Pendekatan moden untuk rawatan jangkitan virus Epstein-Barr pada orang dewasa

Sejuk

Salah satu masalah perubatan moden yang mendesak adalah kadar jangkitan penduduk yang tinggi oleh salah satu wakil patogen oportunis - virus Epstein-Barr (EBV).

Salah satu masalah perubatan moden yang mendesak adalah kadar jangkitan penduduk yang tinggi oleh salah satu wakil patogen oportunis - virus Epstein-Barr (EBV). Doktor yang menjalani praktik seharian mereka lebih kerap berhadapan dengan bentuk jangkitan virus Epstein-Barr primer (EBVI) yang nyata secara klinikal dalam bentuk jangkitan pernafasan akut, biasanya tidak disahkan (lebih daripada 40% kes) atau mononukleosis berjangkit (kira-kira 18% daripada semua penyakit) [ 12]. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini jinak dan berakhir dalam pemulihan, tetapi dengan EBV yang berterusan seumur hidup di tubuh pesakit [1, 3-5].

Walau bagaimanapun, dalam 10–25% kes, jangkitan EBV primer, yang tidak simptomatik, dan EBVI akut boleh mengakibatkan akibat buruk [6–9] dengan pembentukan penyakit limfoproliferatif dan onkologi, sindrom keletihan kronik, sindrom hemofagositik yang berkaitan dengan EBV, dan lain-lain. [7, 9, 11-14].

Sehingga kini, tidak ada kriteria yang jelas untuk meramalkan hasil jangkitan EBV primer. Doktor yang didatangi oleh pesakit dengan EBVI akut selalu menghadapi soalan: apa yang harus dilakukan dalam setiap kes tertentu untuk meminimumkan risiko mengembangkan keadaan patologi EBVI dan EBVI yang kronik. Soalan ini tidak terbiar, dan sangat sukar untuk menjawabnya, kerana kerana masih belum ada rejimen rawatan patogenetik yang jelas untuk pesakit, dan cadangan yang tersedia sering bertentangan antara satu sama lain.

Menurut banyak penyelidik, rawatan EBVI-mononucleosis (EBVIM) tidak memerlukan pelantikan terapi khusus [15-17]. Pesakit biasanya dirawat secara pesakit luar; pengasingan pesakit tidak diperlukan. Petunjuk untuk dimasukkan ke hospital harus dianggap sebagai demam berpanjangan, sindrom tonsilitis teruk dan / atau sindrom sakit tekak, polylymphadenopathy, penyakit kuning, anemia, penyumbatan saluran udara, sakit perut dan perkembangan komplikasi (pembedahan, neurologi, hematologi, dari sistem kardiovaskular dan pernafasan, sindrom Reye).

Sekiranya EBV MI ringan dan sederhana, disarankan bagi pesakit untuk mengesyorkan wad atau rejimen umum dengan kembali ke aktiviti normal pada tahap fizikal dan tenaga yang mencukupi untuk setiap pesakit. Satu kajian multisenter menunjukkan bahawa rehat tidur yang ketat yang tidak disyorkan untuk memanjangkan tempoh pemulihan dan disertai oleh sindrom asthenik yang berpanjangan, yang sering memerlukan rawatan ubat [18].

Dengan kaedah ringan EBV MI, rawatan pesakit terhad kepada terapi sokongan, termasuk penghidratan yang mencukupi, membilas orofaring dengan larutan antiseptik (dengan penambahan larutan 2% lidokain (xylocaine) untuk ketidakselesaan faring teruk, ubat anti-radang bukan steroid seperti paracetamol (Acetaminophen, Tylen) Menurut sebilangan penulis, pelantikan penyekat reseptor H2, vitamin, hepatoprotectors dan rawatan tonsil tempatan dengan pelbagai antiseptik adalah kaedah rawatan yang tidak berkesan dan tidak dibenarkan [19, 20]. Dari kaedah rawatan eksotik, perlu disebutkan kaedah yang disyorkan oleh FG Bokov et al. (2006) penggunaan megadosis bifidobacteria dalam rawatan pesakit dengan mononukleosis akut [21].

Pendapat mengenai keberkesanan untuk menetapkan ubat antibakteria dalam rawatan EBVIM sangat bertentangan. Menurut Gershburg E. (2005), tonsilitis pada MI selalunya aseptik dan terapi antibiotik tidak dibenarkan. Tidak ada gunanya menggunakan agen antibakteria untuk catarrhal angina [4]. Petunjuk untuk pelantikan ubat antibakteria adalah penambahan jangkitan bakteria sekunder (perkembangan pesakit dengan sakit tekak lacunar atau nekrotik, komplikasi seperti radang paru-paru, pleurisy, dll.), Seperti yang dibuktikan oleh perubahan keradangan yang dinyatakan dalam jumlah darah dan demam demam yang berterusan selama lebih dari tiga hari. Pemilihan ubat bergantung pada kepekaan mikroflora pada amandel pesakit terhadap antibiotik dan kemungkinan reaksi buruk dari organ dan sistem.

Menurut H. Fota-Markowcka et al. Dalam dos terapeutik selama 5-7 hari (kurang kerap - 10 hari) [4]. Sebilangan pengarang, apabila terdapat tonsilitis nekrotik dan nafas putrid, mungkin disebabkan oleh flora anaerob yang berkaitan, mengesyorkan penggunaan metronidazole 0,75 g / hari, dibahagikan kepada 3 dos, selama 7-10 hari.

Dadah dari kumpulan aminopenicillin dikontraindikasikan (ampicillin, amoxicillin (Flemoxin Solutab, Hikontsil), amoxicillin with clavulanate (Amoxiclav, Moksiklav, Augmentin)) kerana kemungkinan reaksi alergi dalam bentuk exanthema. Kemunculan ruam pada aminopenicillin bukanlah reaksi yang bergantung kepada IgE, oleh itu penggunaan penyekat reseptor histamin H1 tidak mempunyai kesan pencegahan dan terapi [19].

Menurut sebilangan pengarang, pendekatan empirikal untuk pelantikan glukokortikosteroid kepada pesakit dengan EBVI telah dikekalkan sehingga kini [23]. Glukokortikosteroid (prednisone, prednisone (Deltazone, Meticorten, Orazon, Liquid Pred), Solu Cortef (hydrocortisone), dexamethasone) disyorkan untuk pesakit dengan EBVIM yang teruk, dengan penyumbatan saluran udara, komplikasi neurologi dan hematologi, anemia (komplikasi trombositositik teruk) [ 24]. Dos harian prednisolone adalah 60-80 mg selama 3-5 hari (sekurang-kurangnya 7 hari), diikuti dengan pengambilan ubat yang cepat. Tidak ada sudut pandang yang sama mengenai pelantikan glukokortikosteroid pada pesakit ini dengan perkembangan miokarditis, perikarditis dan lesi CNS..

Dalam kes EBVIM yang teruk, terapi detoksifikasi intravena ditunjukkan, sekiranya pecahnya limpa - rawatan pembedahan.

Isu yang paling kontroversial adalah pelantikan terapi antivirus untuk pesakit dengan EBVI. Pada masa ini, terdapat banyak senarai ubat yang menghalang replikasi EBV dalam kultur sel [4, 25–27].

