Kista di sinus - yang mempunyai?

Nasofaring

Beritahu saya, adakah ini ngeri atau saya akan hidup?

Saya mengalami sedikit kesakitan di hidung, mereka membuat sinar-X - tempat yang gelap. Mereka mengatakan bahawa sinusitis, tetapi tidak ada pelepasan dan gejala lain selain sedikit rasa sakit. Saya minum antibiotik, dan sebulan kemudian saya membuat sinar-X - tempat gelap masih ada. Doktor mahu membuat tusukan dengan segera, tetapi saya menolak buat masa ini. Saya akan pergi ke imbasan CT dan ke doktor gigi - hanya dari sebelah sini, gigi itu sudah lama sakit, dan sekarang saya masih merasa gelisah di sana. Tetapi saya sudah melayannya di sana.

Saya membaca mengenai operasi. Saya masih mempunyai septum melengkung dan amandel yang membesar (tetapi tekak saya tidak pernah sakit). Adakah endoskopi menakutkan? Dan adakah dengan anestesia umum boleh menghilangkan dan membetulkan semuanya sekaligus - amandel, septum, dan sista? Adakah ada yang melakukan perkara seperti ini??
Saya sangat takut.

Kista sinus paranasal - yang mempunyai?

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai. Bagaimana menjadi amanah.

Kerana topik diarkibkan.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai (nombor telefon tidak disahkan). Masukkan dan sahkan nombor telefon anda. Lebih banyak mengenai kepercayaan.

Kerana topik diarkibkan.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai (nombor telefon tidak disahkan). Masukkan dan sahkan nombor telefon anda. Lebih banyak mengenai kepercayaan.

Kerana topik diarkibkan.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai (nombor telefon tidak disahkan). Masukkan dan sahkan nombor telefon anda. Lebih banyak mengenai kepercayaan.

Kerana topik diarkibkan.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai (nombor telefon tidak disahkan). Masukkan dan sahkan nombor telefon anda. Lebih banyak mengenai kepercayaan.

Kerana topik diarkibkan.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana anda bukan pengguna yang dipercayai (nombor telefon tidak disahkan). Masukkan dan sahkan nombor telefon anda. Lebih banyak mengenai kepercayaan.

Operasi Sinusotomi - kajian semula

Kista besar sinus rahang atas, yang telah lama disalah anggap sebagai sinusitis. Ya, saya memadamkannya. Bagaimana caranya, kaedah mana yang lebih baik untuk dipilih (sinusitis klasik, mikrohimorotomi, kaedah endoskopi). Kista gambar dan bencana fasa dengan wajah saya

LATAR BELAKANG

Saya penghidap masalah hidung dengan pengalaman. Pada akhir tahun 2015, ada yang tidak kena dan saya mengalami resdung pertama saya, selepas itu biasanya mereka menulis - dan pergi.

Rawatan oleh ahli otolaringologi biasa di poliklinik membantu, tetapi sementara, semasa saya makan dan menyuntik banyak antibiotik, saya mengetahui apa yang Sinupret, Cinnabsin, Polydexa, Isofra, Rinofluimucil, Korizalia, Gelomirtol, Budoster, Avamis, Dolphin, Nazarel, Banyak? Namun, dan ini hanya ubat-ubatan khusus, saya bahkan tidak menganggap untuk menyenaraikan antibiotik dan antihistamin, semburan vasokonstriktor yang ada di dalam kabinet ubat saya. Tidak pernah sampai pada tusukan, tidak, tapi itu melelahkan, mahal, itu adalah cuti sakit yang tidak berkesudahan.

Sehingga suatu hari saya memutuskan - sudah cukup. Saya mempunyai pengalaman berkomunikasi setahun sebelumnya dengan pejabat bandar kami, ketua jabatan otorhinolaryngologi pembedahan salah satu hospital. Saya pergi kepadanya.

Dia tidak akan memerhatikan saya untuk masa yang lama, dia meletakkan saya di jabatan, melantik doktor yang merawat, kerana kemudian, doktor terbaik yang boleh.

Dia memeriksa sinus saya, nasofaring dengan kamera, dan memberikan keputusan - kami membetulkan septum dan mengeluarkan adenoid, yang entah bagaimana saya tumbuh, pada usia 28 tahun. Cerita terperinci mengenai bagaimana ia dijelaskan dalam ulasan saya mengenai septoplasti.

Setelah saya pulih, doktor yang sama mengagumkan saya daripada ketagihan saya terhadap penurunan vasoconstrictor. Sekiranya seseorang juga tidak dapat hidup tanpa naphthyzine - selamat datang di tinjauan saya mengenai vasotomi laser turbinat inferior.

Pembedahan dan vasotomi membantu. Dibandingkan dengan gangguan dalam rawatan yang diperhatikan di klinik, ini adalah kemajuan nyata, yang dapat disebut remisi. Saya tidak menderita sinusitis dari Julai 2015 hingga Mei 2016. Sepanjang tempoh ini saya berulang kali menjalani pemeriksaan dan pemeriksaan.

Tetapi pada Mei 2016, gejala yang membimbangkan sekali lagi - kesesakan di sebelah kanan, berat di tulang pipi dan tekanan pada gigi bertambah. Tanpa keraguan, saya pergi ke doktor yang beroperasi, setelah memeriksa saya, dia segera berkata - ada sinusitis di sebelah kanan. Sekarang kita perlu bilas, maka kita akan mencari alasannya. Dia tidak dapat muncul lagi. Sesuatu di dada menghalang aliran keluar.

Tusukan dilakukan dengan cepat, TIDAK BOLEH LUKA. Anestesia tempatan sebelum ini dilakukan. Sebenarnya, nanah keluar dan kelegaan datang.

BAGAIMANA MENCARI BRUSH

Selama dua minggu saya pergi untuk pemeriksaan, selepas itu dia menghantar saya ke tomografi komputasi balok dengan tangkapan rahang atas. Yang menunjukkan sista. Faktor odontogenik dikecualikan (iaitu sista bukan disebabkan oleh masalah dengan gigi dan benda asing di dalam sinus).

Operasi itu dirancang untuk bulan September 2016, tetapi keadaan ternyata saya menghapusnya hanya pada bulan Ogos 2017 ini.

OPERASI UNTUK MENGHILANGKAN CYST DARI SINTER

Bersedia untuk pembedahan

1. Dengan doktor saya, kami telah memutuskan tarikh. Dia juga berbicara mengenai kenyataan bahawa anda tidak boleh menjalani operasi semasa haid, jadi pertimbangkan fakta ini semasa merancang.

2. Kami memutuskan jenis bius apa. Di sini saya diberi hak untuk memilih - jika anda mahukan anestesia umum, akan ada anestesia umum. Tetapi ia adalah orang tempatan yang mengesyorkan, dia bahkan menunjukkan agen anestetik dan memberitahu bagaimana ia berfungsi. Secara amnya, saya tidak mempunyai idea untuk membuang sista di bawah anestesia umum..

3. Segera dia mengatakan bahawa dia melihat satu-satunya cara yang pasti untuk membuang mikronektomi sista saya - endoskopi. Kista tidak kecil, tidak realistik untuk menyeretnya ke hidung, dan sukar untuk membersihkan sisa-sisa. Tetapi tusukan kecil di rahang di bawah bibir di bawah kawalan endoskop adalah pilihan kita. Saya percaya.

4. Keluarkan senarai ujian yang diperlukan dengan tarikh luput yang perlu dilalui sebelum operasi.

Kami ditentukan dengan tarikh untuk bulan tersebut. Seminggu sebelum operasi, saya datang untuk pemeriksaan.

Pada hari pembedahan

Kerana anestesia tempatan, semuanya dibenarkan, bahkan sarapan pagi yang enak. Saya tiba pada pukul 8 pagi, mendaftar masuk ke wad. Wad itu dua kali ganda dan dianggap dibayar di hospital ini, walaupun tidak ada barang tambahan di dalamnya, tetapi semuanya sesuai untuk saya.

