Kumpulan farmakologi - Antiseptik dan pembasmi kuman

Sejuk

Dadah subkumpulan dikecualikan. Aktifkan

Penerangan

Antiseptik digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti, sekiranya mikroorganisma mempengaruhi kulit dan membran mukus, dll. Perbezaannya dari apa yang disebut. pembasmi kuman bersifat formal: yang pertama digunakan untuk rawatan antimikroba pada permukaan tubuh manusia atau rongga, yang terakhir untuk objek sekitar atau rembesan pesakit. Kedua-duanya dan yang lain mempunyai spektrum tindakan yang luas dan aktif melawan bakteria, bacilli, protozoa, jamur. Mekanisme tindakan ubat yang berlainan adalah berbeza dan mungkin berkaitan dengan denaturasi protein, kebolehtelapan terganggu membran plasma, penghambatan enzim yang penting untuk aktiviti penting mikroorganisma (lebih sering dijumpai pada kepekatan antiseptik rendah).

Antiseptik halogenasi ditunjukkan oleh sediaan klorin dan yodium. Aktiviti mereka sebanding dengan keupayaan untuk membuang unsur halogen. Secara luaran, dalam rawatan patologi kulit, larutan iodin alkohol, larutan Lugol (mengandung unsur yodium) dan iodoform, iodinol, dll. (Mereka memisahkan molekul yodium) digunakan secara meluas. Elemen iodin mempunyai kesan antimikroba dan oleh itu luka, bidang pembedahan, dll dirawat dengan penyelesaiannya; apabila digunakan pada kulit, selaput lendir, ia menyebabkan kerengsaan, termasuk reseptor kulit dan selaput lendir, dan boleh memberi kesan refleks pada aktiviti tubuh.

Bahan dari kumpulan agen pengoksidaan juga digunakan sebagai antiseptik, yang meliputi: hidrogen peroksida, kalium permanganat, dll. Mereka mempunyai kesan antiseptik dan penghilang bau yang lemah yang berkaitan dengan pembebasan oksigen.

Sebilangan besar antiseptik diwakili oleh sebatian (garam) logam (penyediaan bismut, zink, plumbum). Pada kepekatan rendah, mereka menyekat kumpulan enzim mikroorganisma sulfhydryl (kesan antiseptik), dan pada kepekatan yang lebih tinggi, mereka menapis semula protein dengan pembentukan albuminat, akibatnya filem terbentuk di permukaan tisu, tisu menebal, keradangan berkurang (kesan astringen).

Ejen antiseptik juga merangkumi asid dan alkali (asid salisilik dan borik, natrium tetraborat, benzoil peroksida), aldehid (cidipol, dll.), Alkohol (etil alkohol), fenol (resorcinol), pewarna (metilena biru, hijau cemerlang), anionik ( sabun) dan pencuci kationik, sediaan herba (bunga marigold, chamomile), dll..

Bahan kimia yang digunakan untuk pembasmian kuman termasuk dalam kumpulan berikut: 1) sebatian yang mengandungi klorin dan klorin; 2) yodium, bromin dan sebatiannya; 3) sebatian peroksida; 4) surfaktan; 5) aldehid; 6) asid, perasid dan sebilangan garamnya; 7) alkohol; 8) fenol, cresols dan turunannya, dll..

Bahan-bahan ini mempunyai tahap aktiviti yang berbeza, spektrum tindakan antimikroba yang berbeza, toksisitas dan kesan pada objek yang dirawat, dan lain-lain dan, sebagai akibatnya, pelbagai aplikasi. Pengetahuan mengenai sifat dan ciri-ciri disinfektan diperlukan untuk pemilihan dan penggunaannya yang betul sesuai dengan tujuan yang ditetapkan.

Pembasmi kuman tradisional adalah penyediaan kloroaaktif organik (natrium tosylchlororamide, turunan klorin asid sianurik dan hidantoin) dan sifat anorganik (hipoklorit). Banyak ubat kloraktif, bersama dengan kelebihannya, mempunyai sejumlah kekurangan (kelarutan yang tidak mencukupi, kestabilan rendah, bau busuk, kemampuan untuk merengsakan selaput lendir mata dan saluran pernafasan atas, menghakis permukaan logam, menghancurkan dan menghitamkan tisu) Dari sebatian klorin bukan organik, natrium hipoklorit (NaOCl) adalah kestabilan yang sangat rendah. Adalah mungkin untuk meningkatkan kestabilan larutannya dengan menambahkan natrium silikat dan sulfonol, natrium silikat dan asid asetik atau garamnya, sitrat dan bahan lain. Sebilangan syarikat asing menawarkan natrium hipoklorit pepejal, yang paling stabil adalah natrium hipoklorit pentahidrat.

Aktiviti pembasmian klorin yang tinggi diketahui. Atas dasar itu, dibuat penyediaan khas, yang merupakan campuran binari natrium klorit dan asid, tidak seperti hipoklorit, klorit logam alkali memiliki sifat pengoksidaan hanya dalam lingkungan berasid, akibatnya, klorin dioksida terbentuk, yang mempunyai kesan bakterisida dan sporadis..

Sebatian klorin organik yang digunakan untuk pembasmian kuman termasuk natrium tosylchloramide (Chloramine), turunan klorin asid sianurik dan hidantoin. Bahan ini mempunyai aktiviti antimikroba yang tinggi dan beberapa kualiti positif yang lain, tetapi larut dalam air kurang baik. Untuk pembasmian kuman, sebagai peraturan, komposisi mereka digunakan - chloracin, sulfochlorantin-D. Chlorcinol (termasuk kalium atau sodium chloroisocyanurate) mengandungi sejumlah kecil klorin aktif (12-15%), yang memungkinkan untuk menggunakannya bukan hanya di institusi perubatan, tetapi juga di rumah. Klorinin aktif melawan mikroorganisma gram-negatif dan gram-positif, dermatofit, mycobacterium tuberculosis, virus, spora. DP-2 (asas - asid trichloroisocyanuric) bukan sahaja bakterisida, tetapi juga sporisida - mengandungi hingga 45% klorin aktif. Sifat positif komposisi adalah pengekalan aktiviti dalam julat pH yang luas, yang memungkinkan untuk menggunakannya dengan kealkalian air semula jadi yang berbeza.

Derivatif klorin hidantoin yang paling terkenal ialah dichloromethylhydantoin. Contoh komposisi berdasarkan dichloromethylhydantoin adalah sulfochlorantin-D. Kerana pengenalan sulfonol ke dalam sediaan, kelarutan dichloromethylhydantoin meningkat kepada 2.5-2.9%. Kesan bakteria meliputi mikroorganisma gram positif dan gram negatif.

Sebatian yodium yang paling banyak digunakan untuk pembasmian kuman adalah iodofores (C-280, veladin, iozan, superdip, dayazan, dll.) - kompleks iodin dan pembawa, yang merupakan sebatian molekul tinggi dan surfaktan. Tindakan bakterisida, tuberkulosidal, fungisida, virucidal, sporicidal iodophores menentukan penggunaan bahan-bahan ini terutamanya sebagai antiseptik dan sangat terhad - untuk pembasmian kuman pada objek individu. Daripada iodofores, iodopyrone dan iodonate diketahui, pembawa iodin yang masing-masing adalah polyvinylpyrrolidone dan sulfonate, povidone-iodine (mengandungi 1% yodium aktif). Untuk pembasmian kuman tangan pegawai perubatan berdasarkan povidone-yodium, komposisi dengan sulfonol dan neonol telah dibuat.

