Latihan pernafasan Strelnikova - video: 11 latihan asas gimnastik yang meningkatkan kesihatan

Selesema

Kami menjemput anda untuk melihat dengan mata anda sendiri apakah latihan pernafasan Strelnikova. Gimnastik Strelnikova kini lebih relevan daripada sebelumnya. Lagipun, ini adalah latihan yang membantu menguatkan sistem pernafasan, yang sangat rentan semasa wabak coronavirus dan jangkitan virus pernafasan akut lain dan jangkitan pernafasan akut..

Dalam kes apa latihan pernafasan Strelnikova berkesan, pelajaran video yang kami sampaikan untuk perhatian anda?

Sejarah penciptaan gimnastik Strelnikova

Dalam keadaan kritikal, orang berbakat dengan pemikiran luar biasa tentunya akan mencari penyelesaian yang tidak standard dan jalan keluar baru.

Begitu juga dengan penyanyi Soviet A.N. Strelnikova, yang, kerana sakit, kehilangan suaranya, mula mencipta latihan gimnastik yang bertujuan untuk pemulihan awalnya..

Akibatnya, latihan pernafasan terkenal Strelnikova muncul, yang kemudian dipatenkan dan dikaji oleh saintis dalam banyak eksperimen yang mengesahkan keberkesanannya..

Kerja gimnastik yang meningkatkan kesihatan diteruskan oleh pelajar dan pewaris kreatif Alexandra Nikolaevna - Mikhail Nikolaevich Shchetinin. Dengan bantuan gimnastik peningkatan kesihatan, Mikhail Nikolayevich dapat menyingkirkan masalah kesihatan utama. Setelah pulih, dia membantu ribuan orang belajar tentang gimnastik ajaib dan menyembuhkan penyakit sistem pernafasan dan banyak organ dalaman yang lain..

Dengan bantuan gimnastik peningkatan kesihatan, Mikhail Nikolaevich dapat menyingkirkan masalah kesihatan utama.

Apa yang dirawat oleh latihan pernafasan Strelnikova??

Manfaatnya tidak dapat dinafikan dalam pencegahan dan rawatan patologi sistem pernafasan, termasuk seperti:

 • Asma bronkial dan COPD
 • ARVI yang kerap
 • Adenoid dan akibatnya
 • Tonsillitis kronik
 • Faringitis
 • Laringitis

Semua ini berjaya diperbetulkan dengan bantuan latihan pernafasan yang dikembangkan oleh Strelnikova. Berdasarkan pada nafas yang tajam dan dalam pada masa pemampatan dada, mereka merangsang reseptor mukosa hidung, mengaktifkan pernafasan tisu dan menala sistem saraf untuk aktiviti produktif maksimum.

Latihan nafas dalam-dalam mengaktifkan semua proses metabolik dalam badan

Latihan berdasarkan pernafasan yang tajam dan mendalam pada masa pemampatan dada, merangsang reseptor mukosa hidung, mengaktifkan pernafasan tisu dan menyesuaikan sistem saraf ke aktiviti yang paling produktif.

Mekanisme tindakan sedemikian membawa manfaat yang jelas pada penyakit organ-organ dalaman, termasuk sistem genitouriner dan pembiakan, serta dalam patologi sistem muskuloskeletal (khususnya, scoliosis dan osteochondrosis).

Kesihatan melalui senaman pernafasan

Gimnastik pernafasan untuk pencegahan penyakit pernafasan

Gimnastik pernafasan akan membantu mengekalkan kesihatan dalam tempoh keadaan epidemiologi yang tidak baik dengan coronavirus. Memandangkan ramai di antara kita sekarang mengasingkan diri dan menghabiskan sepanjang masa di ruang pangsapuri yang terkurung, situasi sering timbul apabila pelbagai penyakit kronik bertambah buruk. Orang tidak mempunyai cukup oksigen untuk kesejahteraan normal dan fungsi normal dan pembersihan sistem pernafasan. Hanya ada satu jalan keluar - kami membuka ventilasi dan mula melakukan latihan pernafasan.

Amalan pernafasan pengasingan diri

Senaman sangat digalakkan untuk orang tua dan kanak-kanak..

Gimnastik pernafasan untuk sistem saraf

Berlatih gimnastik ini meningkatkan keupayaan mental, menyumbang kepada asimilasi bahan baru yang lebih baik di sekolah dan tadika, mencegah kemunculan masalah seperti neurosis, gangguan hiperaktif dan gangguan defisit perhatian, dan juga membantu melawan keletihan dan tekanan bagi anak-anak..

Telah terbukti bahawa masalah dengan sistem pernafasan dan kesukaran bernafas hidung dalam jangka masa yang panjang menyebabkan kelewatan perkembangan pada kanak-kanak dan gangguan sistem saraf pada orang dewasa..

Bagi orang dewasa, gimnastik juga sangat berguna. Pernafasan menyumbang kepada pengoksigenan otak yang lebih baik, yang membantu menghilangkan ketegangan di satu pihak, dan juga membantu mengumpulkan pemikiran dan memperbaharui tenaga di pihak lain. Cubalah sendiri jika anda penat, dan pekerjaan anda masih belum terbuka, berdiri dan lakukan beberapa latihan pernafasan. Anda akan segera merasa lebih baik dan pemikiran anda akan menjadi jelas..

Senaman membantu dengan keletihan dan tekanan

Ternyata latihan pernafasan berguna bukan hanya untuk selesema yang kerap dan jangkitan virus pernafasan akut, tetapi dapat membantu mengatasi kerja berlebihan dan tekanan.!

Semasa melakukan gimnastik, sejumlah besar racun dan racun dilepaskan, yang menyumbang kepada penyembuhan seluruh organisma secara keseluruhan.

Gimnastik pernafasan A.N. Strelnikova untuk vokalis

Gimnastik pernafasan A.N. Strelnikova banyak membantu penyanyi dengan kehilangan suara dan masalah dengan ligamen. Gimnastik pernafasan membolehkan para vokalis belajar bagaimana mengawal pernafasan mereka dengan betul, yang merupakan sokongan untuk menyanyi. Peningkatan dan pengukuhan umum sistem pernafasan memberi kesan positif terhadap kekuatan dan keindahan suara dengan vokal.

Gimnastik pernafasan A.N. Strelnikova untuk vokalis

Melakukan senaman dengan betul

Kami melakukan semua latihan pada nafas yang tajam, dalam, pendek, kami tidak menghembuskan nafas, lebih baik menghembuskan nafas melalui hidung, pastikan melakukan gimnastik selama 8 pengulangan, kemudian berehat selama 5 saat dan kemudian "lapan" seterusnya, untuk setiap latihan 4 "lapan" seperti itu dibuat untuk total 32 pengulangan.

Gimnastik pernafasan (penerangan latihan):

Latihan "Palm"

Latihan pernafasan pertama adalah "Ladoshka". Ia ditunjukkan untuk semua orang, bahkan pesakit yang tidak menetap atau terbaring di tempat tidur boleh melakukannya. Kami mengangkat tangan dan menyebarkannya ke sisi. Siku diturunkan. Tapak tangan terbuka.

Latihan pernafasan Strelnikova "Ladoshki" (langkah 1)

Dengan nafas yang tajam, tekan tapak tangan kami dengan kuat. Sekiranya anda tidak dapat berdiri, latihan boleh dilakukan bukan hanya ketika berdiri, tetapi juga duduk dan berbaring. Bahu tidak naik.

Latihan pernafasan Strelnikova "Ladoshki" (langkah 2)

Latihan "Pelari"

Tangan dikepal ke penumbuk dan berada di paras pinggang.

Latihan pernafasan Strelnikova "Pogonchiki" (langkah 1)

Semasa menghirup, kami meluruskan lengan ke depan dan ke bawah dengan kuat, melepaskan jari kita.

Latihan pernafasan Strelnikova "Pogonchiki" (langkah 2)

Latihan "Pam"

Semasa menghirup, kita membuat selekoh cahaya ke hadapan..