Menunggu jam "X", saya melihat ke pintu depan (hanya ada latihan magang yang bertentangan), dengan harapan doktor saya akan masuk ke sini.

Di meja operasi, mereka menanggalkan jubah saya dan melemparkannya ke badan saya seperti sehelai.

Operasi itu sendiri

Muka dan seluruh mulut, termasuk gigi dan gusi, dirawat dengan alkohol. Pembalut khas ditarik ke atas kepala, menutupi semua kecuali hidung dan mulut.

Doktor saya mula melakukan anestesia. Mula-mula ada semburan dengan pembekuan di hidung dan mulut, kemudian cebisan diikuti. Suntikan dibuat ke dalam hidung concha, septum, di suatu tempat yang dalam, ke dalam gusi dan bahkan ke langit. Saya tidak akan mengatakan bahawa saya tidak merasakan apa-apa, itu sedikit tidak menyenangkan, tetapi tidak lebih.

Endoskopi dimasukkan ke dalam hidung dan dia memeriksa semuanya.

Kemudian bibir atas ditarik kembali dengan alat khas dan doktor dengan jelas, dengan cepat membuat tusukan. Melalui celah itu, saya melihat sesuatu logam yang kelihatan seperti pemutar skru.

Adakah ia menakutkan? Ya, tidak ada rasa sakit, tetapi ada kesedaran bahawa beberapa objek melewati tulang di rahang..

- baik itu sahaja, kita boleh katakan bahawa operasi sudah hampir selesai.

Jadi doktor saya berkata))))

Endoskopi dimasukkan ke dalam lubang ini dan diperiksa lagi.

Kemudian pencukur disambungkan, yang menghancurkan dan mengeluarkan kista.

Itu menakutkan, dalam beberapa saat ia tidak menyenangkan. Tetapi doktor saya selalu bercakap dengan saya, bergurau dan juga bertanya. Sangat tidak selesa untuk menjawab dan itu geli)))

Saya tidak membuat operasi, tetapi semuanya berjalan dengan cepat. Untuk berada di tempat yang selamat, doktor memutuskan untuk memasukkan tiub ke dalam pangkal punggung saya supaya saya dapat membilasnya dan dengan itu membuang antibiotik ke dalam badan saya yang keletihan.

Tidak ada jahitan di bawah bibir saya atau di tempat lain. Tusukan begitu kecil sehingga tidak diperlukan. Banyak pembalut tidak disumbat di mana-mana..

Selepas operasi

Inilah foto pertama selepas itu. Saya sudah berada di wad. Sekiranya berlaku pendarahan, saya diikat dengan pembalut piggy ini. Anda mungkin mengatakan tidak ada darah, tetapi sebelum doktor saya pergi, saya pergi dengannya.

Saya mahu membincangkan perkara ini secara berasingan. Saya melihat pesakit lain yang sedang dirawat oleh doktor lain. Saya melihat wajah yang bengkak dengan mata yang bengkak, dan lebam yang mengerikan dengan warna hampir hitam. Ini semua mungkin, jadi pilihlah PROFESIONAL terlebih dahulu dalam perniagaan anda.

Dan saya kelihatan seperti ini. Petang hari pembedahan, tepat selepas doktor saya pergi.

Sehari selepas pembedahan

Pada waktu pagi, doktor saya melawat saya dan bertanya tentang bagaimana malam telah berlalu. Selepas sarapan pagi, dia membawa saya ke bilik rawatan dan membuang sinus saya dengan antibiotik melalui tiub. Kemudian dia mengeluarkan paip dan memerintahkannya untuk berehat di wad. Saya kelihatan seperti ini, seolah-olah tidak ada operasi

Hospital dibuka selama dua minggu. Saya pergi pemeriksaan sekali seminggu.

Dari cadangannya - untuk tidak berjemur selama sebulan (tetapi ia adalah musim panas, saya berjemur, tanpa fanatik), tidak pergi ke tempat mandi dan sauna selama sebulan (saya sudah menjadi tetamu yang sangat jarang di sana), tidak makan atau minum panas selama dua minggu.

Saya tidak merasakan akibat operasi tersebut.

APA SELEPAS?

Operasi itu dilakukan pada 9 Ogos 2017. Dalam tempoh selepas itu, saya menghidap ARVI dua kali tanpa akibat pada hidung. Doktor yang hadir memastikan semuanya terkawal.

PETUA UNTUK MEREKA YANG TINGGAL DENGAN Sikat

Kista boleh menjadi odontogenik (disebabkan oleh masalah gigi). Dalam kes ini, hanya penyingkiran dan penyelesaian masalah dengan gigi.

Kista kecil yang disebabkan oleh proses keradangan yang kerap, kerana penyumbatan saluran mukus, tidak menyentuh. Mereka sedang diperhatikan. Biasanya sista seperti itu tidak menyakitkan, orang tidak mengalami sinusitis..

Sekiranya sista besar, ia boleh menekan saraf optik, gigi, menyebabkan sakit kepala dan sinusitis yang berterusan, mencegah aliran keluar kandungan dari sinus. Dalam kes ini, hapus dengan jelas.

Semasa memutuskan untuk menjalani operasi, pilihlah pilihan doktor yang bertanggungjawab. Ini adalah hidup kita, jika anda tidak mahu akibatnya, carilah profesional.

Dan ini adalah tomografi kawalan selepas tempoh selepas operasi

P.S,

Pada bulan November 2017, doktor saya meninggal dunia. Selama 2.5 tahun dia melindungi saya, memerhatikan dan memperlakukan saya. Saya berjaya menjadi doktor keluarga (membantu anak perempuan dan adik perempuan saya). Ini adalah kerugian yang sangat teruk yang saya alami. Saya mendedikasikan ulasan saya, dan semua ulasan mengenai langkah demi langkah menghilangkan siksaan dengan hidung, kepadanya. Dia seorang profesional yang sebenarnya, dia dapat mendiagnosis dengan tepat (pemeriksaan tambahan selalu hanya mengesahkan kata-katanya), melakukan operasi dengan mahir dalam kerumitan apa pun, dan pada masa yang sama adalah Manusia sejati dengan huruf besar. Dia tidak hanya merawat penyakit itu, dia juga mencari penyebab berlakunya. Saya tidak pernah berjumpa dengan doktor yang lebih responsif, memahami, dan bertanggungjawab. Ingatan terang abadi kepada Doktor yang luar biasa dan Lelaki sejati.

Kista di sinus rahang atas dan penyingkirannya. Macam mana.

Saya membaca catatan mengenai tusukan dengan sinusitis, mengingatkan kes saya.
Pautan: https: //pikabu.ru/story/batya_i_moy_nos_6799810

Tahun sebelum yang lalu, saya sering menderita resdung, secara harfiah 3 kali dalam dua musim. Dan ENT saya tidak menyukainya. Go berkata, deniforo, lakukan CT (dikira tomografi), nampaknya anda mempunyai sista di sinus anda. Dibuat, benar-benar kesta, berdiameter 5 cm, tetapi ceritanya bukan mengenai perkara itu.

