua jenis mengandungi klaritromisin dalam pelbagai dos sebagai bahan aktif. Jadi, tablet Klacid SR mengandungi 500 mg bahan aktif. Lyophilisate untuk penyediaan larutan untuk infusi mengandungi 500 mg clarithromycin setiap botol. Tablet clacid dengan jangka masa normal boleh didapati dalam dua dos - masing-masing 250 mg dan 500 mg clarithromycin. Serbuk penggantungan juga boleh didapati dalam dua dos - 125 mg / 5 ml dan 250 mg / 5 ml. Ini bermaksud bahawa suspensi selesai boleh mempunyai kepekatan bahan aktif 125 mg per 5 ml atau 250 mg per 5 ml..

Dalam kehidupan seharian, pelbagai bentuk dos, jenis dan dos Klacid disebut nama pendek dan luas yang mencerminkan ciri utamanya. Jadi, tablet sering disebut Klacid 250 atau Klacid 500, di mana nombor di sebelah nama itu menunjukkan dos ubat. Penggantungan berdasarkan prinsip yang sama disebut Klacid 125 atau Klacid 250, dll..

Tablet kedua-dua dos Klacid dan tindakan Klacid SR yang berpanjangan mempunyai biconvex, bentuk bujur yang sama dan dilapisi dengan warna kuning. Tablet boleh didapati dalam bungkusan 7, 10, 14, 21 dan 42 keping.

Serbuk untuk penyediaan penggantungan untuk pemberian oral adalah butiran kecil, berwarna putih atau hampir putih dan mempunyai bau buah. Serbuk boleh didapati dalam botol 42.3 g, lengkap dengan sudu dos dan jarum suntik. Apabila serbuk larut dalam air, suspensi legap terbentuk, berwarna putih dan mempunyai aroma buah.

Lyophilisate untuk penyediaan larutan untuk infus dihasilkan dalam botol kedap hermetik dan merupakan serbuk putih dengan sedikit aroma.

Tindakan terapeutik Klacid

Klacid adalah antibiotik dan, dengan demikian, mempunyai kesan buruk terhadap pelbagai mikroorganisma patogen yang menyebabkan penyakit berjangkit dan radang. Ini bermakna apabila anda mengambil Klacid, mikroba mati, yang menyebabkan penyembuhan penyakit berjangkit dan radang..

Klacid mempunyai spektrum tindakan yang luas dan berbahaya bagi jenis mikroorganisma berikut:

 • Chlamydia pneumoniae (TWAR);
 • Chlamydia trachomatis;
 • Enterobacteriaceae dan Pseudomonas;
 • Haemophilus influenzae;
 • Haemophilus parainftuenzae;
 • Helicobacter (Campilobacter) pylori;
 • Legionella pneumophila;
 • Listeria monocytogenes;
 • Moraxella catarrhalis;
 • Mycobacterium leprae;
 • Mycobacterium kansasii;
 • Mycobacterium chelonae;
 • Mycobacterium fortuitum;
 • Mycobacterium avium complex (MAC) - kompleks termasuk: Mycobacterium avium, Mycobacterium intracellulare;
 • Mycoplasma pneumoniae;
 • Neisseria gonorrheae;
 • Staphylococcus aureus;
 • Streptococcus pneumoniae;
 • Streptococcus pyogenes.

Klacid akan berkesan untuk rawatan penyakit berjangkit dan radang pelbagai organ hanya jika ia disebabkan oleh mana-mana mikroorganisma di atas yang sensitif terhadap tindakannya. Dan kerana mikroba yang sensitif terhadap tindakan Klacid biasanya menyebabkan penyakit pada organ dan sistem tertentu yang mempunyai pertaliannya, ubat ini biasanya digunakan untuk merawat jangkitan sejumlah organ.

Berkaitan dengan mikroorganisma berikut, kesan merosakkan Klacid ditunjukkan hanya dalam ujian makmal, tetapi tidak disahkan oleh amalan klinikal:

 • Bacteroides melaninogenicus;
 • Bordetella pertussis;
 • Borrelia burgdorferi;
 • Campylobacter jejuni;
 • Clostridium perfringens;
 • Pasteurella multocida;
 • Peptococcus niger;
 • Propionibacterium acnes;
 • Streptococcus agalactiae;
 • Streptococci (kumpulan C, F, G);
 • Treponema pallidum;
 • Viridans kumpulan streptokokus.

Sekiranya penyakit berjangkit disebabkan oleh mikrob di atas, kepekaannya terhadap Klacid ditunjukkan hanya dalam keadaan makmal, maka lebih baik meninggalkan penggunaan antibiotik ini dan menggantinya dengan yang lain.

Petunjuk untuk digunakan

Arahan penggunaan

Suspensi Klacid (Klacid 125, Klacid untuk kanak-kanak) - arahan penggunaan

Suspensi Klacid tidak dijual siap pakai; mesti disediakan secara bebas dari serbuk. Pada masa ini, serbuk untuk penyediaan suspensi dijual dalam dua dos - 125 mg / 5 ml dan 250 mg / 5 ml. Suspensi 125 mg dijual dalam botol 60 ml, dan 250 mg - 100 ml. Oleh itu, jika serbuk dengan kepekatan 125 mg / 5 ml dibeli, maka kira-kira 30 ml air akan diperlukan untuk menyiapkan penggantungan daripadanya, dan sekitar 50 ml untuk 250 mg / 5 ml.

Dari serbuk di dalam botol, penggantungan harus disediakan segera pada saat ia dirancang untuk menggunakannya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa suspensi yang sudah selesai dapat disimpan hanya selama 2 minggu, setelah itu ubat tersebut harus dibuang, walaupun ubat itu tidak habis sepenuhnya. Sekiranya rawatan berlangsung lebih lama dari dua minggu, maka setiap 14 hari sisa-sisa penggantungan lama harus dibuang dan yang baru harus disediakan. Simpan suspensi hanya pada suhu bilik dari 15 o hingga 30 o C, dan goncangkan dengan baik sebelum setiap penggunaan.