Menurut E. Gershburg, J. S. Pagano (2005), semua "calon" moden untuk rawatan EBVI dapat dibahagikan kepada dua kumpulan:

I. Menindas aktiviti polimerase DNA EBV:

 1. analog asiklik nukleosida (acyclovir, ganciclovir, penciclovir, valacyclovir, valganciclovir, famciclovir);
 2. analog nukleotida asiklik (cidofovir, adefovir);
 3. analog pirofosfat (Foscarnet (foscavir), asid phosphonoacetylic);
 4. 4 oxo-dihydroquinolines (mungkin).

II. Pelbagai sebatian yang tidak menghalang polimerase DNA virus (mekanisme dalam kajian): maribavir, beta-L-5 uracil iododioxolan, indolocarbazole.

Walau bagaimanapun, analisis meta dari lima ujian terkawal secara rawak yang melibatkan 339 pesakit EBVIM yang mengambil asiklovir (Zovirax) menunjukkan keberkesanan ubat [28, 29].

Salah satu sebab yang mungkin berlaku adalah kitaran perkembangan EBV, di mana DNA virus mempunyai struktur linear atau bulat (episome) dan berkembang biak di dalam nukleus sel inang. Replikasi aktif virus berlaku semasa peringkat produktif (litik) proses menular (DNA EBV linear). Dengan EBVI akut dan pengaktifan EBVI kronik, kitaran sitolitik perkembangan virus berlaku, di mana ia mencetuskan ekspresi antigen awalnya sendiri dan mengaktifkan beberapa gen sel-sel makroorganisma, produk yang terlibat dalam replikasi EBV. Dengan EBVI laten, DNA virus mempunyai bentuk episome (genom supercoiled pekeliling) yang terletak di nukleus. Genom DNA EBV yang beredar adalah ciri limfosit CD21 +, di mana, walaupun dengan jangkitan primer dengan virus, praktiknya tidak ada tahap litik dari proses menular yang diperhatikan, dan DNA dihasilkan semula dalam bentuk episod secara serentak dengan pembahagian sel sel yang dijangkiti. Kematian limfosit B yang terkena EBV tidak dikaitkan dengan sitolisis yang disebabkan oleh virus, tetapi dengan tindakan limfosit sitotoksik [4].

Semasa menetapkan ubat antivirus untuk EBVI, doktor harus ingat bahawa keberkesanan klinikalnya bergantung pada penafsiran yang betul mengenai manifestasi klinikal penyakit ini, tahap proses menular dan kitaran perkembangan virus pada tahap ini. Walau bagaimanapun, tidak kurang pentingnya adalah kenyataan bahawa kebanyakan gejala EBVI tidak berkaitan dengan kesan sitopatik langsung virus pada tisu yang dijangkiti, tetapi dengan tindak balas imunopatologi mediasi limfosit B yang dijangkiti EBV yang beredar dalam darah dan terletak di sel-sel organ yang terjejas. Itulah sebabnya analog nukleosida (acyclovir, ganciclovir, dll.) Dan inhibitor polimerase (Foscarnet), yang menekan replikasi EBV dan mengurangkan kandungan virus dalam air liur (tetapi tidak membersihkannya sepenuhnya [4], tidak mempunyai kesan klinikal terhadap keparahan dan jangka masa gejala EBVIM).

Petunjuk untuk rawatan EBVIM dengan ubat antivirus adalah: penyakit yang teruk dan rumit, keperluan untuk mencegah limfoproliferasi sel B yang berkaitan dengan EBV pada pesakit dengan imunokompromi, leukoplakia yang berkaitan dengan EBV. Bannett N. J., Domachowske J. (2010) mengesyorkan penggunaan acyclovir (Zovirax) secara lisan pada dos 800 mg secara lisan 5 kali sehari selama 10 hari (atau 10 mg / kg setiap 8 jam selama 7-10 hari). Untuk lesi sistem saraf, pemberian ubat secara intravena pada dos 30 mg / kg / hari 3 kali sehari selama 7-10 hari lebih disukai.

Menurut E. Gershburg, JS Pagano (2005), jika di bawah pengaruh faktor apa pun (misalnya, imunomodulator, pada tumor malignan yang berkaitan dengan EBV - penggunaan terapi radiasi, gemcitabine, doxorubicin, arginine butyrate, dll.) Adalah mungkin untuk memindahkan DNA EBV dari episom dalam bentuk replikasi aktif, iaitu, mengaktifkan kitaran litik virus, maka dalam hal ini dapat dijangkakan kesan klinikal terapi antivirus.

Dalam terapi kompleks, disyorkan pemberian imunoglobulin intravena (Gammar-P, Polygam, Sandoglobulin, Alphaglobin, dll.) 400 mg / kg / hari, No..

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, interferon alfa rekombinan (Intron A, Roferon-A, Reaferon-EC), 1 juta IU / m selama 5-7 hari atau setiap hari lain, telah semakin banyak digunakan untuk rawatan EBVI; dengan EBVI aktif kronik - 3 juta IU / m 3 kali seminggu, kursus 12-36 minggu.

Sebagai pemicu interferon pada EBVI yang teruk, disyorkan untuk menggunakan Cycloferon 250 mg (12.5% ​​2.0 ml) IM, 1 kali sehari, No. 10 (dua hari pertama setiap hari, kemudian setiap hari lain) atau mengikut skema: 250 mg / hari, i / m pada 1, 2, 4, 6, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26 hari ke-29 dan ke-29 dalam kombinasi dengan terapi etiotropik. Cycloferon secara lisan ditetapkan pada 0.6 g / hari, dos kursus (6-12 g, iaitu 20-40 tablet).

Pembetulan perubatan sindrom asthenik pada EBVI kronik merangkumi pelantikan adaptogen, dos vitamin B yang tinggi, ubat nootropik, antidepresan, psikostimulan, ubat dengan mekanisme tindakan procholinergik dan pembetulan metabolisme sel [30–32].

Kunci kejayaan rawatan pesakit dengan EBVI adalah terapi kompleks dan taktik pengurusan individu yang ketat baik di hospital dan semasa pemerhatian dispensari..