Hidrogen peroksida banyak digunakan untuk pembasmian kuman, pensterilan dan pembersihan pra-pensterilan objek. Ia memenuhi banyak syarat: tidak berbau, cepat terurai di persekitaran luaran menjadi produk tidak beracun (oksigen molekul dan air), tidak menyebabkan alergi, tetapi pada masa yang sama tidak stabil, mempunyai kesan merengsa dan penyerapan kulit yang ketara, mempunyai kadar yang rendah (dibandingkan dengan disinfektan lain bermaksud) aktiviti bakteria. Untuk mengurangkan ketoksikan, meningkatkan aktiviti dan kestabilan antimikroba, sediaan komposit dibuat berdasarkan hidrogen peroksida. Paling praktikal untuk penggunaan praktikal adalah bentuk sebatian peroksida padat (natrium peroksikarbonat - persalt, karbamida peroksida - hidroperit, natrium peroksoborat). Komposisi berdasarkan hidrogen peroksida dalam bentuk pepejal dan cecair dikenali secara meluas (misalnya, apisin) kerana kecekapan tinggi, spektrum tindakan yang luas, ketoksikan rendah, keselamatan alam sekitar dan kemudahan penggunaan..

Aktiviti antimikroba yang tinggi dan spektrum tindakan antimikroba yang berbeza dibezakan oleh ubat dari kumpulan perasid. Berdasarkan asid peracetic, vofasteril dan persteril diketahui (kandungan bahan aktif masing-masing adalah 40% dan 20%). Persediaan ini disyorkan untuk pembasmian kuman alat perubatan yang terbuat dari kaca, logam, tekstil, getah, rawatan kebersihan dan pembedahan tangan..

Dalam 10 tahun terakhir, pembasmi kuman dari kumpulan surfaktan semakin berleluasa. Mengikut kemampuan mereka untuk mengion dalam larutan berair, mereka dibahagikan kepada surfaktan kationik, anionik, amfolitik dan nonionik. Hanya surfaktan kationik dan ampholytic (contohnya, ampholan) digunakan sebagai pembasmi kuman bebas. Surfaktan amfolitik mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan kationik - ia rendah toksik, bertindak pada bakteria, kulat dan beberapa virus, tidak kehilangan aktiviti apabila terdapat lemak dan protein, dan tidak menghakis logam. Surfaktan dari semua kumpulan lain digunakan sebagai bahan tambahan berguna dalam komposisi disinfektan komposit.

Dari kumpulan guanidin, chlorhexidine bigluconate (gibitan) dan lactacid (polisept) paling banyak digunakan sebagai antiseptik dan desinfektan. Gibitan mempunyai spektrum tindakan antibakteria yang luas, tetapi aktiviti virilisida hanya wujud dalam larutan alkoholnya. Metacid menyebabkan kematian mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif, banyak dermatofit. Kualiti positifnya adalah kesan jangka panjang..

Dari kumpulan aldehid dalam amalan pembasmian kuman, dua bahan digunakan (formaldehid (FA) dan glutaraldehid (GA). Aldehid dicirikan oleh tindakan bakterisida, virucidal, fungisida dan sporisida, yang menjadikannya diklasifikasikan sebagai disinfektan tahap tinggi.

Alkohol digunakan sebagai pembasmi kuman (dan antiseptik). Mereka digunakan secara bebas dan sebagai pelarut yang meningkatkan aktiviti pembasmi kuman lain. Alkohol mempunyai sifat bakterisida dan virucidal. Untuk pembasmian kuman, yang paling banyak digunakan adalah alkohol etil dan isopropil pada kepekatan 60-90% (mengikut isipadu).

Apa itu antiseptik

Antiseptik (anti-melawan, septikus - membusuk) adalah kompleks langkah-langkah terapi dan profilaksis yang bertujuan untuk memusnahkan mikroba pada luka, pembentukan patologi atau tubuh secara keseluruhan. Kesan bakteriostatik adalah untuk melambatkan pendaraban bakteria sementara bahan terus bertindak.

Kesan bakteria dinyatakan dalam pembunuhan mikroorganisma sepenuhnya.

Antiseptik kulit adalah disinfektan yang dirancang terutamanya untuk digunakan dalam industri perubatan, kecantikan dan pendandan rambut, dan untuk kebersihan tangan di kawasan di mana air dan sabun tidak tersedia. Penggunaan ejen ini menghalang penularan mikroorganisma patogen (bakteria, virus, kulat), iaitu. menyediakan pencegahan penyakit berjangkit.

Ejen antiseptik juga merangkumi asid dan alkali (asid salisilik dan borik, natrium tetraborat, benzoil peroksida), aldehid (cidipol, dll.), Alkohol (etil alkohol), fenol (resorcinol), pewarna (metilena biru, hijau cemerlang), anionik ( sabun) dan pencuci kationik, sediaan herba (bunga marigold, chamomile), dll..

Antiseptik tangan

Apabila anda berada di jalan untuk waktu yang lama, bercuti di taman dan di alam semula jadi, dalam perjalanan dan mendaki, terutama jika peserta mereka adalah anak kecil, masalah mencuci tangan adalah masalah yang istimewa. Pembasmi kuman lain akan membantu mengatasinya - antiseptik kulit..

Ia biasanya ditawarkan sebagai tisu basah, semburan, gel, atau penyelesaian. Kesemuanya sebenarnya sama kekuatan kekuatan, pilihan di sini harus ditentukan oleh pilihan dan kemudahan penggunaan peribadi..

Keperluan asas untuk antiseptik kulit:

 • penghapusan mikrob, kulat dan virus yang cepat dan berkesan pada tangan;
 • menjaga perlindungan daripada mikroba untuk masa tertentu;
 • kekurangan ketoksikan dan kesan negatif pada kulit tangan;
 • keselamatan dengan penggunaan yang kerap dan berulang.

Menggunakan antiseptik

Antiseptik juga dapat digunakan untuk keperluan domestik, pertimbangkan dengan lebih terperinci di mana:

Pembasmian kuman telefon. Telefon pintar kami menempatkan banyak bakteria. Memandangkan kita terus memegangnya di tangan dan menerapkannya ke wajah kita, seseorang hanya dapat membayangkan berapa banyak mikroba yang mereka hantar kepada kita. Kami mengesyorkan agar anda kerap membersihkan telefon pintar anda dengan kain lembut dengan setetes produk.

Pembasmian kuman pada luka. Sekiranya anda telah memotong diri anda, jatuh, atau menghancurkan lutut, dan anda tidak mempunyai hidrogen peroksida atau yodium, anda boleh merawat luka dengan antiseptik. TETAPI! Penting untuk diambil kira bahawa hanya produk berasaskan alkohol yang sesuai untuk ini, tanpa wangian dan unsur kimia tambahan..

Untuk mengelap perabot. Sekiranya perabot anda mempunyai noda cat, tanda dari penanda, maka anda boleh menggunakan tisu antiseptik. Mereka akan membantu menghilangkan tanda ini.

Dengan gigitan nyamuk. Sekiranya anda digigit nyamuk, anda boleh menggunakan penyelesaian antiseptik untuk melegakan gatal. Tetapi untuk ini, hanya produk berasaskan alkohol juga sesuai..