Untuk menyediakan penggantungan, anda mesti membuka botol dengan berhati-hati. Selepas itu, tambahkan air pekat yang tulen dan goncangkan botol dengan kuat untuk membentuk larutan putih legap yang homogen. Sekiranya serbuk dengan kepekatan zat aktif 125 mg / 5 ml digunakan, maka setelah menambahkan air, 60 ml suspensi akan diperoleh. Sekiranya serbuk 250 mg / 5 ml digunakan, maka 100 ml suspensi siap pakai akan diperoleh..

Suspension Klacid disyorkan untuk digunakan pada anak-anak, kerana mudah dosis dalam jumlah yang diperlukan. Namun, jika perlu, orang dewasa juga boleh mengambil Klacid dalam bentuk penggantungan, dengan mengukur dos yang sesuai. Tetapi bagi orang dewasa, lebih disarankan untuk mengambil tablet Clacid, kerana penggantungan akan digunakan dengan cepat dan beberapa botol diperlukan untuk rawatan, yang pada akhirnya akan menyebabkan kos yang tidak berasas tinggi.

Dari usia 12 tahun, dengan syarat berat badan remaja adalah 40 kg atau lebih, disarankan untuk memberi tablet Klacid.

Suspensi boleh diambil tanpa mengira makanan, pada bila-bila masa yang sesuai. Jumlah penggantungan yang diperlukan harus diukur dengan sudu atau jarum suntikan yang disediakan. Suspensi diberikan kepada anak-anak dalam bentuk murni, tetapi jika mereka tidak menyukai rasanya, maka anda boleh meminumnya dengan air, jus, teh, susu atau minuman lain. Untuk bayi, suspensi boleh dicampurkan ke dalam susu, susu formula atau air.

Dos penggantungan Klacid untuk kanak-kanak bergantung pada jenis mikroorganisma yang menyebabkan penyakit berjangkit, dan juga berat badan. Jadi, untuk rawatan jangkitan pada kanak-kanak yang disebabkan oleh mikobakteria, terdapat beberapa dos Klacid, dan untuk penyakit yang disebabkan oleh mikroba lain, dos antibiotik lain diambil.

Oleh itu, untuk rawatan jangkitan yang disebabkan oleh bukan mikobakteria, satu dos Klacid untuk kanak-kanak dikira secara individu, berdasarkan nisbah 7.5 mg setiap 1 kg berat badan. Ubat dalam dos yang dikira diberikan kepada anak 2 kali sehari. Perlu diingat bahawa dos dikira secara individu hanya untuk kanak-kanak yang beratnya kurang dari 40 kg. Sekiranya anak mempunyai berat lebih dari 40 kg, maka dia diberi Klacid dalam dos untuk orang dewasa.

Mari kita pertimbangkan, dengan menggunakan contoh, pengiraan dos ubat untuk anak seberat 20 kg. Satu dos Klacid untuk kanak-kanak seberat 20 kg ialah 20 kg * 7.5 mg = 150 mg. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak itu perlu diberi 150 mg Klacid 2 kali sehari. Sekarang anda perlu mengira berapa mililiter penggantungan yang perlu anda berikan kepada anak sehingga dia menerima 150 mg bahan aktif yang diperlukan. Kami akan mengira penggantungan dengan kepekatan 125 mg / 5 ml. Untuk melakukan ini, buat bahagian seperti berikut:
125 mg - 5 ml
150 mg - X ml,
di mana garis atas menunjukkan kepekatan suspensi (125 mg bahan aktif terkandung dalam 5 ml). Selanjutnya, di garis bawah, di bawah angka yang menunjukkan kandungan bahan aktif dalam jumlah penggantungan tertentu (dalam contoh kami, ia adalah 125 mg), kami menulis berapa banyak bahan ini harus diberikan kepada anak (contohnya adalah 150 mg). Dan di bawah petunjuk isipadu pada baris pertama (dalam contohnya adalah 5 ml), pada yang kedua kita menulis X, kerana kita perlu mengira berapa mililiter penggantungan yang mengandungi 150 mg bahan aktif yang diperlukan. Seterusnya, kami membuat persamaan untuk mengira nilai X, yang kelihatan seperti ini:
X = 150 mg * 5 ml / 125 mg = 6 ml.
Ini bermaksud bahawa kanak-kanak dengan berat 20 kg harus diberi 6 ml penggantungan dengan kepekatan 125 mg / 5 ml 2 kali sehari.

Dengan cara yang sama, jumlah penggantungan dan dos yang diperlukan untuk kanak-kanak dengan berat badan apa pun dikira. Algoritma ini boleh digunakan sebagai templat dengan hanya memasukkan data anda sendiri. Secara perbandingan, jika kita membincangkan penggantungan dengan kepekatan 250 mg / 5 ml, pada baris pertama mereka menulis bukan "125 mg - 5 ml", tetapi "250 mg - 5 ml".

Di samping itu, anda tidak perlu mengira dos individu setiap kali, tetapi gunakan jadual berikut, yang menunjukkan anggaran purata dos untuk kanak-kanak dengan berat badan yang berbeza..