Latihan pernafasan Strelnikova "Pump" (langkah 1)

Tangan meniru pergerakan manusia yang dilakukan semasa bekerja dengan pam tangan, sambil menggantung bebas.

Latihan pernafasan Strelnikova "Pump" (langkah 2)

Latihan "Kucing"

Tangan dikepal hingga ke paras pinggang. Kami berpusing dari satu sisi ke sisi lain, membuat gerakan menggenggam dengan tangan kami.

Latihan pernafasan Strelnikova "Cat" (langkah 1) Latihan pernafasan Strelnikova "Cat" (langkah 2)

Latihan "Peluk bahu"

Tangan diangkat pada paras dada dan bengkok pada siku.

Latihan pernafasan Strelnikova "Peluk bahu" (langkah 1)

Semasa menghirup, kita menggerakkan tangan kanan ke kiri dan tangan kiri ke kanan. Ingatlah untuk menarik nafas dalam-dalam.

Latihan pernafasan Strelnikova "Peluk bahu anda" (langkah 2)

Latihan "Pendulum besar"

Bergilir-gilir melakukan latihan "Pam" dan "Peluk bahu".

Latihan pernafasan Strelnikova "Pendulum besar" (langkah 1) Latihan pernafasan Strelnikova "Pendulum besar" (langkah 2)

Latihan "Pivots"

Dengan nafas yang tajam, putar kepala ke sisi.

Latihan pernafasan Strelnikova "Giliran" (langkah 1)

Putar ke arah lain.

Latihan pernafasan Strelnikova "Giliran" (langkah 2)

Latihan "dummy Cina" atau "Telinga"

Dengan nafas yang tajam, condongkan kepala ke sisi.

Latihan pernafasan Strelnikova "Chinese dummy" (langkah 1) Latihan pernafasan Strelnikova "Chinese dummy" (langkah 2)

Latihan "Pendulum kecil"

Dengan nafas yang tajam, angkat dan turunkan kepala anda.

Latihan pernafasan Strelnikova "Pendulum kecil" (langkah 1) Latihan pernafasan Strelnikova "Pendulum kecil" (langkah 2)

Latihan "Rolls"

Satu kaki di hadapan dan yang lain di belakang. Kami memindahkan berat badan ke kaki depan dan mencangkung sedikit. Tarik nafas tajam.

Latihan pernafasan Strelnikova "Rolls" (langkah 1)

Kami memindahkan berat badan ke kaki yang terletak di belakang dan mencangkung sedikit di atasnya. Mencangkung di kaki yang lain juga disertai dengan nafas yang tajam. Tukar kaki.

Latihan pernafasan Strelnikova "Rolls" (langkah 2)

Latihan "Langkah"

Angkat kaki yang bengkok di lutut. Pada kaki kedua, jongkok sedikit. Kami menarik nafas. Tukar kaki.

Latihan pernafasan Strelnikova "Langkah"

Gimnastik pernafasan Strelnikova (video penuh)

Filem pengarang penuh mengenai gimnastik pernafasan Strelnikova yang dilakonkan oleh pelajarnya Mikhail Shchetinin. Filem ini mengandungi penerangan terperinci mengenai latihan yang dilakukan oleh pengarangnya sendiri, wawancara dengan artis terkenal yang terlibat dalam gimnastik ini, latihan berkumpulan, bahan video yang diarkibkan dengan Alexandra Nikolaevna.

Gimnastik pernafasan (latihan dengan komen)

Sekiranya anda tidak dapat meluangkan masa untuk menonton filem penuh, tetapi ingin melakukan gimnastik, tonton video yang dipendekkan dari mana komen dan narasi abstrak yang tidak perlu dikeluarkan dan hanya latihan dan penerangan yang tersisa.

Video senaman pernafasan Strelnikova (latihan tanpa komen)

Berikut adalah versi yang dipangkas di dalamnya, hanya gimnastik itu sendiri dari latihan pernafasan yang tersisa tanpa penjelasan mengenai cara melaksanakannya dengan betul. Tidak digalakkan untuk mula berlatih dengan video ini dengan segera, video ini ditujukan untuk mereka yang sudah menguasai teknik yang betul untuk melakukan latihan dan hanya memerlukan "suara" untuk latihan mereka.

Untuk tujuan perubatan, kompleks ini paling baik dilakukan dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang. Sebagai pencegahan - sekali, anda boleh menggantikan pemanasan pagi yang biasa atau sebagai tambahan untuknya. Perkara utama adalah melakukannya dengan kerap sehingga kesan terkumpul menjadi cukup untuk menyembuhkan badan..

Latihan pernafasan paradoks Strelnikova (video):

Cerita gimnastik dan demonstrasi senaman. Anda juga akan mengetahui mengapa latihan pernafasan Strelnikova juga disebut "paradoks".

Gimnastik pernafasan - kompleks utama (pelajaran kumpulan)

Kompleks utama ditunjukkan oleh satu-satunya pelajar A.N. Strelnikova, Mikhail Nikolaevich Shchetinin. Aktiviti yang ceria dan berguna - sertai kami!

Gimnastik pernafasan Strelnikova (Alexander Semenikhin):

Gimnastik terkenal Strelnikova yang dilakonkan oleh Alexander Semenikhin.

Berjalan dengan latihan pernafasan:

Ternyata anda boleh menggabungkan jalan-jalan dengan bernafas di sepanjang Strelnikova. Jalan kaki ini akan mengoksigenkan badan anda dan menyelesaikan banyak masalah kesihatan sistem pernafasan..

Ulasan latihan pernafasan Strelnikova:

Pada masa ini, semasa berleluasa virus, latihan pernafasan dan penguat sistem pernafasan sangat diperlukan!

Gimnastik merawat adenoid dengan baik untuk kanak-kanak!

Ia membantu saya bukan sahaja untuk menjaga kesihatan organ ENT, tetapi juga penuh dengan tenaga. Lagipun, senang bernafas pada waktu pagi) (alevita)

Gimnastik pernafasan Strelnikova: mengapa ia perlu dilakukan

Gimnastik pernafasan Alexandra Strelnikova telah terkenal selama lebih dari empat puluh tahun. Latihannya mudah, tetapi faedahnya sangat besar. Bagaimana melakukan latihan dengan betul? Bagaimana menjaga kesihatan dan umur panjang dengan cara yang mudah dicapai oleh semua orang? Anda akan mengetahui mengenai perkara ini sekarang.

Sejarah kaedah

Alexandra Severovna Strelnikova adalah seorang guru nyanyian dan memberi suara kepada orang-orang yang bermimpi menyanyi. Dia tahu asas-asas pernafasan yang tepat, kerana bagi penyanyi itulah kunci keindahan persembahan. Pada suatu malam, anak perempuannya Alexandra Nikolaevna mengalami serangan jantung. Untuk mengeluarkannya, si ibu mula mengajar anak perempuannya bernafas mengikut peraturan. Alexandra Nikolaevna dengan tekun melakukan semua yang ditunjukkan oleh ibu saya - dan kesakitannya hilang.

Sejak itu, Alexandra Strelnikova Jr mula melakukan latihan pernafasan setiap hari, secara beransur-ansur meningkatkan latihan. Dia, seperti ibunya, menjadi guru vokal, membantu mengembangkan suara bagi mereka yang secara semula jadi mempunyai kebolehan yang rata-rata. Dia tidak melupakan latihan pernafasan. Lama kelamaan, Alexandra Nikolaevna menarik perhatian bahawa pelajarnya, yang dengannya dia melakukan gimnastik, bukan sahaja suara mereka lebih cantik dan kuat, tetapi kesihatan mereka juga bertambah baik. Pada tahun 1972, Alexandra Nikolaevna mempatenkan "Kaedah untuk rawatan penyakit yang berkaitan dengan kehilangan suara" khas dan menerima sijil hak cipta No. 411865.

© yulkapopkova / E + / Getty Images Video latihan pernafasan Strelnikova

Ciri latihan pernafasan Strelnikova

Pakar menyebutnya paradoks, kerana penyedutan melalui hidung mesti dilakukan bersamaan dengan pergerakan. Sebagai contoh, kita terbiasa melakukan ini: menghirup - membongkok - meluruskan - menghembuskan nafas.