Untuk menghilangkan gam / tar dan minyak. Antiseptik berfungsi dengan baik dengan residu gam atau resin pada kulit dan barang-barang rumah tangga. Ia juga akan membantu sekiranya lemak kekal di permukaan. Cukup lap kawasan itu dengan kain yang mengandungi produk dan kemudian bilas dengan air.

Antiseptik dalam alam semula jadi

Banyak tumbuhan mempunyai aktiviti antimikroba dan dapat mencegah jangkitan masuk atau merebak di dalam badan..

Selama bertahun-tahun, ubat tradisional telah mengumpulkan maklumat mengenai antiseptik semula jadi, bagaimana tumbuhan yang paling biasa dapat berfungsi sebagai agen anti-busuk dan anti-radang..

Sapukan resin (sap) pokok konifer dalam bentuk kek pada luka. Kunyah damar untuk mencegah penyakit mulut. Pucuk pinus muda sangat berkesan dalam merawat saluran pernafasan.

Sebagai tambahan kepada cineole, tumbuhan ini mengandungi monoterpen - bahan dengan kesan antimikroba yang ketara. Di farmasi, anda dapat melihat minyak pokok teh, yang hanya digunakan secara luaran, atau untuk penyedutan, urutan, mandi, mengikut cadangan doktor.

Akar halia tidak hanya mempunyai rasa pedas, tetapi juga sifat antibakteria, antivirus dan antijamur yang kuat..

Akarnya mempunyai kesan antiseptik dan anti-radang yang kuat. Sifat perubatannya disediakan oleh zat lisozim, yang merosakkan membran bakteria dan menghilangkan jangkitan.

Jus lobak dicairkan digunakan untuk merawat suppuration. Untuk melakukan ini, gosokkan akar segar pada parutan halus, dan kemudian peras gruel tersebut melalui kain cheesecloth. Cecair yang dihasilkan dicairkan dengan air rebus hangat dalam nisbah 1: 1.

Antibiotik semula jadi adalah tumbuhan seperti thyme (thyme), dari daun di mana thymol diekstraksi, yang dapat mengubah sel-sel mikroba dari pelbagai kumpulan.

Herba Yarrow secara bakteriostatik bertindak (iaitu, menekan pembiakan) pada staphylococcus white, proteus, enterobacteria. Ia bertindak baik bakterisida (iaitu membunuh) dan bakteriostatik pada E. coli. Melemahkan streptokokus hemolitik secara lemah.

Eucalyptus boleh disebut sebagai gudang sebenar unsur penyembuhan luka dan tindakan antiseptik. Ia hanyalah ubat yang sesuai untuk pelbagai prosedur sekiranya terdapat manifestasi masalah kulit. Penggunaan kayu putih jauh lebih berkesan dan lebih murah daripada penggunaan ubat-ubatan dan kosmetik farmasi..

Bawang Putih - Ejen antimikroba bawang putih mampu melawan jangkitan bakteria dan virus. Untuk membasmi kuman, anda boleh mengoleskan jus bawang putih ke dalamnya, dan apabila diambil secara oral, memasuki aliran darah, ia membasmi kuman seluruh tubuh.

Cuci mulut dengan antiseptik

Bilas oral digunakan dalam langkah-langkah kebersihan mulut setiap hari dan untuk mencegah pembentukan plak, karies, gingivitis, serta untuk meningkatkan kesan terapeutik sekiranya terdapat penyakit seperti penyakit periodontal, sialoadenitis, gingivitis, periodontitis. Pencuci mulut meningkatkan keberkesanan ubat gigi beberapa kali, membantu melawan pendarahan, plak gigi dan karies. Penyediaannya mengandungi komponen antiseptik yang kuat yang mendorong pertumbuhan semula tisu, mengurangkan pendarahan dan pembengkakan. Terdapat banyak pilihan pembilasan mulut di pasaran farmakologi. Mereka berbeza dari segi harga dan komposisi..

Antiseptik untuk coronavirus

Baru-baru ini, kerana wabak jangkitan virus, doktor menggesa warga negara menggunakan antiseptik, kami akan mempertimbangkan ciri tindakan mereka secara terperinci.

Antiseptik berasaskan alkohol membunuh kebanyakan bakteria, termasuk mycobacterium tuberculosis. Mereka juga sangat aktif melawan berbagai jenis virus, termasuk influenza, SARS dan HIV, dan tidak berkesan terhadap virus rabies. Pembersih tangan berasaskan alkohol juga membunuh kulat. Antiseptik untuk kegunaan isi rumah dihasilkan dalam botol kecil - 30, 50 atau 100 ml. Untuk digunakan dalam pengeluaran, pejabat atau tempat awam gunakan botol besar 500-1000 ml dengan dispenser. Para penyelidik menyatakan bahawa keberkesanan antiseptik alkohol dapat dirundingkan jika satu dos 3-5 ml digunakan. Oleh itu, jangan terlalu banyak menggunakan gel pelindung..

Adakah antiseptik selamat?

Beberapa antiseptik yang kuat boleh menyebabkan luka bakar kimia atau kerengsaan yang teruk apabila disapu pada kulit tanpa dicairkan dengan air. Bahkan antiseptik yang dicairkan boleh menjengkelkan jika dibiarkan pada kulit untuk waktu yang lama. Jenis kerengsaan ini disebut dermatitis kontak perengsa..

Entri berkaitan:

 1. Antibiotik: apakah itu dan mengapa ia diperlukanAntibiotik adalah ubat yang digunakan untuk mencegah dan merawat bakteria.
 2. Penyakit Raynaud dan perubatan tradisionalPenyakit Raynaud merujuk kepada keadaan inseminasi jari dan jari kaki. Secara beransur-ansur.
 3. Mengubati ketakutan dan kegelisahanDadah untuk ketakutan dan kegelisahan disebut anxiolytics dalam arti umum.
 4. Berapa lama masa yang diperlukan badan untuk pulih dari antibiotik?Di dunia moden, semua orang tahu apa itu antibiotik. Ia bersifat perubatan.

Pengarang: Levio Meshi

Doktor dengan pengalaman 36 tahun. Blogger perubatan Levio Meshi. Kajian berterusan topik pembakaran dalam psikiatri, psikoterapi, ketagihan. Pembedahan, Onkologi dan Terapi. Perbualan dengan doktor terkemuka. Ulasan klinik dan doktor mereka. Bahan berguna untuk rawatan diri dan menyelesaikan masalah kesihatan. Lihat semua entri oleh Levio Meshi

Ubat antiseptik

Kandungan

Ubat antiseptik boleh didapati di mana-mana kabinet ubat rumah. Ini dapat dijelaskan oleh kepentingan mereka yang sangat tinggi. Mereka sangat diperlukan dalam keluarga dengan anak kecil, kerana lecet, goresan dan luka kecil adalah sifat yang sangat diperlukan dari setiap orang pada masa kecil. Ubat apa yang tergolong dalam kumpulan antiseptik dan apakah mekanisme tindakannya?