Berat badan anakJumlah penggantungan tunggal dengan kepekatan 125 mg / 5 mlJumlah penggantungan tunggal dengan kepekatan 250 mg / 5 ml
8 - 11 kg2.5 ml (berikan 2.5 ml 2 kali sehari)1.25 ml (berikan 1.25 ml 2 kali sehari)
12 - 19 kg5 ml2.5 ml
20 - 29 kg7.5 ml3.75 ml
30 - 40 kg10 ml5 ml

Dosis Klacid untuk kanak-kanak yang menderita penyakit yang disebabkan oleh mikoplasma juga dikira secara individu, berdasarkan nisbah 7.5 - 15 mg setiap 1 kg berat badan, 2 sehari. Dos harian yang dikira juga diberikan 2 kali sehari. Pada prinsipnya, dos untuk rawatan penyakit mycoplasma tidak dapat dihitung, tetapi gunakan jadual di atas, yang menunjukkan jumlah penggantungan yang diperlukan untuk anak dengan berat badan tertentu, berdasarkan pengiraan 7.5 mg per 1 kg berat badan. Anda hanya perlu ingat bahawa jadual ini menunjukkan dos minimum untuk rawatan jangkitan mycoplasma, dan ia boleh dinaikkan maksimum dua kali. Sebagai contoh, kanak-kanak seberat 20 kg untuk rawatan jangkitan bukan mikoplasma harus diberi 150 ml penggantungan dengan kepekatan 125 mg / 5 ml 2 kali sehari. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak seberat 20 kg, tetapi untuk rawatan jangkitan mycoplasma, anda perlu memberi 150 - 300 ml penggantungan dengan kepekatan 125 mg / 5 ml 2 kali sehari.

Dos harian maksimum Klacid yang dibenarkan untuk kanak-kanak dengan berat kurang dari 40 kg untuk rawatan sebarang jangkitan adalah 500 mg sehari.

Bagi kanak-kanak dengan kekurangan buah pinggang, di mana pelepasan kreatinin mengikut ujian Reberg kurang dari 30 ml / min, dos standard Clacid harus dikurangkan separuh.

Tempoh terapi dengan Klacid untuk jangkitan nonmycoplasma adalah 5 hingga 10 hari. Ia dibenarkan untuk meningkatkan perjalanan rawatan menjadi 14 - 21 hari sekiranya berlaku jangkitan teruk. Biasanya tonsilitis atau faringitis memerlukan Clacid diambil selama 10 hari, otitis media - 7 - 10 hari, bronkitis kronik - 7 hari, sinusitis - 14 hari, pneumonia tipikal - 7 - 10 hari, dan pneumonia atipikal - 14 - 21 hari, dll. dan lain-lain. Anda tidak boleh mengambil ubat kurang dari 5 hari, kerana dalam hal ini terdapat risiko yang sangat tinggi untuk pembentukan sejenis mikroba yang tahan terhadap tindakan antibiotik ini.

Dalam jangkitan mycoplasma, tempoh terapi Klacid berubah-ubah dan ditentukan oleh pengekalan kesannya. Maksudnya, ubat itu diambil selagi ia berkesan. Perlu diingat bahawa rawatan jangkitan mycoplasma adalah jangka panjang, jadi pengambilan antibiotik dapat berlangsung selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan..

Tablet Klacid (Klacid 250, Klacid 500) - arahan penggunaan

Tablet Klacid 250 dan Klacid 500 mg dimaksudkan untuk digunakan oleh orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun, dengan syarat berat badan mereka sekurang-kurangnya 40 kg. Sekiranya seorang remaja sudah mencapai usia 12 tahun, tetapi berat badannya di bawah 40 kg, maka dia harus diberi Klacid dalam bentuk penggantungan.

Tablet diambil secara lisan, tanpa mengira makanan, pada waktu yang sesuai, menelannya sepenuhnya, tanpa menggigit, tidak mengunyah atau menghancurkan dengan cara lain, tetapi dicuci dengan air tidak berkarbonat.

Dos dan tempoh terapi adalah sama untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun, dan ditentukan oleh keparahan penyakit, serta penyetempatan proses berjangkit dan keradangan. Jadi, secara amnya, untuk jangkitan dengan tahap keparahan ringan atau sederhana, disyorkan untuk mengambil Klacid 250 mg 2 kali sehari, dan sekiranya penyakit ini teruk, adalah lebih baik untuk meningkatkan dos hingga 500 mg 2 kali sehari. Tempoh terapi biasa dengan Klacid adalah 5-14 hari dan ditentukan oleh kelajuan pemulihan. Anda tidak boleh minum pil kurang dari 5 hari, kerana dalam hal ini ada risiko tinggi untuk mengatasi jangkitan dan memprovokasi kroniknya akibat pembentukan strain mikroba yang tahan terhadap tindakan antibiotik.

Untuk rawatan jangkitan yang disebabkan oleh mikobakteria (kecuali tuberkulosis), disyorkan untuk mengambil Klacid 500 - 1000 mg 2 kali sehari untuk jangka masa yang panjang (dari 10 hari hingga 6 bulan). Pesakit yang dijangkiti HIV dan AIDS dengan jangkitan mikobakteria harus mengambil Klacid 500 mg 2 kali sehari untuk waktu yang lama - selagi keberkesanan antibiotik dikekalkan.

Untuk pencegahan jangkitan yang disebabkan oleh kompleks MAC, disarankan untuk mengambil Klacid 500 mg 2 kali sehari untuk sepanjang masa di mana risiko jangkitan tetap ada.

Untuk rawatan jangkitan odontogenik (misalnya, granuloma gigi, "fluks", dll.) Klacid harus diambil 250 mg 2 kali sehari selama 5 hari.

Untuk rawatan klamidia organ genitouriner pada lelaki dan wanita, Klacid harus diminum 250 mg 2 kali sehari selama 7 hingga 10 hari, dan dalam bentuk yang rumit - dalam dos yang sama selama 1 hingga 2 minggu.

Untuk tujuan pembasmian (penyingkiran) Helicobacter pylori, Klacid diambil 500 mg 2 kali sehari dalam kombinasi dengan ubat antimikroba lain (Amoxicillin, Augmentin, Flemoxin Solutab) dan inhibitor pam proton (Omeprazole, Rabenprazol, Lansoprazole, dll.) Semasa 1 - 2 minggu.

Bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang dengan pelepasan kreatinin mengikut ujian Reberg kurang dari 30 ml / min, Klacid harus diambil pada separuh daripada dos yang disyorkan standard (contohnya, bukan 250 mg, tetapi 125 mg 2 kali sehari, dll.). Tempoh terapi dalam kes sedemikian mestilah maksimum 14 hari..