Saya dimasukkan ke hospital dan hari X datang.
Mereka membangunkan saya pada pukul 8 pagi, mereka berkata: bersiaplah. Baiklah, saya rasa saya akan merokok. Saya datang untuk menukar pakaian menunggu. Satu jam berlalu, tidak ada yang berlaku, sarapan kedua sudah berlalu, mereka juga tidak menelefon. Pada pukul satu petang badan saya tidak tahan dan sekali lagi menyeret saya keluar ke jalan untuk menikmati asap rokok. Saya datang ke jabatan itu, dan di sana semua orang mendengarkan saya. Hurray menunggu. TETAPI
Semuanya bermula dengan fakta bahawa mereka masuk ke mata dengan alkohol ketika wajah dirawat, tetapi ini adalah separuh masalah) Dibius dan doktor membuat sayatan di belakang bibir atas, di dalam dan menarik bibir ini ke mata, jadi dia jalang raztak.
Dan dia berkata, "Saya akan menerobos tulang dengan trokarchik dan memotongnya, hanya 5 minit." Trokarchik kelihatan seperti ini

Baiklah, saya meletakkan alat ini ke titik khas di tengkorak di mana tulangnya lebih nipis, mula menekan dan tidak ada apa-apa, tetapi petani itu mempunyai berat 100 kg. kepala saya ke meja operasi. Dan lagi sial Tidak berjaya. Kemudian dia terkejut, berkata kepada jururawat, "Bawa palu dan pahat anda sendiri, sekarang kami akan menerobosnya," dan kemudian saya menyedari itu akan sangat tidak menyenangkan sekarang. Dan apa pendapat anda, tetapi tidak ada yang datang daripadanya, bukan dengan tukul, bukan cara untuk rakan sekeping. Dia memukulnya, memukulnya dengan tukul, hampir mengalahkan otak terakhirnya. Kemudian dia terkejut kali kedua dan mengejar ketua jabatan ("biarkan dia melihat," katanya). Dia datang dan berkata "hunya melihat ke kanan." Dia memukul pahat sekali dengan tukul, kemudian yang kedua dan ketiga dia masih berjaya, pada masa ini tidak lagi memahami siapa saya dan apa yang saya lakukan di sini. Ketua jabatan pergi ke matahari terbenam dengan kata-kata "belajar sonny", anak ini terkejut lagi dan meneruskan operasi. Pada akhirnya, dia mengatakan bahawa dia sangat terkejut dengan kes saya (ya, sekurang-kurangnya tiga kali) dan untuk menyiapkannya, jika tidak, anda tidak akan tahu apa yang boleh berlaku semasa kami mengetuk kepala anda dengan tukul. Dan kemudian apa keseronokan seterusnya, mereka membawa saya keluar dari bilik operasi di bawah lengan, membuat sebungkus suntikan, kira-kira lima, inilah saya sial Saya sangat terkejut. Tidak ada lagi ais di dalam peti sejuk, mereka mengambilnya dari seorang lelaki dan memberikannya kepada saya. Dan darah mengalir dari saya seperti anjing gila, saya rasa itu sampah, tetapi ketika anestesia tidak hilang pada pukul 12 pagi saya menyedari bahawa nifig bukan sampah.
Keesokan harinya, semasa diperiksa, doktor terkejut kerana bungkusan saya (wajah) mengekalkan bentuknya yang sebelumnya, dia menyangka bahawa almari pakaian yang dicat itu akan menjadi sianotik.
Baiklah, itik, inilah operasi 10 minit tanpa jahitan, memerlukan masa 40 minit dan dengan tiga jahitan, kami menyentuh saraf dan masih tidak merasakan sepotong bibir dan satu gigi, tetapi secara umum semuanya baik-baik saja.

Saya minta maaf atas kesilapan, ada troika yang sangat ketat di sekolah. Pos pertama, terima kasih.
Nah, sekarang anda boleh membuang selipar.
Cerita saya tag saya.

Kemungkinan pendua dijumpai

Sekurang-kurangnya dalam tajuk, betul: "kist".

Endoskopi? Fuck anda perlu!

Bitch, perubatan peringkat abad ke-19.

Dan kerana operasi biasa tidak termasuk dalam CHI. Cuma ini, tahap abad ke-19.

Saya juga mempunyai kista odontogenik di sinus rahang atas, tetapi untuk penyingkiran normal, tanpa lubang di tulang, mereka meminta sekitar 100k rubel.

Tambahkan teg "kedai tangan"

Saya juga mempunyai neraka yang didiagnosis sista tahu berapa tahun yang lalu. Tetapi saya tidak menghidap resdung dan belum mengganggu saya. Tulang saya secara semula jadi kuat dan bahkan sekarang saya mempunyai cermin mata, kerana dengan cara yang sama mereka mengatakan bahawa perniagaan itu ada selama setengah jam: D

Dan mereka menggerudi saya antara mata. Juga sedikit menyenangkan)

Sekarang TS kelihatan seperti Stallone))

Sinusitis nampaknya disebut. Mereka melakukan ini (tetapi bukan sista, membersihkan sinus). Cuma saya mempunyai wajah yang tidak rata. Tulang itu, juga, digunakan dengan tukul.

Mengenai radang usus buntu

Diilhamkan oleh puasa Sejarah apendisitis saya
Saya memutuskan untuk berkongsi kisah saya.
Operasi itu sendiri dilakukan 4 tahun yang lalu.
Sehingga tahun ini, 2 kali dalam 3-6 bulan terdapat sakit yang teruk di bahagian perut. Doktor memeriksa perut (hello, endoskop kegemaran), merasakan sesuatu, mencucuk sesuatu, melakukan ultrasound pada rongga perut, pil yang diresepkan.
Dan pada suatu malam saya bangun ke tandas, bangun dari katil dan jatuh dari sakit liar di perut saya. Terdapat bulatan yang terang di mata, kesakitannya hanyalah neraka. Saya merangkak ke telefon, hubungi ambulans. Isteri bangun. Saya berkata: "Bungkus barang-barang anda, saya akan pergi mendapatkan rawatan, mendaki".
Selepas 20 minit, ambulans, bilik kecemasan, melihat sesuatu, merasakannya, segera berkata - radang usus buntu. Masa 4 pagi.
Mereka bertanya:
- Kami akan beroperasi?
- Dan ada pilihan?
- Pulanglah, mati.
3.14det, saya fikir humor perubatan. Ternyata walaupun keadaan seperti itu memerlukan persetujuan..
Ditempatkan di wad. Operasi dijadualkan pada waktu pagi.
Pada waktu pagi mereka dibawa masuk ke bilik operasi.
Pakar anestesiologi memberi suntikan. Pakar bedah memberikan topeng untuk bernafas.
- Awak nak tidur? - Dia bercakap.
- Tidak.
Sungguh tidak bertentang mata.
- Jumlah yang sama, - kata ahli anestesiologi.
- Tidak banyak? - dia tertanya-tanya.
- Ayuh, ayuh.
Sekali lagi topeng. Tewas kali ini.
Saya bangun dari menjadi tidak selesa. Pernafasan tidak selesa. Terdapat tiub di mulut saya yang mengepam udara, saya sendiri tidak dapat bernafas.
Tubuh itu dibasahi, saya hampir tidak merasakan apa-apa. Hanya tangan dan mata kanan yang bergerak.
Suara wanita:
- Seperti itu, dia bangun!
- Tidak boleh. Begitu banyak anestesia!
- Tengoklah.
Saya secara aktif berkelip dan cuba menggerakkan tangan saya.
Pakar Bedah:
- Curang! Jahit berjalan.
Dan kemudian saya merasa seolah-olah seseorang mencucuk perut saya dengan sesuatu yang lembut. Ternyata, mereka tidak sempat menjahit saya. Baiklah, sekurang-kurangnya anestesia tidak dilepaskan sepenuhnya.
Saya berbaring di sana cuba memasuki irama mesin yang mengepam udara. Sensasinya masih - seolah-olah setiap kali anda tersedak, dan kemudian anda mendapat sedikit udara.
Dijahit, dibawa ke wad.
Saya tertidur semula. Bangun ketika kakak saya datang.
Menjelaskan apa untuk apa. Menunjukkan kateter dengan beg kencing. Membawa air.
Hari pertama berbaring bisu. Saya tidak merasakan kaki saya.
Pada hari kedua, kakak saya datang dan mengeluarkan kateter (sensasi yang begitu). Untuk soalan saya "bagaimana untuk hidup lebih jauh?" menjawab bahawa "jika anda mahu pergi ke tandas, anda akan bangun".

Di sini adalah perlu untuk membuat komen: Saya tidak ingat dengan tepat, saya berbaring dengan kateter selama 1 atau 2 hari. Kerana saya banyak tidur dan kepala saya tidak terlalu banyak berfikir.