Sastera

 1. Li Z. Y., Lou J. G., Chen J. Analisis gejala primer dan spektrum penyakit pada kanak-kanak yang dijangkiti virus Epstein-Barr // Zhonghua Er Ke Za Zhi. 2004. Vol. 42. No. 1. P. 20–22.
 2. Grotto I., Mimouni D., Huerta M., Mimouni M., Cohen D., Robin G., Pitlik S., Green M. S. Pembentangan klinikal dan makmal mononukleosis berjangkit EBV positif pada orang dewasa muda // Epidemiol Infect. 2003, Ogos; 131 (1): 683-689.
 3. Polyakov V.E., Lyalina V.N., Vorobieva M.L. Mononukleosis berjangkit (penyakit Filatov) pada kanak-kanak dan remaja // Epidemiologi dan penyakit berjangkit. 1998. No. 6. P. 50–54.
 4. Jangkitan Gershburg E., Pagano J. S. Epstein-Barr: prospek rawatan // Jurnal Kemoterapi Antimikrobial. 2005. Vol. 56. No. 2. P. 277–281.
 5. Buku teks pediatrik Nelson, Edisi ke-17 / [disunting oleh] R. E. Behrman, R. M. Kliegman, H. B. Jenson. 2004. Hlm 2615–2619.
 6. Cohen JI, Kimura H., Nakamura S., Ko Y.-H., penyakit limfoproliferatif yang berkaitan dengan virus Jaffe ES Epstein-Barr pada hos bukan imunokompromi: laporan status dan ringkasan mesyuarat antarabangsa, 8-9 September 2008 / / Ann Oncol. 2009 September; 20 (9): 1472-1482.
 7. Jangkitan virus Cohen J. I. Epstein-Barr // The New Engl. J. dari Med. 2000. V. 343, No. 7. P. 481–491.
 8. Glenda C. Faulkner, Andrew S. Krajewski dan Dorothy H. Crawford A Seluk-beluk jangkitan EBV // Trend dalam Mikrobiologi. 2000, 8: 185-189.
 9. Simovanyan EN, Denisenko VB, Bovtalo LF, Grigoryan AV Epstein - jangkitan virus Barr pada kanak-kanak: pendekatan moden untuk diagnosis dan rawatan // Doktor yang Menghadiri. 2007; No. 7: hlm. 36–41.
 10. Foerster J. Mononukleosis berjangkit. Dalam: Lee. Hematologi Klinikal Wintrobe. Edisi ke-10 1999: 1926-1955.
 11. Kesalahan virus Okano M. Epstein-Barr dan perannya dalam spektrum penyakit manusia yang berkembang // Acta Paediatr. 1998. Jan; 87 (1): 11-18.
 12. Pagano J. S. Virus dan limfoma // N. Eng. J. Med. 2002. Vol. 347. No. 2. P. 78–79.
 13. Lande M. B. et al. Penyakit kompleks imun yang berkaitan dengan mononukleosis berjangkit virus Epstein - Barr // Pediatr. Nefrol. 1998. Vol. 12. No. 8. P. 651–653.
 14. Thracker E. L., Mirzaei F., Ascherio A. Mononukleosis berjangkit dan risiko untuk sklerosis berganda: metaanalisis // Ann. Neurol. 2006. Vol. 59. No. 3. P. 499-503.
 15. Kronnov V.V. Mononukleosis berjangkit. Klinik, diagnostik, asas rawatan moden. SPb: N. Novgorod, 2003.
 16. Mark H. Ebell Epstein-Barr Virus Berjangkit Mononukleosis Fam // Doktor. 2004 Okt. 1; 70 (7): 1279-1287.
 17. Okano M., Gross G. Strategi terapi dan profilaksis lanjutan untuk jangkitan virus Epstein-Barr pada pesakit imunokompromis // Pakar. Pendeta Anti. Jangkitan. Ada. 2007. Vol. 5. No. 3. P. 403–413.
 18. Dalrymple W. Mononukleosis berjangkit. Hubungan rehat dan aktiviti dengan prognosis. Postgrad Med. 1964; 35: 345-349.
 19. Kudin A. P. Jangkitan virus Epstein-Barr "tidak berbahaya" ini. Bahagian 2. Jangkitan akut EBV: epidemiologi, klinik, diagnosis, rawatan // Berita Perubatan. 2006; No. 8. Jilid 1: ms 25-31.
 20. Vendelbo J. L, Lildholdt T., Bende M., Toft A., Brahe Pedersen C., Danielsson GP Mononucleosis berjangkit yang dirawat oleh antihistamin: perbandingan keberkesanan ranitidine (Zantac) vs plasebo dalam rawatan mononukleosis berjangkit / / Klinik Otolaryngol. 1997; 22: 123-125.
 21. Lateral F. G., Lykova E. A., Degtyareva V. A. et al. Rawatan bentuk akut mononukleosis berjangkit pada kanak-kanak di hospital // Epidemiologi dan penyakit berjangkit. 2007. Bil 1. ms 53-56.
 22. Fota-Markowcka H. et al. Profil mikroorganisma yang diasingkan pada sapuan nasofaring dari pesakit dengan mononukleosis berjangkit akut // Wiad. Lek. 2002. Vol. 55. No. 3-4. Hlm 150-157.
 23. Tynell E., Aurelius E., Brandell A. et al. Rawatan acyclovir dan prednisolone terhadap mononukleosis berjangkit akut: kajian multisenter, double-blind, plasebo terkawal // J Infect Dis. 1996; 174: 324-331.
 24. Roy M., Bailey B., Amre D. K. et al. Dexamethasone untuk rawatan sakit tekak pada kanak-kanak dengan disyaki mononukleosis berjangkit: percubaan klinikal rawak, buta dua kali, terkawal dengan plasebo // Archiv Pediatric Adolescent Med. 2004; 158: 250-254.
 25. Furman P. A., de Miranda P., St. Clair M. H. et al. Metabolisme asiklovir pada sel yang dijangkiti virus dan tidak dijangkiti. Antimikrob // Ejen Chemother. 1981; 20: 518-524.
 26. St Clair M. H., Furman P. A., Lubbers C. M. et al. Inhibisi polimerase asid deoksiribonukleik alpha sel dan virus yang disebabkan oleh virus oleh trifosfat acyclovir // Antimikrob Agen Chemother 1980; 18: 741-745.
 27. Meerbach A. et al. Kesan penghambatan analog nukleosida dan nukleotida baru pada replikasi virus Epstein-Barr // Antivir. Chem. Chemother. 1998. Vol. 9. Bil 3. Hlm 275–282.
 28. Torre D., Tambini R. Acyclovir untuk rawatan mononukleosis berjangkit: analisis meta // Scand J Infect Dis. 1999; 31: 543-547.
 29. Van der Horst C., Joncas J., Ahronheim G. et al. Kekurangan kesan asiklovir peroral untuk rawatan mononukleosis berjangkit akut // J Infect Dis. 1991; 164: 788-792.
 30. Demidenko T. D., Ermakova N. G. Asas pemulihan pesakit neurologi. SPb.: OOO FOLIANT Publishing House, 2004.304 hlm..
 31. Mohort T.V. Kemungkinan pembetulan dan pencegahan sindrom keletihan kronik // Berita Perubatan. 2003. No. 2. P. 71–78.
 32. Albrecht F. Sindrom keletihan kronik // J. Am. Acad. Anak. Remaja. Psikiatri. 2000. V. 39, No. 7. P. 808–809.

Gejala dan rawatan virus Epstein-Barr (EBV)

Virus Epstein-Barr mampu tidak aktif selama bertahun-tahun, dan muncul ketika daya ketahanan badan menjadi lemah. Sekiranya kelenjar getah bening serviks atau aksila membesar, terdapat sakit tekak, terdapat faringitis berulang dan semua ini digabungkan dengan mati pucuk, perlu belajar lebih banyak mengenai gejala dan rawatan herpes yang disebabkan oleh virus jenis 4.

Virus Epstein-Barr - apa itu?