Di Strelnikova, anda perlu menarik nafas di lereng, dan pencipta teknik menasihatkan untuk tidak berfikir sama sekali menghembus nafas - ia akan berlaku dengan sendirinya.

Ulasan mengenai latihan pernafasan Strelnikova

Tidak ada satu pendapat. Seseorang mengenalinya dan menganggapnya sangat diperlukan dalam rawatan sistem pernafasan, seseorang menolak faedah latihan pernafasan paradoks, dan seseorang mengatakan bahawa apa-apa latihan fizikal memberi manfaat kepada tubuh.

Kelebihan latihan pernafasan Strelnikova

Kompleks latihan pernafasan membantu:

menghilangkan tekanan, kemurungan dan kegagapan;

Gimnastik pernafasan mengikut Strelnikova untuk bronkitis dan asma

Dalam rawatan bronkitis yang kompleks, latihan pernafasan dapat memberikan hasil yang sangat baik. Ini akan membantu mengurangkan dos ubat, mempercepat proses penyembuhan. Gimnastik merangsang pergerakan epitel bersilia dan meningkatkan kualiti reologi lendir bronkus. Ini seterusnya membantu menghilangkan kahak dan kekotoran dari saluran pernafasan dengan cepat. Di samping itu, latihan membantu mengaktifkan simpanan sistem pernafasan yang tersembunyi, mempercepat proses pemulihan mereka setelah sakit dan memulihkan pernafasan percuma. Hasil yang sangat baik diperoleh oleh gimnastik Strelnikova dengan bronkitis. Pertimbangkan apa itu.

Gimnastik pernafasan Strelnikova dengan bronkitis

Latihan pernafasan menurut Strelnikova membantu dengan bronkitis, radang paru-paru dan penyakit pernafasan lain. Pada mulanya, latihan ini bertujuan untuk memulihkan kepala setelah cedera pada artis dan penyanyi, tetapi lama-kelamaan didapati bahawa senaman pernafasan yang kerap dilakukan dapat membantu pulih dari bronkitis, melegakan asma bronkial dan juga serangan jantung..

Asas pernafasan yang betul menurut Strelnikova adalah seperti berikut:

 • Anda perlu menarik nafas pendek dan menghembuskan nafas pasif semula jadi. Hirup udara melalui hidung anda, membuat gerakan pendek yang bising dan kuat, dan menghembuskan nafas melalui mulut anda.
 • Pergerakan pernafasan dan penyedutan mesti bertepatan dengan masa.
 • Penting untuk mengekalkan irama pergerakan sesuai dengan irama perarakan.
 • Latihan pernafasan harus dilakukan semasa duduk, berdiri atau berbaring, bergantung pada keadaan pesakit. Untuk meningkatkan kecekapan, disarankan untuk melakukannya di luar rumah. Anda juga boleh melakukan senaman berjalan kaki.

Gimnastik pernafasan untuk bronkitis menurut Strelnikova: latihan

Gimnastik pernafasan menurut Strelnikova untuk asma bronkial dan bronkitis tidak digunakan sebagai kaedah bebas, tetapi boleh dilakukan sebagai sebahagian daripada terapi kompleks yang sudah dua hari setelah memulakan rawatan antibiotik. Senaman yang berkesan dapat membantu anda bernafas dengan bebas dan mempercepat proses batuk:

 • Kamera. Posisi permulaan - berdiri dengan tangan ke bawah. Rentangkan kaki anda selebar bahu, kendurkan otot. Tarik nafas pendek yang kuat melalui hidung sambil mengepalkan tangan ke penumbuk. Hembuskan nafas melalui mulut tanpa usaha tambahan, sambil menghembus nafas, lepaskan jari anda. Dianjurkan untuk mengulang latihan empat kali, kemudian berehat lima saat dan ulangi pendekatan. Secara keseluruhan, anda perlu melakukan enam pendekatan..
 • Menjatuhkan beban. Latihan dilakukan dari posisi permulaan, berdiri dengan kaki terpisah selebar bahu, tangan di tali pinggang, tangan dikepal ke penumbuk. Dengan penyedutan yang pendek dan bising, otot bahu menjadi tegang, kemudian tangan diturunkan, pada masa yang sama kepalan tangan tidak dilekatkan dan jari-jari dilanjutkan, seolah-olah anda telah melepaskan beban yang berat. Menghembuskan nafas, buka bibir anda sedikit, ambil kedudukan awal. Anda perlu melakukan 12 pendekatan, yang masing-masing mempunyai 8 penyedutan dan pernafasan.
 • Mengepam daging. Memulakan kedudukan seperti pada latihan pertama. Dengan nafas yang aktif dan tajam, badan condong ke depan, kepala jatuh, bahu membulat, dan lengan dilanjutkan ke hadapan dan santai, tergantung ke bawah. Secara keseluruhan, anda perlu melakukan 12 set 8 selekoh dan nafas masing-masing. Untuk kanak-kanak, bentuk permainan latihan dilakukan dengan bola, yang mesti melambung setelah setiap nafas. Jadi bayi akan belajar teknik yang betul dengan lebih mudah, dan latihan akan lebih menyenangkan baginya..
 • Tarian kucing. Posisi permulaan - berdiri, dengan lengan yang santai diturunkan, kaki selebar bahu. Semasa menghirup, bengkokkan tangan anda ke siku, eratkan tangan anda ke penumbuk, duduk dan putar batang badan anda ke kiri. Semasa menghembus nafas, kembali ke posisi awal, pada menghirup seterusnya, lakukan latihan dengan giliran ke arah lain. Kanak-kanak boleh didorong untuk membayangkan diri mereka sebagai kucing yang kelihatannya mengejar mangsa..
 • Peluk. Kedudukan permulaan - berdiri, dengan bahu diluruskan, kaki selebar bahu. Letakkan tangan anda di depan dada anda, bengkokkan sedikit ke siku, telapak tangan menghadap ke bawah. Dengan nafas pendek yang bising, tekan jari anda dengan erat dan gerakkan tangan anda sejauh mungkin di belakang punggung anda, seolah-olah anda cuba memeluk diri sendiri. Menghembuskan nafas, ambil kedudukan permulaan. Sekiranya tekniknya betul, lengan akan bergerak selari antara satu sama lain. Ambil 12 set 8 nafas dan nafas masing-masing.
 • Cerun. Kedudukan permulaan - berdiri dengan bahu yang diluruskan. Sebarkan kaki anda selebar bahu, dan letakkan tangan anda dengan bebas di sepanjang batang tubuh. Semasa menghirup, condong ke depan, rentangkan lengan ke hadapan hingga ke paras lutut, sambil menghembus nafas, kembali ke posisi awal sambil berdiri, tetapi jangan membeku, tetapi teruskan menggerakkan badan ke belakang. Bengkokkan sedikit di punggung bawah, sambil tangan anda di belakang anda. Kemudian berdiri tegak dan tarik nafas lagi.
 • Kepala berpusing. Latihan ini dilakukan dari posisi permulaan yang berdiri, dengan tangan dilanjutkan dengan santai di sepanjang badan. Otot perut tegang, punggung lurus, dan biarkan kaki anda selebar bahu. Tarik nafas pendek yang kuat sambil memusingkan kepala ke kiri, menghembuskan nafas dengan tenang, kembali ke posisi awal dan segera menarik nafas lagi dengan berpusing ke sisi lain.
 • Kepala condong. Memulakan kedudukan seperti dalam latihan sebelumnya. Tarik nafas yang tajam dan pendek, condongkan kepala, tekan telinga ke bahu kiri, hembuskan dengan lancar dan kembali ke posisi awal. Tarik nafas lagi tanpa jeda, condongkan kepala ke kanan. Ambil 12 set 8 penyedutan dan pernafasan setiap satu.
 • Kepala condong ke belakang dan ke belakang. Kedudukan permulaan adalah sama. Condongkan kepala sambil menarik nafas sehingga dagu ditekan ke dada, tarik nafas dengan tenang dan kembali ke posisi awal. Lakukan 12 pendekatan 8 kali setiap satu, tidak ada jeda yang dibuat antara penyedutan dan pernafasan dalam satu pendekatan. Dalam kes ini, pergerakan kepala harus tenang dan lancar..
 • Tarian ceria. Latihan dilakukan dari posisi berdiri, lengan dan tali pinggang santai, kaki disatukan. Semasa anda menarik nafas, lakukan langkah ke depan dengan kaki kiri anda, memindahkan berat badan anda ke sana. Bengkokkan kaki kiri sedikit, pindahkan kaki kanan ke kaki, lengan bengkok di siku ditarik ke kiri dan ke hadapan. Semasa anda menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal. Tanpa jeda, pada nafas seterusnya, ambil langkah dengan kaki yang lain, mengulangi pergerakan lengan yang sama ke arah yang bertentangan. Setelah menghembus nafas, kembali ke posisi awal..
 • Melangkah ke hadapan. Kedudukan permulaan serupa dengan latihan sebelumnya. Dalam proses penyedutan yang bising dan aktif, bengkokkan kaki kiri anda di lutut dan tarik ke perut anda, sambil berjongkok ringan di kaki kanan anda. Semasa anda menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal. Ganti kaki anda pada kali anda menghirup dan menghembuskan nafas..
 • Berundur. Kedudukan permulaan yang serupa. Tetapi ketika menghirup, sekarang kaki perlu ditarik kembali, berusaha menekuk sedemikian rupa sehingga tumit menyentuh punggung, dan pada masa yang sama kita berjongkok di kaki yang lain. Kembali menghembus nafas ke kedudukan permulaan. Latihan dimulakan dengan kaki kiri, pada nafas seterusnya ia diubah.