Sekiranya jangkitannya teruk dan tidak bertindak balas terhadap terapi, maka anda harus beralih kepada pemberian Klacid secara intravena. Setelah penambahbaikan, pemberian ubat secara intravena dihentikan dan kembali beralih ke dalam bentuk tablet atau penggantungan.

Penyelesaian Klacid untuk infusi - arahan penggunaan

Penyelesaian untuk infus ditujukan untuk titisan intravena ("dropper") untuk orang dewasa berusia lebih dari 18 tahun. Penyelesaiannya tidak boleh diberikan secara intramuskular atau bolus. Sebagai tambahan, pemberian Klacid secara intravena dilarang untuk pesakit yang dijangkiti HIV dan AIDS. Orang dalam kategori ini harus mengambil Klacid secara lisan dalam bentuk tablet atau penggantungan.

Infusi Klacid digunakan sekiranya berlaku proses jangkitan dan keradangan yang teruk atau jika mustahil untuk mengambil ubat tersebut. Pemberian antibiotik secara intravena dilakukan secara rata-rata selama 2 hingga 5 hari, setelah itu, setelah munculnya peningkatan dan penstabilan keadaan seseorang, mereka dipindahkan untuk mengambil Klacid secara oral dalam bentuk tablet atau penggantungan.

Untuk jangkitan pelbagai lokalisasi, disyorkan untuk menyuntikkan 500 mg (1 botol) 2 kali sehari. Orang yang mengalami kekurangan ginjal dengan pelepasan kreatinin menurut ujian Reberg kurang dari 30 ml / min disuntik secara intravena dengan ubat pada separuh daripada dos standard, iaitu 250 mg 2 kali sehari. Klacid diberikan dalam bentuk larutan, yang disediakan dari serbuk yang terdapat di dalam botol, tepat sebelum digunakan. Penyelesaian yang diperoleh dari satu botol dengan lyophilisate dan mengandungi 500 mg bahan aktif harus disuntik perlahan, sekurang-kurangnya satu jam.

Klacid dihasilkan bukan dalam bentuk larutan siap pakai, tetapi dalam bentuk lyophilisate, yang dilarutkan dalam pelarut yang dapat diterima sebelum digunakan. Dan penyelesaian siap pakai yang telah diperoleh disuntik secara intravena. Untuk menyediakan larutan, buka botol dengan lyophilisate dan tambahkan 10 ml air steril untuk suntikan ke dalamnya. Jangan gunakan pelarut lain kerana boleh menyebabkan sedimen terbentuk dan menjadikan larutan tidak dapat digunakan. Seterusnya, penyelesaian infusi disediakan dari penyelesaian yang dihasilkan..

Sekiranya atas sebab tertentu mustahil untuk segera menggunakan larutan yang diperoleh dari lyophilisate untuk penyediaan larutan infus, maka boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 24 jam pada suhu 2 - 8 o C dalam keadaan steril. Walau bagaimanapun, disarankan untuk menyediakan penyelesaian segera sebelum digunakan dan tidak menyimpannya..

Penyelesaian infusi disediakan dari larutan yang diperoleh dengan mencairkan lyophilisate. Untuk melakukan ini, larutan yang dihasilkan dituangkan ke dalam 250 - 500 ml pelarut berikut:

 • Larutan glukosa 5% dalam larutan laktat Ringer;
 • Larutan glukosa 5% dalam larutan natrium klorida 0.3% atau 0.45%;
 • Larutan glukosa 5%;
 • Penyelesaian laktat Ringer;
 • Larutan Normosol-M dalam larutan glukosa 5%;
 • Penyelesaian Normosol-R dalam larutan glukosa 5%;
 • Salin.

Penyelesaian infus siap pakai mesti digunakan sebaik sahaja penyediaannya. Sekiranya atas sebab tertentu ini tidak dapat dilakukan, maka larutan infusi boleh disimpan selama 24 jam di dalam peti sejuk dalam keadaan steril pada suhu 2 o hingga 5 o C. Penyelesaian infusi siap pakai, yang disimpan selama lebih dari satu hari, tidak dapat digunakan, ia harus dibuang, dan untuk "dropper" siapkan baru.

Larutan klacid tidak boleh dicampurkan dengan ubat lain, tetapi harus diberikan secara berasingan daripada ubat lain.

Klacid SR - arahan penggunaan

Klacid SR adalah tablet bertindak panjang yang bertujuan untuk digunakan oleh orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun, dengan syarat berat badan mereka sekurang-kurangnya 40 kg. Sekiranya seorang remaja telah mencapai usia 12 tahun, tetapi berat badannya di bawah 40 kg, maka dia harus diberi Klacid secara eksklusif dalam bentuk penggantungan.

Adalah optimum untuk mengambil tablet dengan makanan, menelan keseluruhan, tidak menggigit, tidak mengunyah atau menghancurkan dengan cara lain, tetapi minum sedikit air pegun.

Dos Klacid SR adalah sama untuk remaja dan orang dewasa dan hanya bergantung kepada keparahan proses menular dan radang. Untuk jangkitan dari mana-mana penyetempatan tahap sederhana atau ringan, Klacid SR disyorkan untuk mengambil 500 mg (1 tablet) 1 kali sehari. Pada jangkitan yang teruk, dosnya meningkat dua kali ganda dan 1000 mg (2 tablet) diambil sekali sehari.

Orang dengan kekurangan ginjal dengan pelepasan kreatinin kurang dari 30 ml / min tidak boleh mengambil Clacid SR kerana tidak boleh diberi dos yang tepat. Orang kategori ini harus mengambil Klacid dalam tablet 250 mg atau penggantungan. Sekiranya orang mengalami kegagalan buah pinggang dengan pelepasan kreatinin lebih daripada 30 ml / min, maka mereka boleh mengambil Klacid SR dalam separuh dos, iaitu 250-500 mg sekali sehari.

Gunakan semasa mengandung dan menyusu

arahan khas

Sekiranya terdapat penyakit hati kronik, perlu memantau aktiviti AST dan ALAT secara berkala. Sekiranya aktiviti mereka berlipat ganda, anda harus berhenti mengambil ubat.