Menjelang petang saya harus bangun, dengan kaki yang melilit di sepanjang dinding untuk mengatasi koridor sejauh 5 meter selama kira-kira 15 minit ke tandas.
Teh diberikan pada hari ini. Dan air di mana soba direbus. Atau HZ apa. Balanda dari air gelap. Mereka mengatakan bahawa walaupun tidak ada yang penting.
Saya bertanya kepada isteri saya - Saya membawa makanan seludup dari makanan keras (pate dan bubur). Selepas beberapa hari diet air - makanan yang hebat.
Semasa saya memeriksa perut, saya melihat 3 sayatan kecil dan 1 besar. Ternyata apendiks bukanlah tempat reptilia normal, jadi selalu sakit berbeza, tidak ada reaksi nyata untuk menyiasat dan pakar bedah tidak segera menemui.
Walau apa pun, saya gembira kerana orang-orang dengan ambulans segera menyedari apa yang berlaku. Jika tidak, ara tahu bagaimana ia akan berakhir.

Terima kasih kepada doktor kami.

Buat pertama kalinya saya melihat siaran, saya meminta anda untuk tidak menyebarkan reput! Semasa tempoh coronavirus dan pengasingan diri, kebetulan, saya menghidap radang usus buntu. Saya minum antispasmodik selama sehari, tetapi tidak melepaskannya. memanggil ambulans, meminta maaf kepada para doktor kerana mengganggu mereka pada waktu yang sangat membimbangkan, tetapi menyedari bahawa tidak ada cara lain (mujurlah, titik ambulans dapat dilihat dari tingkap). Kami tiba dengan cepat, merasakannya, mengukur suhu dan membuat keputusan mengenai kemasukan ke hospital, doktor ambulans malah mengambil beg saya dari saya dan membawanya sendiri. Mereka membawa saya ke hospital di stesen metro Volzhskaya, di mana seorang pakar bedah (gadis muda yang lincah) memeriksanya secara harfiah dalam 30 minit, melakukan imbasan ultrasound, ujian, sinar-X dan mendiagnosis radang usus buntu akut. Mereka juga segera dipindahkan ke wad, doktor yang hadir datang dan berkata bersabar, sekarang anda adalah orang berikutnya yang akan dibebaskan dari bilik operasi! Kami dengan cepat beroperasi, cepat dilepaskan (saya tidak akan melukis perinciannya), saya hanya akan menunjukkan kerja kakitangan perubatan. Semua kakitangan junior tidak duduk sepanjang waktu, mereka selalu mencuci, membersihkan, mengalirkan longkang, mencuci pesara, membawa air, tolong, suntikan anestetik segera! Bantu juga untuk bangun atau perkara lain juga. semuanya sangat cepat dan dengan senyuman di wajah dan kelucuannya!
Baiklah, saya akan meneruskan ceritanya. tepat satu minggu setelah pulang ke rumah, isteri saya mempunyai keadaan yang serupa, sakit perut, tidak ada yang membantu, gejalanya 100 peratus serupa. Mereka memanggil ambulans, ambulans juga tiba dengan cepat, semuanya diperhatikan dan dimasukkan ke hospital. Mereka membawa saya ke Kashirka. Sedikit lebih lama daripada yang saya ada di jabatan kemasukan (seperti yang ditunjukkan kemudian, isteri saya akan terbalik, ultrasound tidak menunjukkan lagi, mereka melakukan CT), tetapi mereka beroperasi dengan cepat, mencucinya, dan esok mereka nampaknya dibebaskan dari rumah. Itu yang saya maksudkan. Walaupun terdapat coronavirus, walaupun gaji, pemprosesan, peraturan yang buruk, doktor kami menjalankan tugas dengan sempurna! Terima kasih banyak dari mereka dari keluarga kami! Dan berapa banyak lagi?
Sebuah stesen ambulans di Jalan Krasnodarskaya (berhadapan dengan pusat membeli-belah Moscow, sebuah hospital berhampiran stesen metro Volzhskaya yang dinamakan Demikhov, sebuah hospital di Kashirka yang diberi nama Yudin). Terima kasih banyak kepada semua orang! Walaupun begitu, kami terus melakukan tugas masing-masing dalam industri kami sendiri, dan itulah sebabnya negara kita tidak dapat dimenangi. Terima kasih banyak kepada doktor!

Analgin ajaib, atau kekuatan hipnosis diri

Analgin adalah ubat yang paling biasa di jabatan kami. Sekiranya doktor tidak menetapkan promedol, dan paling kerap selepas pembedahan (trauma), semua pesakit lain mendapat analgin.

Dan saya mempunyai kisah yang agak menarik yang berkaitan dengan ubat ini. Ia berlaku ketika saya bekerja selama 5 tahun..

Kami melakukan operasi pada satu rakan. Humerus yang pecah dipegang bersama dengan plat titanium. Operasi berjaya, lelaki itu menghabiskan sepanjang hari di bawah anestesia yang tersisa, tidak mengadu sakit.

Dan kemudian promedol dijadualkan untuknya - setiap 4 jam selama dua hari. Tetapi lelaki itu tinggi, beratnya sekitar 130 kg, dan dos promedol ini tidak membawanya. Rasa sakit itu masih terasa. Lebih-lebih lagi, dengan ketara.

Dan kemudian di tengah malam dia mula mengerang. Saya naik dan mengatakan bahawa ia sangat menyakitkan. Banyak sangat. Dan dos promedol seterusnya hanya selepas 2 jam. Lebih-lebih lagi, semuanya tepat pada waktunya dan tidak dapat dilakukan lebih awal, bahkan 30 minit. Ini adalah perintah doktor kepala, dan promedol itu sendiri dilakukan oleh jururawat, yang dipanggil pos ubat dan datang tepat pada waktunya.

Apa nak buat? Maaf untuk lelaki itu. Tidak ada gunanya pergi ke doktor - bagaimanapun, Promedol akan mengatakan membiarkannya menunggu. Saya rasa kita perlu menyuntik analgin. Tetapi saya faham bahawa dia tidak akan percaya bahawa analgin akan membantunya. Dia pernah menawarkannya sebelumnya - dia mengatakan bahawa analgin tidak akan menolongnya pula. Dan dia cukup yakin.

Saya mendekati lelaki itu dan berkata - Saya akan menjadikan anda seorang ukolchik sekarang. Metamizole sodium dipanggil.

Ya, katanya, lakukan apa yang perlu anda lakukan, jangan biarkan ia menyakitkan.

15 minit selepas suntikan sihir, lelaki itu menenangkan, mengatakan bahawa kesakitannya jauh lebih sedikit. Dan ia menjadi lebih bertoleransi. Dan kemudian mereka membawa medol.

Adakah anda tahu apa rahsianya? Lihatlah bungkusan untuk dipyrone. Analgin ditulis dengan huruf besar. Tetapi kecil - natrium metamizol. Ini adalah bahan aktif ubat ini.

Rahsia kecil ini telah menyelamatkan saya berkali-kali. Apabila anda memberitahu pesakit bahawa dia diberi analgin, reaksi pertama adalah bahawa dia tidak akan menolong saya, atau tidak ada yang dijumpai di hospital moden anda?

Dan apabila anda mengatakan bahawa natrium metamizol, semua soalan hilang dengan sendirinya, dan ubat itu segera menjadi berguna.

Di bank mitos perubatan. Mengenai resdung.