Gimnastik pernafasan Strelnikova dengan asma dan bronkitis juga termasuk latihan yang membantu dengan cepat menenangkan serangan batuk pada peringkat awalnya. Posisi permulaan - berdiri atau duduk, telapak tangan diletakkan di atas perut dengan bebas sehingga fossa umbilik berada di antara mereka. Setiap kali sebelum anda batuk, tekan perlahan perut anda dengan telapak tangan anda, seolah-olah anda cuba "mendorong" batuk ke lantai.

Setelah menyelesaikan set latihan, lakukan latihan "Peluk bahu" dan "Pam". Sekiranya kita bercakap mengenai bronkitis kronik dan penyakit paru-paru obstruktif, disyorkan untuk melakukan semua latihan kompleks setiap hari mengikut urutan yang dicadangkan.

Ciri-ciri latihan pernafasan untuk kanak-kanak

Peranan gimnastik pernafasan dalam rawatan penyakit pernafasan pada kanak-kanak sangat hebat. Sekiranya terapi dijalankan hanya dengan ubat-ubatan, maka proses penyembuhan dapat diperlambat secara signifikan, kerana dahak tidak meninggalkan saluran pernafasan pada waktunya. Akhirnya, organ pernafasan selesai terbentuk pada usia dua belas tahun, oleh itu, bronkitis teruk yang dipindahkan pada usia dini dapat menyebabkan patologi lebih lanjut, yang akan agak sukar untuk dirawat.

Gimnastik Strelnikova akan membantu bukan sahaja mengaktifkan proses pembersihan diri bronkus, tetapi juga untuk menguatkan otot pernafasan. Anak boleh melakukan latihan dengan orang dewasa. Sekiranya pelajaran dimainkan dengan cara yang suka bermain, mereka tidak akan kelihatan membosankan. Harap maklum bahawa anda boleh melakukan latihan hanya apabila keadaan anak sudah stabil, eksaserbasi telah berlalu, suhu badan normal, dan sekurang-kurangnya tiga hari telah berlalu sejak permulaan terapi ubat.

Cuba memikat bayi anda dengan menjadikan latihan pernafasan sebagai permainan yang menarik. Sebagai latihan pernafasan, anda boleh mencadangkan meniup gelembung sabun atau mengembang balon, melancarkan perahu layar di bilik mandi, menggunakan nafas anda sendiri sebagai angin. 10-15 minit latihan sedemikian setiap hari akan membantu anda melihat hasil pertama dalam beberapa minggu. Otot pernafasan akan menguat, proses pernafasan akan normal, metabolisme oksigen dalam tisu akan bertambah baik, dan organ sistem pernafasan akan segera mengembalikan fungsinya.

Untuk menggabungkan hasilnya selepas latihan pernafasan, lebih baik melakukan urutan saliran. Intinya adalah bahawa anda perlu berjalan dari bahagian belakang dan depan dada dengan gerakan mengetuk telapak tangan yang ringan. Ini akan membantu memperbaiki proses batuk dan mempercepat ekspektasi lendir..

Kami menawarkan anda untuk menonton video mengenai topik latihan pernafasan Strelnikova.

Gimnastik pernafasan untuk bronkitis dan penyakit paru-paru. Latihan mengikut Strelnikova, Buteyko, Frolov

Latihan pernafasan adalah bahagian penting dalam rawatan komprehensif untuk bronkitis. Mereka meningkatkan keberkesanan terapi ubat, meringankan keadaan pesakit, mempercepat pemulihan badan setelah penyakit serius..

Bagaimana latihan pernafasan berfungsi, tugasnya

Bronkitis disebabkan oleh mikroorganisma berjangkit - pneumococci, streptococci, staphylococci, fungi. Keradangan, dengan mana tubuh bertindak balas terhadap pencerobohan flora asing, dan produk sisa patogen menyempitkan lumen bronkiol dengan dahak, yang menyebabkan kekurangan oksigen, batuk, sesak nafas.

Bronkitis obstruktif dengan kebolehtelapan udara yang terganggu sangat berbahaya bagi kanak-kanak, saluran udara kecilnya diserang oleh jangkitan dengan sangat cepat, sesak nafas meningkat pada kadar taufan.

Penyakit bronkus-paru juga mudah terserang:

 • orang berumur 50 tahun ke atas;
 • perokok berat;
 • alkoholik kronik;
 • pekerja dalam industri berbahaya;
 • orang dengan berat badan yang berlebihan;
 • penduduk kawasan-kawasan yang mengalami kekurangan ekologi.

Pernafasan cetek yang berlaku dengan penyakit broncho-pulmonary membuka udara hanya ke bahagian atas paru-paru. Alveoli (gelembung di rongga paru-paru, di mana kapilari "disambungkan") terputus dari bekalan oksigen, proses pertukaran gas mati.

Gimnastik pernafasan untuk bronkitis, sindrom asma menyediakan pengisian seluruh lobus paru-paru. Penyedutan seperti gelombang pertama mengembung perut (udara memasuki lobus bawah paru-paru), kemudian mengembang dada (bahagian tengahnya diisi) dan akhirnya tulang selangka yang naik membuka akses ke lobus atas.

Nafas berlaku dalam urutan terbalik - bahu jatuh, dada jatuh, perut ditarik masuk.

Oleh itu, setiap "mengepam" udara dengan sengaja berfungsi membersihkan saluran pernafasan dari genangan dahak, menghilangkan batuk, dan mensensasikan tisu secara intensif dengan darah dan oksigen. Gabungan dengan latihan fizikal yang kecil pada penekan, tali pinggang bahu, anggota badan membangkitkan aktiviti mekanisme imun dan pampasan.

Manfaat pernafasan yang betul untuk penyakit bronkitis dan paru-paru

Kesan terapi latihan pada sistem pernafasan telah disahkan oleh amalan perubatan bertahun-tahun. Doktor bersetuju bahawa sukar untuk memendekkan tempoh pemulihan, mencapai pemulihan yang berterusan, dan mencegah kambuh dengan ubat-ubatan sahaja, tanpa sesi pernafasan dalam yang kerap..