Ubat antiseptik: bagaimana ia berfungsi

Antiseptik adalah sejenis ubat dari kumpulan antibiotik, iaitu tugas utama mereka adalah melawan bakteria patogen. Ubat yang sangat berkesan dari kumpulan antiseptik dapat mengatasi pelbagai mikroorganisma dengan sempurna, tetapi ia digunakan dengan beberapa pengecualian secara topikal, iaitu, berlaku pada permukaan kulit.

Sejumlah antiseptik menghilangkan bakteria kemampuan untuk berkembang biak, namun, kebanyakan ubat ini membuat perubahan pada pelbagai struktur sel mikroba, yang menyebabkan kematiannya cepat..

Antiseptik bukanlah ubat yang tidak berbahaya. Sekiranya digunakan dengan tidak betul, ia boleh membakar luka dan bahkan menyebabkan kejutan yang menyakitkan. Oleh itu, setiap ubat ini mempunyai indikasi tersendiri..

Ubat yang berkesan dari kumpulan antiseptik

Ubat antiseptik diwakili oleh senarai yang sangat luas. Di antara mereka terdapat sangat popular di kalangan penduduk (iodin, hijau cemerlang, etil alkohol), dan ubat-ubatan yang hanya diketahui oleh pekerja perubatan (formaldehid, larutan merkuri, dll.) Ubat-ubatan dari kumpulan ini yang paling sering digunakan dalam kehidupan seharian, dan apakah petunjuk utama bagi mereka permohonan?

 • Ubat-ubatan berasaskan yodium (Iodinol, larutan iodin alkohol, iodoform, larutan Lugol).

Mereka digunakan untuk mengobati penyakit kulit di mana proses suppuration dinyatakan, untuk rawatan luka tekanan, bisul trofik. Penyelesaian alkohol iodin adalah ubat yang berkesan untuk merawat pinggir bidang operasi, tetapi anda perlu tahu bahawa jika ia masuk ke luka yang dalam, ia boleh menyebabkan nekrosis tisu, yang bermaksud ia akan memakan masa lebih lama untuk sembuh. Ubat-ubatan berdasarkan yodium digunakan untuk merawat tonsilitis purulen (ia digunakan secara topikal pada tonsil dengan penyapu kapas kecil), media otitis purulen (ditanamkan terus ke saluran pendengaran luaran).

Juga, persiapan berdasarkan iodin digunakan sebagai kaedah tradisional untuk merawat pelbagai penyakit otot, sendi dan tulang, seperti "mesh yodium". Memandangkan kesannya yang dangkal, tidak perlu dijangkakan bahawa ia akan diserap jauh ke dalam tisu otot dan sendi, oleh itu, dalam hal ini, peranannya agak mengganggu dan menjengkelkan. Apabila iodin memasuki kulit, ia mendorong vasodilatasi dan peningkatan aliran darah ke tempat kecederaan. Oleh itu, peredaran mikro bertambah baik di kawasan tisu ini, yang menyumbang kepada percepatan pemulihan..

Ini adalah salah satu ubat yang paling berkesan untuk merawat luka dari pelbagai ukuran. Tidak seperti yodium, hubungannya dengan tisu yang terjejas tidak menyebabkan luka bakar dan nekrosis, jadi ia boleh dibawa dengan selamat dalam perjalanan anda. Ubat ini sesuai untuk membilas mulut dengan penyakit angina dan virus. Chlorhexidine banyak digunakan di hospital, baik untuk merawat luka dan untuk membasmi kuman tangan anggota perubatan dan alat pensterilan..

 • Etil alkohol (70% dan 40%).

Ia juga merupakan ubat yang sangat baik dari kumpulan antiseptik. Walaupun terdapat keinginan beberapa orang untuk menggunakannya secara dalaman, penggunaan topikal larutan ini pada kulit jauh lebih berguna, kerana ia mendorong pemusnahan cepat pelbagai mikroorganisma. Selain itu, ia digunakan di hospital sebagai desinfektan untuk bahan dan alat. Penyemprotan alkohol adalah persediaan yang sangat baik untuk rawatan antiseptik tangan semasa wabak jangkitan virus dalam kes di mana tidak mungkin mencucinya dengan sabun (di tempat kerja, dalam perjalanan, dalam perjalanan).

 • Hijau cemerlang (atau, seperti biasa disebut, hijau cemerlang).

Ia digunakan untuk merawat tepi luka, goresan kecil atau lecet. Ini adalah ubat pilihan bagi banyak orang untuk permohonan ruam dengan cacar air. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa rawatan ruam dengan warna hijau yang cerah dalam penyakit ini sama sekali tidak mempengaruhi prognosisnya, iaitu, pada umumnya, dapat dilumasi tanpa apa-apa. Walau bagaimanapun, bagi ibu bapa dan doktor, ketiadaan unsur kulit baru yang tidak dirawat dengan warna hijau cerah pada waktu pagi menunjukkan penghentian pencairan dan peralihan penyakit ke peringkat terakhir - penyembuhan dan pemulihan, dan ini adalah fakta yang sangat penting dari sudut pandang epidemiologi.

Ubat berkesan yang banyak digunakan untuk merawat luka dan luka bakar, membilas mulut dan tekak. Tidak seperti kebanyakan antiseptik lain, ubat ini digunakan untuk kegunaan dalaman (lavage gastrik sekiranya berlaku keracunan, douching pada urologi dan ginekologi).

Ubat ini juga boleh diminum dan sesuai untuk merawat pelbagai selaput lendir (saluran pernafasan dan saluran genitouriner, mata, mulut dan faring).

 • Penyelesaian amonia 10%.

Untuk penggunaan topikal pada kulit, praktikalnya tidak boleh digunakan (kecuali gigitan serangga). Walau bagaimanapun, ia sangat bermanfaat bagi mereka yang mempunyai kepekaan emosi, kerana ia adalah ubat pilihan pertama untuk pengsan. Di hospital, ubat ini juga digunakan untuk merawat tangan pakar bedah sebelum pembedahan atau pembalut..

 • Hidrogen peroksida (larutan sederhana dan pekat).

Ia adalah ubat yang berkesan untuk merawat luka, terutama jika kotor. Keupayaannya untuk berbuih membolehkan luka cepat membersihkan tanah, pasir, serutan atau debu, dan ini membantu menghilangkannya dengan cepat dari permukaannya, yang akan memberi kesan positif kepada penyembuhan. Sebagai tambahan kepada kaedah penggunaan kulit, hidrogen peroksida digunakan untuk mencuci organ sistem genitouriner, untuk perawatan luka bernanah di hospital.

Apa ubat-ubatan dari kumpulan antiseptik yang harus ada di kabinet ubat

Soalan mengenai ubat mana dari kumpulan antiseptik yang harus disimpan di kabinet ubat rumah anda sangat penting. Trauma tidak pernah dirancang, jadi ubat-ubatan ini hampir selalu diperlukan dengan segera. Sekiranya luka itu berlaku pada waktu malam, maka kemungkinan besar semua farmasi berdekatan akan ditutup. Oleh itu, lebih baik menjaga ketersediaan ubat ini terlebih dahulu. Oleh itu, ubat apa yang mesti anda selalu ada:

 • Hidrogen peroksida,
 • Ubat berasaskan yodium,
 • Permanganat kalium,
 • Hijau yang cemerlang,
 • Klorheksidin.