Virus Epstein-Barr - Singkatnya EBV, atau seperti juga disebut virus Epstein Barr, virus herpes manusia jenis 4 (EBV, HHV-4) adalah wakil dari jangkitan herpes. Menurut WHO, jenis virus ini dianggap biasa, 9 daripada 10 orang adalah pembawanya. Jangkitan virus dari 4 strain kurang difahami, ia dikaji tidak lama dahulu, kira-kira 40 tahun yang lalu.

Bentuk dan struktur

Bentuk zarah virus adalah spesifik, pada radius 90 nm (nanometer). Virus ini terdiri daripada sampul dalam dan luar, kapsid dan inti. Di permukaannya terdapat glikoprotein.

Malah herpes yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah. Ingatlah untuk minum sekali sehari..

Zarah virus Epstein-Barr merangkumi antigen (protein kapsid, antigen nuklear awal, atau inti dan membran).

Struktur zarah virus herpes jenis 4

Sebab-sebab kemunculan virus Epstein Barr

Herpes tipe 4 adalah penyakit biasa sehingga banyak orang mengatasinya semasa kecil..

Pembawa virus dan sumber jangkitan dianggap sebagai:

 • seseorang dengan bentuk penyakit yang aktif, pada hari-hari terakhir selepas kemasukan agen mikroba ke dalam badan, sebelum manifestasi gejala yang ketara dan selepas;
 • enam bulan selepas jangkitan;
 • 1 daripada 5 orang yang pernah menghidap penyakit ini tetap menjadi pembawa virus seumur hidup mereka.

Bagaimana virus Epstein-Barr ditularkan:

 1. Cara hubungan-rumah tangga. Berkongsi perkakas dan barang untuk penjagaan badan, rambut dan gigi adalah perkara biasa daripada mencium atau melakukan seks oral.
 2. Titisan udara. Berlaku ketika bercakap dengan pembawa virus, batuk atau bersin.
 3. Jangkitan melalui darah. Transfusi darah boleh menjadi sumber jangkitan bagi orang yang sihat. Pada penagih, jangkitan berlaku melalui jarum suntik.
 4. Jangkitan dari ibu ke anak. Tempoh berbahaya adalah kehamilan, penyusuan dan kelahiran anak itu sendiri..

Terdapat cara penularan virus herpes (melalui makanan dan air), tetapi teori ini tidak memainkan peranan khusus dalam penyebaran virus herpes..

Kumpulan risiko merangkumi:

 • kanak-kanak dari 2 hingga 10 tahun (kanak-kanak di bawah satu tahun cenderung untuk dijangkiti kerana antibodi ibu yang diterima);
 • penghidap HIV dan AIDS;
 • wanita semasa mengandung;
 • dengan kekurangan imuniti.

Perkembangan virus di dalam badan

Pembiakan aktif EBV bermula apabila memasuki selaput lendir rongga mulut dan laring (amandel dan adenoid). Melalui kapilari, zarah virus memasuki aliran darah dan menyebar ke seluruh tubuh manusia. Sebarang sel imun yang terjejas dimusnahkan, menyebabkan nodus limfa membengkak.

Sekiranya pertahanan badan lemah, ia tidak dapat menyekat pendaraban jangkitan herpes dan penyakit ini menjadi kronik. Dengan ketahanan badan yang tinggi, penyakit ini dapat dielakkan.

EBV memasuki aliran darah melalui kapilari

Mengapa EBV berbahaya bagi manusia

Bahaya yang paling biasa ditimbulkan oleh virus Epstein-Barr adalah mononukleosis berjangkit (penyakit Filatov). Dengan imuniti yang kuat, penyakit ini mungkin tidak didiagnosis. Tetapi jika anda mengenal pasti penyakit ini tepat pada waktunya, menjalani rawatan yang betul, maka anda dapat mengharapkan bukan hanya pemulihan, tetapi juga perkembangan kekebalan seumur hidup pada tahap ini.

Sekiranya perkembangan virus dibenarkan dan EBV tidak dapat dikesan dalam masa:

 • proses keradangan di hati (hepatitis toksik);
 • penambahan jangkitan bakteria dan perkembangan purulen;
 • keradangan otak dan saraf tunjang;
 • pelanggaran integriti limpa (pecahnya);
 • hypocoagulation;
 • radang paru-paru (virus, bakteria).

Akibat lain telah direkodkan yang disebabkan oleh jangkitan pada virus herpes jenis 4:

 • sindrom keletihan kronik (CFS) berlaku apabila sistem saraf autonomi terjejas;
 • bentuk umum EBV;
 • penyakit onkologi (limfoma, limfoma Burkitt, barah nasofaring, amandel, adenoid, esofagus, perut dan usus kecil;
 • perubahan imuniti;
 • penyakit darah;
 • kemunculan penyakit autoimun.
Jangkitan dengan herpes simplex jenis 4 membawa kepada hepatitis dan mononukleosis berjangkit

Gejala virus Epstein Barr

Manifestasi klinikal penyakit berbeza antara satu sama lain bergantung pada iklim. Di iklim sederhana, banyak komplikasi tidak simptomatik (subklinikal), seperti mononukleosis.

Bagaimana mononukleosis berjangkit menampakkan dirinya:

 1. Tanda ciri jangkitan pernafasan akut. Kemerosotan kesejahteraan umum, kehilangan kekuatan, demam, hidung berair dan kesesakan hidung, keradangan kelenjar getah bening.
 2. Gejala yang mengiringi hepatitis. Kesakitan di hipokondrium di sebelah kiri mereka kerana pembesaran limpa dan hati, penyakit kuning mungkin terjadi.
 3. Tanda-tanda angina. Tekak menjadi merah, rasa sakit muncul, kelenjar getah bening serviks membesar.
 4. Gejala adalah ciri mabuk. Peningkatan berpeluh, kelemahan, sakit pada otot dan sendi.

Gejala EBV lain juga diperhatikan:

 • masalah pernafasan;
 • seseorang diseksa oleh batuk;
 • bimbang tentang sakit kepala dan pening yang kerap;
 • menjadi sukar untuk tertidur, dan tidur itu sendiri menjadi gelisah;
 • perhatian yang terganggu;
 • gangguan ingatan;
 • pencerobohan;
 • mudah marah.
Sakit tekak, keradangan kelenjar getah bening, demam mungkin menunjukkan jangkitan

Manifestasi klinikal tahap akut dan kronik berbeza.

Gejala jangkitan virus kronik:

 • bilangan eritrosit dan hemoglobin menurun dalam darah, yang membawa kepada anemia;
 • terdapat peningkatan keletihan, yang tidak hilang walaupun setelah lama berehat, dalam perubatan ia disebut sindrom keletihan kronik;
 • kulit dan selaput lendir terdedah kepada kerosakan pada kulat, bakteria dan virus lebih kerap daripada pada orang yang sihat - ini disebabkan oleh daya tahan tubuh yang lemah;
 • risiko penampilan dan perkembangan formasi jinak dan malignan menjadi lebih tinggi - onkologi;
 • pembawa virus kronik mempunyai penyakit autoimun - artritis reumatoid (penyakit tisu penghubung dengan kerosakan pada sendi kecil), lupus erythematosus (patologi di mana kedua-dua tisu penghubung dan saluran darah terjejas), "sindrom kering" atau penyakit Sjogren (keradangan dan kekeringan) membran mukus mata dan mulut).