"Setelah mereka kalah, kamu akan menderita seumur hidup" - Svetlana Petrovna memberi arahan kepada menantunya, yang akan pergi ke poliklinik bersama Nastya yang berusia 14 tahun. Ibu Nastya, Alena yang berusia 35 tahun, bukanlah orang pertama yang mendengar ucapan yang menakutkan ini. Imaginasi membuat latihan krom yang menakutkan, palu dan pengapit bergigi. Setelah dengan tegas memutuskan untuk tidak bersetuju dengan tusukan (satu perkataan menakutkan), wanita itu pergi bersama anak perempuannya ke klinik.
Anastasia telah sakit selama beberapa hari. Lebih dari seminggu yang lalu, dia mengalami sakit gigi di rahang atas, dan kemudian dia mengalami sakit kepala, dan ingus dari lubang hidung kanannya berwarna hijau dan berbau busuk. Tetapi dia tidak pergi ke doktor gigi - ibu saya memberikan analgin, dan kemudian doktor gigi pergi bercuti, dan kemudian gigi berhenti sakit sama sekali, tetapi mata kanannya menjadi merah (adakah gigitan midge?)
ENT di Hospital Daerah Tengah segera memberikan sinar-X sinus, dan hanya melihat sinar-X yang masih basah dia mengucapkan: "perlu tusukan".
"Adakah seperti memalu atau sesuatu? Tidak, saya tidak setuju!" Alena mengucapkan ungkapan yang sudah siap.
Doktor memandangnya dengan lelah dan mula menjelaskan bahawa kehadiran abses di sekitar mata tidak mengancam sesuatu yang baik. Tetapi Alena tidak dapat melalui. Doktor terus menegaskan, anak perempuan itu melihat dengan kecewa di dulang dengan jarum suntik kaca usang dan jarum tebal yang mengerikan.
". seumur hidup akan menderita" ungkapan ibu mertua itu berputar di kepalaku.
Doktor, tidak, saya tidak akan memberi suntikan. Kami akan mengambil beberapa pil, dan jika ada, kami akan datang. Setelah mengisi borang penolakan, dan berjanji kepada doktor bahawa dia akan datang pada akhir minggu, Alena dan anak perempuannya pulang dengan menaiki bas. Tetapi mereka tidak datang ke THT, kerana pada akhir minggu mereka kelihatan lebih baik.. Dan pada hujung minggu, mata yang memerah tiba-tiba menjadi bengkak, ditutup dan mulai sakit tanpa tertanggung.

Kisah ini berakhir dengan baik. Flegmon soket mata berjaya dikeringkan oleh pakar bedah oftalmik hospital wilayah kanak-kanak. Sinus ditangani oleh ahli otorhinolaryngolog, sinus dibuka, dibasuh dan dibersihkan dari nanah. Gigi penyebab dikeluarkan oleh doktor gigi. Penglihatan dipulihkan.
***
Keradangan sinus paranasal - sinusitis, sekumpulan penyakit yang telah lama ditumbuhi mitos dan prasangka mengenai rawatannya.
Bermula dari bidaah "sekali mereka akan berlubang dan.", Diakhiri dengan penyerapan semua jenis bahan yang tidak dimaksudkan untuk ini (jus bawang) ke dalam hidung, telur gulung (ayam, sebagai peraturan) di sepanjang jambatan hidung.
Singkatnya dan dalam bahasa biasa, sinusitis adalah keradangan membran mukus sinus paranasal. Keradangan ini boleh dicetuskan oleh banyak faktor (terdapat banyak buku tebal tentang ini, jika perlu, maka anda boleh membincangkannya)
Dengan keradangan purulen, nanah terletak di rongga sinus SV EK2 dan, di bawah pertemuan keadaan, ia dapat memasuki rongga orbit, atau, lebih sering melalui kapal, ke rongga kranial, dengan semua yang berikutnya.
Jelas bahawa nanah di kepala adalah unsur yang tidak diingini. Terdapat beberapa pendekatan untuk rawatan sinusitis purulen. Di barat (menurut komisi EP3OS), mereka sering menggunakan pendekatan ini: terapi antibiotik besar-besaran, hormon, dan, jika tidak berkesan, pembedahan endoskopi untuk membuka sinus. Pendekatan Soviet tradisional: tusukan sinus, lavage, antibiotik, pembukaan sinus yang luas.
Menurut kebanyakan ahli otolaryngologi terkemuka, tusukan adalah kaedah mudah, murah, boleh dipercayai dan selamat untuk mengosongkan sinus pada tangan yang mahir..
Adapun mitos itu sendiri: dari pengalaman saya sendiri dan bukan sahaja. Ini adalah kekeliruan yang biasa antara sebab dan akibat di kepala beberapa pesakit. Nanah sinus mesti dikeluarkan. Sekiranya tidak mungkin melakukan ini secara konservatif (dengan titisan hidung, semburan hormon, kaedah pergerakan atau "cuckoo", probe NMiK, maka perlu menghubungkan cara lain, seperti tusukan atau pembedahan itu.
By the way, tusukan selalu lebih lembut daripada apa pun, bahkan operasi yang paling minimum invasif..

Hospital Klinikal Pusat dengan UDP RF poliklinik

Otorhinolaryngology berdasarkan bukti

Persidangan ahli otolaryngologi

 • Portal ‹Senarai forum‹ Pertanyaan otolaringologi ‹Bahagian untuk pesakit
 • versi cetak
 • Soalan Lazim
 • daftar masuk
 • pintu masuk

Pembedahan sista sinus maxillary

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

Sergey_B 27 Mar 2010, 01:20

Dr. Nose menulis: Saya rasa ini bukan sista, tetapi penebalan membran mukus bahagian bawah sinus. Tetapi bagaimana jika sista? Dan apa itu? Kista asimtomatik tidak dikendalikan. Apa yang anda mahukan S. Shemyakin menusuk gusi anda dan membuat buasir mikro untuk memeriksa sama ada terdapat kista yang tidak terdapat dalam gambar?.
Gambar kedua anda bagus, saya tidak faham apa yang merisaukan anda.

Sekali (7 tahun yang lalu), imbasan CT saya menemui seorang pakar radiologi, yang mendiagnosis "sinusitis kronik". Jadi, saya tidak menghidap penyakit ini dan tidak pernah menghidapnya

Kista itu didiagnosis di sana tiga tahun lalu. Tidak mungkin dia pergi ke mana sahaja. Oleh itu, kehadirannya diketahui oleh saya. Ya, dan gigi dirawat di sana pada waktunya. Oleh itu, saya ingin "mengakhiri" sista.
Dalam kes saya, kista tidak dapat dikeluarkan dari anastomosis dengan endoskopi? Jadi mereka akan berkata. Tidak akan ada soalan.
Dan gambarnya jauh lebih baik.
Terima kasih atas maklum balas dan keinginan anda.

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

Doktor Hidung 27 Mac 2010, 01:50 pagi

Izinkan saya memberitahu anda sedikit rahsia: Anda hanya boleh mencubit kista melalui anastomosis, anda boleh mencubitnya berkali-kali. Inilah yang disebut di Eropah "membuang sista". (menggigit, menyedut isinya, cuba keluarkan stokin). Dan ia dapat disingkirkan 100% hanya dengan melakukan buasir mikro.

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

Sergey_B 27 Mar 2010, 12:40

Hidung Doktor. Sekarang semuanya sudah jelas. terima kasih.

____________________________________________________________________________________________
Jangan percaya ada yang mengatakan bahawa sista boleh dikeluarkan 100% melalui anastomosis. Dalam kes terpencil, hanya ini yang diperoleh
Biasanya sista pecah dan itu sahaja. H. Schammberger dan dia melakukan micrhaymorotomy.
TETAPI. Kami selalu berusaha membuangnya melalui anastomosis dan hanya kemudian pergi ke mikrohimorotomi.
Pentadbir

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

dmitserpuhov 29 Ogos 2011, 18:58

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

Shemyakin Sergey 30 Ogos 2011, 20:42

Re: Pembedahan sista sinus Maxillary

dmitserpuhov 31 Ogos 2011 6:07 petang

Helo Sergey Olegovich!
Menghantar mesej hari ini dengan satu gambar. Saya memuat naik semula gambar ke pengurus fail. Sekarang mereka dengan nama Dmitriy
Saya berjaya membuka folder ini dan memuat turun gambar dari dalamnya.
Mengenai neuralgia trigeminal. Melihat Wikipedia apa itu. Saya tidak mempunyai rasa sakit yang kuat yang muncul tanpa sebab. Sinus kanan sakit dengan lemah, tetapi berterusan.
Apabila bau atau asap yang kuat muncul, rasa sakit bertambah dan hilang ketika sumber bau itu hilang. Kadang-kadang tidak langsung. Sekiranya ini adalah neuralgia, biarkan ia terus menyakitkan. Saya faham bahawa semasa operasi, tusukan dinding anterior sinus dilakukan dan endoskop dimasukkan. Adakah sista dikeluarkan dengan laser atau secara mekanikal? Adakah terdapat zon mati? Saya mungkin mempunyai lebih daripada satu sista atau tidak. Apa yang saya lihat dalam gambar mungkin serupa dengan kes Sergey_B dari halaman pertama. Adakah operasi pertamanya bukan mikrohimorotomi? Semasa perbincangan, terdengar mustahil untuk menghilangkan sepenuhnya kista melalui anastomosis.
Dmitry Lopatin.