Fakta berikut membuktikan kesan bermanfaat terapi senaman:

Dengan senaman pernafasanTanpa dia
diafragma diperkuat, mendorong paru-paru dari bawah untuk menyelesaikan penyedutan-pernafasan sepenuhnyaotot diafragmatik melemah, meninggalkan alat pernafasan tanpa rangsangan mekanikal, yang menyebabkan kesesakan, hipoksia
sfera kardiovaskular diaktifkanjantung dan saluran darah, di bawah pengaruh penyakit, mengurangkan fungsi mereka, menguruskan tisu dengan darah, pemakanan, oksigen
pengaliran impuls saraf ke organ dan sel dipercepatdalam keadaan penyakit, patensi neurosignal di sepanjang saraf vagus dan simpatik terganggu, peraturan nada bronkus bertambah buruk
bilangan bronkospasme menurunotot licin bronkus berkontraksi secara refleks, menyekat kemajuan patogen; akibatnya, pernafasan, pengudaraan sukar, edema berlaku, peningkatan kepekatan karbon dioksida dan dahak, tidak ada cukup oksigen
meningkatkan mood - salah satu faktor penting dalam jalan menuju pemulihansesak nafas, batuk, tidur nyenyak diperkenalkan ke keadaan tertekan

Latihan berguna, bukan sahaja semasa sakit, tetapi sepanjang hayat..

Pernafasan yang betul memastikan aktiviti keseluruhan organisma yang terkoordinasi dengan baik:

 • merangsang penyerapan oksigen pada tahap sel;
 • meningkatkan daya tahan terhadap faktor negatif;
 • melegakan berat badan berlebihan;
 • menyembuhkan dengan dystonia vegetatif-vaskular;
 • merangsang metabolisme, perkumuhan toksin;
 • ventilasi keseluruhan isipadu paru-paru;
 • melambatkan degupan jantung yang cepat;
 • melebarkan saluran darah, mengurangkan tekanan darah di dinding;
 • memerangi kedai lemak;
 • membolehkan anda mengurangkan dos ubat.

Kontraindikasi

Latihan pelan pernafasan tidak digalakkan semasa:

 • hipertermia (peningkatan suhu);
 • kadar ESR tinggi (lebih daripada 30 mm / jam);
 • pendarahan;
 • tuberkulosis, trombophlebitis akut, proses onkologi.

Peraturan umum untuk mengadakan kelas untuk kanak-kanak, orang dewasa, orang tua

Seorang pesakit dengan bronkitis boleh berbaring di tempat tidurnya, duduk di kerusi atau berdiri, semuanya bergantung pada bagaimana perasaannya. Kompleks terapi latihan kebanyakannya universal, tidak memberikan batasan umur, kecuali beberapa nuansa: kecenderungan rendah tidak digalakkan untuk orang yang lebih tua, kanak-kanak perlu mengatur kelas dengan elemen permainan dan sering memberi peluang untuk berehat.

Gimnastik pernafasan untuk bronkitis dijalankan mengikut peraturan berikut:

 • pada musim panas, buka tingkap (tanpa draf), dalam keadaan sejuk - 10 minit. pra-ventilasi bilik;
 • melembapkan udara kering;
 • hidupkan muzik santai yang tenang;
 • terlibat dalam perut yang tidak terbeban;
 • tumpukan perhatian pada pernafasan yang lancar dengan hidung anda, hembuskan nafas dengan perlahan-lahan, tanpa ketegangan, dengan pemikiran bahawa bronkus dibersihkan, semua yang buruk meninggalkan badan;
 • amati irama pernafasan dan pergerakan, berhenti batuk dan teruskan;
 • melakukan kompleks dalam beberapa pendekatan, mengatur kelonggaran pendek;
 • mulakan setiap pelajaran dengan latihan statik, hanya apabila sistem pernafasan dipanaskan, teruskan ke dinamik;
 • lengkapkan kompleks dengan menepuk dada, kembali ke kawasan bronkus;
 • dengan peningkatan perasaan lemah, pening, aturlah rehat yang tidak terancang.

Akan menggembirakan kanak-kanak dan orang dewasa untuk mengembung belon bersama-sama, memaksa kapal ringan bergerak di lembangan, atau mempercepat gelembung sabun dengan kekuatan menghembus nafas..

Berapa kerap anda perlu lakukan dan berapa banyak masa yang perlu dicurahkan untuk gimnastik?

Adalah perlu untuk mengembangkan genangan dahak dua kali sehari selama 30 minit. Tanda-tanda penambahbaikan pertama akan dapat dilihat pada akhir minggu kedua. Memerlukan sekurang-kurangnya sebulan untuk menjadi stabil..

Untuk mengelakkan kambuh, anda perlu melakukannya sepanjang hidup anda, menggabungkan, jika mungkin, dengan jenis aktiviti fizikal yang lain. Dipercayai bahawa semasa sakit, kanak-kanak kecil bernafas cukup dalam pada waktu pagi dan sebelum tidur selama 10 minit. dengan 1-2 jeda.

Teknik popular

Masalah memerangi penyakit paru-paru broncho mempengaruhi seluruh populasi planet ini, oleh itu, banyak teknik pernafasan antarabangsa telah terkumpul selama bertahun-tahun..

 1. Dalam pernafasan terapeutik menurut Strelnikova, fokusnya adalah pada rangkaian nafas aktif.
 2. Kaedah Buteyko bernafas cetek bertujuan untuk meningkatkan kepekatan karbon dioksida. Kaedah penyedutan-pernafasan amplitud rendah membantu banyak orang untuk menyingkirkan ENT, bronkus, aterosklerotik, gangguan alergi, VSD.
 3. Qigong secara harmoni menggabungkan nafas dalam yang tidak tergesa-gesa, nafas yang dilambung dua kali, menahan nafas kedua. Latihan timur disertai dengan pergerakan yang diukur, pembebasan medan meditasi meditasi, pemikiran positif mengenai penyembuhan. Master qigong Amerika, Lee Holden memasukkan teknik akupresur dalam tekniknya.
 4. Yoga India terdiri daripada rangkaian pose statik, di mana setiap anda perlu mendapatkan pernafasan dalam secara percuma melalui kelonggaran fizikal dan psikologi.
 5. Bodyflex dicipta di Amerika untuk menurunkan berat badan. Pada masa yang sama, prestasi biasa isometrik (statik), isotonik (dinamik), senaman regangan dalam irama pernafasan yang betul berkesan menyembuhkan badan.
 6. Teknik mengoksidasi wanita Rusia M. Corpan berbeza dengan bodyflex dengan penambahan setiap penyedutan diafragmatik dan setiap pernafasan dengan 3 yang cetek untuk mencapai kedalaman maksimum. Teknik ini digunakan bersama dengan latihan untuk kumpulan otot yang berbeza..
 7. Sistem Müller (atlet Denmark) terdiri daripada satu set latihan aktif yang membantu akses udara dalam. Ini bertujuan untuk menghidupkan kembali daya hidup yang tidak banyak pada otot seperti pada organ dalaman, termasuk paru-paru. Kelas dilengkapi dengan prosedur air, urut sendiri.
 8. Gimnastik oleh Pam Grout (USA) hanya menyedari pernafasan hidung. Ia mengandungi unsur-unsur qigong, latihan pernafasan timur kung fu, urut diri. Tenaga "koktel" yang disarankan oleh penulis menyumbang kepada pengembangan dada, peningkatan jumlah paru-paru, pencairan lemak berlebihan secara intensif, memperkuat setiap biofungsi dan tubuh secara keseluruhan.
 9. Teknik solar-lunar mempunyai kesan yang baik dengan merangsang ujung saraf di hidung dengan bernafas secara bergantian satu dan lubang hidung yang lain.
 10. Gimnastik 4 fasa Vietnam menyediakan pengudaraan paru-paru yang lengkap dengan bergantian menghirup nafas dengan menahan nafas di puncak dan menghembus nafas dalam dengan penekanan yang sama.

Latihan dinamik

Dengan bronkitis, latihan pernafasan isotonik dilakukan dengan irama pernafasan diafragmatik atau gabungan diafragmatik-toraks gabungan.