Ciri-ciri manifestasi pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak prasekolah, dan juga di bawah usia 12 tahun, penyakit ini sering tidak simptomatik. Selepas jangkitan, tidak ada demam, keradangan dan tanda-tanda ciri lain. Ini disebabkan oleh imuniti yang lebih kuat..

Berkaitan dengan ciri usia, setelah usia 12 tahun pada remaja, sistem ketahanan badan semakin lemah. Ini berlaku dengan latar belakang gangguan hormon. Oleh itu, gejala penyakit ini jelas: suhu meningkat, kelenjar getah bening dan limpa meningkat, kerongkong sangat sakit.

Sekiranya virus memasuki badan melalui nasofaring atau mukosa mulut, maka masa inkubasi menjadi lebih pendek (dari 10 hingga 20 hari). Tetapi pemulihan pada kanak-kanak biasanya datang lebih cepat daripada pada generasi yang lebih tua..

Pada masa remaja, penyakit ini lebih sukar.

Doktor mana yang harus dihubungi?

Sekiranya terdapat banyak gejala di atas dalam diri anda, anda perlu berjumpa doktor.

Pakar penyakit berjangkit dan pakar imunologi akan membantu anda mengatasi masalah tersebut. Sekiranya tidak ada pakar seperti itu di hospital, mereka akan dapat mengidap anamnesis, menghantar mereka untuk pemeriksaan lebih lanjut dan melakukan pemeriksaan:

 • pakar pediatrik - pada kanak-kanak;
 • ahli terapi - pada orang dewasa.

Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada pakar THT, ahli hematologi dan ahli onkologi..

Akses tepat pada masanya ke doktor menghilangkan kemungkinan komplikasi serius

Diagnosis penyakit

Mustahil untuk menentukan jenis jangkitan herpes ke-4 hanya setelah pemeriksaan dan pengumpulan anamnesis, kerana ia serupa dengan sitomegalovirus (herpes strain 6). Untuk mendapatkan rawatan yang betul, beberapa ujian diambil, yang membantu mengenal pasti bukan sahaja jenisnya, tetapi juga membantu membezakan tahap akut dari kronik.

 1. Analisis darah umum. Kehadiran EBV ditunjukkan oleh peningkatan leukosit, limfosit, monosit dan kadar pemendapan eritrosit, pengesanan virosit (sel darah putih). Penyimpangan dari norma platelet dan hemoglobin tidak dikecualikan.
 2. Kimia darah. Kehadiran virus ditunjukkan oleh peningkatan enzim dari kumpulan transferase (AST dan ALT), lactadehydrogenase (LDH), kehadiran protein c-reaktif dan fibrinogen, peningkatan bilirubin.
 3. Imunogram. Kaedah penyelidikan ini membolehkan anda menilai keadaan sistem imun..
 4. Reaksi serologi (ujian imunosorben berkaitan enzim, ELISA). Tentukan jumlah dan kelas imunoglobulin. Pada peringkat akut, IgM menguasai, setelah kira-kira 3 bulan ia menjadi lebih tinggi daripada IgG.
 5. Diagnostik PCR. Kaedah ujian makmal ultrasonik untuk mengesan sebarang DNA dan RNA. Hampir semua biomaterial boleh digunakan: air liur, cecair serebrospinal, swab saluran udara atas, biopsi organ dalaman.
Sebarang bahan digunakan untuk kajian PCR

Rawatan virus Epstein-Barr

Ubat yang dipilih khas akan mengurangkan risiko terkena virus dan menghilangkan manifestasi penyakit yang tidak menyenangkan.

Terapi ubat

Untuk rawatan EBV, ubat farmasi ditetapkan:

 1. Ubat antivirus - untuk menyekat sintesis DNA, virus yang berlipat ganda. Valtrex, Famvir, Tsimeven, Foscarnet - tempoh rawatan sehingga 2 minggu.
 2. Ejen imunostimulasi dan imunomodulasi kumpulan interferon (Interferon-alpha, Reaferon, Imunofan).
 3. Kortikosteroid - ubat anti-radang, hormon (Prednisolone) yang sangat berkesan.
 4. Immunoglobulin - untuk keupayaan meningkatkan pertahanan badan, menguatkan sistem imun. Ubat ini diberikan secara intravena.
 5. Hormon timus - membantu mencegah kemungkinan komplikasi berjangkit.

Keberkesanan rawatan dengan ubat antivirus Acyclovir belum terbukti. Penggunaan ubat-ubatan lain dalam kumpulan ini juga mungkin tidak selalu berguna kerana terdapat banyak kesan sampingan..

Rawatan herpesvirus jenis 4 dengan ubat-ubatan rakyat

Ia akan berkesan sekiranya rawatan ubat digabungkan dengan kaedah perubatan alternatif. Terapi tradisional bertujuan terutamanya untuk meningkatkan imuniti..

Tingtur Echinacea

Ia akan membantu meningkatkan proses metabolik dalam badan, meningkatkan kecekapan, melegakan keletihan, bertindak sebagai imunostimulan dan meningkatkan daya tahan terhadap pelbagai jenis selesema.

Ekstrak ubat boleh dibeli dengan murah di farmasi (harganya sekitar 40 rubel) atau anda boleh menyediakannya sendiri di rumah:

 • 50 g rumput cincang tuangkan 1 liter vodka;
 • letakkan di tempat yang gelap selama 3 minggu dan biarkan ia membancuh, goncangkan ubat itu secara berkala;
 • ketegangan selepas 3 minggu.

Tincture diambil 25 tetes tiga kali sehari setengah jam sebelum makan..

Tincture dikontraindikasikan untuk diambil sekiranya berlaku hipertensi, insomnia dan AIDS.

Tincture ginseng

Untuk mengelakkan cirit-birit, insomnia, muntah, mimisan, dos harus diperhatikan dengan ketat. Tidak digalakkan menggunakan preskripsi untuk rawatan EBV untuk orang yang menderita hipertensi, peningkatan kegembiraan dan intoleransi individu terhadap ginseng. Juga, tincture dikontraindikasikan untuk wanita hamil dan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun..

Anda boleh membeli pakej farmasi siap pakai dengan ubat dengan harga 50 rubel atau menggunakan preskripsi untuk dibuat di rumah:

 • kisar akar ginseng kering menjadi serbuk;
 • Tuangkan 30 g serbuk yang dihasilkan ke dalam 1 liter vodka;
 • biarkan produk dibancuh selama 4 minggu, secara berkala menggoncangkan bekas dengan kandungannya;
 • setelah 4 minggu ketatkan produk siap.

Ubat ginseng, ambil 5-10 tetes dua kali sehari 30 minit sebelum makan.

Akar tanaman digunakan kering

Minyak pati cemara

Direka untuk rawatan luaran. Minyak cemara melincirkan kulit di atas kelenjar getah bening yang meradang.

Teh untuk meningkatkan pertahanan badan

Untuk menyeduh teh yang sihat, anda memerlukan komponen tambahan dengan khasiat perubatan dan mengandungi vitamin.