Sekiranya gejala hepatitis muncul, seperti penyakit kuning, anoreksia, urin gelap, gatal-gatal pada kulit, sakit perut ketika berdebar, dll., Anda harus berhenti mengambil Klacid dan berjumpa doktor.

Apabila menggunakan Klacid secara serentak dengan antikoagulan tidak langsung (Warfarin, Thrombostop, dll.), Anda perlu sentiasa memantau PTI (indeks prothrombin) atau INR (nisbah dinormalisasi antarabangsa), dan apabila nilai indikator ini melampaui julat normal, ubah dos antikoagulan.

Bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun, adalah lebih baik memberi Klacid dalam bentuk penangguhan untuk pemberian oral..

Pemberian Klacid yang pendek (kurang dari 5 hari) atau panjang (lebih dari 21 hari) boleh menyebabkan kemunculan mikroorganisma tahan antibiotik. Sekiranya daya tahan mikroba terhadap Clacid telah berkembang, maka harus diingat bahawa mereka, dengan tahap kebarangkalian yang tinggi, secara serentak memperoleh daya tahan terhadap tindakan antibiotik lain dari kumpulan makrolida, misalnya, Lincomycin atau Clindamycin. Oleh itu, jika mikroba yang tahan terhadap tindakan Clacid muncul, antibiotik harus diganti dan rawatan harus diteruskan sehingga pemulihan sepenuhnya..

Di samping itu, anda harus tahu bahawa staphylococci yang tahan terhadap tindakan methicillin dan oxacillin, dalam kebanyakan kes, juga tidak mudah diserang Clacid. Oleh itu, jika, menurut hasil kultur bakteriologi, ketahanan staphylococci terhadap metisilin atau oksasilin dikesan, Klacid tidak boleh digunakan untuk rawatan, kerana kemungkinan ketidakefektifannya sangat tinggi.

Klacid boleh menyebabkan perkembangan kolitis pseudomembran, oleh itu, jika cirit-birit muncul semasa mengambil ubat, komplikasi ini harus disyaki dan rawatan yang diperlukan harus dimulakan. Oleh kerana kolitis pseudomembran dapat berkembang dalam masa dua bulan setelah berakhirnya rawatan dengan Klacid, selama keseluruhan tempoh ini perlu memantau keadaan najis. Sekiranya, dalam dua bulan setelah berakhirnya terapi dengan Klacid, seseorang mengalami cirit-birit yang berterusan, maka ini juga harus dianggap sebagai tanda kolitis pseudomembran dan rawatan yang sesuai harus dimulakan.

Klacid harus digunakan dengan berhati-hati untuk merawat orang dengan penyakit arteri koronari, kegagalan jantung yang teruk, bradikardia (denyutan kurang dari 50 denyut seminit), hipomagnesemia (kadar magnesium darah rendah), serta bersamaan dengan ubat antiaritmia kelas IA (Quinidine, Procainamide) dan III kelas (Dofetilide, Amiodarone, Sotalol).

Sekiranya terdapat myasthenia gravis, pengambilan Klacid dapat memperburuk perjalanan penyakit ini.

Pengaruh terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Overdosis

Overdosis Klacid adalah mungkin dan menampakkan diri dalam gangguan saluran gastrousus (mual, muntah, cirit-birit) atau reaksi alergi yang teruk (angioedema, nekrolisis epidermis toksik, dll.). Di samping itu, ada laporan bahawa seorang pesakit yang menderita gangguan bipolar, setelah mengambil 8000 mg Klacid, mengembangkan tidak hanya gangguan gastrointestinal, tetapi juga mengubah keadaan mental, muncul tingkah laku paranoid, hipoksia dan hipokalemia (kadar kalium dalam darah di bawah normal).

Untuk mengatasi overdosis, perlu membilas perut dan mengambil sorben (karbon aktif, Polyphepan, Polysorb, Filtrum, dll.). Selepas itu, jika perlu, rawatan simptomatik dijalankan, bertujuan untuk menjaga fungsi normal organ dan sistem vital. Hemodialisis dan dialisis peritoneal tidak berkesan untuk mempercepat perkumuhan Clacid yang berlebihan, oleh itu prosedur ini tidak digunakan untuk menghilangkan overdosis.

Interaksi dengan produk ubat lain

Klacid boleh menyebabkan peningkatan kepekatan ubat berikut dalam darah apabila digunakan bersama:

 • Alprazolam;
 • Alkaloid Ergot (ergotamine, dihydroergotamine);
 • Astemizole;
 • Asid valproik;
 • Vinblastine;
 • Disopyramide;
 • Digoxin;
 • Carbamazepine;
 • Lovastatin;
 • Methylprednisolone;
 • Midazolam;
 • Omeprazole;
 • Antikoagulan oral (Warfarin, Thrombostop, dll.);
 • Pimozide;
 • Rifabutin;
 • Sildenafil;
 • Simvastatin;
 • Tacrolimus;
 • Terfenadine;
 • Theophylline;
 • Triazolam;
 • Phenytoin;
 • Quinidine;
 • Cilostazol;
 • Cisapride;
 • Siklosporin.

Semasa mengambil Klacid dengan Lovastatin atau Simvastatin, rhabdomyolysis mungkin berkembang.

Penerimaan serentak Klacid dengan Cisapride, Astemizole, Terfenadine, Quinidine, Disopyramide atau Pimozide boleh memprovokasi aritmia, termasuk jenis "pirouette" kerana peningkatan kepekatan ubat terakhir dalam darah. Oleh itu, semasa mengambil Klacid dengan ubat-ubatan ini, ECG harus dilakukan secara berkala.

Mengambil Klacid dengan ergotamine atau dihydroergotamine boleh menyebabkan perkembangan kesan toksik yang terakhir, yang dinyatakan dalam kekejangan saluran periferal dan hipoksia pelbagai organ dan tisu, termasuk sistem saraf pusat.