 1. Tangan yang berdiri, seperti sayap yang melebar, mengangkatnya di atas bahu, sambil menghembus nafas, turunkan dengan perlahan. Sebagai permulaan, berlari 5-6 kali, meniru penerbangan burung besar yang tidak tergesa-gesa.
 2. Bersih di kerusi, tangan di pinggang. Menghirup, pusingkan badan ke kiri dengan lengan dengan nama yang sama dilanjutkan ke sisi. Semasa menghembus nafas, kembali. Sama ke kanan.
 3. Variasi penerbangan dalam perjalanan dicirikan oleh pukulan halus pada fasa inflasi perut. Kemudian lengan turun semasa perut ditarik masuk. Berlari dengan perlahan memberi jalan untuk berjalan perlahan. Lakukan 5 gelung pendek.
 4. Lakukan analog mengangkat tangan ke atas kepala anda, hanya dalam keadaan terlentang. Dada, jantung harus bebas dan selesa. Dengan menggunakan penyedutan diafragma, perlahan-lahan letakkan tangan anda di belakang kepala anda, sambil menghembus nafas, turun di sepanjang badan.
 5. Hal yang sama menggerakkan tangan anda sedikit lebih cepat, secara bergantian menukarnya pada saat menghembuskan nafas.
 6. Simulasikan mengayuh dengan kaki anda. Berhenti seketika jika sesak nafas. Ulangi sehingga kaki letih.
 7. Berbaring menghadap ke bawah, rentangkan tangan anda di sepanjang sisi badan; jangan gunakannya dalam latihan. Mengumpulkan udara di dada, angkat kepala hingga berhenti, melepaskan udara untuk kembali. Selepas beberapa pengulangan, sambungkan tangan dengan memanjangkannya ke objek maya.
 8. Pusingkan badan anda, bengkokkan kaki anda sedikit. Tarik lengan ke atas, berikan regangan maksimum sendi, membebaskan ruang dalaman badan. Begitu juga di sisi lain.

Tambahkan beberapa repetisi setiap minggu, bawa mereka hingga 14. Kekalkan beban penuh sehingga pulih.

Kompleks pernafasan ringan

Pengeluaran lendir intrabronchial meningkat dengan ketara semasa proses keradangan. Kahak menebal, melekat di dinding, sukar dikeluarkan. Menggetarkan gumpalan menyebabkan batuk yang menyakitkan dan tidak berlaku pemindahan. Kesesakan meningkat sekiranya pesakit berada di tempat tidur.

Latihan pernafasan lembut dapat membantu mengatasi pembekuan:

 1. Teknik paling mudah yang dibenarkan dalam tempoh akut adalah meletakkan tangan anda di bawah punggung anda, menghirup hidung anda secara mendalam, menghembuskan nafas melalui bibir anda yang sedikit berpisah untuk mewujudkan ketahanan. Sekiranya pernafasan hidung sukar, anda boleh menyedut melalui mulut.
 2. Ketahanan terhadap pernafasan akan diperkuat dengan tiub padat atau selang fleksibel berdiameter kecil, diturunkan pada satu hujung ke dalam balang air. Selama seperempat jam, dengan berhenti untuk berehat dan batuk, anda perlu menghirup udara dengan baik dengan hidung (mulut), kemudian perlahan-lahan tetapi sebisa mungkin melepaskan karbon dioksida yang dihabiskan melalui tiub yang dimampatkan dengan bibir anda sehingga air mendidih. Pengudaraan seperti itu diperlukan sepanjang hari, kerana kahak selalu tiba, menyempitkan lumen.
 3. Berbaring menghadap ke atas, tarik udara untuk menghitung 1, 2, 3. Pada nombor 4, hembuskan nafas dengan kuat, tegang tekan, dan batuk dengan berhati-hati. Tujuannya adalah dengan menggunakan diafragma untuk meningkatkan tekanan pada paru-paru, menyebabkan pengusiran dahak.
 4. Pilihan yang lebih sengit: 1 - semasa anda menghembuskan nafas, tarik kaki bengkok ke perut anda, pegang dengan tangan anda untuk batuk; 2 - dalam fasa menghembus nafas, peluk bahu sebisa mungkin, lepaskan aliran udara dengan desahan.
 5. Pusingkan tangan dengan jari tertutup mensimulasikan pemisahan log. Tangan di belakang kepala - menarik nafas, semasa memotong - menghembuskan nafas.
 6. Lama kelamaan, apabila anda merasa cukup baik, beberapa latihan boleh dilakukan semasa duduk dan berdiri. Dalam tempoh ini, Ski Downhill akan tersedia. Letakkan kaki anda di atas lantai dengan seluruh kaki anda, sedikit tersebar. Angkat kayu pendek atau bayangkan. Angkat badan anda di jari kaki, geserkan lengan, tarik nafas. Semasa anda menghembuskan nafas, duduk dengan condong ke depan sehingga lutut anda sampai ke perut anda, dan tangan anda kembali. Lakukan 2-3 lagi squat musim bunga, kemudian, semasa menghirup, kembali ke awal latihan.

Gimnastik suara

Latihan pernafasan untuk bronkitis akan menjadi lebih berkesan jika disertai dengan sebutan pelbagai huruf. Getaran yang diarahkan ke dalam dan rintangan hembusan memecahkan genangan lendir menjadi gumpalan kecil yang lebih mudah dikeluarkan dengan batuk. Dianjurkan untuk menggunakan bisikan untuk bronkitis kronik, bunyi berdengung dan berdengung untuk asma.

Latihan pernafasan suara juga digunakan untuk bronkitis.

 1. Tarik nafas penuh, angkat tangan ke atas, meregangkan jari kaki. Tenggelam perlahan pada tumit anda, melepaskan udara dengan bibir anda dengan tiub dengan bunyi "y". Ulangi sekurang-kurangnya 5 kali.
 2. Duduk, silangkan kaki anda seperti dalam meditasi. Mengembung perut anda, tekan tangan anda ke atas. Menarik perut, ucapkan bunyi "x".
 3. Duduk di atas kerusi atau di bawah dinding di atas permaidani. Angkat lengan ke sisi - tarik nafas, turunkan - hembuskan nafas panjang dengan hirisan "f-f".
 4. Setelah mendirikan kaki pada jarak dekat, ayunkan lengan ke depan, ke belakang, menggabungkannya masing-masing, dengan menghembus nafas, menghirup dan dengan bunyi "rr", "zh", "zz".
 5. Dalam "kaki bersama" berdiri, serentak dengan penyedutan, angkat tangan kanan ke atas, dan bawa tangan kiri ke sisi. Dalam fasa menghembus nafas yang perlahan "a-a" ubah kedudukan anggota badan atas.

Anda juga boleh memilih bunyi yang berkesan untuk anda sendiri: oh, zhzhruh, dg, kch, prruhh, ssukhh, sh-sh, m-m.

Gimnastik saliran

Pembuangan lendir likat atau bernanah meringankan keadaan penyakit bronkus-paru yang kronik. Saliran dilakukan setengah jam setelah menerima aerosol, infus endotrakeal, bronkodilator, teh ekspektoran.

Latihan saliran dilakukan dua kali sehari. Pesakit mengambil kedudukan yang memastikan aliran lendir spontan lebih dekat ke trakea dan batuknya seterusnya.

 1. Dari dudukan dengan tangan ke bawah, tarik udara, hitung pertama hingga 3, kemudian hingga 6. Untuk menghembus nafas, panjangkan kiraan dengan 1-2.
 2. Berbaring, angkat tangan dengan nafas, capai siling. Menghembuskan nafas, turun dengan lancar.
 3. Dalam posisi di belakang, satu tangan terletak di sepanjang badan, yang lain dibawa ke luar kepala. Tukar anggota badan dalam mod pernafasan percuma.
 4. Belakang dan kaki di atas permaidani. Dengan udara, angkat pinggul ke atas, lepaskan - kembali ke permaidani.
 5. Dalam keadaan rawan, tarik nafas, hembus, hulurkan lengan ke kaki. Berbaring sambil menyedut.
 6. Gulung ke perut anda. Semasa menghirup, angkat bahagian atas badan, bengkok ke punggung bawah, kembali dengan menghembus nafas.

Latihan saliran digabungkan dengan urutan dada. Apabila sesak nafas meningkat, kelas berhenti.