 1. Teh hijau, madu, halia dan lemon. Dalam 1 sudu kecil. teh masukkan 7 gram halia yang telah dikupas dan dihiris, tuangkan semua 250 air mendidih, setelah 10 minit tambahkan sepotong lemon dan biarkan hingga 5 minit dan kemudian masukkan 1 sudu kecil. sayang.
 2. Teh dengan akar Mahonia dan anggur Oregon. 1 sudu kecil tambah bahan mentah kering ke dalam minuman.
Pengambilan teh setiap hari menguatkan dan menyembuhkan badan

Doktor Komarovsky yang terkenal membuat selari antara strain herpesvirus 4 dan cacar air - kedua-dua penyakit ini lebih mudah ditoleransi pada masa kanak-kanak. Semakin lama jangkitan berlaku, semakin besar kemungkinan risiko komplikasi serius..

Pencegahan

Tidak mungkin menyingkirkan virus selamanya, ia akan kekal dalam B-limfosit seumur hidup, ini adalah di luar kemampuan bahkan kaedah moden terbaik. Herpesivrus akan selalu dapat mengingatkan dirinya sendiri dengan penurunan imuniti. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda boleh menyokong badan anda:

 • mematuhi rutin harian;
 • mengekalkan gaya hidup sihat;
 • menyesuaikan diet anda;
 • pengambilan vitamin.

Elakkan hubungan seksual secara santai, hadkan komunikasi dengan orang sakit dan kelilingi diri anda dengan emosi positif.

Dalam tempoh sakit, pesakit mesti mematuhi rehat di tempat tidur, mengehadkan aktiviti fizikal, makan dalam bahagian kecil, tetapi sering, tidak termasuk makanan yang berat untuk perut, hati, pedas, masin dan manis dari menu. Memperkaya badan anda dengan kompleks vitamin dan nutrien. Pematuhan terhadap semua cadangan menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Virus Epstein-Barr

Virus Epstein-Barr tersebar luas di semua benua, ia direkodkan pada orang dewasa dan kanak-kanak. Dalam kebanyakan kes, perjalanan penyakit ini jinak dan berakhir dengan pemulihan. Kursus asimtomatik dicatat dalam 10 - 25% kes, dalam 40% jangkitan berlaku di bawah topeng jangkitan pernafasan akut, pada 18% kes pada mononukleosis berjangkit pada kanak-kanak dan orang dewasa dicatatkan.

Pada pesakit dengan imuniti yang berkurang, penyakit ini berlanjutan untuk jangka masa yang lama, dengan peningkatan yang berkala, kemunculan komplikasi dan perkembangan hasil yang tidak baik (patologi autoimun dan penyakit onkologi) dan keadaan imunodefisiensi sekunder. Gejala penyakit ini berbeza-beza. Yang utama adalah sindrom keracunan, berjangkit, gastrousus, serebrum, arthralgik dan jantung.

Rawatan jangkitan virus Epstein-Barr (EBVI) adalah kompleks dan merangkumi ubat antivirus, imunomodulator, ubat terapi patogenetik dan simptomatik. Kanak-kanak dan orang dewasa selepas penyakit sebelumnya memerlukan pemulihan jangka panjang dan kawalan klinikal dan makmal.

Ejen penyebab

Virus Epstein-Barr (EBV) adalah virus DNA dari keluarga Herpesviridae (gamma herpesvirus) dan merupakan herpesvirus tipe 4. Pertama kali dikenal pasti dari sel limfoma Burkett sekitar 35-40 tahun yang lalu.

Virus ini mempunyai bentuk sfera dengan diameter hingga 180 nm. Strukturnya terdiri daripada 4 komponen: inti, kapsid, cangkang dalam dan luar. Inti mengandungi DNA 2 helai yang mengandungi hingga 80 gen. Zarah virus di permukaan juga mengandungi puluhan glikoprotein yang diperlukan untuk pembentukan antibodi peneutralan virus. Zarah virus mengandungi antigen spesifik (protein yang diperlukan untuk diagnosis):

 • antigen kapsid (VCA);
 • antigen awal (EA);
 • antigen nuklear atau nuklear (NA atau EBNA); - antigen membran (MA).

Yang penting, masa penampilan mereka dalam pelbagai bentuk EBVI tidak sama dan mempunyai makna tersendiri..

Virus Epstein-Barr relatif stabil di persekitaran luaran, cepat mati ketika kering, terdedah kepada suhu tinggi, serta tindakan agen pembasmi kuman yang biasa. Dalam tisu dan cairan biologi, virus Epstein-Barr dapat merasakan dengan baik ketika memasuki darah pesakit dengan EBVI, sel-sel otak orang yang benar-benar sihat, sel semasa proses onkologi (limfoma, lekemia, dan lain-lain).

Virus ini mempunyai tropisme tertentu (kecenderungan untuk menjangkiti sel kegemaran):

 1. Tropisme ke sel-sel sistem limforetikular (terdapat kerosakan pada kelenjar getah bening mana-mana kumpulan, peningkatan dalam hati dan limpa);
 2. Tropisme ke sel-sel sistem kekebalan tubuh (virus membiak dalam B-limfosit, di mana ia dapat berlanjutan seumur hidup, disebabkan keadaan fungsinya terganggu dan kekurangan imunod). sebagai tambahan kepada B-limfosit, EBVI juga mengganggu hubungan imuniti sel (makrofag, NK - sel pembunuh semula jadi, neutrofil dan lain-lain), yang membawa kepada penurunan daya tahan umum tubuh terhadap pelbagai jangkitan virus dan bakteria;
 3. Tropisme ke sel epitelium saluran pernafasan atas dan saluran pencernaan, kerana kanak-kanak mungkin mengalami sindrom pernafasan (batuk, sesak nafas, "false croup"), sindrom diare (najis longgar).

Virus Epstein-Barr mempunyai sifat alergenik, yang ditunjukkan oleh gejala tertentu pada pesakit: 20-25% pesakit mengalami ruam alergi, beberapa pesakit mungkin mengalami edema Quincke.

Bagaimana anda boleh dijangkiti?

Terdapat empat varian jangkitan virus Epstein-Barr:

 1. Dengan titisan udara. Herpes tipe 4 ditularkan oleh tetesan udara hanya apabila sumber jangkitan adalah bentuk akut dari jangkitan virus Epstein-Barr. Dalam kes ini, ketika bersin, zarah virus Epstein dapat dengan mudah dibawa ke udara dan meresap ke dalam organisma baru..
 2. Kenalan rumah tangga. Dalam kes ini, pertama sekali, kita membincangkan semua hubungan rumah tangga dengan orang yang dijangkiti, termasuk berjabat tangan. Dan pada masa yang sama, tidak perlu bahawa pembawa mempunyai bentuk penyakit akut, kerana satu setengah tahun lagi setelah jangkitan virus Epstein-Barr akut, pembawa dengan mudah dapat menjangkiti orang lain melalui hubungan.
 3. Hubungan seksual dan ciuman. Herpes jenis keempat mudah disebarkan melalui semua cara interaksi seksual, juga melalui ciuman. Dipercayai bahawa sepertiga dari semua orang yang dijangkiti Epstein-Barr dapat hidup di dalam air liur mereka sepanjang hayat mereka, jadi sangat mudah bagi mereka untuk dijangkiti..
 4. Dari mengandung hingga anak. Sekiranya Epstein-Barr dijumpai dalam darah wanita hamil, maka ia dapat dengan mudah ditularkan dari dia ke janin melalui plasenta, dan di masa depan kepada anak.