Mengambil Klacid dengan Colchicine meningkatkan kesan yang terakhir.

Mengambil Klacid dengan Zidovudine menyebabkan penurunan kepekatan yang terakhir dalam serum darah. Dan mengambilnya dengan Ritonavir menyebabkan peningkatan kepekatan Clacid dalam darah, oleh itu kombinasi ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan..

Persediaan wort Efavirenz, Nevirapine, Rifampicin, Rifabutin, Rifapentin, Phenytoin, Carbamazepine, Phenobarbital, Etravirine dan St. John's (contohnya, Deprim, Hypericum, dll.) Mengurangkan keparahan kesan terapeutik Clacid.

Mengambil flukonazol dengan Klacid membawa kepada peningkatan kepekatan kedua-dua ubat dalam darah.

Sildenafil, Tadalafil dan Vardenafil, apabila diambil bersamaan dengan Klacid, bertindak lebih lama dan lebih kuat, oleh itu disarankan untuk mengurangkan dos ubat ini.

Tolterodine, ketika diminum bersama Klacid, pada beberapa orang dapat beredar dalam darah untuk waktu yang lama kerana penghapusan yang lebih lambat. Oleh itu, sekiranya berlaku situasi seperti itu, perlu mengurangkan dos Tolterodine semasa mengambilnya dengan Klacid.

Penerimaan Klacid dengan Alprazolam, Midazolam, Triazolam menyebabkan peningkatan kepekatan yang terakhir dalam darah, oleh itu perlu untuk mengurangkan dosnya. Sebagai tambahan, Triazolam dalam kombinasi dengan Klacid boleh menyebabkan rasa mengantuk dan kekeliruan..

Apabila diambil bersama dengan Atazanavir, dos Klacid harus dikurangkan sebanyak separuh daripada yang disyorkan kerana pemanjangan tempoh penghapusannya dari darah..

Semasa mengambil Klacid dengan Itraconazole, anda harus berhati-hati memantau penampilan gejala overdosis dengan kedua-dua ubat dan, jika perlu, mengurangkan dos kedua-dua ubat tersebut..

Mengambil Klacid dengan Verapamil, Amlodipine, dan perencat saluran kalsium lain boleh menyebabkan hipotensi (tekanan darah rendah), asidosis laktik, atau bradyarrhythmia (aritmia dengan kadar nadi kurang daripada 50 denyut seminit).

Penggunaan Klacid dengan agen hipoglikemik (Metformin, Gliclazide, Sulfonylurea, Nateglinide, Rosiglitazone, dll.) Dan insulin dapat memprovokasi penurunan mendadak dalam kadar glukosa darah.

Mengambil Klacid dengan antibiotik-aminoglikosida (contohnya, Levomycetin dan lain-lain) meningkatkan risiko komplikasi dari alat pendengaran, kerana kedua-dua ubat ini bersifat ototoksik.

Klacid untuk kanak-kanak

Klacid digunakan untuk merawat penyakit berjangkit dan radang pada kanak-kanak. Suspensi oral dapat diberikan kepada anak-anak dari enam bulan, tablet Klacid dari usia 12 tahun, dengan syarat berat badan remaja itu sekurang-kurangnya 40 kg. Adalah optimum bagi anak di bawah 12 tahun untuk memberi Klacid dalam bentuk penggantungan, dan setelah mencapai usia 12 tahun - dalam bentuk tablet. Adalah mustahil untuk menyuntikkan larutan Klacid secara intravena atau memberi tablet Klacid SR yang dilepaskan berpanjangan kepada anak-anak, bentuk dos ini hanya boleh digunakan dari usia 18 tahun..

Peraturan penggunaan dan dos penggantungan dan tablet Klacid untuk kanak-kanak diberikan dalam bahagian arahan yang sesuai untuk digunakan..

Kesan sampingan

Klacid boleh menimbulkan kesan sampingan berikut dari pelbagai organ dan sistem:

1. Sistem saraf:

 • Sakit kepala;
 • Pening;
 • Insomnia;
 • Mengantuk;
 • Gegaran;
 • Pengsan;
 • Dyskinesia (gangguan pergerakan pelbagai organ, misalnya, pundi hempedu, dan lain-lain);
 • Keresahan;
 • Keseronokan;
 • Kejang;
 • Gangguan psikotik;
 • Kekeliruan kesedaran;
 • Depersonalisasi;
 • Kemurungan;
 • Disorientasi;
 • Halusinasi;
 • Mimpi ngeri;
 • Paresthesia (perasaan berjalan "benjolan angsa", mati rasa anggota badan);
 • Mania.
2. Tindak balas alahan:
 • Ruam pada kulit;
 • Reaksi anafilaksis;
 • Dermatitis bulosa;
 • Gatal-gatal;
 • Kulit gatal;
 • Edema angioneurotik;
 • Sindrom Stevens-Johnson;
 • Nekrolisis epidermis toksik;
 • Sindrom DRESS (ruam kulit, peningkatan jumlah eosinofil dalam darah).
3. Kulit dan tisu lembut:
 • Berpeluh kuat;
 • Jerawat;
 • Pendarahan (pendarahan punctate).
4. Sistem kencing:
 • Kegagalan ginjal;
 • Nefritis interstitial.
5. Metabolisme:
 • Anoreksia;
 • Selera makan berkurangan;
 • Hipoglikemia (glukosa darah rendah).
6. Tulang dan Otot:
 • Kekejangan otot;
 • Kekakuan muskuloskeletal;
 • Kesakitan otot (myalgia);
 • Rhabdomyolysis;
 • Myopati.
7. Saluran gastrousus:
 • Muntah;
 • Loya;
 • Dispepsia (kembung perut, cirit-birit, sembelit, sendawa, pedih ulu hati, rasa berat di perut selepas makan, dan lain-lain);
 • Sakit perut
 • Esofagitis;
 • Penyakit refluks gastroesophageal (GERD);
 • Gastritis;
 • Proctalgia (sakit di rektum atau dubur);
 • Stomatitis;
 • Glossitis (keradangan lidah)
 • Kembung;
 • Mulut kering;
 • Kolestasis;
 • Hepatitis;
 • Pankreatitis akut;
 • Perubahan warna pada lidah atau gigi;
 • Kegagalan hati;
 • Penyakit kuning kolestatik.
8. Sistem pernafasan:
 • Asma;
 • Hidung berdarah;
 • Emboli paru (PE).
9. organ AdSense:
 • Dysgeusia atau ageusia (penyimpangan rasa atau kehilangan rasa);
 • Vertigo;
 • Masalah pendengaran;
 • Tinnitus;
 • Pekak;
 • Uveitis (diperhatikan hanya apabila diambil serentak dengan Rifabutin);
 • Parosmia atau anosmia (deria bau sesat atau kehilangan bau).
10. Sistem kardiovaskular:
 • Pelebaran saluran darah;
 • Kegagalan jantung;
 • Fibrilasi atrium;
 • Pemanjangan selang QT pada ECG;
 • Ekstrasistol;
 • Flutter atrium;
 • Takikardia ventrikel, termasuk jenis pirouette.
11. Petunjuk makmal:
 • Peningkatan aktiviti AST dan ALT, GGT (gamma glutamyltransferrase), alkali fosfatase (alkali fosfatase) dan LDH (lactate dehydrogenase);
 • Peningkatan kepekatan kreatinin (kreatininemia);
 • Peningkatan kepekatan urea (uremia);
 • Perubahan dalam nisbah albumin - globulin;
 • Leukopenia (penurunan jumlah bilangan leukosit dalam darah di bawah normal);
 • Neutropenia (penurunan bilangan neutrofil dalam darah di bawah normal);
 • Eosinofilia (peningkatan jumlah eosinofil dalam darah melebihi normal);
 • Thrombocythemia (peningkatan jumlah platelet dalam darah melebihi normal);
 • Agranulocytosis (ketiadaan neutrofil, basofil dan eosinofil dalam darah);
 • Thrombocytopenia (penurunan jumlah platelet dalam darah di bawah normal);
 • Hipoglikemia (penurunan kadar glukosa darah di bawah normal);
 • Meningkatkan INR;
 • Pemanjangan masa prothrombin;
 • Perubahan warna air kencing;
 • Peningkatan kepekatan bilirubin dalam darah (bilirubinemia).

12. Lain-lain:
 • Phlebitis di kawasan suntikan (hanya untuk penyelesaian untuk infusi);
 • Kesakitan dan keradangan di tempat suntikan (hanya untuk penyelesaian untuk infus);
 • Malaise;
 • Suhu badan tinggi;
 • Asthenia;
 • Sakit dada;
 • Menggigil;
 • Peningkatan keletihan;
 • Selulit berjangkit;
 • Candidiasis membran mukus;
 • Gastroenteritis;
 • Kolitis pseudomembran;
 • Erysipelas;
 • Jangkitan faraj;
 • Erythrasma.

Kontraindikasi untuk digunakan

Pelbagai bentuk dos Klacid dikontraindikasikan untuk digunakan jika seseorang mempunyai keadaan atau penyakit berikut:

 • Penggunaan bersamaan dengan Astemizole, Cisapride, Pimozide, Terfenadine, Midazolam (tablet), Lovastatin, Simvastatin, Colchicine, Ranolazine, Ticagrelor dan alkaloid ergot (Ergotamine atau Dihydroergotamine);
 • Kehadiran pemanjangan selang QT yang lalu pada ECG;
 • Episod sebelumnya aritmia ventrikel atau takikardia jenis "pirouette";
 • Hipokalemia (tahap kalium dalam darah di bawah normal);
 • Kerosakan hati yang teruk digabungkan dengan gangguan buah pinggang;
 • Penyakit kuning kolestatik atau hepatitis, berkembang pada masa lalu dengan penggunaan ubat-ubatan yang mengandung clarithromycin;
 • Porphyria;
 • Tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • Umur di bawah 12 tahun (untuk tablet Klacid);
 • Umur di bawah 18 tahun (hanya untuk tablet pelepasan berpanjangan Klacid SR dan larutan infus Klacid);
 • Hipersensitiviti individu terhadap antibiotik klaritromisin atau makrolida (contohnya, Lincomycin, Josamycin, Azithromycin, Roxithromycin, dan lain-lain);
 • Intoleransi laktosa, kekurangan laktase atau malabsorpsi glukosa-galaktosa (hanya untuk Klacid SR);
 • Kegagalan ginjal dengan pelepasan kreatinin di bawah 30 ml / min (hanya untuk tablet pelepasan berpanjangan Klacid SR).

Kontraindikasi di atas adalah mutlak, yang bermaksud bahawa jika ada, Klacid tidak boleh digunakan dalam keadaan apa pun..

Selain mutlak, ada kontraindikasi relatif untuk digunakan, di mana ubat itu dapat digunakan, tetapi dengan berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor. Kontraindikasi relatif terhadap penggunaan Klacid termasuk adanya keadaan atau penyakit berikut pada seseorang:

 • Kerosakan ginjal atau hepatik tahap keparahan sederhana atau teruk;
 • Penyakit jantung iskemia;
 • Kegagalan jantung yang teruk;
 • Hypomagnesemia (tahap magnesium dalam darah di bawah normal);
 • Bradikardia (degupan jantung kurang daripada 50 denyutan seminit);
 • Penerimaan dengan benzodiazepin (suntikan Alprazolam, Triazolam dan Midazolam);
 • Penerimaan dengan antibiotik aminoglikosida (contohnya, Levomycetin, dll.) Atau ubat lain yang mempunyai kesan toksik pada pendengaran pendengaran;
 • Penerimaan dengan Carbamazepine, Cilostazol, Cyclosporine, Disopyramide, Methylprednisolone, Omeprazole, antikoagulan tidak langsung (contohnya, Warfarin), Quinidine, Rifabutin, Sildenafil, Tacrolimus, Rifampicin, Phenyvertilobutylamide, Dopenin, Hypericum, dll);
 • Pengambilan ubat antiaritmia kelas IA (Quinidine, Procainamide) dan kelas III (Dofetilide, Amiodarone, Sotalol).