Kompleks Strelnikova

Pengarang gimnastik berkesan, penyanyi A. Strelnikova, setelah menjadi seorang guru, memutuskan untuk membantu vokalis masa depan menguasai teknik pernafasan yang betul yang melindungi mereka dari penyakit pekerjaan sistem pernafasan.

Untuk mempelajari asas-asas teknik ini, anda perlu meletakkan tangan anda di sisi anda di pinggang dan menekannya dengan ringan di bawah tulang rusuk. Tarik nafas pendek dan kusut dengan hidung anda, mengarahkan udara ke perut anda. Dalam kes ini, pinggang harus menjauhkan tangan yang memerahnya. Diafragma pada masa ini diluruskan dengan lancar, dan kembali ke posisi normal, merangsang pengusiran udara secara spontan melalui mulut.

Bilangan nafas aksen adalah gandaan dari 4:

 • pertama, 4 nafas yang bising;
 • semasa anda menguasai latihan - 8, 16, 32;
 • kemudian mereka beralih ke "Strelnikovskaya ratus" - 32 nafas dalam 3 set dengan jeda;
 • muatan penuh - dari 1500 nafas selama 2 sesi sehari.

Irama pernafasan umum tidak boleh dipercepat, dan paru-paru tidak boleh sesak. Apabila kaedah menjadi biasa, anda boleh meneruskan latihan. Reka bentuk mereka bersifat paradoks - penyedutan dilakukan pada saat kecondongan, pemintalan, pemampatan dada.

 1. Berdiri, duduk, atau berbaring, hulurkan lengan bengkok ke sisi semasa anda menghembus nafas, dan semasa menghirup, peluklah diri anda, tetapi jangan menyentuh lengan bawah anda.
 2. Berdiri untuk menekuk, tangan kelihatan menggerakkan pemegang pam di bawah lutut. Bayangkan masuknya udara melalui punggung bawah. Latihan tidak memerlukan peluasan penuh. Menghembuskan nafas secara automatik berlaku kira-kira separuh jalan..
 3. Untuk muzik berirama semasa menghirup, bergilir-gilir dengan bahagian atas badan. Lengan dibengkokkan pada siku.

Gimnastik pernafasan menurut Buteyko

Ahli fisiologi K. Buteyko memilih kaedah yang bertentangan - pernafasan cetek dengan pengumpulan karbon dioksida. Ia disyorkan untuk 3 kali sehari.

 1. Tahan nafas anda sebanyak mungkin. Kemudian bernafas untuk waktu yang lama dengan amplitud minimum.
 2. Semasa berjalan, ganti fasa kurang bernafas dengan aliran udara penuh.
 3. Duduk, berbaring atau berdiri, bernafas mengikut prinsip lilin berkibar (minimum), menjadikan kemampuan ini hingga 10 minit.

Kompleks dari Yuri Vilunas

Ahli akademik-sejarawan Vilunas mendakwa bahawa tekniknya mampu menyembuhkan badan sepenuhnya, menghilangkan rasa sakit. Dia sendiri pulih dari diabetes, iskemia, darah tinggi. Dengan cara "terisak" ini, pesakit disembuhkan oleh bronkitis.

Latihan pernafasan untuk bronkitis menurut Vilunas:

 • nafas kedua pendek (kira-kira separuh penuh);
 • pernafasan setengah saat yang tajam dengan "ha" rendah;
 • menahan nafas selama 3 s.

Untuk pencegahan, 1 kitaran sehari cukup. Untuk rawatan, anda perlu melakukan senaman setiap jam - beberapa kali pertama selama 1 kitaran, dan pada akhir jam - 3 berturut-turut.

Gimnastik menurut Frolov

Ahli biokimia V. Frolov mencipta simulator TDI-01 untuk menghirup udara gunung. Campuran udara menghasilkan persekitaran rendah oksigen, rendah oksigen, Oleh kerana itu, tahap pengambilan oksigen meningkat, terdapat pelembapan, urutan paru-paru, perkumuhan aktif dahak, pembersihan pokok bronkus.

Untuk tindakan hipoksia yang berkesan, anda harus:

 • pegang hidung anda dengan jepit kain khas, tarik udara lembap dari tiub yang disambungkan ke belon kecil, dan lepaskan di sana;
 • tarik campuran belon dengan tajam (2-3 s), menggunakan diafragma;
 • menghembuskan nafas selama 1-1.5 minit, menarik perut.

Sesi berlangsung 20-30 minit. dengan kesejahteraan. Dengan mengambil kira faktor ini, paras air di tangki dan ketahanannya diatur. Senaman lebih disukai semasa perut kosong selama sebulan. Sikap psikologi positif sangat penting. Peranti ini diluluskan untuk rawatan kanak-kanak dari usia 4 tahun.

Orang yang sihat tidak menggunakan semua oksigen yang dibekalkan, menghembuskan baki bersamaan dengan karbon dioksida. Pada bronkitis, peratusan sisa oksigen jauh lebih tinggi. Simbiosis pernafasan dan gimnastik beberapa kali meningkatkan jumlah oksigen asimilasi, sambil meningkatkan metabolisme, keadaan darah, dengan berkesan menghilangkan lendir dari saluran pernafasan.

Video berguna mengenai pelbagai teknik latihan pernafasan untuk bronkitis

Gimnastik pernafasan Strelnikova:

Gimnastik untuk penyakit pernafasan:

11 latihan pernafasan yang kuat Strelnikova untuk memperbaiki badan

Perubatan Timur menganggap pernafasan yang betul adalah salah satu asas kesihatan yang baik. Pelbagai teknik telah dikembangkan di China kuno dan India. Kaedah yang paling terkenal di Rusia adalah latihan pernafasan Strelnikova.

Bagaimana Strelnikova membuat kursus?

Pedagog-phoniatrist Alexandra Nikolaevna Strelnikova adalah pencipta sistem ini untuk kesihatan. Pada mulanya, gimnastiknya bertujuan untuk meningkatkan kemahiran vokal. Suatu hari dia memutuskan untuk menggunakan kaedah ini pada anak perempuannya, yang mengalami masalah jantung. Mereka mencatatkan peningkatan dalam keadaan mereka, dan seiring berjalannya waktu, latihan membantu menyingkirkan penyakit ini sepenuhnya..

Ibu dan anak perempuan Strelnikovs mendedahkan banyak kesan positif pada seluruh badan. Ternyata asma bronkus dapat disembuhkan dengan senam.

Selepas itu, sistem ini dipelajari oleh Mikhail Nikolayevich Shchetinin, seorang pesakit dan pelajar Strelnikova. Dia menerbitkan alat bantu mengajar yang dapat digunakan untuk mempelajari latihan pernafasan. Buku ini kini boleh didapati di Internet untuk dimuat turun.

Rujukan! Di luar negara, kaedah ini dikenali sebagai gimnastik kebangsaan Rusia..

Intipati kaedah: pernafasan khas

Semasa pelajaran, anda perlu menumpukan pada nafas dan menghitungnya. Latihan berdasarkan penggunaan nafas yang tajam dengan penyertaan diafragma. Mukosa hidung mempunyai reseptor yang berkaitan dengan semua organ di dalam badan. Sebilangan besar udara yang masuk melalui hidung memenuhi semua sel, mempunyai kesan yang baik pada seluruh tubuh.

Hampir semua bahagian badan terlibat dalam gimnastik, terutamanya anggota badan atas dan bawah, pinggul, tali pinggang bahu dan abs. Aktiviti ini meningkatkan jumlah oksigen yang diperlukan oleh tubuh. Penyedutan paksa, bersama dengan pernafasan yang tenang, merangsang proses pernafasan di semua tisu dan organ..

Walaupun terdapat beban aktif, tidak ada pengumpulan asid laktik pada otot, jadi pada keesokan harinya selepas bersenam, anda tidak akan mengalami kesakitan di seluruh badan anda.

Rujukan! Senaman gimnastik Strelnikova adalah latihan berdasarkan penyedutan dan pernafasan. Yang pertama berbeza dalam frekuensi, intensiti dan ketajaman, sementara yang kedua secara spontan. Inilah yang menyumbang kepada peningkatan keadaan umum..