Ubat antiseptik lain diresepkan oleh doktor untuk penyakit tertentu, jadi penyimpanan jangka panjangnya di rumah tidak diingini. Pastikan anda memantau tarikh luput dan keadaan penyimpanan mereka. Kadang-kadang ubat yang berkesan pada mulanya boleh menjadi tidak berguna sekiranya disimpan dengan tidak betul.

Antiseptik

Ciri-ciri:

Kesan sampingan yang paling biasa: reaksi alahan.

Kontraindikasi utama: intoleransi individu.

Maklumat penting untuk pesakit:

Penyelesaian alkohol antiseptik (yodium, hijau cemerlang) tidak boleh dituangkan terus ke luka. Mereka tidak selesa dan boleh merosakkan, memperlambat penyembuhan.

Luka boleh dicuci dengan Betadine, Miramistin, hidrogen peroksida atau klorheksidin.

Nama dagang ubat ituJulat harga (Rusia, sapu.)Ciri-ciri ubat yang penting untuk diketahui oleh pesakit
Bahan aktif: Povidone-iodin
Betadine
(penyelesaian)
(Aegis)
154-199Berkesan terhadap bakteria, kulat, virus. Dalam bentuk solusi, ia digunakan untuk perawatan dan pencegahan jangkitan luka pada operasi, traumatologi, pergigian, dan rawatan berbagai jangkitan. Memberikan penyembuhan dipercepat pada permukaan luka untuk luka bakar, bisul, luka baring, lecet. Penyelesaiannya boleh disapukan terus ke luka, mudah dicuci pada kulit dan pakaian, tanpa meninggalkan kesan atau noda.
Sapukan tidak dicairkan untuk pelinciran, pembilasan, atau sebagai kompres basah.
Bahan aktif: Chlorhexidine
Chlorhexidine (larutan)
(pelbagai
pengeluar)
6–35Antiseptik yang membersihkan dan membasmi kuman pada kulit tanpa menyebabkan kerosakan.
Ia digunakan untuk perawatan luka, luka bakar, pembasmian kuman kulit, pencegahan penyakit kelamin. Digunakan dalam pergigian untuk rawatan stomatitis, periodontitis, radang gusi, pembasmian kuman gigi palsu.
Dos dan kaedah pentadbiran bergantung pada petunjuk dan bentuk dos chlorhexidine.
Bahan aktif: Hijau yang cemerlang
Penyelesaian alkohol hijau yang cemerlang
(pelbagai
pengeluar)
Ejen antiseptik untuk merawat luka segar selepas kecederaan dan operasi, lecet, pustula pada kulit. Sensasi terbakar boleh berlaku sejurus selepas penggunaan.
"Lekker-Bz" adalah peranti yang serupa dengan penanda. Semasa menggunakannya, lebih kecil kemungkinan tangan dan pakaian anda kotor daripada ketika menggunakan "hijau cemerlang" klasik.
Lekker-Bz
(Lecker)
33.5-75.5
Bahan aktif: Miramistin
Miramistin (penyelesaian)
(Terkenal)
114.87-201Mempunyai spektrum kesan antimikroba, antijamur dan antivirus yang luas.
Berkesan mencegah jangkitan luka dan luka bakar. Merangsang reaksi pelindung di tempat aplikasi. Tidak mempunyai kesan menjengkelkan tempatan dan sifat alergenik. Ia digunakan secara meluas dalam pembedahan, traumatologi, rawatan luka bakar, obstetrik dan ginekologi. Ia digunakan untuk pencegahan penyakit kelamin secara individu. Dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan sedikit sensasi terbakar, yang hilang sendiri setelah 15-20 saat dan tidak memerlukan penghentian ubat..
Penyelesaiannya disembur ke permukaan luka dan luka bakar. Luka juga dapat disalut dengan kain kasa yang dibasahi dengan ubat. Prosedur diulang 2-3 kali sehari selama 3-5 hari.
Bahan aktif: iodin
Penyelesaian alkohol yodium 5% (berbeza
pengeluar)
Memiliki sifat antimikroba yang jelas, mempunyai kesan menjengkelkan tempatan pada tisu, dan dalam kepekatan tinggi memberikan kesan yang lebih baik.
Digunakan untuk kegunaan luaran untuk luka kulit berjangkit dan radang, trauma, luka, sakit otot.
Kadang-kadang ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit, dengan penggunaan yang berpanjangan pada permukaan luka yang luas - fenomena iodisme (hidung berair, ruam kulit, edema muka alergi, air liur, lakrimasi, jerawat).
Lekker-Yod adalah peranti seperti penanda. Menggunakannya tidak mungkin kotor tangan dan pakaian anda daripada menggunakan penyelesaian iodin klasik.
Lekker-Yod (Lekker)14-50
Bahan aktif: hidrogen peroksida
Peroksida
hidrogen
penyelesaian 3%
(pelbagai
pengeluar)
Apabila hidrogen peroksida bersentuhan dengan kulit atau selaput lendir yang rosak, oksigen aktif dilepaskan, dan pembuahan aktif berlaku. Dalam kes ini, luka dibersihkan secara mekanikal, dan jumlah mikroorganisma dikurangkan buat sementara waktu. Rawatan luka dengan hidrogen peroksida juga mendorong pembentukan trombus dan menghentikan pendarahan dari kapal kecil.
Untuk kegunaan luaran, gunakan larutan 1-3%, untuk membilas mulut dan tekak, memohon pada membran mukus - larutan 0,25% (anda boleh mencairkan larutan 3% dengan air dalam nisbah 1:11). Bahagian kulit atau selaput lendir yang rosak dirawat dengan kapas atau kain kasa yang dibasahi dengan larutan ubat. Tampon hendaklah dipegang dengan pinset. Kemungkinan pengairan jet permukaan luka.
"Pv-Lekker" adalah peranti yang serupa dengan penanda. Ubat ini digunakan untuk merawat luka dangkal, lecet, luka, untuk menghentikan pendarahan kecil dari luka dangkal. Kekerapan aplikasi - mengikut keperluan.
Pv-Lekker
(Lecker)
39-50

Ingat, ubat-ubatan sendiri mengancam nyawa, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai penggunaan sebarang ubat.

Antiseptik

Antiseptik - agen yang mempunyai aktiviti antimikroba tinggi terhadap semua patogen penyakit berjangkit, virus dan parasit dan bakteria.

Ubat antiseptik mempunyai sebilangan ciri:

 • Ketoksikan rendah kepada manusia dan haiwan
 • Kesan lembut pada membran mukus
 • Kelemahan
 • Tidak berbau.

Adalah wajar aktiviti ejen ini tinggi dan bertahan lama dalam persekitaran protein tinggi atau dalam pelbagai serat..

Antiseptik tidak merosakkan item untuk dibasmi kuman.

Pengelasan

Pembasmi kuman juga boleh digunakan mengikut tindakan farmakologi komponen individu:

 • Penyingkiran bakteria dari pelbagai asal (ia mempunyai sifat pemusnahan organisma patogen yang lemah dan mempengaruhi daya maju mereka)
 • Antiseptik, ruang lingkupnya hanyalah penutup atas (terdapat beberapa tempat di mana ubat-ubatan ini digunakan: penyakit kulit, kulat kuku)
 • Terapi kimia (amalan perubatan).