Sudah tentu, memahami betapa mudahnya dijangkiti virus Epstein-Barr, timbul persoalan, bagaimana dengan pemindahan darah atau pemindahan organ. Secara semula jadi, dengan pemindahan dan pemindahan organ, juga mudah mendapatkan Epstein-Barr, tetapi laluan penularan di atas adalah yang paling umum.

Bagaimana penyakit ini berkembang?

Virus Epstein-Barr paling sering memasuki saluran pernafasan atas oleh titisan udara. Di bawah pengaruh agen berjangkit, sel-sel epitelium selaput lendir hidung, mulut dan faring musnah dan patogen dalam jumlah besar menembusi ke tisu limfoid dan kelenjar air liur di sekitarnya. Setelah meresap ke dalam B-limfosit, patogen menyebar ke seluruh badan, yang pertama sekali mempengaruhi organ limfoid - amandel, hati dan limpa.

Pada peringkat akut penyakit ini, virus menjangkiti satu dari setiap seribu limfosit B, di mana mereka membiak secara intensif dan memperkuat pembahagiannya. Apabila limfosit B membelah, virus disebarkan ke sel anak perempuannya. Zarah virus yang menyatu ke dalam genom sel yang dijangkiti menyebabkan kelainan kromosom di dalamnya.

Sebahagian daripada limfosit B yang dijangkiti akibat pendaraban zarah virus dalam fasa akut penyakit ini musnah. Tetapi jika terdapat sedikit zarah virus, maka limfosit B tidak mati begitu cepat, dan patogen itu sendiri, yang bertahan lama dalam tubuh, secara beransur-ansur menjangkiti sel darah lain: T-limfosit, makrofag, sel NK, neutrofil dan epitel vaskular, yang membawa kepada perkembangan kekurangan imuniti sekunder.

Patogen boleh berada di sel epitelium di kawasan nasofaring dan kelenjar air liur untuk masa yang lama. Sel yang dijangkiti berada di ruang amandel untuk waktu yang cukup lama (dari 12 hingga 18 bulan) dan apabila ia musnah, virus dengan air liur terus dilepaskan ke persekitaran luaran.

Patogen dalam tubuh manusia berterusan (kekal) seumur hidup dan seterusnya, dengan penurunan sistem kekebalan tubuh dan kecenderungan keturunan, mereka menyebabkan perkembangan jangkitan virus Epstein-Barr kronik dan sejumlah patologi onkologi yang teruk sifat limfoproliferatif, penyakit autoimun dan sindrom keletihan kronik.

Pada orang yang dijangkiti HIV, EBVI menampakkan diri pada usia berapa pun.

Gejala virus Epstein-Barr

Jangkitan akut (OVIEB) adalah mononukleosis berjangkit. Tempoh inkubasi berkisar antara 2 hari hingga 2 bulan, rata-rata 5-20 hari.

Penyakit ini bermula secara beransur-ansur, dari tempoh prodromal. Gejala utama adalah seperti berikut: pesakit mengadu rasa tidak enak badan, peningkatan keletihan, sakit tekak. Suhu badan sedikit meningkat atau dalam had normal. Selepas beberapa hari, suhu meningkat hingga 39-40 ° C, sindrom keracunan bergabung.

Gejala utama jangkitan virus Epstein-Barr akut adalah polyadenopathy. Pada asasnya, kelenjar getah bening serviks anterior dan posterior meningkat, serta kelenjar getah bening oksipital, submandibular, supraclavicular, subclavian, axillary, ulnar, femoral dan inguinal. Ukurannya berdiameter 0,5-2 cm, mudah disentuh, sederhana atau sedikit menyakitkan, tidak melekat antara satu sama lain dan tisu di sekitarnya. Kulit di atas mereka tidak berubah. Keterukan maksimum polyadenopathy didiagnosis pada hari penyakit 5-7, dan setelah 2 minggu kelenjar getah bening mulai menurun.

Amandel palatin juga terlibat dalam proses ini, yang dimanifestasikan oleh tanda-tanda angina, proses ini disertai dengan pelanggaran pernafasan hidung, suara hidung, kehadiran pelepasan bernanah di bahagian belakang faring.

Pembesaran limpa (splenomegali) adalah salah satu tanda akhir, limpa kembali ke ukuran normal setelah 2-3 minggu penyakit ini, lebih jarang setelah 2 bulan. Hati yang membesar (hepatomegali) jarang berlaku. Dalam beberapa kes, ada penyakit kuning ringan, urin gelap.

Dalam jangkitan akut dengan virus Epstein-Barr, sistem saraf jarang terjejas. Perkembangan meningitis serous, kadang-kadang meningoencephalitis, ensefalomielitis, polyradiculoneuritis, adalah mungkin, tetapi semua proses berakhir dengan regresi lengkap dari lesi fokus. Terdapat juga ruam, yang boleh berbeza. Ini boleh menjadi bintik-bintik, papula, roseola, titik, atau pendarahan. Exanthema berlangsung sekitar 10 hari.

Jangkitan virus Epstein-Barr kronik

KIVEB dibezakan oleh jangka masa panjang dan berulang penyakit ini secara berkala.

Pesakit mengadu keletihan umum, kelemahan, dan berpeluh berlebihan. Kesakitan yang mungkin berlaku pada otot dan sendi, eksanema, batuk berterusan dalam bentuk menggerutu, gangguan pernafasan hidung.

Sakit kepala, ketidakselesaan di hipokondrium yang betul, gangguan mental dalam bentuk ketidakupayaan emosi dan kemurungan, lemahnya ingatan dan perhatian, penurunan kemampuan mental dan gangguan tidur juga diperhatikan.

Terdapat limfadenopati umum, hipertrofi tonsil faring dan palatine, pembesaran hati dan limpa. Selalunya, bakteria dan kulat bergabung dengan jangkitan kronik virus Epstein-Barr (herpes genital dan herpes bibir, sariawan, proses keradangan saluran pencernaan dan sistem pernafasan).

Penyakit apa yang disebabkan oleh virus??

Penyakit yang berkaitan dengan virus Epstein-Barr:

 1. Sindrom keletihan kronik;
 2. Mononukleosis berjangkit (adenosis multiglandular, demam kelenjar, penyakit Filatov);
 3. Limfogranulomatosis (penyakit Hodgkin);
 4. Sebilangan limfoma bukan Hodgkin, khususnya limfoma Burkitt (limfoma Afrika Tengah);
 5. Karsinoma nasofaring (barah nasofaring)
 6. Kekurangan imuniti pemboleh ubah umum;
 7. Sindrom Alice in Wonderland;
 8. Hepatitis;
 9. Herpes;
 10. Stomatitis;
 11. Penyakit limfoproliferatif pasca pemindahan;
 12. Sklerosis berbilang;
 13. Leukoplakia berbulu;
 14. Penyakit Kikuchi-Fujimoto.

Diagnostik

Ujian serologi tidak mengesan virus itu sendiri dalam darah, tetapi tindak balas imun terhadap virus ini.