Petunjuk untuk kelas

Teknik ini boleh digunakan oleh orang-orang dengan masalah berikut:

 • penyakit sistem pernafasan, termasuk asma, bronkitis, sinusitis, adenoid, tuberkulosis, kesesakan hidung, batuk;
 • berdengkur;
 • kesukaran bercakap, termasuk gagap;
 • komplikasi dengan ligamen;
 • tekanan darah tinggi;
 • keadaan psikologi yang sukar;
 • untuk penurunan berat badan;
 • aritmia jantung.

Senaman mempunyai kesan yang baik pada bahagian belakang dan leher. Gimnastik untuk kanak-kanak boleh digunakan sebagai rawatan dan pencegahan. Perkara ini berlaku terutama pada musim selsema: kelas membantu menguatkan sistem imun. Sekiranya kanak-kanak melakukan senaman dengan jangkitan pernafasan akut, maka simptomnya akan menurun dengan lebih cepat. Sesuai juga untuk kanak-kanak prasekolah.

Rujukan! Latihan Strelnikova semasa kehamilan tidak dilarang! Namun, pada semester ketiga, disarankan untuk mengurangkan jumlah pendekatan yang dilakukan..

Ulasan positif doktor menyedari kaedah ini sebagai kuratif. Prinsip utama adalah keteraturan dan teknik prestasi yang kompeten. Latihan boleh digabungkan dengan ubat-ubatan atau sebagai langkah pencegahan.

Kontraindikasi

Sekiranya terdapat patologi kronik atau akut, sebelum melakukan gimnastik, anda harus berjumpa doktor. Latihan tidak dapat dilakukan dalam kes berikut:

 • trombophlebitis akut;
 • kehadiran pendarahan dalaman;
 • sebarang keadaan akut disertai dengan peningkatan suhu;
 • penyakit serius dan keadaan buruk umum.

Peraturan dan kehalusan teknik

Untuk kesan maksimum, anda mesti mematuhi arahan dengan tegas. Pastikan anda mengikuti semua garis panduan ini:

 1. Setiap pelajaran - 1200 pernafasan dan pernafasan.
 2. Masa pelajaran yang disyorkan adalah sekitar 30 minit.
 3. Tiga pendekatan untuk setiap latihan, masing-masing dengan 32 pengulangan. Rehat selepas setiap pendekatan - 3-10 saat. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengambil 32 nafas satu demi satu, anda boleh berehat selepas setiap lapan, lakukan sebanyak 12 kali.
 4. Setelah sebulan menjalani aktiviti harian, jumlah latihan dapat dinaikkan dari 8 hingga 16 atau 32 kali.
 5. Satu pelajaran - semua latihan. Strelnikova sendiri mengatakan bahawa dalam keadaan normal, perlu melakukan kompleks dua kali sehari, dalam keadaan buruk - lebih.
 6. Sekiranya kekurangan masa, satu pendekatan dibenarkan. Ini mengurangkan tempoh kompleks hingga 7 minit..
Penting! Latihan pernafasan harus dilakukan pada waktu perut kosong, lebih baik pada waktu pagi semasa perut kosong.

Kesan yang jelas dapat dirasakan setelah sebulan menjalani latihan biasa.

 • untuk pemula: mulakan dengan tiga latihan pertama - 2 kali sehari;
 • tambah latihan sehingga kompleks selesai;
 • tempoh rehat antara pergerakan adalah 10-15 saat, semasa anda menguasai - 3-5 saat;
 • jadikan kompleks sebagai sebahagian daripada kehidupan anda. Ini akan menggantikan senaman pagi yang biasa anda lakukan..

Video berguna

Video berguna di gimnastik boleh ditonton di YouTube dalam talian dan secara percuma. Baca kisah orang dalam komen, di sana anda dapat mencari maklumat menarik.

Video ini berdurasi 8 minit, tetapi pelajarannya memakan masa 7 minit. Kami mengesyorkan agar anda menonton terlebih dahulu dan kemudian meneruskan pelaksanaannya.

Cuba pilihan ini dalam 12 minit:

Kursus meditasi percuma legenda
Disyorkan! Kursus meditasi paling popular untuk pemula dalam bahasa Rusia. Lebih daripada 100 ribu orang telah belajar bertafakur. Cubalah sendiri. Maklumat lanjut.

Video lain dalam 24 minit, berdasarkan video dengan Shchetinin.

Satu set 11 latihan

Kursus lengkap terdiri daripada 11 latihan berturutan.

Penting! Tarik nafas melalui hidung - tajam, kuat, menghembus nafas melalui mulut - santai.

Palma

Dari kedudukan berdiri, bengkokkan siku, telapak tangan ke hadapan. Tarik nafas berirama 4, mengepalkan telapak tangan anda ke penumbuk. Turunkan anggota badan atas, berehat selama 4 saat. Hembuskan nafas secara bebas dengan mulut anda. Lakukan 24 set.

Epaulet

Tanpa menukar kedudukan, pastikan telapak tangan anda digenggam pada tahap tali pinggang. Tarik nafas dengan tajam - tolak ke bawah, sambil mengetatkan bahu anda. Kembalikan tangan anda ke posisi semula dan tenangkan ketika anda menghembuskan nafas. Tarik 8 nafas, rehatkan 4 saat..

Pam

Pose berdiri - lengan di sepanjang badan, kaki berjarak 25-30 cm lebar. Tarik nafas dan condongkan badan ke lantai, angkat lengan ke bawah, tidak perlu mencapainya dengan jari. Tarik nafas sambil meluruskan, tetapi jangan naik sepenuhnya. Lakukan 100 kali dalam masa 60 saat.

Kucing

Bengkokkan sedikit lutut anda, pusing ke kanan dengan nafas yang tajam. Dari kedudukan permulaan, lakukan perkara yang sama ke kiri. Pada masa yang sama, lakukan gerakan mencengkam dengan tangan anda. Pembalikan datang dari pinggang.

Peluk bahu anda

Berdiri berdiri. Letakkan tangan anda dibengkokkan pada siku pada paras bahu. Tarik nafas dan peluk bahu anda. Jangan menyilangkan tangan. Sekiranya kesukaran timbul, anda boleh melakukan 4 pergerakan.

Bandul besar

Dilakukan semasa berdiri atau duduk. Kaki tidak lebih lebar daripada lebar bahu. Bersandar ke hadapan, cuba mencapai lantai dengan jari anda, menarik nafas. Kembali ke posisi awal, bungkus lengan di bahu dan tarik nafas lagi.

Kepala berpusing

Berdiri berdiri. Pusingkan kepala ke kanan semasa anda menarik nafas, kemudian ke kiri semasa anda menarik nafas. Menghembuskan nafas di antara..

Berdiri tegak. Miringkan kepala anda, sentuh telinga ke bahu semasa anda menarik nafas, kemudian condong ke kiri. Menghembuskan nafas di antara nafas.

Kepala bandul

Miringkan kepala anda ke hadapan dengan penyedutan, angkat lagi dengan penyedutan. Ingatlah untuk menghembuskan nafas di antara nafas..

Gulung

Berdiri tegak dengan kaki kiri ke depan dan pindahkan berat badan anda ke sana. Bengkokkan kaki kanan anda dan letakkan di jari kaki anda. Mencangkung di kaki kiri dengan nafas yang kuat. Luruskan, bersandar pada kaki kanan anda, jongkok dan tarik nafas sekali lagi.

Depan. Berdiri tegak, angkat kaki kiri yang bengkok ke perut (tarik jari kaki ke bawah). Tarik nafas dengan tajam dan duduk di kaki kanan anda. Kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi di sisi lain. Ambil 8 kali selama 8 nafas.

Belakang. Tarik kaki kiri yang bengkok dengan tumit ke punggung. Jongkok di kaki kanan anda dengan nafas yang kuat. Ulangi ke sisi lain. Tarik nafas 4 kali 8 kali.

Sekiranya anda menemui ralat, sila pilih potongan teks dan tekan Ctrl + Enter.