Wakil antiseptik yang paling biasa

 1. Hidrogen peroksida. Untuk merawat luka dari kotoran atau nanah, anda perlu menggunakan larutan kepekatan 3%.
 2. Penyelesaian hijau yang cemerlang. Ia digunakan sebagai antiseptik yang sangat aktif dan cepat, yang aktif di persekitaran bakteria gram positif. Sekiranya luka masih segar dan belum sembuh sepenuhnya, maka larutan hijau yang cemerlang akan membantunya sembuh dengan cepat.
 1. Iodin. Mempunyai aktiviti antimikroba, digunakan dalam perubatan sebagai perengsa untuk penyakit berjangkit dan radang pada kulit dan selaput lendir, sebagai pembasmi kuman dari meja operasi, tepi luka, tangan, untuk pencegahan kawasan kecil pada kulit.
 1. Miramistin. Penyelesaian yang digunakan untuk membasmi kuman luka atau salap untuk digunakan untuk membuka luka bernanah. Antiseptik yang sangat aktif digunakan untuk mengurangkan bilangan mikroorganisma. Untuk merawat luka bernanah, anda perlu mencairkan Miramistin dalam nisbah 1/3 dengan garam.
 1. Alkohol. Sifat membasmi kuman mempunyai kepekatan 40 hingga 70%. Ia hanya digunakan pada kulit dan dalam keadaan tidak membran mukus dirawat.

Ubat antiseptik

Nina: Iskemia serebral adalah penyakit yang sangat serius dan memerlukan rawatan wajib. Mempunyai.

Igor Leontiev: Terima kasih untuk artikel itu

Victoria: Berbanding dengan berapa banyak wang yang saya habiskan untuk rawatan sariawan sebelumnya, Lomeksin.

Maria: Lebih baik tidak membuang wang anda untuk ubat ini. Walaupun tidak berguna untuk HPV.

 • Dasar pemprosesan data peribadi
 • Syarat penggunaan
 • Mengenai laman web
 • Hubungi Kami

Semua bahan yang disajikan di laman web ini hanya bertujuan untuk tujuan pendidikan dan tidak bertujuan untuk nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Pentadbiran laman web, penyunting dan pengarang artikel tidak bertanggungjawab terhadap sebarang akibat dan kerugian yang mungkin timbul semasa menggunakan bahan laman web ini.

LLC "Medstorona - Teknologi Perubatan" OGRN 1182375072802
Hak cipta terpelihara © 2011-2020

Antiseptik: jenis, klasifikasi, penggunaan

Antiseptik adalah bahan yang digunakan dalam perubatan dan kehidupan seharian untuk memusnahkan mikroflora patogenik sepenuhnya atau melambatkan pembiakannya. Terdapat banyak ubat seperti itu di pasaran farmakologi. Mereka disusun secara sistematik mengikut berbagai kriteria, mulai dari kekuatan pengaruh pada mikroorganisma dan diakhiri dengan bidang aplikasi. Oleh itu, apakah agen antiseptik, apakah jenis dan aplikasinya? Adakah antiseptik dalam perubatan dan kehidupan seharian sama, atau adakah perbezaan yang ketara? Mari kita fikirkan.

Untuk apa antiseptik?

Perkataan "antiseptik" berasal dari bahasa Yunani dan secara harfiah bermaksud "melawan kerosakan." Dalam perubatan, antiseptik adalah salah satu kaedah pembasmian kuman, yang menunjukkan kesan terhadap mikroorganisma patogen oleh pelbagai pengaruh: fizikal, kimia, mekanikal atau biologi. Tindakan bahan tersebut harus mengakibatkan pemusnahan atau penghentian sepenuhnya perkembangan mikroflora bakteria, kulat, mikroba.

Agar mikroorganisma patogen berkembang dan membiak, ia memerlukan persekitaran dan keadaan khas. Sebagai contoh, kehadiran oksigen dan kelembapan penting untuk flora bakteria, serta penunjuk suhu yang stabil. Antiseptik dalam perubatan adalah nama umum untuk semua alat pembasmi kuman yang memberikan hasil yang diinginkan. Mereka dikelaskan mengikut petunjuk yang berbeza..

Jenis antiseptik

 1. Secara mekanikal, membolehkan anda membersihkan permukaan yang luka dan tisu yang tidak berfungsi. Ini bermaksud mencuci permukaan dengan formasi purulen, membersihkan bahagian bawah luka, mengeluarkan pinggirannya.
 2. Teknik antiseptik kimia digunakan untuk merawat jangkitan luka, dan juga untuk tujuan profilaksis. Penyelesaian antiseptik seperti itu dianggap membawa maut kepada mikroorganisma..
 3. Biologi adalah kumpulan ubat terbesar. Ini termasuk, misalnya, vaksinasi. Tindakan mereka juga merebak ke sel mikroba, mempengaruhi toksinnya. Pembasmian kuman sedemikian meningkatkan fungsi pelindung badan..

Jenis yang terpisah dibezakan dengan penggunaan serentak beberapa ubat sebagai antiseptik. Kumpulan ini juga agak biasa. Jadi, untuk rawatan luka, doktor menggunakan beberapa kaedah antiseptik - mekanikal (rawatan permukaan luaran) dan biologi (pentadbiran serum anti-tetanus).

Setiap jenis bermaksud pelbagai jenis agen antiseptik. Mereka digunakan:

 • untuk rawatan atau pencegahan suppuration berjangkit;
 • untuk pembasmian kuman premis dan instrumen;
 • penggunaan berganda.

Antiseptik digunakan dalam perubatan, bergantung pada kesannya - dalaman atau luaran. Untuk kegunaan luaran, persediaan biasanya digunakan dalam bentuk salap, semburan, losyen, larutan pembilas, dll. Antiseptik untuk pemberian oral (dalam kebanyakan kes, ini adalah antibiotik) boleh didapati dalam bentuk tablet, serbuk, kadang-kadang supositoria rektum.

Setiap antiseptik mempunyai petunjuk penggunaan, di mana secara jelas ditunjukkan bagaimana penggunaannya. Sekiranya bungkusan bertuliskan "Untuk kegunaan luaran", maka ubat ini tidak boleh ditelan. Walaupun digunakan untuk membilas mukosa mulut, ia mesti dibiarkan.

Pengelasan antiseptik

Pada hakikatnya, antiseptik dan pembasmi kuman, serta agen dengan kesan bakteria, adalah sama dan sama. Mereka merosakkan mikroflora patogen atau mewujudkan keadaan untuk kemustahilan perkembangan dan keberadaannya. Telah dikatakan bahawa sistematisasi ubat-ubatan tersebut dapat dilakukan sesuai dengan berbagai kriteria. Pertimbangkan beberapa kelas utama di mana antiseptik dalam perubatan dibahagikan, dan perhatikan jenisnya dengan lebih terperinci.

Antiseptik dibezakan mengikut arah tindakan:

 • antivirus;
 • antibakteria;
 • antijamur.

Dari klasifikasi ini menjadi jelas bahawa mikroflora patogenik yang agennya mempunyai kesan. Antiseptik dengan tindakannya ditujukan ke sel hidup. Bergantung pada mekanisme pengaruh negatif ubat pada strukturnya, mereka dikelaskan:

 • mengenai ubat-ubatan tindakan langsung, di mana kesan antiseptik berlaku pada pemusnahan mana-mana komponen struktur sel atau pada proses pentingnya;
 • mengenai pengaruh tidak langsung, di mana perhatian lebih diberikan khusus kepada tindak balas imun tubuh manusia terhadap jangkitan.