Kista di sinus rahang atas.

Komen pengguna

kenapa awak sangat risau? sista sama sekali tidak menakutkan, di sinus rahang atas juga. Genesis mereka yang tepat masih belum diketahui oleh sains, tetapi terutamanya kerana sinusitis, lendir berkumpul dan tidak dapat keluar, seperti yang mereka jelaskan kepada saya. Saya baru sahaja mendapatnya, saya meletup sendiri. Seorang rakan keluar semasa tusukan, secara amnya dengan tusukan cukup mudah untuk membilasnya, yang utama ialah cengkerang juga dicuci. Saya baru-baru ini meninggalkan hospital kerana alasan yang sama, jadi saya juga mempunyai masalah. Saya mahu memfailkan catatan terperinci, saya tidak dapat menerimanya

Saya berasa bimbang kerana saya hampir mati kerana sakit kepala baru-baru ini, melakukan imbasan CT, di sini sista ini, masuk ke Internet kegemaran saya, membaca pelbagai jenis... seolah-olah mereka tidak dihantar untuk operasi. Walaupun saya berharap kepala saya masih sakit dari leher dan punggung, saya mula melakukan latihan sekarang, seolah-olah kepala saya berhenti sakit

Sejujurnya, saya tidak pernah mendengar bahawa sista mengalami sakit kepala... Sudah tentu, dari leher dan belakang. Dan kista biasanya tidak menampakkan diri, walaupun besar, saya juga mempunyai keseluruhan sinus saya, tetapi di sinus ini tidak ada reseptor kesakitan dan, selain itu, kista itu lembut, ia tidak boleh menekan di mana sahaja. Dan walaupun mereka dihantar untuk operasi, ia akan menjadi tusukan biasa, atau mereka akan membersihkannya dengan endoskopi. Ia mudah dan pantas

Saya membaca bahawa jika ia tumbuh, ia dapat memberi tekanan pada saraf, dan dari ini dan kesakitan. Bagaimanapun, saya akan pergi ke ENT, mendengar apa yang dia katakan

Saya mengalami sista di sinus rahang atas, kiri atas. Ditemui di mri pada tahun 2013. Sebenarnya, ia berada di akar gigi. Pada bulan November, gigi terasa sakit dan pipi bengkak. Gigi ini dikeluarkan, tetapi akar gigi itu sendirian di sinus hidung ini. Saya terpaksa pergi ke hospital maxillofacial dan menjalani pembedahan. Ia dilakukan di bawah anestesia umum. Tetapi anda boleh melakukan ini di bawah tempatan, sekiranya saya tidak mungkin. Dia datang dari hospital pada Jumaat lalu. Semua adalah baik. Dia menulis perincian cerita dalam jurnalnya

Saya membaca mengenai kes seperti itu di Internet. Kesihatan kepada anda, saya harap anda tidak jatuh sakit pada Tahun Baru!)

5 tahun yang lalu saya mendapat tahu tentangnya, dan saya berjalan, sama sekali tidak risau. Doktor yang menjelaskan MRI mengatakan bahawa anda tidak perlu melakukan apa-apa dengannya jika anda tidak mengganggu. Dari apa yang saya tidak tahu. Ukurannya 11mm. Sekarang saya tidak tahu sama ada saya dewasa atau tidak.

Saya mempunyai 22 * ​​29, itulah sebabnya saya merasa terbeban

Saya menghidap sista resdung sejak 2015. Lebih-lebih lagi, mereka besar, lebih dari 2 cm di kedua sisi. Saya belum membuat apa-apa dengan mereka.

Tiada sakit kepala? Adakah hidung anda bernafas? Kami berjumpa doktor, mereka tidak memberitahu anda mengenai operasi tersebut?

Saya pergi ke doktor, tetapi ketika itu, mereka berkata, kami akan menjaga kehamilan. Hidung tidak bernafas apabila terdapat hidung berair. Sakit kepala berlaku, tetapi tidak sering, tidak dikaitkan dengan sista.

Abang saya mempunyai sista di kepalanya. Mereka dirawat dengan ubat. Operasi tidak pernah ditawarkan

Mungkin di otaknya? Di sinus saya, ini adalah jenis komplikasi dari sinusitis, sinusitis, alergi

Saya tidak tahu secara terperinci

Saya menghidap sista akibat resdung yang tidak dirawat setahun yang lalu

Saya menghidap resdung terakhir kali setahun yang lalu, mungkin, pendeknya, saya tidak tahu, tetapi atas sebab tertentu saya mula mencurigakan kucing itu dengan curiga, akhir-akhir ini saya gatal darinya

Saya mempunyai kista yang sama. Saya diberitahu bahawa ia boleh mengganggu pernafasan atau sesuatu yang lain, tetapi saya telah tinggal dengannya selama setahun dan saya tidak mempunyai sebarang aduan. Tidak ada gunanya beroperasi, tidak mengganggu. Saya juga melakukan MRI kerana sakit kepala, tetapi saya mengalami osteochondrosis serviks dan meluap arteri, jadi ada rasa sakit

Dan ingat saiz sista?

Nah, pakar neurologi memberitahu saya tanpa MRI dan CT bahawa itu adalah osteochondrosis serviks, saya juga mengalami penonjolan di kawasan toraks. Saya mula melakukan senaman untuk punggung dan leher, terasa lega. Bagaimana anda melayan?

Saya melakukan MRI setengah tahun yang lalu dan saya tidak memikirkannya, jadi saya tidak ingat sama sekali

Mereka juga memberitahu saya tanpa MRI) Saya melakukannya sendiri) mereka merawatnya selama kira-kira setengah tahun. Boneka Cortexin dan Agtovegin, Detralex, saya minum Diacarb, Magne B6 dalam kursus, dan beberapa pil lain selama 2 minggu. Dan ada juga tekanan yang kuat dan keletihan saraf yang sangat kuat, saya mengambil Adaptol, ubat penenang selama dua bulan. Dan, kolar parit satu jam sehari, kursus urut terapi.Selepas itu selama setengah tahun, tidak ada yang menyakitkan dan tidak pernah sekali pun. Sekarang ada rasa sakit, tetapi di sini dan kehamilan dan sekarang tidur di sofa tidak selesa, saya hanya merasakan bahawa leher saya menderita dan kepala saya sakit dari semasa ke semasa. Sebelumnya, saya sangat sakit, tidak pernah berhenti sama sekali, tidak siang dan malam.

Sekarang mungkin kepala saya sakit dari b, saya sangat sakit, dan ketika saya menyusu saya mati. Adakah anda mempunyai tekanan darah yang normal? Saya telah mengurangkan, saya sangat takut untuk minum daicarb, malah mengurangkan

Saya meminumnya dalam 0.5 tablet 3/1; maka 2/2 tidak kekal. Tekanan darah anda normal

Kista di sinus rahang atas - gejala, rawatan atau penyingkiran konservatif

Kista di sinus maksila adalah pembentukan jinak yang terbentuk akibat penyumbatan kelenjar mukosa. Oleh kerana pengumpulan lendir, kapsul padat terbentuk yang memenuhi sebahagian sinus. Selalunya, penyakit ini tidak simptomatik. Tanda-tanda patologi dijumpai ketika kista tumbuh dengan ukuran yang besar atau ketika proses keradangan berkembang.