Dengan menggunakan ujian serologi, antibodi terhadap jangkitan EBV dapat dikesan:

 1. Antibodi kelas M (IgM) ke antigen kapsid (VCA) - dihasilkan semasa fasa akut (dari hari pertama selepas jangkitan hingga 6 bulan selepas permulaan penyakit) atau peningkatan jangkitan EBV kronik.
 2. Antibodi kelas G (IgG) ke antigen kapsid (VCA) - imunoglobulin ini dihasilkan selepas tempoh akut penyakit ini (3 minggu selepas bermulanya penyakit), semasa tempoh pemulihan, bilangan mereka meningkat, mereka juga ditentukan selepas penyakit sepanjang hidup.
 3. Antibodi kelas G (IgG) ke antigen awal (EA) - seperti imunoglobulin kelas M, kumpulan antibodi ini dihasilkan semasa fasa akut jangkitan EBV (dalam jangka masa dari 1 minggu hingga 6 bulan dari permulaan penyakit).
 4. Antibodi akhir dari antigen kelas G (IgG) kepada nuklear (atau nuklear) (EBNA) - muncul setelah pemulihan sepenuhnya, rata-rata selepas 6 bulan, menunjukkan adanya imuniti berterusan terhadap jangkitan EBV.

Hasil positif adalah penentuan tahap imunoglobulin melebihi nilai normal yang ditetapkan. Setiap makmal mempunyai petunjuk norma tersendiri. Ia bergantung pada kaedah penentuan, jenis peralatan, unit pengukuran. Biasanya, indikator norma ditunjukkan dalam lajur hasil yang diperoleh..

Untuk menguraikan hasil kajian makmal di EBV dengan tepat, disarankan untuk menggunakan jadual:

Tahap jangkitananti-IgG-NAanti-IgG-EAanti-IgG-VCAanti-IgM-VCA
Tidak ada virus di dalam badan----
Jangkitan primer---+
Jangkitan primer akut-++++++++
Jangkitan baru-baru ini (sehingga enam bulan)-+++++++
Jangkitan berlaku pada masa lalu+-/++++-
Kursus kronik-/++++++++-/+
Virus dalam tahap pengaktifan semula (eksaserbasi)-/++++++++-/+
Kehadiran tumor yang diprovokasi oleh EBV-/++++++++-/+

Diagnostik PCR virus Epstein-Barr

Diagnostik PCR (reaksi berantai polimerase) adalah kaedah penyelidikan makmal yang bertujuan untuk mengesan bukan tindak balas imun, tetapi secara langsung virus itu sendiri, DNAnya. Ini adalah kaedah diagnostik moden, ketepatannya mencapai 99.9%. Kaedah PCR dapat digunakan untuk memeriksa darah, sapuan dari nasofaring, dahak, bahan biopsi dari pelbagai formasi seperti tumor dan bahan biologi lain..

PCR untuk EBV diresepkan untuk disyaki jangkitan Epstein-Barr umum, untuk kekurangan imun, misalnya, HIV, dalam kes klinikal yang dipersoalkan dan kompleks. Kaedah ini juga boleh digunakan sekiranya terdapat pelbagai penyakit onkologi. PCR tidak digunakan sebagai penyaringan EBV (sebagai analisis pertama) kerana kerumitan dan kos kajian yang tinggi.

Cara merawat virus?

Pada masa ini, tidak ada konsensus di kalangan pakar mengenai rejimen rawatan jangkitan virus Epstein-Barr pada kanak-kanak dan orang dewasa..

Dengan mononukleosis berjangkit, pesakit dimasukkan ke hospital di hospital penyakit berjangkit. Dalam tempoh akut, selain terapi utama, mereka diberikan rejimen setengah tempat tidur, minum dan makanan diet yang banyak. Makanan manis, masin, asap dan berlemak tidak termasuk dalam diet. Makanan harus diambil dengan kerap, dalam bahagian kecil. Menu mesti merangkumi produk susu yang ditapai, sayur-sayuran segar dan buah-buahan.

Terapi yang ada untuk jangkitan Epstein-Barr tidak membenarkan pesakit pulih sepenuhnya, virus itu tetap ada dalam limfosit B pesakit seumur hidup.

Terapi ubat

Gejala dan rawatan mempunyai kaitan langsung, kerana saat ini tidak ada terapi khusus untuk patologi. Mengambil ubat terutamanya bertujuan untuk menghilangkan gejala. Pesakit ditetapkan:

 • ubat antivirus (Acyclovir, Valtrex, Famvir, Zovirax, Vitagerpavak, interferon: Viferon, i / m - Roferon);
 • imunoglobulin (i / v: Intraglobin, BayRow-Dee, i / m: Rebinolin, Antigep);
 • antihistamin untuk melegakan pembengkakan tisu (Suprastin, Diazolin, Fenkarol);
 • kompleks multivitamin untuk mengaktifkan pertahanan badan dan menormalkan metabolisme (Triovit, Supradin, Alphabet, Pikovit);
 • perangsang biologi untuk meningkatkan trofisme dan pertumbuhan semula tisu (Actovegin, Biosed, Gumisol),
 • jika perlu, pesakit minum antipiretik, mukolitik, vasokonstriktor dan ubat lain.

Dos ubat dan jangka masa terapi ditentukan oleh doktor yang menghadiri.

Pemulihan selepas mononukleosis berjangkit

1 bulan selepas hilangnya gejala penyakit, perlu dilakukan ujian darah umum.

Selepas 6 bulan, anda perlu memeriksa viral load di dalam badan. Untuk ini, ELISA dengan penentuan tajuk antibodi diberikan. Semasa mengekalkan aktiviti virus di dalam badan, perlu dilakukan terapi antivirus yang menyokong dalam dosis kecil. Pesakit dengan jangkitan EBV kronik dalam pengampunan perlu mengambil kompleks vitamin-mineral untuk mengekalkan imuniti.

Pencegahan

Tidak ada langkah pencegahan utama untuk mencegah jangkitan dengan virus Epstein-Barr. Adalah dipercayai bahawa kebanyakan orang dewasa adalah pembawa virus, oleh itu, langkah-langkah yang bertujuan untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh adalah penting, yang mencegah terjadinya eksaserbasi, iaitu pencegahan sekunder. Langkah-langkah ini merangkumi:

 • diet seimbang;
 • melepaskan tabiat buruk (merokok, penyalahgunaan alkohol);
 • aktiviti fizikal biasa, tetapi sederhana;
 • mematuhi rutin harian (rehat malam penuh sangat penting);
 • prosedur pengerasan;
 • mengelakkan tekanan, mental dan fizikal yang berlebihan;
 • diagnosis tepat pada masanya dan rawatan aktif terhadap penyakit somatik dan berjangkit.

Ramalan

Prognosis untuk jangkitan dengan virus Epstein-Barr sangat baik. Komplikasi yang membawa kepada kematian sangat jarang berlaku.

Bahaya adalah pembawa virus. Dalam keadaan yang tidak menguntungkan, yang antara lain berkaitan dengan penurunan imuniti, mereka boleh menyebabkan kambuh mononukleosis berjangkit kronik, menampakkan diri dalam pelbagai bentuk jangkitan Epstein-Barr yang ganas.