Keberkesanan dana tersebut juga bergantung pada banyak faktor:

 • pada kepekatan apa penyelesaiannya;
 • mengenai jangka masa kesan antiseptik pada kawasan yang terjejas;
 • betapa sensitifnya mikroflora patogen terhadap ubat yang digunakan sebagai antiseptik;
 • pada penunjuk suhu, serta komponen kimia persekitaran di mana rawatan dilakukan.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak klasifikasi. Semua pembasmi kuman mungkin berada di bawah salah satunya, tetapi dalam amalan perubatan, pengelompokan mengikut komposisi kimia paling sering digunakan. Menurut klasifikasi ini, antiseptik dengan gabungan unsur kimianya boleh tergolong dalam salah satu kumpulan:

 • halogen;
 • berasid;
 • agen pengoksidaan;
 • alkohol;
 • alkali;
 • garam;
 • resin, tar, produk petroleum;
 • bahan sayur.

Yang paling terkenal untuk orang biasa di jalanan adalah antiseptik seperti hijau cemerlang (larutan cemerlang), metilena biru. Ini adalah kumpulan yang terpisah - pewarna. Pembasmian kuman pada mereka biasanya dikaitkan dengan kulit untuk merawat luka. Mari pertimbangkan beberapa kumpulan lain dengan lebih terperinci.

Kumpulan halogen

Kloramin, larutan iodin, Pantocid digunakan sebagai antiseptik kelas kimia ini..

 1. Kloramin adalah produk yang mengandungi hingga 20% klorin aktif. Antiseptik ini kelihatan seperti serbuk (kekuningan) dengan bau klorin yang halus. Penyelesaian disediakan daripadanya, dengan mana anda dapat mencuci luka, sapukan serbet yang dibasahi. Dia juga membasmi kuman tangan dan alat perubatan..
 2. Penyediaan iodin diperoleh dari rumput laut. Ini adalah antiseptik terkenal dalam perubatan: larutan alkohol iodin dan Lugol, serta kalium dan natrium iodit, iodinol. Ubat pertama digunakan sebagai agen antimikroba yang berkesan untuk membran mukus dan rawatan luka.
 3. Pantocid adalah tablet yang mengandungi 3 mg klorin aktif. Mereka paling sering digunakan dalam bentuk encer untuk merawat tangan dan alat perubatan, larutan 0,15% digunakan untuk merawat luka, dan 0,72 liter air dibasmi kuman dengan 2 tablet.

Asid

Senarai antiseptik dalam kumpulan ini juga sangat mengagumkan. Asid salisilat yang paling biasa larut dalam alkohol dan air panas. Dalam nisbah peratusan hingga 5% ia digunakan sebagai antiseptik luaran, dalam bentuk yang lebih pekat (hingga 10%) dapat digunakan dalam salep atau pasta. Salisilik alkohol dianggap sebagai agen bakteria dan anti-radang yang kuat. Sebaiknya gunakannya untuk mengelap jika kulit mengalami ruam. Dijual terdapat sebilangan besar serbuk, pasta yang mengandungi asid salisilat.

Asid Borik juga biasa digunakan sebagai antiseptik. Anda boleh menemuinya dalam bentuk aditif untuk petroleum jelly, dalam pasta Taimurov, dalam larutan alkohol.

Pengoksidaan

Hidrogen peroksida adalah wakil kumpulan yang paling terkenal. Ia terdapat dalam dua sediaan: larutan berasaskan air dan bahan pekat. Kedua-duanya mempunyai penampilan yang telus dan bau tertentu yang samar. Tindakannya berdasarkan kesan kimia di mana gas oksigen dihasilkan di bawah pengaruh peroksida. Hidrogen peroksida digunakan untuk merawat luka dan membran mukus.

Hydroperite adalah agen antiseptik dalam bentuk tablet, yang mengandungi urea. Mereka larut dalam air. Ubat ini digunakan untuk tujuan yang sama seperti ubat yang ditunjukkan pertama dari kumpulan oksidan.

Kalium permanganat atau kalium permanganat adalah kristal gelap yang larut dalam air. Ini digunakan sebagai perawatan antiseptik dalam pencucian, pembasuhan gastrik jika terjadi keracunan, untuk membilas membran mukus.

Kumpulan lain

Etanol, propil dan isopropil alkohol pada kepekatan 60 hingga 90% dikelaskan sebagai alkohol dari segi komposisi kimianya. Mereka digunakan sebagai antiseptik yang berkesan untuk kulit. Ia paling sering digunakan dalam praktik perubatan untuk merawat epitel sebelum infus dan intervensi lain. Apakah antiseptik kumpulan alkali? Ini adalah ammonia, sodium boric acid, bicarbamine yang terkenal. Dua ubat pertama menggunakan rawatan tangan dalam pembedahan. Bicarbamine, seperti kalium borik, dapat digunakan untuk membilas membran mukus, mencuci luka sebagai antiseptik.

Penyediaan yang mengandungi garam logam berat juga boleh digunakan untuk pembasmian kuman. Antiseptik kumpulan ini cukup berbahaya untuk merawat luka atau kulit. Semasa bekerja dengannya, anda harus mematuhi peraturan berhati-hati. Selalunya, ia digunakan untuk membasmi kuman linen, dinding bilik, dll..

Persediaan antiseptik yang mengandungi garam:

 • diklorit merkuri;
 • monoklorida merkuri;
 • kuprum sulfat;
 • zink oksida, dll..

Banyak juga yang mendengar bahawa salap dan krim dibuat dari produk tar dan minyak, yang menampakkan diri sebagai pembasmi kuman. Ubat ini termasuk: balsem Vishnevsky, birch tar, ASD, Ichthyol, salap naftalena, Sulsena, dll..

Penggunaan antiseptik

Konsep "antiseptik" bukan sahaja bahagian perubatan dalam isu ini. Kesan pembasmian kuman dan antiseptik bahan tertentu digunakan dalam pelbagai sektor industri. Dalam industri makanan, mereka sering digunakan dalam bentuk pengawet yang membantu produk kekal segar lebih lama dan tidak merosakkan. Semua orang tahu asid asetik, yang merupakan antiseptik utama dalam pengetinan. Dia juga berada dalam senarai antiseptik.

Pembasmi kuman digunakan secara aktif dalam industri pembinaan. Mereka dijumpai dalam jumlah yang cukup dalam pernis dan cat. Tindakan mereka bertujuan memusnahkan bakteria saprophytic. Terdapat juga bahan pengawet kayu yang menunjukkan pertarungan kuat terhadap acuan, reput dan proses lain, yang meningkatkan jangka hayat kayu..

Gunakan pembasmi kuman dan suri rumah dalam kehidupan seharian. Penyelesaian antiseptik terdapat dalam bahan pencuci untuk membersihkan aksesori bilik mandi, pinggan mangkuk, lantai, dan lain-lain. Sekiranya anda membeli produk pembersih rumah tangga yang berlabel "mempunyai kesan bakteria", ini bermaksud ia mengandungi sejenis antiseptik. Semasa bekerja dengan produk sedemikian, kulit tangan mesti dilindungi. Sebahagian daripadanya memerlukan pengudaraan bilik yang wajib atau penyingkiran yang berhati-hati setelah digunakan. Semua langkah berjaga-jaga ditunjukkan pada bungkusan dan mesti dipatuhi.