Klasifikasi patologi pada sinus maksila

Ahli otolaryngologi hari ini membezakan antara dua jenis formasi sista pada sinus maksila:

 1. Kista retentional (benar) sinus rahang atas - terbentuk dari tisu membran mukus rongga hidung akibat penyumbatan saluran kelenjar. Ia berlaku di mana-mana bahagian sinus dan dikelilingi oleh kapsul dua lapisan, dan dari dalamnya dilapisi dengan epitel mukosa.
 2. Salah - formasi yang serupa dengan sista, yang disebabkan oleh pendedahan kepada alergen, bakteria, virus, dan juga disebabkan oleh gigi karies yang meradang (kista odontogenik). Kista jenis ini berkembang pada ketebalan mukosa, tetapi lapisan epitelium tidak ada..


Juga, pembentukan sista dikelaskan berdasarkan sifat kandungannya:

 • purulen - piocele;
 • lendir - mukokel;
 • serous - hidrokel.

Penyetempatan penyakit ditentukan oleh:

 • sista sinus rahang atas kanan;
 • sista di sinus rahang atas kiri;
 • rongga hidung polikistik dua hala.

Sebab utama kemunculan neoplasma

Penyebab penyumbatan saluran kelenjar mukosa dalam kebanyakan kes adalah proses keradangan di rongga hidung. Penyakit yang menimbulkan genangan termasuk:

 • sinusitis (sinusitis);
 • rhinitis, termasuk: vasomotor dan alahan;
 • polysinusitis (keradangan beberapa sinus).

Meningkatkan risiko pembentukan sista dengan ketara:

 • pulpitis;
 • gigi karious, yang merupakan sumber jangkitan berterusan;
 • polip rongga hidung;
 • struktur gigi yang tidak betul;
 • kelengkungan septum;
 • reaksi alahan.

Apa bahaya menghidap sista?

Pembentukan kistik pada sinus rahang atas adalah ancaman kesihatan yang serius. Semakin dekat kista ke saluran besar dan ujung saraf, semakin berbahaya akibatnya. Terdapat risiko keradangan yang sangat tinggi, pembentukan fistula - pembentukan purulen yang besar. Kapsul sista juga pecah, yang boleh menyebabkan penyebaran jangkitan ke seluruh badan..

Disfungsi pernafasan akibat menyekat saluran udara boleh menyebabkan hipoksia - kekurangan oksigen. Keadaan ini penuh dengan perkembangan patologi sistem kardiovaskular, serta kelainan dalam kerja otak..

Proses keradangan kronik yang berkaitan dengan penyumbatan saluran boleh berkembang menjadi tumor ganas dari masa ke masa. Oleh itu, jika tidak ada hasil terapi ubat, kista di sinus maksila mesti segera dikeluarkan.

Gejala sista pada sinus maksila

Tanda-tanda pertama perkembangan neoplasma pada sinus rahang atas mula muncul ketika mencapai ukuran tertentu. Penyakit juga dapat dicurigai oleh adanya keradangan akut. Semasa kista sinus maksila kanan, kiri tumbuh, gejala berikut mungkin muncul:

 • sakit akut memancar ke soket mata, kuil;
 • ketidakselesaan di hidung;
 • peningkatan suhu badan;
 • perasaan kesesakan yang berterusan;
 • kehilangan bau yang lengkap atau separa;
 • suara hidung;
 • kesesakan telinga.

Secara umum, tanda-tanda sista pada sinus maksila menyerupai gejala sinusitis. Itulah sebabnya pesakit sering tidak mengetahui tentang adanya neoplasma di rongga hidung..

Diagnostik

Hampir mustahil untuk mengesyaki kista sinus rahang atas secara bebas. Oleh kerana kekurangan tanda-tanda tertentu, mudah untuk mengelirukannya dengan penyakit keradangan lain. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Diagnosis tepat hanya boleh dibuat oleh doktor berdasarkan gambar sinar-X yang dilakukan. Untuk mendiagnosis kista rahang atas, kadang-kadang dilakukan:

 • rhinoskopi;
 • CT;
 • MRI.

Cara merawat sista pada sinus rahang atas?

Soalan mengenai bagaimana menghilangkan kista yang tumbuh ditanyakan oleh banyak pesakit. Dalam kebanyakan kes, neoplasma pada sinus maksila tidak memerlukan pembedahan kecemasan. Atas dasar aduan, sejarah perubatan pesakit, serta radiografi sista sinus rahang atas, rawatan ditetapkan.

Sekiranya rongga sista agak kecil, maka doktor mengesyorkan hanya memerhatikan kadar pertumbuhannya dan tahap perubahannya. Di samping itu, diperlukan untuk menghilangkan sebab-sebab yang menyebabkan perkembangan penyakit ini. Sebagai contoh, jika penyebab neoplasma adalah sista dari gigi yang telah tumbuh menjadi sinus maksila, maka anda harus segera mengatasi patologi gigi.

Rawatan atau pembedahan konservatif?

Terapi ubat dalam kebanyakan kes berkesan pada peringkat awal penyakit. Untuk rawatan pembentukan sista, ubat antibakteria diresepkan jika patologi disebabkan oleh proses keradangan pada sinus hidung. Di samping itu, penggunaan ubat hormon mungkin diperlukan. Mereka membantu mengurangkan manifestasi alahan, mengurangkan pembengkakan selaput lendir, dan memudahkan pernafasan. Penggunaan vasokonstriktor juga ditunjukkan..

Dengan saiz formasi yang besar, diperlukan campur tangan pembedahan. Penghapusan kista pada sinus maksila adalah operasi serius yang dilakukan apabila gejala klinikal sangat ketara. Pesakit mempunyai:

 • gangguan pernafasan;
 • sakit kepala yang sakit;
 • peningkatan tekanan mata;
 • proses keradangan di sinus disertai dengan pembentukan nanah;
 • kekurangan bau;
 • kerap keluar dari saluran hidung yang berkaitan dengan sinusitis, yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap terapi konservatif.

Adakah mungkin untuk menyembuhkan ubat tradisional?

Resipi rakyat membantu mengatasi pelbagai jenis penyakit. Walau bagaimanapun, jika terdapat sista, terapi alternatif ini boleh memburukkan keadaan pesakit. Sekiranya pembentukan badan sista berlaku dengan latar belakang reaksi alergi, maka sediaan herba dan bahan aktif biologi yang terkandung di dalamnya boleh menyebabkan komplikasi serius. Contohnya, madu atau propolis memperburuk keadaan pesakit dan menimbulkan peningkatan kista..

Sekiranya terdapat pembentukan sista, kaedah terapi alternatif berikut tidak digalakkan:

 • menguburkan hidung dengan minyak sayuran, decoctions dan infus herba;
 • pelincirkan saluran hidung dengan madu;
 • penyedutan wap;
 • bilas rongga hidung dengan ramuan herba.

Sebagai tambahan, rawatan fisioterapeutik, sebarang prosedur pemanasan dikategorikan secara kontraindikasi. Juga, seseorang tidak boleh terbawa dengan ubat homeopati..

Rawatan ubat

Keputusan untuk membuang sista sinus maksila masih harus dibuat oleh doktor. Walau bagaimanapun, walaupun pembentukannya sangat besar, operasi tidak dapat dilakukan sekiranya terjadi proses keradangan akut. Sebelum campur tangan pembedahan, terapi perubatan akan diperlukan untuk mengurangkan keadaan pesakit.

Rawatan konservatif dalam kes ini merangkumi:

 • bilas rongga hidung dengan larutan garam farmasi: "Aquamaris", "Marimer" dan lain-lain;
 • penggunaan ubat-ubatan yang menormalkan aliran keluar kandungan patologi dari sinus hidung: "Sinuforte";
 • pengairan saluran hidung dengan ubat hormon: "Beksonase", "Nasonex";
 • penggunaan antibiotik tempatan: Polydexa, Bioparox, Isofra;
 • penggunaan ubat antibakteria tindakan sistemik: "Amoxicillin", "Cefatoxim";
 • pengairan saluran hidung dengan semburan vasokonstriktor: "Xilen", "Nazivin", "Nazol".