Klacid - analog

Klacid di pasaran farmaseutikal domestik mempunyai dua jenis ubat analog - mereka adalah sinonim dan, sebenarnya, analognya. Sinonim adalah ubat yang, seperti Klacid, mengandungi clarithromycin sebagai bahan aktif. Analog Klacid adalah antibiotik kumpulan makrolida, mengandungi bahan aktif lain, tetapi mempunyai spektrum aktiviti terapi yang paling serupa.

Jadi, ubat berikut adalah sinonim untuk Klacid:

 • Tablet Arvicin dan Arvicin retard;
 • Tablet Zimbactar;
 • Tablet Kispar;
 • Tablet dan butiran Klabaks untuk penggantungan oral;
 • Tablet Klabaks OD tindakan berpanjangan;
 • Tablet Clarbact;
 • Tablet Clarexid;
 • Tablet, kapsul dan lyophilisate Clarithromycin untuk penyediaan larutan untuk infusi;
 • Tablet Claritrosin;
 • Tablet Claricin;
 • Tablet Claricite;
 • Tablet Claromine;
 • Pil Klasine;
 • Tablet Clerimad;
 • Tablet pelapis;
 • Tablet Lecoclar;
 • Lyophilisate Romiklar untuk penyediaan penyelesaian untuk infus;
 • Tablet Seidon-Sanovel;
 • Tablet SR-Claren;
 • Tablet dan butiran Fromilid untuk penggantungan oral;
 • Tablet Fromilid Uno yang berpanjangan;
 • Tablet Ecositrin.

Antibiotik berikut adalah analog Klacid:
 • Kapsul Azivok;
 • Tablet Azimycin;
 • Kapsul Azitral;
 • Kapsul dan serbuk Azitrox untuk penggantungan oral;
 • Kapsul Azithromycin, tablet, serbuk untuk penyediaan penggantungan untuk pentadbiran oral dan lyophilisate untuk penyediaan larutan untuk infusi;
 • Tablet Azithromycin Forte;
 • Kapsul Azitrocin;
 • Kapsul dan serbuk AzitRus untuk penggantungan oral;
 • Tablet AzitRus forte;
 • Tablet Azisida;
 • Tablet Wilprafen dan Wilprafen Solutab;
 • Serbuk retard Zetamax untuk penggantungan untuk pentadbiran oral;
 • Tablet Zitnob;
 • Kapsul forte Zitrolide dan Zitrolide;
 • Tablet dan serbuk zitrocin untuk penggantungan oral;
 • Kapsul dan tablet faktor-Z;
 • Tablet ketek;
 • Tablet Xitrocin;
 • Tablet dan butiran Macropen untuk penggantungan oral;
 • Tablet Oleandomycin;
 • Tablet Remora;
 • Tablet Rovamycin dan lyophilisate untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Tablet Roxeptin;
 • Tablet Roxyhexal;
 • Kapsul Roxithromycin, tablet;
 • Tablet Roxithromycin DS;
 • Tablet Roxolite;
 • Tablet Romik;
 • Tablet Rulid;
 • Tablet rulicin;
 • Tablet Spiramisar, serbuk untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Kapsul dan tablet Sumaclide;
 • Jumlah kapsul, tablet, lyophilisate untuk penyediaan larutan untuk infusi dan serbuk untuk penyediaan penggantungan untuk pentadbiran oral
 • Serbuk forte Sumamed untuk penggantungan oral;
 • Kapsul Sumamecin;
 • Kapsul dan tablet Sumamox;
 • Tablet Sumatrolide Solutab;
 • Tablet dan serbuk Tremak-Sanovel untuk penggantungan oral;
 • Kapsul, tablet dan serbuk hemomisin untuk penggantungan oral;
 • Kapsul, tablet dan serbuk Ecomed untuk penggantungan oral;
 • Tablet Elrox;
 • Tablet Eomycin;
 • Tablet Erythromycin dan lyophilisate untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Tablet Esparoxy.

Ulasan mengenai ubat Klacid

Ulasan mengenai Klacid tidak jelas, kerana di antaranya kira-kira separuh negatif dan positif. Ulasan positif menunjukkan bahawa Klacid adalah antibiotik yang berkesan dan kuat yang dapat membantu menyembuhkan jangkitan yang teruk. Walau bagaimanapun, hampir semua tinjauan positif juga menunjukkan bahawa ubat tersebut memberi kesan sampingan yang sukar ditoleransi dan hanya boleh ditoleransi sekiranya rawatan diperlukan..

Ulasan negatif mengenai Klacid menekankan kesan sampingan ubat yang teruk dan tidak bertoleransi, kosnya yang tinggi dan tidak selamat. Banyak orang yang membantu Klacid menyembuhkan penyakit berjangkit, namun memberikan ulasan negatif kerana kesan sampingan yang ditimbulkannya sangat sukar untuk ditoleransi..

Oleh itu, dengan menyimpulkan semua ulasan, kita dapat mengatakan bahawa dalam kebanyakan kes, Klacid berkesan untuk rawatan penyakit berjangkit. Tetapi dalam kebanyakan kes, ubat tersebut menyebabkan kesan sampingan yang sukar ditoleransi oleh seseorang. Orang yang menganggap kesan sampingan seperti itu sebagai pendamping antibiotik yang berkesan memberikan ulasan positif mengenai ubat tersebut. Dan orang yang menganggap sifat ubat ini negatif dan ingin mengambil antibiotik baik dan tanpa kesan sampingan meninggalkan ulasan negatif mengenai Klacid. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa ulasan positif dan negatif tidak banyak disebabkan oleh sifat ubat-ubatan tetapi keunikan pandangan dunia seseorang yang menggunakan Klacid.

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.