Beberapa antiseptik yang popular dalam perubatan boleh digunakan dalam kehidupan seharian. Contohnya, penyelesaian yang terkenal untuk rawatan tangan. Mereka digunakan sebagai kebersihan kecemasan - sebagai cara untuk menghentikan penularan mikroflora patogen dalam masyarakat. Juga, setiap orang di rumah mempunyai iodin atau hijau, alkohol, hidrogen peroksida, yang kami gunakan sebagai antiseptik sekiranya terdapat sedikit kecederaan pada kulit.

Antiseptik juga digunakan sebagai cara mencegah penularan penyakit genital. Penerimaan mereka mengurangkan atau mengurangkan jangkitan..

Antiseptik tempatan

- propolis - 3 g / 50 g

- benzyldimethyl [3- (myristoylamino) propyl] ammonium klorida monohidrat - 100 mg / 1 l

- octenidine dihydrochloride - 1 mg / 1 ml
- phenoxyethanol - 20 mg / 1 ml

- ekstrak klorofilipt tebal (dengan aktiviti antibakteria pada kepekatan 12.5 μg dalam 1 ml medium) - 10 mg / 1 ml

- nitrofural - 200 mg / 1 l

- oktenidin - 0.1% / 1 botol.
- phenoxyethanol - 2% / 1 fl..

- povidone iodin - 100 mg (yang sesuai dengan kandungan yodium aktif - 10 mg) / 1 ml

- chlorhexidine bigluconate (dalam bentuk larutan 20%) - 50 mg / 100 ml

Hari ini, pada masa kejayaan virus baru, belum difahami sepenuhnya, ahli virologi mengatakan bahawa agen antiseptik termasuk dalam senarai ejen yang menghalang penyebaran coronavirus. Permintaan untuk mereka telah berkembang dengan kecepatan yang luar biasa, tetapi di antara yang benar-benar berkualiti tinggi, ada juga yang tidak mendatangkan faedah..

Apa antiseptik yang akan membantu

Antiseptik seperti untuk penggunaan topikal seperti Miramistin, Chlorhexidine dan sejenisnya belum mempunyai kesan seratus peratus yang terbukti untuk melindungi daripada jenis virus baru, tindakannya berkesan, satu-satunya persoalan adalah berapa banyak. Ini disebabkan oleh komposisi mereka, unsur-unsur yang sama sekali tidak mempengaruhi ketegangan baru..

Antiseptik yang berkesan untuk melindungi daripada coronavirus

Virus ini hanya hidup di dalam sel lain, dalam kes lain ia perlahan-lahan mati. Sel virus ditutup dengan membran lipid (lemak), yang membolehkan virus bertahan di luar sel asing. Untuk menghancurkannya, perlu bertindak dengan agen yang mengandungi alkohol yang dapat mematikan virus dengan memusnahkan sampul surat.

Semakin tinggi kandungan alkohol, semakin cepat virus akan dimusnahkan.

Menurut pakar, kepekatan minimum alkohol untuk menghasilkan penyelesaian yang berkesan ialah 70%.

PENTING: Alkohol mestilah etil alkohol. Keberkesanannya dan sifat virucidal (pemusnah virus) telah terbukti, ia mempengaruhi bakteria tuberkulosis, penyakit kulat, hepatitis B dan juga virus imunodefisiensi manusia.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa antiseptik dengan kandungan etanol yang tinggi (70 peratus atau lebih) mengeringkan kulit, jadi ia mesti dilembapkan untuk mengelakkan kekeringan dan munculnya luka dan retakan..

Ubat antiseptik terbaik

Miramistin

Ia mempunyai kesan antimikroba dan anti-radang, mempengaruhi kulat, virus dan bakteria, bahkan yang tahan terhadap antibiotik. Ia mempunyai kesan yang baik pada membran mukus, digunakan untuk luka bakar dan luka, dan mendorong pertumbuhan semula tisu. Ia digunakan dalam pembedahan, ginekologi, pergigian, otorhinolaryngology. Semasa wabak, mereka boleh mengairi selaput lendir tekak dan hidung..

Klorheksidin

Bidang aplikasi utamanya adalah ginekologi, tetapi juga dapat digunakan untuk merawat selaput lendir lain. Pembasmi kuman. 0,05%, 0,2% dan 0,5% larutan berair dapat digunakan untuk mengairi selaput lendir. Penyelesaian alkohol dapat digunakan untuk merawat tangan, untuk tujuan ini telah digunakan oleh tenaga perubatan selama lebih dari enam puluh tahun..

Tempat Pertengahan

Ejen antibakteria untuk kegunaan luaran sahaja. Malah boleh digunakan untuk bayi baru lahir. Bidang utama aplikasi adalah dermatologi. Mereka merawat luka, tangan, anda boleh berkumur. Menguatkan kesan antibiotik, berfungsi lebih aktif apabila terkena ubat-ubatan yang mengandungi etanol. Elakkan bersentuhan dengan mata, gunakan dengan berhati-hati semasa kehamilan dan menyusui.

Hidrogen peroksida

Digunakan dalam pembuatan desinfektan. Kepekatan peroksida yang tinggi sendiri bertindak sebagai pembasmi kuman dan memberikan kesan antiseptik. Menggalakkan penyembuhan luka. Sekiranya larutan pekat bersentuhan dengan kulit atau selaput lendir, ia menyebabkan luka bakar.

Klorofilipt

Penyelesaian alkohol yang memberi kesan kepada jangkitan staphylococcal yang tidak dilakukan oleh ubat lain. Ia digunakan dalam rawatan jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut dan penyakit organ ENT, serta pencegahan stomatitis. Tidak digunakan pada tangan.

Kebersihan diri - perlindungan dari virus

Sabun adalah ubat termudah dan paling berkesan terhadap coronavirus. Ia juga menghancurkan lapisan pelindungnya, membunuhnya di permukaan kulit, sehingga menghalang sel COVID-19 memasuki badan..

Antiseptik hanya boleh digunakan sekiranya sabun tidak tersedia. Mencuci tangan dengan kerap selama sekurang-kurangnya dua puluh saat mencegah jangkitan lebih baik daripada menggosok berterusan dengan antiseptik.

Anda juga harus mengikuti peraturan kebersihan asas:

 • basuh tangan anda setelah mengunjungi tempat awam, mengangkut atau pergi ke luar, sebelum makan;
 • mengurangkan wang kertas dan syiling yang menyentuh;
 • jangan menyentuh wajah (terutamanya hidung dan mata), kerana virus ini paling cepat menular melalui selaput lendir;
 • gunakan peralatan pelindung diri di tempat awam - topeng yang mesti diganti setiap dua jam;
 • jangan menghubungi orang yang mempunyai tanda-tanda SARS;
 • jangan berpelukan, mencium atau berjabat tangan dengan orang lain - tidak termasuk laluan penghantaran kenalan;
 • gunakan tuala peribadi, berus gigi dan pinggan mangkuk;
 • mengendalikan pemegang pintu, suis, telefon pintar setiap hari.

Jangan gunakan antiseptik terlalu kerap, ia boleh memecahkan penghalang pelindung kulit. Adalah lebih baik untuk mengelakkan kontak yang tidak diingini dengan objek yang berpotensi berbahaya..