Resipi rakyat

Ubat alternatif menawarkan pelbagai cara untuk merawat pertumbuhan hidung sista. Walau bagaimanapun, penggunaan kaedah alternatif harus dilakukan hanya setelah berunding dengan pakar otolaryngologi. Perlu diingat bahawa resipi seperti itu tidak boleh menyebabkan penyerapan semula kista, tetapi hanya meringankan keadaan pesakit..

Kaedah berikut akan membantu menghilangkan rasa tidak selesa dan melambatkan pertumbuhan neoplasma:

 1. Bilas rongga hidung dengan garam. Ia disediakan dengan cara ini: satu sendok teh garam dilarutkan dalam segelas air rebus. Seterusnya, produk yang dihasilkan direkrut dengan picagari atau jarum suntik biasa dan dicuci secara bergilir-gilir setiap saluran hidung. Anda perlu menjalankan prosedur setiap hari.
 2. Jus lidah buaya turun. Satu daun tanaman ubat dihancurkan dan diperah dari jus. Ejen ditanamkan ke saluran hidung dari bahagian yang terjejas, 3 tetes setiap pagi.
 3. Penyedutan dengan minyak pati. Untuk melakukan ini, panaskan garam kasar, turunkan beberapa tetes minyak yang dipilih (sage, eucalyptus) di atasnya dan menyedut wapnya. Tempoh prosedur tidak lebih dari 10 minit.
 4. Turun dari jus akar siklamen. Ia adalah ubat yang berkesan untuk membersihkan saluran hidung. Umbi dikupas dengan baik, dicuci dan dicincang dengan parutan. Seterusnya, perah jus dari jisim yang dihasilkan dan cairkan dengan air rebus dengan nisbah 1: 5. Produk siap ditanamkan dalam 3 tetes ke setiap saluran hidung.

Operasi untuk membuang sista dari sinus maksila

Sekiranya doktor yang hadir telah memutuskan untuk melakukan manipulasi pembedahan dan tidak ada kontraindikasi terhadap operasi, anda masih harus ingat bahawa prosedur ini tidak memberikan jaminan pemulihan 100%. Selain membuang kista itu sendiri, perlu menjalani terapi yang bertujuan untuk menghilangkan penyebab perkembangan patologi.

Sinusitis tradisional

Operasi untuk mengeluarkan kista dari sinus rahang atas disebut prosedur Caldwell-Luke. Teknik yang paling biasa ini melibatkan membuat sayatan yang membuka akses luas ke sinus. Kaedah anestesia dipilih oleh doktor. Campur tangan pembedahan dalam kebanyakan kes dilakukan di bawah anestesia umum.

Untuk menghilangkan pembentukan sista, doktor membuat sayatan pada gusi tepat di bawah lipatan bibir atas. Seterusnya, sinus itu sendiri dibuka secara langsung. Dengan menggunakan gerudi khas atau pahat perubatan, lubang dengan diameter sekurang-kurangnya 1.5 cm ditebuk.

Seterusnya, kista itu ditusuk, dan kemudian dipotong. Selain itu, doktor membuat lubang di dinding yang memisahkan rongga hidung dan sinus. Ini diperlukan untuk menetapkan tampon, yang ditetapkan selama 24 jam. Seterusnya, selaput lendir dijahit, tetapi lubang di tulang secara beransur-ansur akan tumbuh dengan sendirinya.

Kelemahan operasi tradisional untuk membuang kista pada sinus maksila termasuk tempoh prosedur itu sendiri, trauma yang tinggi. Manipulasi dilakukan hanya di hospital, di bawah pengawasan berterusan doktor, sementara pesakit tidak keluar sehingga jahitan dikeluarkan. Tempoh pemulihan selepas pembedahan cukup lama. Tetapi beberapa bulan selepas pertumbuhan tisu tulang yang terlalu banyak, kecacatan serius mungkin muncul, yang akan menyebabkan banyak kesulitan..

Walaupun terdapat banyak kekurangan, prosedur ini mempunyai kelebihan tersendiri. Sayatan lebar membolehkan anda membuang bukan sahaja kista di sinus maksila, tetapi juga mukosa yang berubah. Dalam beberapa kes, prosedur seperti itu adalah satu-satunya yang mungkin.

Sinusitis endoskopi

Endoskopi adalah teknik moden yang membolehkan anda melakukan operasi membuang sista sinus dengan trauma yang paling sedikit. Kaedah intervensi pembedahan ini adalah prosedur lembut yang dilakukan seperti berikut: endoskopi dimasukkan terus ke saluran hidung setelah tusukan sinus dengan diameter 5 mm. Terima kasih kepada teknologi moden, pada monitor yang disambungkan ke peranti, anda dapat memeriksa keadaan rongga hidung dengan teliti dan membuang pembentukan sista dengan kerosakan paling sedikit pada membran mukus.

Operasi tidak lebih dari 20 minit. Prosedur ini dianggap minimum invasif dan boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan. Risiko untuk kesihatan pesakit adalah minimum, oleh itu operasi seperti ini lebih baik daripada kaedah tradisional untuk menghilangkan kista.

Sinusitis laser

Prosedur ini juga dianggap paling tidak trauma. Untuk menghilangkan neoplasma pada sinus maksila, tusukan kecil mesti dibuat di dindingnya. Seterusnya, laser dimasukkan ke dalam lubang yang dihasilkan. Inti kaedah ini adalah menguap sista menggunakan sinar laser.

Keseluruhan prosedur tidak lebih dari 15 minit. Selepas manipulasi, tidak ada kecacatan kosmetik dan bekas luka besar. Risiko pendarahan adalah minimum..

Pembuangan sista gigi

Akar gigi rahang atas dipisahkan dari sinus maksila hanya dengan dinding tulang nipis. Itulah sebabnya, akibat beberapa penyakit pergigian, keradangan sangat cepat masuk ke rongga sinus. Selalunya, proses keradangan seperti itu menyebabkan pembentukan kista berhampiran akar gigi, yang akhirnya tumbuh ke dalam sinus dan terus berkembang di dalamnya..

Kista gigi di sinus rahang atas harus dikeluarkan secara wajib, sementara terapi harus dilakukan bertujuan menghilangkan sumber jangkitan. Pilihan kaedah penyingkiran tetap ada pada doktor. Dalam kes ringan, pembedahan endoskopi dilakukan, tetapi dalam kes yang lebih kompleks, diperlukan kaedah radikal dengan akses terbuka dari mulut. Kadang-kadang perlu mengeluarkan gigi bersama dengan sista.

Tempoh selepas operasi - pemulihan

Tempoh pemulihan dan rawatan pasca operasi secara langsung bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan. Dengan sinusitis tradisional, masa pemulihan boleh dua hingga empat minggu. Dalam kes ini, pesakit berada di institusi perubatan sebelum jahitan dikeluarkan..

Oleh kerana prosedur itu trauma, pesakit perlu mengetahui akibat pembuangan sista. Komplikasi utama selepas pembedahan adalah:

 • sakit kepala;
 • berdarah;
 • loya;
 • pening.

Juga, tanda-tanda komplikasi boleh menjadi perubahan nada suara, meterai yang terbentuk di lokasi operasi. Pada penyimpangan sedikit pun, adalah mustahak untuk mengunjungi ahli otolaryngolog, dia akan membantu untuk mengelakkan perkembangan akibat yang teruk.

Dengan kaedah endoskopi, lebih lembut, tempoh pemulihan tidak lebih dari seminggu. Untuk mengelakkan berlakunya komplikasi, doktor ENT mengesyorkan:

 • berhati-hati menjaga rongga mulut;
 • berjumpa doktor dengan kerap;
 • enggan mengunjungi tempat mandi dan solarium untuk tempoh pemulihan;
 • amati keadaan suhu minum dan makanan;
 • melepaskan alkohol sepenuhnya.

Sekiranya kerak telah terbentuk di saluran hidung, anda tidak boleh mengeluarkannya sendiri selepas operasi. Ini boleh menyebabkan jangkitan dan komplikasi lain. Pada penyimpangan sedikit pun dalam keadaan kesihatan dalam tempoh selepas operasi, sangat penting untuk berjumpa doktor.